• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 15:e februari 2024

NAMNSDAG:
Sigfrid.

NATIONALDAG:
Serbien.

TEMADAG:
Internationella barncancerdagen,
Geléhallonens dag.

RUBRIKER.
Kort arbetsdag.
Elva medaljer 2013 och endast en 2024.
Gårdagens Champions League-matcher lever.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 15/2:
1891: Solnaklubben AIK bildas i Stockholm.
1995: Huliganorganisationen Combat 18 "lyckas".
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 15/2:
Sara DÄBRITZ
Coen MOULIJN.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM ONSDAGEN 14 FEBRUARI 2024.

Kort arbetsdag.

Alla hjärtans Dag innebär att vi äter vaniljhjärtan. Fast det var ju inte förrän äldsta dottern kommit hem från jobbet. Innan dess så hade jag ett drygt jobb att utföra. Det var att sätta upp en vägghylla. Det tog cirka fem minuter så det tyckte jag var en alldeles utmärkt lagom lång arbetsdag. Fast jag hann även med två maskiner fotbollströjetvätt. Det blir två gånger tio tröjor. Problemet är inte att tvätta tröjorna utan att jag bara för plats med tjugo tröjor på torkstället. Detta torkställ får stå i mitt TV- och sovrum, då det är ett av de f ställen i huset där tvätt kan torka så här under vintertid. Jag klarade även av att tillverka en middag. Den hette ingenting då den lagades utan recept. Jag hade en packe med kycklinglårfiléer. Dessa fick marineras och tillagas i ugn. Sedan var frågan vad som skulle vara till detta? Det blev äggnudlar som jag blandade med Thaiwokgrönsaker. Det var så pass gott att en av de gäster som inte kunde komma och äta sin bulle på fettisdagen kom igår, och då blev det inte bara en semla till honom utan även ”Kycklinglårfilé med Thaipasta”. Det låter väl som ett bra namn på rätten jag lagade. Problemet är att då jag lagar mat utan recept så kan jag aldrig göra om den rätten, då jag inte kommer ihåg exakt vad jag haft i den.
 
Elva medaljer 2013 och endast en 2024.

Skidskytte-VM gick över till herrarnas distans. Samma upplägg som damernas tävling förutom att herrarna körde 20 km i stället för 15. Här fanns det endast en tävlande som sköt fullt och det var en ryss. Nej, skidskyttet tillåter inga ryska deltagare så Alexander Starodubets har flyttat till Sydkorea och tävlar under deras flagg. Han slutade på plats 35. Hos herrarna var det inte som då damerna körde. Igår var det bröderna Bø från Norge som knep guld och silver. Däremot så blev bronset tyskt. Svenskarna som vid förra VM hade elva medaljer har bara ett brons än så länge. Igår sköt alla svenskar bort sig. Sebastian Samuelsson hade svenskarna störst förtroende för men han misslyckades totalt. Så tyckte jag och kommentatorerna, men sedan visade det sig att han faktiskt slutade sexa. Sjätte bäst i världen är ju faktiskt inte så illa. De andra svenskarna kom 33, 39 och 64 och detta var klart underkänt.
 
Gårdagens Champions League-matcher lever.

Det blev några deckaravsnitt innan fotbollen. Vi avslutade serien The Coroner och inledde sista säsongen av Frankie Drakes Mysteries. Sedan dök jag in i den andra halvleken av PSG mot Real Sociedad. Många fotbollsmatcher är ofta ganska tråkiga i första halvlek då lagen bara känner på varandra och egentligen är ju första matchen i vårens cupturneringar som ”första halvleken” då det ska spelas en retur. Alltså blir det inte riktigt spännande förrän till returmötena. Sedan kan det vara som i tisdags att åttondelsfinalen i stort sett redan är avgjord efter första matchen. I Champions Leagues åttondelar så möts ju en gruppsegrare mot en två ifrån gruppspelet. Gruppsegraren avslutar på hemmaplan, så det betyder att Real Sociedad som gruppsegrare borde vara favorit mot grupptvåan PSG. Men så ser inte jag det då jag håller lagen likvärdiga. Alltså borde matchen i Paris var mer oviss än Lazio mot Bayern München. Nu visade det sig att en utvisning och en straff i Lazios favör gjorde att italienarna vann med 1-0. Bayern hade noll skott på mål. Även Real Sociedad hade noll skott på mål. PSG hade sex varav två gick in. 2-0 till PSG och dessa båda åttondelar lever inför returmötena.

IDAG! TORSDAG 15 FEBRUARI 2024.

NAMNSDAG:
Sigfrid

Namnsdagar den 14:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Sigfrid
1901–1985 – Sigfrid
1986–1992 – Sigfrid, Sigbritt och Sigbert (utgått)
1993–2000 – Sigfrid och Sigbritt (nu 10 januari)
Från 2001 – Sigfrid

NATIONALDAG:
Serbien

Serbien har funnits i olika historiska epoker och den 15 februari markerar början på den Serbiska revolutionen mot den Ottomanska ockupationen från år 1804. Detta är den nationaldag man valde då landet den 5 juni år 2006 blev en självständig republik.
 

TEMADAG:
Internationella barncancerdagen

Syftet med denna dag är att uppmärksamma cancerdrabbade barn och ungdomar världen över, sprida information om barncancer till allmänheten och att samla in pengar till barncancerforskning. Internationella barncancerdagen instiftades 2002 av International Confederation of Childhood Cancer Parent Organisations (ICCCPO), en internationell föräldraorganisation för barn med cancer.

TEMADAG:
Geléhallonens dag

Att geléhallon är en stor favorit bland svenskar råder inga tvivel om. Godiset äts gärna kring Alla hjärtans dag som infaller dagen innan Geléhallonets dag den 15 februari. Men det finns även en liknande variant utomlands. Geléhallon kallas på engelska för gumdrops och finns i regnbågens alla färger och med andra smaker än just hallon. Tidigare var det vanligt att godiset även kallades för jungfrubröst, detta på grund av sin runda form. Geléhallonen får sin fina röda färg av färgämnet karmin som finns i sköldlusen Dactylopius coccus costa. Lusen lever på kaktusar och används också till att färga tyger röda. Karmin eller karminsyra deklareras som E120. Geléhallonen uppskattas inte bara på hemmaplan. I december 2006 fick godiset följa med på en resa ut i rymden. Det var den svenska astronauten Christer Fuglesang som då bjöd sina rymdkollegor på några tyngdlösa geléhallon.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 15 FEBRUARI.

1891: Solnaklubben AIK bildas i Stockholm.

Den svenska Allmänna Idrottsklubben (AIK) grundas av några ungdomar på Biblioteksgatan 8 i Stockholm och ordförande blir initiativtagaren Isidor Behrens. Namnet antas, för att man har tänkt ägna sig åt alla möjliga olika sorters idrotter, till skillnad från de flesta andra idrottsklubbar, som bildas vid denna tid, som oftast är inriktade på en enda idrottsgren. 2015 var den Nordens största idrottsförening med över 16 000 medlemmar.

1995: Combat 18 lyckades sabotera en vänskapslandskamp.

Idag 1995 spelades en vänskapslandskamp på Lansdowne Road i Dublin mellan Irland och England. Den högerextremistiska fotbollshuliganorganisationen Combat 18 hade bildats 1992. De hade i stort sett lovat ställa till det under matchen, men tilläts komma in. De irländska myndigheterna hade tackat nej till den hjälp som polisen i England erbjudit för att kunna stoppa de värsta ledarna.
 
Då Irland gjorde 1-0 spårade det hela ur. De engelska huliganer började förstöra läktaren, och attackerade irländska fans på den nedre delen av läktaren vilket medförde att de engelska fansen slet upp betongklumpar samt bänkar och diverse bråte vilket kastades på de irländska fansen och på planen. Domaren avbröt matchen. Polisen lyckades hålla de irländska fans som ville attackera huliganerna från dem, tills insatsstyrkan kunde gå in och gripa dem. De visade sig senare vara just Combat 18. 50 personer skadade fick föras till sjukhus.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 15 FEBRUARI.

Sara DÄBRITZ blir 29 år.

Sara Ilonka DÄBRITZ är född 1995 i Amberg, Tyskland.
Mittfältare
33 U- och 103 A-landskamper för Tyskland (2010-).

Klubbar som spelare:
SpVgg Ebermannsdorf (2005-07),
JFG Vilstal (2007–10),
SpVgg SV Weiden (2011–12),
SC Freiburg (2012–15),
Bayern Munich (2015–19),
Paris Saint-Germain (2019–22),
Olympique Lyonnais (2022–)

Coen MOULIJN blev 73 år.

Coen MOULIJN var född 1937 i Rotterdam, Nederländerna och dog den 4:e januari 2011 i Rotterdam.
Mittfältare
38 A-landskamper för Nederländerna (1956-69).

Klubbar som spelare:
Moderklubb Xerxes och
1955 till 1972 spelade han 487 matcher och gjorde 84 mål för Feyenoord.
Han brukade kallas Mr Feyenoord.

DAGENS MATCHTRÖJA 15 FEBRUARI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv