• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 1:a mars 2022

DAGENS RUBRIKER.

FIFAs alla beslut, och fler väntas.   Brokenwood bra och Alla mot alla okay.


NATIONALDAG:
Wales

NAMNSDAG
Albin och Elvira

TEMADAGAR
Fettisdagen,
Internationella pannkaksdagen,
Krama en bibliotekarie-dagen,
Internationella dagen mot diskriminering.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1/3:
1921: Jules Rimet blir nu FIFA president.
1980: "Världens bästa center" Dixie Dean dör.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 1/3:
Carlos
VELA, Aaron WINTER, Martin O'NEILL.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 28/2 2022.

FIFAs alla beslut, och fler väntas.
 

Kriget fortsatte igår natt. Då talar jag om min svullna och värkande fot. Fram mot femtiden somnade jag och vaknade med att vid elvatiden kolla upp det rätta kriget. Det i Ukraina. Fast det är bara i övriga världen som det är krig. För Ryssland är det bara en militärövning och absolut inget krig.

FIFA beslutade att absolut inte starta något ”krig” mot Ryssland. Trots att Sverige, Polen och Tjeckien alla gjort det klart och tydligt att de under inga som helst omständigheter kommer att möta ett landslag från Ryssland så hade FIFA tagit beslutet att Ryssland inte skulle uteslutas utan deras fruktansvärda straff var att de inte fick kalla sig Ryssland, inte använda den ryska nationalsången och inte spela sina matcher i Ryssland. Så det blev precis som jag sa; nämligen att Ryssland blev klara för VM då deras motståndare i kvalet kom att vägra möta dem.

Fast under gårdagen kom IOC med beslutet att utesluta alla ryska idrottare och UEFA ändrade sitt beslut och uteslöt det enda ryska lag som var kvar i Europa League. Spartak Moskva sparkas ut och Leipzig vinner åttondelsfinalen. Detta beslut från UEFA och flera andra länder bl a England som vägrar möta Ryssland gjorde att senare under dagen kom FIFA med ytterligare ett nytt beslut. Rysslands landslag var tills vidare bannlyst från spel. Det skulle betyda att Polen är i final mot segraren mellan Sverige och Tjeckien.

Men den enda gång som ett landslag tidigare blivit uteslutet på grund av krig var till EM i Sverige 1992 då  Jugoslavien kastades ut. Då plockade man in reserven Danmark, som sedan skulle vinna hela EM. Alltså är frågan om man nu ska plocka in en reserv för Ryssland. Det kan i så fall bli antingen Slovakien som kom trea efter Ryssland i den kvalgruppen eller Norge som var den bästa grupptrean i alla kvalgrupper. Men även Ungern har kommit på tal som ett lag från Nations League-spelet. Så det blir alltså en spännande fortsättning i Sveriges VM-kval.

Brokenwood bra och Alla mot alla okay.
 

Då det var måndag så diskuterade vi hemma hur vi skulle göra med City Gross Familjekasse som skulle hämtas mellan tolv och två. Jag gjorde ett försök att pressa ner den svullna foten i den största skon jag hade och det fungerade hjälpligt. Som tur är så kör jag automatväxlat vilket betyder att jag inte behövde använda vänsterfoten alls.

Jag hade ju även en automatare då jag jobbade i skolan och en av mina kollegor råkade två gånger ut för hälseneproblem och hade en skidliknande pjäxa på sin vänsterfot. Båda gångerna bytte vi bil så jag körde hans manuellt växlade Volvo och han fick låna min bil. Så lite plus är det med automatväxlat, åtminstone om man har en obrukbar vänsterfot.

Fotboll live hoppade jag över igår även om det fanns en och annan match som jag kunde kollat på. Det blev istället den Nya Zeeländska deckarserien The Brokenwood Mysteries. TV4 Play har tre säsonger. Trean till femman. Det var hustruns förslag att se serien då vi gillar den skarpt båda två. Igår blev det andra avsnittet ur säsong tre. ”Over Her Dead Body” hette det och handlade om en begravning av en lokalt känd poet. Ett missöde gör att kistan tapas, går upp och i den ligger i stället en dör flicka. Snart visar det sig att många av de misstänkta har samma namn som figurerna i Cluedo och det hade även de kommit på och träffades för att med jämna mellanrum spela ett lite mer verkligt Cluedo. Givetvis utan att mörda någon, … 8,1 på IMDb är et ganska högt betyg.

