1990: Västtyskland vinner VM-historiens tråkigaste final.
1991: Sextonårige Beckham skriver på för Manchester United.
2006: Tyskland vinner bronsmatchen i hemma-VM.
2014: Tyskland utklassar värdlandet.

FÖDDA:

Son, Virgil, Juan, Robbie, Magnus.

DAGENS TRÖJA

Det fanns en del vinnande lag igår att välja tröjor från. För mig fanns det bara ett. Jag har ingen tröja av de två som vann i Afrikanska mästerskapen, och jag har bara en USA-tröja som är i tvåtten, så det blev inte damernas världsmästare. Jag har heller ingen Peru-tröja så det var tur att Brasilien vann Copa America över Peru med 3-1. Då kan jag ha denna VM-tröja från 2006 idag.

DAGENS BLOGG OM SÖNDAGEN DEN 7:e JULI 2019

Jag tror dagens ordspråk passar bra in på vad som gjordes igår. Promenader med hundarna, golfbanan eller annan uteverksamhet var det inte tal om. Det var lite som man brukade säga där jag kom ifrån när jag var liten: ”Rätt som det regnade så kom det en skur!”. Så det fick bli läsning av ”Pappas pojke” av Emelie Schepp som jag blev klar med, och jag ser redan fram mot femman i serien. Därefter blev väntan på att gårdagens två finaler skulle starta. Först VM-final mellan USA och Nederländerna och sedan Sydamerikafinal mellan Brasilien och Peru.

Jag var inte klar med min bok förrän en stund in på andra halvlek i VM-finalen mellan USA och Nederländerna. Att jag inte kastade mig framför TVn klockan fem berodde till viss del på att jag var ganska övertygad om att USA skulle leka hem denna final. Det hade de inte gjort målmässigt då jag kom in. 0-0 stod det och det dröjde inte länge förrän domaren tog ett totalt felaktigt beslut då hon gav USA en hörna som egentligen skulle vara inspark. Fast här tog VAR vid och istället ändrades domslutet till straff. Kanske berodde det på att jag som europé höll på  Nederländerna, men beslutet att döma straff kan diskuteras. Efter 1-0 på straff så spädde USA på till 2-0 och de tog sitt fjärde VM. De har vunnit hälften av alla dam-VM som spelats. Fast om man ser till antal skott på mål som USA vinner med 9-1 så var det en rättvis seger.

Innan nästa TV-fotboll så kollade jag in Allsvenskan. Alltså resultaten, fast matchen Hammarby mot Falkenberg skulle jag ju kunnat se med tanke på att det blev mål i den matchen. Visserligen inte särskilt spännande, men trots det åtta mål. 6-2 till Hammarby blev det. Alltså seger till ett Stockholmslag. Göteborgslaget gick det sämre för. BK Häcken förlorade till Norrköping med 1-2. Det betyder att Sveriges tionde stad Norrköping har klämt sig in bland de tre största som tidigare innehade de sex första platserna. Nu ligger Norrköping sexa, en plats före Hammarby.

Före finalen i Copa America så stack jag emellan med lite åttondelsfinaler i Africa Cup of Nations. Den första åttondelen var en liten sensation då Madagaskar slog ut Demokratiska Republiken Kongo. Det var helt rättvist efter 2-2 att Madagaskar vann straffläggningen. De satte sina fyra och då Kongo bara gjorde två mål på lika många straffar så var Madagaskar i kvartsfinal. Där får de möta Algeriet. De tog nämligen emot Guinea i sin åttondel. Här blev det favoritseger och det var aldrig något snack. 3-0 slutade det.

Då vi passade på att titta på avsnitt fem och sex i åttonde säsongen av ”Mord i Paradiset” så kom jag in i Copa Americafinalen då Brasilien ledde med 1-0. Brasilien var ju favoriter mot Peru. Båda har vunnit turneringen tidigare. Peru har två segrar. Den senaste 1975, medan Brasilien har åtta segrar och senast var 2007. En straff som var så klar att det var löjligt att uppta tid med att VAR-granska det gjorde att ställningen blev 1-1. På övertiden i första halvlek återställde Gabriel Jesus ordningen genom att göra ett snyggt mål till ställningen 2-1.

Andra halvlek är det givetvis Peru som letar kvittering. Detta klarar de av ganska bra utan att få in något mål ända till minut 70. Då får Gabriel Jesus sin andra varning och blir utvisad. Med en man mer händer något märkligt med Peru. De har inte en enda målchans, och de börjar spela osedvanligt hårt och drar på sig frispark efter frispark. Detta utnyttjar de brasilianska spelarna till att ligga ner lite extra. Till sist gör Peru helt onödiga tacklingar i eget straffområde. Richarlison sätter straffen och Brasilien blir mästare med 3-1 i finalen.

Jag vet inte varför Richarlison tycker att det är helt okay att bli varnad? Det är inte första gången jag skriver om hans helt oförklarliga målfirande genom att dra av sig tröjan. Alla vet att detta är en säker varning. Sedan tycker jag att det är samma som att vanära en nationsflagga genom att trampa på den, då man sliter av sig matchtröjan som är den yttersta symbolen för det lag man spelar för.

Avslutningsvis så lägger jag till min senaste tröja i samlingen som är nummer 651. Det är kommande säsongs förstatröja från Liverpool FC.

FOTBOLLSHISTORIA från den 8:e juli.

1990 Västtyskland – Argentina 1-0

På Olympiastadion i Rom hade det idag 1990 blivit dags för final i VM. Den stod mellan Västtyskland och Argentina. Båda lagen hade kommit hit från semifinaler som avgjordes på straffar. Västtyskland slog ut England och Argentina vann över hemmanationen Italien. Lite typiskt var det att även finalen avgjordes på straff, men det behövdes bara en. Den kom i 85:e minuten och det var Andreas Brehme som placerade in den till Västtysklands andra VM-titel. Denna final brukar klassas som den tråkigaste finalen i VM-historien. För Franz Beckenbauer blev den historisk. Han blev den andre personen som vunnit VM som både spelare och idag manager.

För Sverige blev det också en tråkig VM-tillställning. Det var det VM vi åkte ut i marschtakt 1-2, 1-2, 1-2. Mot Brasilien, Skottland och Costa Rica.

1991 Beckham blir Manchester Uniteds

Sexton år gammal skriver David Beckham idag 1991 kontrakt med Manchester United. Han ingick i det som kallades "Fergie's Fledglings" (Alex Fergusons spirande stjärnor). Ungdomarna plockades av Freguson och tränades till början av  Brian Kidd och Eric Harrison. I denna årskull ingick förutom David Beckham även Nicky Butt, Ryan Giggs, Gary Neville, Paul Scholes och Phil Neville.

2006 Sista matchen för Tyskland i VM vinner de.

Tyskland hade förlorat finalen för fyra år sedan mot Brasilien. Nu skulle de ta revansch på hemmaplan. Allt gick som på räls fram till semifinalen. Då chockade Italien de tyska spelarna med att vinna i förlängning med 2-0. Alltså blev värdlandets sista match dagens bronsmatch. Men här återställdes ordningen. Efter 0-0 i paus mot Portugal tog tyskarna över i andra och Bastian Schweinsteiger gjorde två mål innan Armando Teixeira Petit hjälpte till med ett portugisiskt självmål. Nuno Gomes reducerade till 3-1, men då återstod bara två minuter och Tyskland fick nöja sig med ett brons på hemmaplan.

2014 Brasilien - Tyskland 1-7.

Äntligen skulle Brasilien få vinna VM på hemmaplan. Hittils hade det gått enligt planerna även om det hade krävts förlängning och straffar i åttondelsfinalen mot Chile. Idag 2014 var det dags för semifinal och Brasilien stötte på sitt första motstånd av ett lag som skulle kunna räknas som jämbördigt i motstånd. Det var Tyskland. Semifinalen gick till historien som den största katastrofen för brasiliansk fotboll. Spelet gick helt i baklås och tyskarna utklassade värdlandet med 7-1. Inte nog med att tyskarna vann. Miroslav Klose fick vara med i startuppställningen och då han gjorde 2-0 var det hans 16:e VM-mål totalt. Det betydde att han var ensam skyttekung i VM, ett mål mer än brasilianaren Ronaldo på totalt 15 mål.

Detta tog knäcken på Brasilien som även förlurade matchen om tredje pris. Där blev det "bara" 0-3 till Nederländerna. Tyskarna blev världsmästare men tvingares till förlängning innan de kunde vinna med 1-0 över Argentina.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 8:e juli.

SON Heung-min blir 27 år

SON Heung-min (손흥민) är född 1992 i Chuncheon, Sydkorea.
Anfallare
28 U- och 81 A-landskamper för Sydkorea.

Klubbar som spelare:
FC Seoul (2004-08),
Hamburger SV (2008–13),
Bayer Leverkusen (2013–15),
Tottenham Hotspur (2015–).

Virgil van DIJK blir 28 år

Virgil van DIJK är född 1991 i Breda, Nederländerna.
Försvarave
4 U- och 28 A-landskamper för Nederländerna.

Willem II (2002–10),
Groningen (2010–13),
Celtic (2013–15),
Southampton (2015–18),
Liverpool (2018–).

Övergångssumman från Southampton till Liverpool på 75 miljoner pund gjorde holländaren till värdens dyraste försvarsspelare någonsin.

Juan PAREDES blir 32 år

Juan Carlos PAREDES Reasco är född 1987 i Esmeraldas, Ecuador.