Tur att alla costaricanska filmningar straffade sig.
Jag ser tre klara segrare i dagens matcher.

1968: Största tragedin i argentinsk ligafotboll.

FÖDDA IDAG:
Patrick, Sinedine, Jean.

DAGENS TRÖJA
SCHWEIZs förstatröja i VM i Tyskland 2006

Det finns ju alltid ett antal segerlag att välja mellan från VMs gruppspel. Brasilien eller Nigeria som båda vann med 2-0, men det var i ganska tråkiga matcher. Gårdagens ”riktiga” match spelades mellan Serbien och Schweiz. Med riktig menar jag att det var två lag som ville spela och som ville vinna. Schweiz drog det längsta strået med 2-1.

När ska uppenbart trams på fotbollsplanen ta slut. Skadade fotbollsspelare är som historien med han som kallade på vargen. Jag tror inte längre att någon är skadad. Gårdagens mest löjliga situation stod Nigerias John Obi Mikel för. Hur i helvete kan man skada sin hand så mycket att man måste sätta sig ner mitt på planen oförmögen att gå??? Efter ett par minuters omplåstring vacklade han långsamt stödd av medicinmannen i laget och motståndare och domare. När han till sist kommit utanför planen vinkade han till domaren med sin ”friska” hand och rusade in på planen igen. Man blir bara matt och undrar vad det är förfjant man sitter och tittar på.

Liknande situationer med filmningar och fusk sysslar de som många anser vara fantastiska fotbollsspelare. Om de hade varit fantastiska fotbollsspelare så hade de inte sysslat med den skit som de gör i varje närkamp. En sådan mycket suspekt världsstjärna än Brasiliens Neymar. Jag kan väl hålla med om att han kan vara duktig me bollen ibland, men någon stor fotbollsspelare är han absolut inte. Han är en riktigt liten bortskämd skitstövel, som måste filma i varje sekvens. Det gör ingen stor fotbollsspelare. Hur han lyckades göra mål är oförklarligt beroende på att han inte borde vara kvar på planen matchen ut. När domare dömer straff och sedan videodomarna återkallar detta för att Neymar spelat över så r det en solklar varning som han inte får. Lite senare dunkar han bollen i marken och får då mycket riktigt en varning, men där borde det varit rött kort. Efter att ha gjort sitt mål och vunnit med 2-0 sätter han sig på planen och storgråter. Snacka om ett av fotbollens större psykfall!

Första matchen var det amerikanska mötet mellan Brasilien och Costa Rica. Neymar och vad han var inblandad i har jag redan avhandlat så han struntar vi i. Men Brasilien är inte ett världsmästarämne än. De var ovanligt tafatta och det hände inte mycket. Costa Rica var ännu sämre. De hade inga planer överhuvudtaget på att gå till anfall. De bara försvarade sig och ju närmare slutet man kom desto fler costaricaner föll till marken och låtsades vara skadade. Det var patetiskt att se och det straffade sig som väl var. Alla deras försinkningar av spelet gjorde att domaren lade till sex minuter och på dessa lyckades Brasilien göra de två mål som gjorde att de helt rättvist vann med 2-0.

Island gick ut som gårdagens mittmatch. Efter 1-1 mot Argentina var de lite av favoriter mot Nigeria. Det visade sig vara helt rätt. Island styrde första halvlek utan att få in något mål. De kunde inte släppa in något då Nigeria inte hade en enda målchans. Sedan hände något mycket märkligt. I andra halvlek var det ombytta roller. Efter tre spelade halvlekar i VM var Nigeria ett helt nytt lag. Island var som i träningsmatcherna ett lag som bara orkar spela en halvlek. Nu var det Island som inte hade en enda målchans och Nigeria som styrde. Skilnades på halvllekarna var att Nigeria, eller ska vi säga Ahmed Musa kunde göra mål. Två stycken och det fanns inget som tydde på att Issland skulle kunna klara sig ur detta, men så fick de en straff efter videogranskning. Helt uppenbart een väldigt bra chans att sätta halvlekens första skott på mål. Men icke! Gylfi Sigurdsson sköt straffen över. I slutet kom några isländska skott på mål, men allt slutade 2-0 i en märklig och ganska dålig match.

Tur att jag hade möjlighet att se Serbien möta Schweiz. Detta kom att bli VMs bästa match hittills. Det var två lag som båda trodde på och som ville vinna. Inget defesivt spel som var den stora taktiken. Anfallsglad fotboll med många chanser. Det blev tre mål och för första gången i detta VM kom ett lag som hamnat i underläge tillbaka och vände matchen till seger. Serbien tog ledningen i första halvlek så då förstår ni att det var Schweiz son vann med 2-1. Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri är båda födda i Kosovo, men spelar landslagsfotboll för Schweiz och igår var det de två som gjorde målen. Det sista kom i matchens sista minut och jag kan inte säga annat än att det var ett rättvist resultat.

Idag så har de flesta av oss sett fram emot kvällens sista match mellan Sverige och Tyskland. Om man granskar de andra nordiska lagen som gick Island från oavgjort till förlust och Danmark från seger till oavgjort. Andra matchen är tydligen svårare. Fast om Sverige skulle gå från seger till oavgjort idag så skulle jag ta det resultatet med glädje. Fast tyvärr så tror jag Sverige får ta smället för tyskarnas förlust i premiären. Det enda som skulle kunna tala för en svensk seger är att de inte vunnit över Tyskland segad 1978 och ju längre det går desto närmare en seger måste landslaget komma. Övriga matcher idag är Belgien mot Tunisien och om Belgien ska vara en av favoriterna bör de vinna ganska lägg. Andra matchen idag är i Sveriges grupp. Sydkorea mot Mexiko. Sydkorea är ett av de sämsta lagen i årets VM och ska inte ha en chans mot Mexiko.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 23:e juni.

1968 Katastrofen i Buenos Aires

River Plate och Boca Juniors spelade idag 1968 det som kallas Superclásico i Argentina. Matchen slutade 0-0. Den slutade även i tragedi. Hur det startade är ännu oklart. Det går tre versioner. En är Boca fans kastade brinnande flaggor ner på River Plate fans som fanns på undre läktaren. En annan version är att River fans tog sig upp på Boca läktaren och startade ett upplopp. Det troligaste händelseförloppet är nog att det var oroligt och att många ville lämna arenan snabbt. Av de 23 portarna in och ut från stadion var port nummer 12 av någon anledning låst. De som var på väg ut hörde inte ropen längst fram att det var stängt. I trängseln krossades 75 supporters till döds och 150 skadades. Det är den värsta publikkatastrofen i argentinsk fotboll.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 23:e juni.

42 år Patrick VIEIRA född 1976 i Dakar, Senegal.