• Boris dagliga blogg

Söndagen den 11:e september 2022

Inställt är nog bäst.  Hur mycket fotboll som helst.

NAMNSDAG:
Dagny och Helny

TEMADAGAR:
Kebabens dag, Kulturarvsdagen, Mor- och farföräldrarnas dag och Valdagen 2022

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 11/9:
1895: FA-cuppokalen blir stulen och återfinns aldrig.
2011: Ryssland vinner VM-finalen över Brasilien. (I beachfotboll).
plus
Hur hemska saker som hänt den 11:e september som även påverkat fotboll.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 11/9:
Eric ABIDAL, Dejan STANKOVIC, Slaven BILIC, Preben ELKJÆR, Franz BECKENBAUER.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 10:E SEPTEMBER.

Inställt är nog bäst.
 
Lördag har för mig och många andra varit entydigt med engelsk ligafotboll. Nu har det inte varit så detta veckoslut. Detta beror givetvis på den Brittiska Drottning Elizabeth II död. Det var ju 70 år sedan en regent i detta land senast dog så då tycker jag att det är helt okay att man ställer in. Fast många egoister tycker så klart att det är fel. En god vän till mig gjorde mig uppmärksam på att den gamle spelaren Peter Crouch fått många anhängare till sitt inlägg om att det hade varit bättre att man spelat matcherna och haft tysta minuter och svarta sorgbindlar. Detta ansåg han skulle visa mer respekt för drottningen än nu. Men där vet jag att han har helt fel. Detta grundar jag på att i UEFAs cuper så har spelarna en speciell ärmpatch som säger Respect. Detta skiter spelarna fullständigt i så därför hade det inte visats någon respekt alls om man spelar. Dessutom finns det ju knappast några engelsmän i laguppställningarna numera. Därför är min åsikt att FA gjorde helt rätt. Den Brittiska regeringen meddelade att det var okay att spela omgångarna, men FA valde att själva ta beslutet att ställa in.
 
Hur mycket fotboll som helst.

Som jag skrivit om många gånger tidigare så var det trots allt ingen som blev utan fotboll. Har man de rätta kanalerna så fanns det hur många matcher som helst att följa. Själv såg jag lite på Famalicao mot Benfica. Serieledarna behöll full poäng även efter denna match sex, men de vann bara med 1-0 trots ganska stor överlägsenhet. Att det blev den matchen berodde på att jag ville se om jag kunde använda min senaste tröja för första gången. Det kunde jag.

IDAG; SÖNDAGEN DEN 11:E SEPTEMBER.

NAMNSDAG:
Dagny och Helny
 
Namnsdagar för den 10:e september i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Protus (till minne av en romersk martyr, som, tillsammans med sin bror Hyacinthus, blev avrättad i Rom) och Hyacinthus (till minne av en romersk martyr, som, tillsammans med sin bror Protus, blev avrättad i Rom)
1901–1985 – Dagny
1986–1992 – Dagny, Dag (nu 16 september) och Daga (nu 16 september)
1993–2000 – Dagny och Daniela (nu 11 december)
Från 2001 – Dagny och Helny
TEMADAGAR:
Kebabens dag, Kulturarvsdagen, Mor- och farföräldrarnas dag och Valdagen 2022
 
Kebabens dag
 
I Sverige inträffar Kebabens dag den 11 september. Kebaben tros ha sitt ursprung i Anatolien i dagens Turkiet där det var vanligt att äta kött inlindat i bröd. Några av de första europeiska skriftliga källorna kommer från 1836 då den tyske greven och militären Helmuth von Moltke befann sig i Turkiet och blev bjuden på en kebab i bröd. Kebab kan dock även definieras i större drag som en maträtt med bitar av kött, fisk eller grönsaker som grillas på spett eller rostas.
 
Kulturarvsdagen
 
Den andra helgen i september varje år äger evenemanget Kulturarvsdagen rum i landet och då bjuds allmänheten in till att upptäcka det fantastiska kulturarv som finns i Sverige.

 
Mor- och farföräldrarnas dag
 
National Grandparents Day, mor- och farföräldrarnas dag, är en sekulär helgdag i USA. Den har firats officiellt i kalendern sedan 1978 men instiftades redan 1970 av Marian McQuade. Grandparent's day bygger på tanken att uppvakta sina mor- och farföräldrar. Dagen firas söndagen efter Labor Day. Dagen uppmärksammades i svenska medier först 2007.

 
Valdagen 2022

Riksdagsval i Sverige är de allmänna val till Sveriges riksdag, där alla svenska medborgare som någon gång har varit folkbokförda i Sverige och har fyllt 18 år får vara med och välja riksdagens ledamöter och ersättare. 1921 var första gången som även kvinnor fick rösta, men många menar att rösträtten blev allmän först 1989. Då fick verkligen alla vuxna svenskar rösta, invandrare, interner osv. Åldern har varierat från 24 år och rösträttsåldern sänktes 1945 från 23 till 21 år, 1965 från 21 till 20 år, 1969 från 20 till 19 år, och 1975 till 18 år. 1994 fattade riksdagen beslutet, att valperioden skulle förlängas från tre till fyra år.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 11:E SEPTEMBER.