IMDb har inga betyg på Alla mot Alla, men jag kan tycka det är ganska underhållande och det var detta program som jag avslutade gårdagen med. De två avsnitt jag såg avslutade även veckans avsnitt i serien.

IDAG: TISDAGEN DEN 1:A MARS.

NATIONALDAG:

Wales
 

Idag är det 1 mars och därför St David’s Day, Wales nationaldag. Man firar sedan 1700-talet nationalhelgonet David som tros ha dött denna dag år 601. Det är genom honom Wales fått seden att bära purjolökar men annars är också påskliljan förknippad med dagen och så här i mars ju onekligen den sistnämnda något som faktiskt blommar i Storbritannien då.


 

Bilden: Klicka för att komma till Wales nationalsång.

NAMNSDAG:

Albin och Elvira
 

Namnsdagar den 1:a mars i kronologisk ordning.
 
Före 1830 – Albinus (utgått; till minne av den franske biskopen Albinus av Angers (död 459) Ersattes av den modernare formen Albin)
1830–1900 – Albin
1901–1985 – Albin
1986–1992 – Albin, Alba (utgått) och Alban (utgått)
1993–2000 – Albin och Inez (nu 6 augusti)
Från 2001 – Albin och Elvira

TEMADAG.

Fettisdagen
 

Fettisdagen, eller något ålderdomligt vita tisdagen, är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna i fastlagen, dagarna före fastan, där den första är fastlagssöndagen och den andra är blåmåndagen.

Namnet fettisdag är bildat av "fet" och "tisdag", där fet syftar på all fet mat som brukade ätas på fettisdagen. Hur vita tisdagen har fått sitt namn är oklart, men en teori är att namnet kommer av det vita vetemjöl som man bakar semlor med.

Sista dagen innan påskfastan är det tradition att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar.

I Sverige äts bullarna oftast med vispgrädde under bullens avskurna ovansida, och med mandelmassa i en urgröpning mitt i bullen. Ibland serveras de i varm mjölk enligt en tradition från 1700-talet, och kallas då hetvägg. I Norge och Danmark har fastlagsbullarna sylt i stället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm. I Svenskfinland och Skåne kallas bakverket fastlagsbulle, i Norge och Danmark för fastelavnsbolle.

TEMADAG.

Internationella pannkaksdagen
 

Pannkakans dag är en rörlig dag, och infaller alltid på tisdagen innan fastan, på den dag som i Sverige kallas Fettisdagen. Pannkakans dag, eller internationella pannkaksdagen som den även kallas, har samma tradition i England och USA som semmeldagen har i Sverige.

TEMADAG.

Krama en bibliotekarie-dagen
 

Just i år är detta kanske inte en dag som man rekommenderar att fira. Fast det behöver inte betyda att man handgripligen måste krama om en bibliotekarie, utan det är mer en dag som betyder att man ska tänka speciellt på alla som jobbar på bibliotek och uppskatta deras arbete.Internationella dagen mot diskriminering.

TEMADAG.

Internationella dagen mot diskriminering
 

I dag är det FN:s Internationella dag mot diskriminering, en dag som har till syfte att uppmärksamma diskriminering och anti-diskrimineringsarbete. Dagen har funnits sedan 1994. Den dymboliseras av fjärilen som ett tecken på förändring.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 1:A MARS.

1921 Jules Rimet tar över rodret.
 

Idag 1921 blev fransmannen Jules Rimet den tredje presidenten för FIFA. Han var inblandad redan vid grundandet 1904. Då blev en annan fransman Robert Guérin den förste chefen. Det varade bara i två år innan engelsmannen Daniel Woolfall tog vid. Jules skulle sitta längst av alla FIFA-presidenter 33 år. Då han tillträdde idag fanns 12 fotbollsnationer i världen. När han avgick hade det vuxit till 85 länder. Jules Rimet var också den som tog initiativet till VM och det första gick i Uruguay 1930 även om Jules ville haft VM redan 1928. Den pokal som delades ut till världsmästarna fick 1946 namnet Jules Rimet Cup.
 

Bilden: Jules Rimet till vänster med sin VM pokal.

1980 Dixie Dean ser sin sista match.
 

William Ralph "Dixie" Dean avled i dag 1980 efter att ha drabbats av hjärtsvikt då han satt på Goodison Parks läktare under en match mellan Everton och Liverpool. Liverpool vann matchen 2-1. Han föddes i Birkenhead i Merseyside och inledde sin fotbollskarriär i Tranmere Rovers. 1925 värvades han av Everton för 3000 pund och under sin första säsong gjorde han 32 mål. 1926 var han med om en motorcykelolycka där han skadades allvarligt med frakturer på skalle och käke som följd. Han återhämtade sig dock, och säsongen 1927/28 blev han den förste och hittills ende spelare att göra 60 ligamål under en säsong.

Smeknamnet "Dixie" lär han ha fått för sitt svarta lockiga hår, vilket påminde om afroamerikanerna i de amerikanska sydstaterna. Dean själv ogillade smeknamnet, och föredrog att bli kallad Bill. År 2001 restes en staty av Dean utanför Goodison Park. Självaste Bill Shankly lär en gång ha sagt om Dean ”Han är den bästa center som någonsin kommer att finnas.”
 

Bilden: Klicka på bilden för att se en dokumentär om Dixie Dean.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 1:A MARS.

Carlos VELA blir 33 år.
 

Carlos Alberto VELA Garrido är född 1989 i Cancún, Quintana Roo, Mexiko
Anfallare
16 U- och 72 A-landskamper för Mexiko (2005-18).

Klubbar som spelare:
Guadalajara (2000–05),
Arsenal (2005–12),
Celta de Vigo (2005–06 lån),
Salamanca (2006–07 lån),
Osasuna (2007–08 lån),
West Bromwich Albion (2010–11 lån),
Real Sociedad (2011–12 lån),
Real Sociedad (2012–18),
Los Angeles FC (2018–),

Fram till tolv års ålder spelade han både basketboll och fotboll. Då det uppstod problem mellan idrotterna tyckte hans far, som en gång varit fotbollsspelare, att Carlos skulle satsa på fotbollen. 

Aron WINTER blir 55 år.
 

Aron Mohamed WINTER är född 1967 i Paramaribo, Surinam
Mittfältare
84 A-landskamper för Nederländerna (1987-2000).

Klubbar som spelare:
SV Lelystad (1979-85),
Ajax (1985-92),
Lazio (1992-96),
Inter (1996-99),
Ajax igen (1999-2003),
Sparta Rotterdam (2001-02 lån)  

Lag som tränare:
Ajax B (2005-09 ass. manager),
Toronto FC (2011-12),
Nederländerna U19 (2014-16),
Ajax U-19 (2016-17),
Ajax (2017-19 assisterande),
Greklands landslag (2019-21 assisterande).

Han gjorde landslagsdebut i en EM-kvalmatch mot Grekland i mars 1987 och spelade sin sista landskamp mot Italien i EM 2000. Han var även med i EM 1988 (spelade inga matcher), 1992 och 1996 samt VM 1990, 1994 och 1998.

Martin O'NEILL blir 70 år.
 

Martin Hugh Michael O'NEILL är född 1952 i Kilrea, Nordirland
Mittfältare
64 A-landskamper för Nordirland (1971-84).

Klubbar som spelare:
Derry City (1969-71),
Distillery (1971),
Nottingham Forest (1971-81),
Norwich City (1981),
Manchester City (1981-82),
Norwich City igen (1982-83),
Notts County (1984-84),
Chesterfield (1984),
Fulham (1985).  

Lag som tränare:
Grantham Town (1987-89),
Shepshed Charterhouse (1989),
Wycombe Wanderers (1990-95),
Norwich City (1995),
Leicester City (1995-2000),
Celtic (2000-05),
Aston Villa (2006-10),
Sunderland (2011-13),
Irlands landslag (2013-18),
Nottingham Forest (2019).

Som spelare har han två segrar i Europacupen (dåvarande Champions League) han var reserv 1979 då Malmö FF besegrades i finalen, men då Nottingham vann även 1980 så var Martin med i hela finalen då Forest vann över hamburger SV med 1-0.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

"Mmmm... kvällsfikat med knäckebröd är
dagen höjdpunkt! Tillsammans med frukost,
middag, lite smakbitar och smågodis
på promenaderna!"

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA FÖRSTA MARS!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv