21:a maj

NAMNSDAG

Konstantin:
Konstantin, mansnamn bildat på latinets constans som betyder ståndaktig, karaktärsfast, besinningsfull. Flera romerska och bysantinska kejsare och grekiska kungar har haft namnet.
 

Conny:
Mansnamnet Conny, eller Konny, är en engelsk kortform av Konstantin som betyder den ståndaktige. Namnet kan också vara en smekform av Konrad. Den vanligaste stavningen är med C. Namnet förekommer också som kvinnonamn, Connie.

VIP födda den 21:a maj

Några andra som också är födda den 21:a maj

1921 – 1989  Andrej Sacharov
Sovjetrysk kärnfysiker och medborgarrättskämpe, mottagare av Nobels fredspris 1975

1925 – 2020  Olof Thunberg
Svensk skådespelare och regissör

1944 –  Mary Robinson
Irländsk politiker, Irlands president 1990–1997

1952 –  Laurence Tureaud
Amerikansk skådespelare med artistnamnet Mr. T

1960 – 1994  Jeffrey Dahmer
Amerikansk seriemördare, nekrofil och kannibal. Han dödades av en medfånge.

Några i musikens värld som är födda den 21:a maj

1904 – 1943  Thomas Wright Waller
Amerikansk jazzpianist och kompositör med artistnamnet Fats Waller. ¤ Ain't Misbehavin' - Stormy Weather

1912 – 1957  Lille Bror Söderlundh
Svensk tonsättare, vissångare och kompositör

1933 – 1993  Ulf Björlin
Svensk dirigent, tonsättare och filmmusikarrangör

1948 –  Leo Sayer
Brittisk-australisk sångare. ¤ Thunder In My Heart

1975 –  Marit Bergman
Svensk sångare, pianist, gitarrist och låtskrivare. ¤ I Will Always Be Your Soldier

1980 –  Wouter "Wally" De Backer
Belgisk-australiensisk multi-instrumentalist, låtskrivare och producent, känd som Gotye. ¤ Somebody That I Used To Know

Några kända personer som avled den 21:a maj

1991  Rajiv Gandhi dog 46 år gammal då han sprängdes till döds av den kvinnliga självmordsbombaren Thenmuli Rajaratnam. Han var en  indisk politiker och son till Indira Gandhi och han var Indiens premiärminister 1984–1989.

2000  John Gielgud dog 96 år gammal av naturliga omständigheter. Han var en brittisk skådespelare. Han var aktiv upp i hög ålder och medverkade i sin sista film strax före sin bortgång. Han var vegetarian och öppet homosexuell.

2010  Anna-Lena Löfgren dog 66 år gammal efter en tids sjukdom. Han var en svensk sångerska, som var stor även i Tyskland. Hennes mest kända hit var Lyckliga gatan.

Today in history 21:a maj

Några händelser som inträffat den 21:a maj

1502
ÖN SANKT HELENA UPPTÄCKS
 

Den portugisiske upptäcktsresanden João da Nova upptäcker en isolerad och obebodd ö i Atlanten, som han ger namnet Sankta Helena efter helgonet med samma namn. Ön förblir oanvänd fram till 1645, då Portugal börjar göra anspråk på den. Från 1659 är den dock i engelska (från 1707 brittiska) händer.

1804
KYRKOGÅRDEN PÈRE-LACHAISE I PARIS INVIGS
 

Kyrkogården Père-Lachaise, uppkallad efter 1600-talskungen Ludvig XIV:s biktfader François d'Aix de La Chaise, invigs utanför Paris. Eftersom den anses ligga för långt bort från den dåvarande staden blir den till en början inte särskilt populär. För att råda bot på detta flyttas kvarlevorna av 1600-talsförfattarna Jean de La Fontaine och Molière snart dit, vilket leder till att den så småningom blir en kyrkogård för kändisar. Idag är den Paris största kyrkogård och där vilar en mängd kändisar, även icke-franska.

1927
CHARLES LINDBERGH LANDAR I PARIS
 

Den svenskättade amerikanske flygaren Charles Lindbergh landar i Paris efter att på 33,5 timmar med flygplanet Spirit of St. Louis ha flugit från New York. Den första flygningen över Atlanten har ägt rum 1919, men detta är första gången någon har gjort det ensam.

1932
AMELIA EARHART LANDAR I LONDONDERRY
 

Den amerikanska flygaren Amelia Earhart landar i Londonderry på Nordirland efter att på strax under 15 timmar ha flugit från Newfoundland i Kanada. Dels slår hon hastighetsrekord i flygning över Atlanten, dels blir hon den första kvinnan som flyger ensam över detta hav.

1982
BRITTISKA TRUPPER LANDSTIGER PÅ FALKLANDSÖARNA
 

Brittiska trupper börjar landstiga på Falklandsöarna under det pågående Falklandskriget mot Argentina, en och en halv månad efter att kriget har utbrutit. De argentinska trupperna kapitulerar tre veckor senare.

2006
MONTENEGRO RÖSTAR FÖR SJÄLVSTÄNDIGHET
 

I Montenegro hålls en folkomröstning om huruvida federationen Serbien och Montenegro ska upplösas. Då ja-sidan vinner med 55,4 procent av rösterna (mot nej-sidans 44,6 procent) utropar Montenegro den 3 juni samma år sin självständighet från federationen.

2006
SVERIGE VINNER VM I ISHOCKEY OCH BLIR FÖRSTA LAND ATT VINNA VM OCH OS SAMMA ÅR
 

Sverige besegrar Tjeckien med 4–0 i finalen av årets ishockey-VM. Sverige blir därmed det första land som vinner guld i ishockey i både vinter-OS och VM under samma år.