1895 FA-cupen stulen.
 
Regerande FA-cupmästarna Aston Villa hade vunnit turneringen och pokalen. Det var brukligt att det lag som var mästare fick ha hand om FA-cuppokalen tills ett nytt lag vann världens äldsta fotbollsturnering. Sedan 1871 hade pokalen ägts av mästarna, men idag 1895 stals den och återfanns aldrig. Pokalen fanns i ett skyltfönster i en fotbollsaffär som hette W. Shillcock och låg på Newton Row i Birmingham. Det utfästes en belöning på 10 pund för den som kunde tipsa vem som stulit pokalen, men ingen nappade på det. Istället fick Aston Villa böta 25 pund för att det skulle kunna köpas in en ny pokal. 1958 påstod en 83-årig tjuv och kåkfarare Harry Burge, att det var han som tagit pokalen och smält ner den för att göra falska mynt. Det finns dock inga bevis för att hans historia ska vara sann.
Se sammandrag av finalen. Se sammandrag av finalen.
2011 Ryssland slår Brasilien i VM-final.
 
För sextonde gången spelades det som officiellt heter FIFA Beach Soccer World Cup. Turneringen startade 1995 och den spelades på Copacabana i Rio de Janeiro i Brasilien. Det har den gjort tio gånger. De första femton åren spelades turneringen varje år. Från 2009 hålls den vart annat år. 2017 gick turneringen på Bahamas (Brasilien slog Tahiti i finalen). 2008 var första gången som Brasilien inte var värd. Fram till idag 2011 hade Brasilien blivit världsmästare tretton gånger. Dagens final skulle bli fjortonde mästerskapet, men det satte Ryssland stopp för. Ryssarna vann dagens final med 12-8 och tog sitt första Beach-fotbolls-VM. Mästerskapet spelades 2011 på Marina di Ravenna i Ravenna i Italien.
VM-kval Chile mot (Sovjet) 1973 VM-kval Chile mot (Sovjet) 1973
Lite extra historia idag.
Hur hemska saker som hänt den 11:e september även påverkat fotboll.


Den 11:september 2001 var Champions League ointressant
 
Jag drar mig till minnes ruskiga saker som inträffade idag och har lite med fotboll att göra. Den 11:e september 2001. Det var en tisdag och vi hade ett stort gemensamt föräldramöte på skolan på kvällen. En kollega mötte mig i dörren på skolan och sa: ”Har du hört vad som hänt?” Ja, det var den dagen som förändrade världen eller åtminstone USA. Al-Qaidas terrorattack med finessen att använda fredliga passagerarplan som dödliga jättebomber. Visserligen hade USA varit utsatta för detta tidigare med de japanska kamikaze-piloterna som härjade i krigstid under Andra Världskrigets slutskede.

Föräldramötet blev kort för en del skulle hem och titta på Champions League. Det är här fotbollen kommer in. Jag som såg mycket gott i fotboll på denna tid skulle givetvis också hem och se någon match. Normalt hade jag haft anteckningar och kunde berättat vilken match jag såg och vad resultatet blev, men jag tittade inte på fotboll. Det blev en helkväll med rapporter och kommentarer från New York och Washington och om det hade funnits ytterligare ett fjärde plan och spekulationer om vad det skulle kunnat ha kraschat in i om inte passagerarna offrat sina liv i att övermanna terroristerna. 
 
Inställd Champions Leagueomgång
 
Champions League spelade sin omgång den 11:e och skulle kört en omgång den onsdagen 12:e. Då hade UEFA fattat beslutet att skjuta upp onsdagsomgången. Det är hittills enda gången en halv Champions League omgång skjutits upp.
 
Den 11:e september 1973 satte spår i VM 1974
 
En annan händelse som satte spår inom fotbollen var dagens militärkupp 1974 i Chile då president Alliende dödades eller begick självmord. Hur som helst så tog militärjuntan med Pinochet i ledningen över. Chiles nationalarena i huvudstaden Santiago Estadio Nacional de Chile kom att användas som ett koncentrationsläger, men snyggades till då det skulle bli VM-kval. De fick en extra chans att kvala in från Sydamerikagruppen mot ett Europeiskt lag. Detta lag var Sovjetunionen.
 
En av de mest absurda VM-kvalmatcherna.
 
Den 23:e september 1973 spelades första matchen i Moskva. Den slutade 0-0. Returen skulle gå den 21;a november, och Sovjet gjorde allt för att få matchen flyttad från Estadio Nacional de Chile. FIFA vägrade lyssna på detta. Matchen skulle spelas där Chile ville. Allt slutade med att Sovjet bojkottade tillställningen och en unik och absurd händelse inträffade då Chiles lag, domare och en fåtalig publik såg det Chilenska laget göra avspark, dribbla sig ner till ett tomt mål och slå in bollen. Resultattavlan visade Chile 1 Sovjet 0 och så var matchen över och Chile kom till VM.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 11:E SEPTEMBER.

Eric ABIDAL blir 43 år.
 
Eric Sylvain ABIDAL är född 1979 i Saint-Genis-Laval, Frankrike
Försvarare
67 A-landskamper för Frankrike (2004-13).

Klubbar som spelare:
Lyon Duchère (1994-2000), 
Monaco (2000-02),
Lille (2002-04),
Lyon (2004-07),
Barcelona (2007-13),
Monaco igen (2013-14),
Olympiakos (2014).

Annan fakta:
Förutom att ha vunnit La Liga fyra gånger och Champions League två gånger så var det många som följde Eric då det meddelades 2011 att han hade levercancer. Han fick en ny lever, återhämtade sig och var tillbaka på fotbollsplanen den 6 april 2013.
Dejan STANKOVIC blir 44 år.
 
Dejan STANKOVIC är född 1978 i Belgrad, Jugoslavien
Mittfältare
39 A-landskamper för Jugoslavien, 22 A-landskamper för Serbien och Montenegro, och 42 A-landskamper för Serbien. Totalt 103 landskamper (1998-2013).

Klubbar som spelare:
Teleoptik (1985-92),
Röda Stjärnan Belgrad (1992-98),
Lazio (1998-2004),
Inter (2004-13).

Lag som tränare: 
Udinese (2014-15 assisterande),
Inter (2015-16 assisterande),
Röda Stjärnan (2019-22).

Annan fakta:
Sex gånger blev han Serie A mästare. En med Lazio och och Svennis som tränare. Resten av framgångarna kom i Inter där han även blev Champions League och världsklubmästare 2010. Det var det året Zlatan hade flyttat till Barcelona för att han äntligen skulle vinna Champions League. 
Slaven BILIC blir 54 år.
 
Slaven BILIC född 1968 i Split, Jugoslavien
Försvarare
44 A-landskamper för Kroatien (1992-99).

Klubbar som spelare:
Hajduk Split (1977-93),
Primorac (1988 lån),
Šibenik (1988-89 lån),
Karlsruher SC (1993-96),
West Ham United (1996-97),
Everton (1997-99),
Hajduk Split igen (1999-2000). 

Lag som tränare: 
Hajduk Split (2001-02),
Kroatien U 21 (2004-06),
Kroatiens landslag (2006-12),
Lokomotiv Moskva (2012-13),
Beşiktaş (2013-15),
West Ham United (2015-17),
Al-Ittihad (2018–19),
West Bromwich Albion (2019–20),
Beijing Guoan (2021-22).

Annan fakta:
Med Hajduk Split blev han både jugoslavisk och kroatisk cupmästare. I VM 1998 ingick han i det Kroatiska lag som tog brons. Han spelade som högerback. Slaven har även studerat till advokat.
Preben ELKJÆR blir 65 år.
 
Preben ELKJÆR Larsen är född 1957 i Köpenham, Danmark
Anfallare
20 U- och 69 A-landskamper för Danmark (1975-88).

Klubbar som spelare:
Frederiksberg BK (1963–73),
KB (1973–74),
Frederiksberg BK (1974–75),
Vanløse (1976),
1. FC Köln (1977–78),
Lokeren (1978–84),
Verona (1984–88),
Vejle (1988–90).
Lag som tränare: 
Silkeborg (1995–96).

Annan fakta:
Några titlar han har är Bundesligamästare med Köln. Där vann han även tyska cupen två gånger. Sedan lyckades han även bli italiensk Serie A-mästare med Verona. 1084 och 85 var en av världens hetaste anfallare och kom trea och tvåa i utmärkelsen Ballon d'Or. 1986 var han med i det danska succélandslag som var med för första gången i VM och tog sig till åttondelsfinal. Preben kom med i världslaget som röstades fram efter VM.
Franz BECKENBAUER blir 77 år.
 
Franz Anton BECKENBAUER är född 1945 i München, Västtyskland
Försvarare
3 U-, 2 B- och 103 A-landskamper för Västtyskland (1964-77).

Klubbar som spelare:
SC München von 1906 (1951-59),
FC Bayern München (1959-77),
New York Cosmos (1977-80),
Hamburger SV (1980-82),
New York Cosmos igen (1983).

Lag som tränare:
Västtysklands landslag (1984-90),
Marseille (1990-91),
Bayern München (1993-94),
Bayern München igen (1996).

Annan fakta:
Han rankas som Tysklands främste fotbollsspelare genom tiderna och anses av många också vara den främste försvarsspelaren någonsin. Smeknamnet är Kaiser Franz. Han är en av tre fotbollsspelare som blivit världsmästare både som spelare och manager. De andra är brasilianaren Mario Zagallo och fransmannen Didier Deschamps.
I semifinalen i VM i Mexiko 1970 mot Italien spelade han hela förlängningen med en bruten arm som tejpades mot kroppen. Det är lite tuffare än dagens sköra "stjärnor"

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 11:E SEPTEMBER 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN LUGN VALSÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv