• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 19:e december 2019

Igår var det Tosca i dubbel bemärkelse på Malmö Opera.
England - Danmark 1-2
Ligacupen är inte mycket värd.

Liverpool till final med sin vanliga flax.
El Clasico? Nej!


FOTBOLLSHISTORIA:
1863: De nya fotbollsreglerna testas för första gången.
1909: Borussia Dortmund bildas.

FÖDDA:
Alexis, Karim, Ryan, Gary.

DAGENS LUCKA

I årets julkalender har jag plockat ut bilder av en fotbollströja jag äger.
Det gäller att lista ut vilket laget är, om det är första, andra eller tredjetröja och vilken säsong tröjan användes.
I morgon får Ni svaret plus en ny tröja att fundera på.
Klicka på Lucka 19 för att öppna kalendern. Då får du även svaret på Lucka 18.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG FRÅN ONSDAGEN DEN 18:e DECEMBER 2019

Igår var det Tosca i dubbel bemärkelse på Malmö Opera.


Hemmavid var det ungefär samma dag som i förrgår. Jag hade faktiskt tid att läsa veckans Kvällsstunden med intressanta artiklar och fakta om Goldie Hawn, systrarna Listervik som vandrade till Australien, Gepardmannen och insamlingen av fakta till ordboken Oxford English Dictionary. Sedan var det dags för riktig kultur då jag hade en biljett till genrepet av Giacomo Puccinis dramatiska opera Tosca. Det var inte alls en upplevelse jag ångrar. Dessutom tog jag kaffe och givetvis en toscakaka i pausen.
 

England - Danmark 1-2


Trots opera så hann jag hem och såg bl a slutet av Ligacupmatchen Everton mot Leicester. Det blev 2-2 och då avgör man på straffar direkt. Istället för en match mellan Everton och Leicester så blev det en match mellan England och Danmark. Det var dessa två länders landslagsmålvakter som skulle rädda straffarna. Danmark vann med 2-1. Schmeichel räddade två och Pickford bara en. Alltså gick Leicester vidare till semifinal. Åter en gång bevisades det jag alltid påpekar, att ingen straffläggare ser vart målvakten kastar sig och sedan slår straffen i andra hörnet. I så fall skulle inga straffar kunna räddas.
 

Ligacupen är inte mycket värd.


De två andra lagen som tog sig till semifinal igår var Manchester. Varken City eller United hade speciellt namnkunnigt motstånd. Oxford United och Colchester hade inte mycket att sätta emot. Men denna cup som jag kallar Ligacupen och som i England går under namnet EFL Cup eller Carabao Cup då energidrycken Carabao sponsrar cupen, är inte mycket värd i engelska ögon. Liverpool är ju i Qatar och spelar VM, men de skulle spela mot Aston Villa i förrgår och tvingades ställa upp med ett ungdomslag som givetvis inte hade någon chans. Ligamatchen i helgen mot West Ham är däremot inställd och kommer att spelas vid ett senare tillfälle.
 

Liverpool till final med sin vanliga flax.


På tal om Liverpool så såg jag ett sammandrag av semifinalen mot mexikanska Monterrey. Jag gav inte Monterrey någon chans i bloggen igår, men där hade jag fel. Matchen kunde har slutat på vilket sätt som helst, men med Liverpools röta i alla situationer denna säsong så var det givetvis de som gjorde 2-1 på övertid. Det var kul att se Firmino göra målet och i glädjen spring ut mot hörnflaggan och dra tröjan över huvudet, men i sista sekund kom han tydligen att tänka på den onödiga varning han i så fall skulle fått och ångrade sig. Fast Klopp kunde inte sagt något då han under matchen själv fick en varning. Det är alltså som så många gånger förr Europa mot Sydamerika i final på lördag.
 

El Clasico? Nej!


Sedan fanns det en match till som räknas som stor av alla utom mig. Det som kallas El Clasico. Barcelona mot Real Madrid ställdes in då det var oroligheter i Kataloniens huvudstad Barcelona. Igår spelades matchen och 93 426 personer hade kommit till Nou Camp. Vad fick de se? I mina ögon ingenting. 0-0 slutade det och 2-4 i skott på mål kan inte ha varit speciellt upphetsande.

FOTBOLLSHISTORIA från den 19:e december.

1863 Första fotbollsmatchen med enhetliga regler.

Den 8:e december spikades fotbollsreglerna av FA, och man skulle pröva dem i januari. Men man kunde inte vänta så idag 1863 spelades den första matchen med de 13 FA-reglerna. Barnes FC tog emot Richmond FC på Limes Field. Det blev inte så stor succé då matchen slutade 0-0. Så vissa klubbar valde fortfarande att köra med antingen Cambridge Rules, där man fick stoppa bollen med händerna, men inte springa med den, eller Sheffield Rules, där man även fick slå iväg bollen med händerna.

FOTBOLLSHISTORIA från den 19:e december.

1909 Borussia Dortmund bildas.

Borussia Dortmund fyller 110 år idag. Ballspiel-Verein Borussia 1909 e. V. Dortmund kallade sig klubben. Klubben grundades den 19 december 1909 av en grupp unga män missnöjda med det lag de spelade i. Laget hette Trinity Youth och det ägdes och leddes av Fader Dewald. Han var den lokala församlingsprästen, som höll sina spelare i "Herrans tukt och förmaning". Då han fick reda på att några av "hans" spelare samlats på den lokala puben Zum Wildschütz, försökte han bryta sig in, men motades ut igen.
 

På så sätt bildade Franz och Paul Braun, Henry Cleve, Hans Debest, Paul Dziendzielle, Julius och Wilhelm Jacobi, Hans Kahn, Gustav Müller, Franz Risse, Fritz Schulte, Hans Siebold, August Tönnesmann, Heinrich and Robert Unger, Fritz Weber och Franz Wendt den nya klubben. Klubben brukar förkortas BVB där BV står för Bollklubb på tyska. Sista B:et, Borussia är egentligen det latinska namnet för Preussen, men så djupa var inte killarna. De kände igen Borussia från ett lokalt ölbryggeri och därför tog de det namnet. Sina första fyra år spelade laget i blå-vit-randiga tröjor och svarta shorts. 1913 kom de gul-svart-randiga tröjorna och de används än idag, även om det är mer eller mindre svart bland det gula nuförtiden.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 19:e december.

Alexis SANCHEZ blir 31 år

Alexis Alejandro SANCHEZ Sánchez är född 1988 i Tocopilla, Chile
Mittfältare/Anfallare
18 U- och 132 A-landskamper för Chile.

Klubbar som spelare:
Cobreloa (2004-06),
Udinese (2006-11),
Colo-Colo (lån 2006-07),
River Plate (lån 2007-08),
FC Barcelona (2011-14),
Arsenal (2014-18),
Manchester United (2018-),
Inter (2019- lån).

Hemma i Chile är Sánchez mest känd som El Niño Maravilla (Underbarnet).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 19:e december.

Karim BENZEMA blir 32 år

Karim Mostafa BENZEMA är född 1987 i Lyon, Frankrike
Anfallare
35 U- och 81 A-landskamper för Frankrike.

Klubbar som spelare:
Bron Terraillon (1995-96),
Lyon (1996-2009),
Real Madrid (2009-).

Som hörs på namnet så kommer hans föräldrar från ett annat land än Frankrike. De är från Algeriet.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 19:e december.

Ryan BABEL blir 33 år

Ryan Guno BABEL är född 1986 i Amsterdam, Nederländerna
Mittfältare/Anfallare
26 U- och 62 A-landskamper för Nederländerna.

Klubbar som spelare:
SV Diemen (1992–94),
ASV Fortius (1994–97),
Ajax (1998-2007),
Liverpool (2007-11)
Hoffenheim (2011-12),
Ajax igen (2012-13),
Kasımpaşa (2013-15),
Al Ain (2015-16),
Deportivo La Coruna (2016-17),
Beşiktaş (2017-19),
Fulham (2019),
Galatasaray (2019-).

Ryan Babel har utöver fotbollskarriären en rapkarriär. Sommaren 2008 var han med som gästartist i låten "Eeyeeyo" tillsammans med några holländska rappare. I musikvideon, som släpptes den 17 juni 2008 på Youtube, rappar Babel den sista delen samtidigt som han dribblar och trixar med en boll.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 19:e december.

Gary CAHILL blir 34 år

Gary James CAHILL är född 1985 i Dronfield, England
Försvarare
6 U- och 61 A-landskamper för England.

Klubbar som spelare:
AFC Dronfield (1995-2000),
Aston Villa (2000-08),
Burnley (lån 2004-05),
Sheffield United (lån 2007-08),
Bolton Wanderers (2008-12),
Chelsea (2012-19),
Crystal Palace (2019-)

Isin ungdom var han sen stor supporter av Sheffield Wednesday. Det verkade som om han redan då hade siktet inställt på att bli försvarare då Des Walker var hans stora idol.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv