• Boris dagliga blogg

Söndagen den 6:e juni 2021

Sommar, X sätt att dö, Carbonara med tofu, Sverige-Armenien tveksam träningsmatch!

IDAG, 6/6 -21:
Nationaldag: Sverige

Temadagar: Dagen-D
Fruktens dag
Färskpotatisens dag
Sillens dag
Den stora lupinbekämpardagen
Motorhistoriska dagen

Namnsdagar: Gustav och Gösta

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6/6:
1955: Wilf Mannion avstängs på livstid.
1998: Blatter väljs till FIFA-president

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 6/6:
Sebastian, Tim.

DAGENS ORD och DAGENS RHIANN.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN LÖRDAGEN DEN 5/6 2021.

Gårdagen var som gjort för loungegruppen. Visserligen tog hela familjen promenaden upp om Örestads Ridklubb. Det är den vi kallar stallarundan. Denna gjorde att hundarna höll sig lugna resten av dagen, vi fick lite hästgödsel ti planteringen av pelargoniorna och lite motion själv också. Sedan blev det som sagt loungegruppen i sällskap med Stefan Ahnhems femte bok om Helsingborgspolisen Fabian Rask, hans familj och kollegor. ”X sätt att dö” heter den och det krävs nästan att man följt med i seriens tidigare för att man ska få ett klart grepp om de ruskiga händelserna i boken. Det har jag och jag var fängslad fram till sjutiden.

Det blev självklart ett avbrott för gårdagens middagstillagning. Det fanns två maträtter kvar från City Gross familjekasse. ”Vegetarsik carbonara med rökt tofu”. Nu är det så att likaväl som man kan göra vegetariskt av kötträtter kan man gå andra vägen. Så för min del lade jag till korvslantar från wienerkorv. Resten av familjen är ju vegetarianer så de fick den ”råa” rätten. Sedan tyckte jag att upplägget på bilden från receptet så tråkig ut så jag lade till lite färg i tomater, spetskål och spenat. Morötterna ingick i rätten.

Sverige ligger på 18:e plats och Armenien på 90:e plats på världsrankinglistan för landslag. Då kan man undra varför man valt att spela sista träningsmatchen inför EM mot detta relativt skrala motstånd?  Visserligen fanns det två motståndare som var tilltänkta, men Danmark mötte Sverige redan förra året och Serbien missade EM och var då helt plötsligt inte tillgängliga. Då fick det bli Armenien som hamnade på femte plats i sin EM-kvalgrupp. Endast före Liechtenstein och efter Italien, Finland, Grekland och Bosnien och Hercegovina. Givetvis blev det seger, men det var förvånansvärt vad svårt Sverige har att få sina målchanser att avslutas med ett farligt skott på mål. I en överlägsen första halvlek blev det 1-0 på en rejäl målvaktstavla. 2-0 kom på en nick som styrde på en armenisk back och sedan lyckades Sebastian Larsson missa en straff. I andra halvlek släppte Armenien in fyra spelare som normalt tillhör landets startelva. Då lyckades de få sin första målchans och den gick in. Som tur var avslutade Markus Berg med ett ordentligt svenskt mål och allt slutade 3-1. Men detta spel är oerhört tveksamt om det räcker mot Spanien eller Polen i EM?

IDAG: SÖNDAGEN DEN 6/6 2021.

NATIONALDAG:
SVERIGE

Tidigare firades 6 juni enbart som "svenska flaggans dag" och det var först 1983 som dagen även fick status som nationaldag. Från och med 2005 är nationaldagen även en helgdag.
Nationaldagen firas dels till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523, då Sverige åter blev ett fritt rike och bröt Kalmarunionen, dels till minne av att 1809 års regeringsform (som gällde fram till 1974 års regeringsform) skrevs under den 6 juni 1809.

TEMADAGAR:
Dagen-D
Fruktens dag
Färskpotatisens dag
Sillens dag
Den stora lupinbekämpardagen
Motorhistoriska dagen

Dagen D, eller D-dagen, är en militär term som anger den dag ett slag eller en operation skall utföras. Den i särklass mest kända dagen D är den 6 juni 1944 då de allierade landsteg i Normandie, med början klockan 06:30.
 

Fruktens dag firas 6 juni varje år. Denna dag har spridit sig till andra delar av världen, till exempel har den firats i USA. Det som firas är fruktens goda smak och egenskaper för hälsan. Ett möjligt ursprung för dagen är att den först firades på Skansen i Stockholm under 1970-talet, men att dagen konkurrerades ut av firandet kring Svenska flaggans dag.
 
För att fira lite av Nationaldagen har någon kommit på att det borde vara typiskt svenska matdagar den 6:e juni. Därför har man infört både
Färskpotatisens dag och Sillens dag. Ett perfekt sätt att fira med en av de svenskaste maträtter som finns. Sillens dag är dock något som man oftast firar i Bohuslän. Går man ner till Skåne så har t ex Simrishamn sin Sillens Dag den 30 augusti.
 

Den stora lupinbekämpardagen är just vad den säger. Helt enkelt att försöka utrota lupinerna. Varför? Jo, blomsterlupinen är en invasiv art från Nordamerika. En invasiv art är en art som introducerats till områden utanför sitt ursprungliga utbredningsområde, som sprider sig av egen kraft, som skadar ekosystemet som de introducerats till, hotar den biologiska mångfalden. Lupinens stora utbredning är ett hot mot prästkrage, ängsviol, smultron, blåklocka och tjärblomster.
 

Motorhistoriska dagen är en temadag som alltid firas den 6:e juni. Olika motororganisationer i Sverige brukar då ha träffar dit många kommer med historiska fordon, men även nyare modeller kan förekomma. Detta liksom många andra temadagar som utgår från att människor samlas har kommit av sig lite de två senaste åren.

NAMNSDAGAR:
Gustav och Gösta

Namnsdagar för den 6:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1774 – Candida, (till minne av en romersk martyr från 300-talet).
1774–1900 – Gustav eller Gustaf
1901–1985 – Gustav
1986–1992 – Gustav, Gusten (utgått) och Gösta
1993–2000 – Gustav och Gösta
Från 2001 – Gustav och Gösta

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 6:E JUNI.

1955 Wilf Mannion avstängs.

Idag 1955 avstängde FA Hull Citys Wilf Mannion på livstid från de Engelska proffsligorna. Wilf med sin blonda kalufs var känd som ”The Golden Boy”. Han hade startat i Middlesbrough 1936. Sedan kom andra världskriget emellan. Här tjänstgjorde Wilf i Europa, Mellersta Östern och var en av de som räddades från Dunkirk. Han överlevde kriget och fortsatte i Middlesbrough tills 1954 då han flyttade till Hull. Hela tiden som proffs var Wilf irriterad på maximilönen på tio pund i veckan för en proffsspelare. Han ställde upp i många tidningar och berättade att många spelare tog emot olaglig betalning på mer än de tio pund som var tillåtna. FA tröttnade och bad om bevis. Då Wilf inte lämnade några bevis beslöt FA idag att stänga av ”The Golden Boy” på livstid och karriären var över även om han fortsatte spela i amatörklubbar till 1959.

1998 Blatter vinner

Idag 1998 hölls den 51:a FIFA kongressen i Paris. Förre FIFA presidenten João Havelange hade valt att dra sig tillbaka efter 24 år som fotbollens högste ledare. Vem som skulle bli den åttonde FIFA-presidenten stod mellan favoriten Lennart Johansson som var UEFA-president, och schweizaren Sepp Blatter som jobbat som IT-chef för FIFA 1975 till 1981 och han hade varit generalsekreterare sedan dess. Lite sensationellt fick Blatter 111 röster mot 80 för Johansson.
 

Sepp Blatter blev alltså vald till ny FIFA-president. Många ansåg valresultatet underligt och en brittisk författare David Yallop skrev en artikel där det påstods att det betalats ut mutor för en miljon dollar till vissa ledamöter för att de skulle ändra sina röster och lägga dem på Blatter. Anklagelserna gick till domstol i Zürich, men Blatter blev frikänd.

Fast 2015 var det slut då en annan korruptionsskandal uppdagades. 21 december 2015 blev Sepp Blatter avstängd från all fotboll i 8 år, och därmed var hans period som FIFAs president över.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 6:E JUNI.

Sebastian LARSSON blir 36 år

Sebastian Bengt Ulf LARSSON är född 1985 i Eskilstuna.
Mittfältare
45 U- och 129 A-landskamper för Sverige (2000-).

Klubbar som spelare:
IFK Eskilstuna / Eskilstuna City FK (1995-2001),
Arsenal (2001-07),
Birmingham City (2006-07 lån),
Birmingham City (2007-11),
Sunderland (2011-17),
Hull City (2017-18),
AIK (2018-)

Sebastian Larsson är den ende svenske fotbollsspelaren som gjort mål på bortaplan mot de största Premier League-klubbarna som brukar benämnas som ”the big-six”: Arsenal på Emirates Stadium (2011), Chelsea på Stamford Bridge (2011), Liverpool på Anfield (2011), Manchester City på Etihad Stadium (2012), Manchester United på Old Trafford (2014) och Tottenham Hotspur på White Hart Lane (2007, 2015).

Tim CAHILL blir 42 år

Timothy Filiga "Tim" CAHILL är född 1979 i Sydney, Australien
Mittfältare
2 U-17 landskamper för Samoa (1994) och 3 U- och 108 A-landskamper för Australien (2004-18).

Klubbar som spelare:
Sydney Olympic (1995-97),
Sydney United (1997),
Millwall (1997-2004),
Everton (2004-12),
New York Red Bulls (2012-15),
Shanghai Shenhua (2015-16),
Hangzhou Greentown (2016),
Melbourne City (2016-17),
Millwall igen (2018),
Jamshedpur (2018-19).

Trots sina endast 180 cm så har han gjort sina flesta mål på nick.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA NATIONALDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv