• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 8:e augusti 2023

NAMNSDAG:
Silvia
Sylvia

NATIONALDAG:
Ingen

TEMADAG:
Kräftpremiären 
Lyckans dag 
Internationella kattdagen 
Drottningens namnsdag

RUBRIKER.
Fel recept, ingen golf, Sverige enda nordiska land kvar, Vera.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 8/8:
1992: Leeds och Cantona vinner Charity Sheild.
2006: Taylor-Fletcher gör mål 500 000.
2009: Inters enda titelförlust 2009/10.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 8/8:
Joël MATIP, 
Danny GABBIDON, 
Louis VAN GAAL.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN 7 AUGUSTI 2023.

Fel recept, ingen golf, Sverige enda nordiska land kvar, Vera.
 

Dagbok:
Att berätta om gårdagen är enkelt. Regn och storm. Att åka utanför Päronvägen var värre. Då vår sommarsemestertid var över så hade jag åter en familjelåda från City Gross att hämta. Det blev en massa omvägar då den kortaste sträckan mellan vårt hus och City Gross var avstängd på massor av platser. Detta beroende på översvämningar i viadukter. Men jag lyckades hämta matlåda. Då uppstod problemet att i det mail jag fått och på City Gross sida om Familjekassen så hade vi tre middagar. Dessa var beskrivna och olika extra inköp som behövdes för att laga middagarna köpte jag från min inköpslista. Då matkassen öppnades så innehöll den andra ingredienser och receptet hade nu bara en av maträtterna. De andra två var helt andra rätter. Dock så går det att laga dem också, men jag får bege mig ut och fixa lite tillbehör idag.

Väl hemma så kunde vi hålla oss torra inomhus och jag hade ett recept att laga middag från. Det blev den rätt som fanns på både det recept vi visste om och det som var det enda som fanns med i de faktiska recepten. ”Teriyakinudlar med ägg”. Då det var helt vegetariskt så tog jag hälften av kotlettraden och strimlade så att hundarna och jag skulle få lite mer att bita i. Alla blev till sist nöjda.

Jag var helt övertygad om att regnet hade förstört Koko-golfen idag. Därför meddelade jag att jag inte kom. Det var även en till som tyckte samma som jag. De andra skulle vänta att bestämma sig till idag då de påstod att regnet skulle upphöra. Med tanke på alla översvämningar i trafiken så vet jag att även golfbanor är känsliga för mycket regn och även om det blir uppehåll så tänker jag inte gå runt på en lerig och blöt golfbana. Just då WhatsAppen gick het med alla som trodde att de skulle spela golf idag så fick vi ett mail från Söderslätt. Det var först att vi alla var avbokade från dagens golfrunda och det andra var att Söderslätts GK kommer att hålla helt stängt idag. Det löste problemet med golfspel. Sovmorgon igen alltså.

Fotboll:
Det var många som gick tillbaka till jobbet efter semestern. En var dottern som skulle börja borra i tänder igen. Regnet gjorde att det inte var någon idé att tänka på morgonpromenad med hundarna. De sov och jag kunde se på VM för damer i fotboll. Första matchen var femte åttondelsfinalen. Det blev en 0-0 match, men en ganska bra sådan. Det var svårt att säga om England eller Nigeria var det bästa laget. Fast Nigeria fick en stor fördel då Lauren James i slutet av matchen helt vansinnigt avsiktligt trampar på en Nigeriansk spelare som ligger ner. Solklar utvisning även om det krävdes VAR-granskning. Trots en man mer… förlåt, en kvinna mer så kunde inte Nigeria utnyttja detta i förlängningen. Straffläggningen blev lite som i Sveriges match. De straffar som inte gick i mål berodde inte på målvaktsräddningar utan på att straffskytten missade målet. Nigeria missade målet en gång mer än England och så var Europamästarna vidare.

Den andra kvartsfinalen spelades mellan hemmanationen Australien och vårt grannland Danmark. Den matchen såg jag inte mycket av, men statistiskt var den mycket jämn. Fast målmässigt var den inte lika jämn. Det blev 2-0 till Australien. Det betyder att Sverige nu är det enda nordiska land som är kvar. Sedan har ju Australien Tony Gustavsson som tränare, så lite svenskt finns det ju i det landet också.

Senare på kvällen så såg jag en halvlek av Malmö FF mot Halmstad BK. På ett blåsigt Eleda Stadion hade 17 116 personer samlats i publiken, och det var väl största överraskningen att så många begett sig ut i höststormen för att se fotboll. Att MFF vann med 3-0 var inte en lika stor överraskning. Nu då alla lag spelat arton matcher så leder Elfsborg ett poäng före MFF.

TV:
Hustrun och jag startade vår deckarkväll mitt i MFFs match, men det gjorde inte så mycket då det var Vera som vi bytte mot fotbollen. ”For the Grace of God” heter avsnitt två av säsong tolv. ”En man hittas misshandlad till döds på gatan. Han var en tidigare yrkessoldat, en god man som hade hamnat in på fel spår i livet. Varför blev han dödad?” Åter blev det ett fall där många potentiella mördare misstänks innan man kan fälla den rätta. Än en gång ett spännande och bra avsnitt.

IDAG! TISDAG 8 AUGUSTI 2023.

NAMNSDAG: 

Silvia
Sylvia

 

Namnsdagar för den 8:e augusti i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Cyriakus (till minne av en diakon i Rom, som blev martyr år 303)
1901–1985 – Sylvia
1986–1992 – Sylvia, Silja (utgått) och Silvia
1993–2000 – Silvia och Sylvia
Från 2001 – Silvia och Sylvia

TEMADAGAR:

Kräftpremiär.

Kräftpremiären var den dag på året då man tidigast fick fiska och sälja kräftor. För att inte den svenska kräftan skulle utfiskas beslöts 1878 att kräftfiske i Hjälmaren var förbjudet under juni och juli månader. Detta kom att så småningom gälla alla svenska sjöar. Även tiden då fisket var förbjudet utvidgades till att gälla 1 november till 7 augusti klockan 17.00. Dessa regler togs bort 1994 och numera kan man äta kräftor året om. Fast många håller sig till gamla seder och tycker att det fortfarande bör vara den 8 augusti som ska vara den dag man ska ställa till en kräftskiva.

 
Lyckans dag

Vissa temadagar är för att minnas hemska saker som inträffat eller sociala problem. Sedan finns det temadagar som skulle kunna firas varje dag under året. Lyckans dag är en sådan. Där gäller det att hitta ting som kan göra inte bara dig själv utan även andra lyckliga.  

 
Internationella kattdagen

Många länder firar den internationella kattdagen. Fast dagen varierar och att den 8 augusti skulle vara kattdagen var ett initiativ som startades av International Foundation for Animal Welfare (IFAW), som ett sätt att främja djurens välbefinnande och skydd.
Katter har funnits vid vår sida i tusentals år. Under den här tiden har de hjälpt oss att kontrollera gnagare och andra skadedjur, hållit våra hem fria från ohyra och bländat oss med sin elegans och fascinerat oss med sin stora skönhet.

 
Drottninges namnsdag.

Sylvia har funnits sedan 1901 som namnsdag den 8 augusti. 1986 tyckte den kommitté med representanter från Svenska Akademien, Vetenskapsakademien, Vitterhetsakademien och Institutet för språk och folkminnen som har åtagit sig att förvalta och utveckla namnlängden efter dessa överenskomna principer, att det var lämpligt att även införa namnet Silvia. Den svenska drottningens namnsdag har även sedan dess varit en allmän flaggdag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 8 AUGUSTI.

1992 Cantona sänker Liverpool.
 

Charity Shield som är matchen mellan ligamästare och cupmästare spelades på Wembley idag 1992. Det var året innan ligan kallads Premier League som Leeds United tagig ligan, men sin nye "kelgris" Eric Cantona i spetsen. Cupmästarna hette Liverpool då de vann finalen med 2-0 över Sunderland. Dagens inledning på säsongen i England blev en rafflande Charity Shieldmatch som slutade med sju mål. Stor matchhjälte var inte helt överraskande Eric Cantona som gjorde tre av Leeds fyra mål.
 

Se ett sammandrag av matchen HÄR.

2006 Gary Taylor-Fletcher slår rekord.
 

I första omgången säsongen 2006-07 var det klart att det skulle sättas ett fotbollsrekord i den Engelska fotbollsligehistorien. Rekordet kom idag i League One mellan Huddersfield Town och Rotherham United. Gary Taylor-Fletcher gjorde 3-0 till Huddersfield och detta var mål nummer 500 000 i den engelska ligahistorien. Det hade tagit 107 fulla säsonger och 170 000 matcher innan det idag hade gjorts exakt en halv miljon mål.
 

Se målet HÄR.

2009 Lazio slog Inter.
 

Supercoppa Italiana är en match som spelas varje år i Italien mellan ligavinnarna och cupmästarna från föregående säsong. Inter hade vunnit Serie A och Lazio cupen. Efter en mållös första halvlek kom Lazio bäst igång i andra. Matuzalém och Tommaso Rocchi gav Lazio ledningen och Inter orkade bara med att reducera genom Samuel Eto'o. Supercoppa Italiana mästare blev Lazio. Det unika med denna match var att det var den enda stora titel denna säsong som Inter förlorade. När 2009-10 säsongen var slut stod Inter som Serie A vinnare, Coppa Italia vinnare och UEFA Champions League mästare.
 

Se ett sammandrag av matchen HÄR.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 8 AUGUSTI.

Joël MATIP blir 32 år.
 

Job Joël André MATIP är född 1991 född i Bochum, Tyskland
Försvarare/Mittfältare
27 A-landskamper för Kamerun (2010-15).

Klubbar som spelare
Weitmar 45 (1995-97),
VfL Bochum (1997-2000),
Schalke 04 (2000-16),
Liverpool (2016-).

Danny GABBIDON blir 44 år.
 

Daniel Leon GABBIDON är född 1979 i Cwmbran, Wales
Försvarare.
17 U- och 49 A-landskamper för Wales (1999-2014).

Klubbar som spelare
West Bromwich Albion (1996-2000),
Cardiff City (2000 lån),
Cardiff City (2000-05),
West Ham United (2005-11),
Queens Park Rangers (2011-12),
Crystal Palace (2012-14),
Cardiff City igen (2014-15),
Panteg (2015).

Lag som tränare:
Cardiff City (2014 assisterande och spelande)

Louis VAN GAAL blir 72 år.
 

Aloysius Paulus Maria "Louis" VAN GAAL är född 1951 i Amsterdam, Nederländerna
Mittfältare.
Inga landskamper.

Klubbar som spelare
RKSV de Meer (1964-71),
Ajax (1972–73),
Royal Antwerpen (1973–77),
Telstar (1977–78),
Sparta Rotterdam (1978–86),
AZ (1986–87)

Lag som tränare:
AZ (1986–87 assisterande),
Ajax (1988–90 ungdomstränare),
Ajax (1989–91 assisterande),
Ajax (1991–97 assisterande),
Barcelona (1997–2000),
Nederländerna (2000–01),
Nederländerna U20 (2001)
Barcelona (2002–03)
AZ (2005–09)
Bayern München (2009–11)
Nederländerna (2012–14)
Manchester United (2014–16)
Nederländerna (2021–22).

DAGENS MATCHTRÖJA 8 AUGUSTI 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv