• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 6:e juni 2023

RUBRIKER.

Tidigare middag.
Ett fynd att dö för.
Happy Valley.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6/6:
1955: Wilf Mannion avstängs på livstid.
1998: Blatter väljs till FIFA-president
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 6/6:
Sebastian LARSSON, 
Tim CAHILL.

NATIONALDAG:
Sverige

NAMNSDAG:
Gustav
Gösta

TEMADAG:
Sveriges nationaldag.
Dagen-D.
Fruktens dag.
Färskpotatisens dag.
Sillens dag.
Den stora lupinbekämpardagen.
Motorhistoriska dagen.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN 5 JUNI 2023.

Tidigare middag.
 

Som jag skrev igår så var det måndag och en morgon man kunde vila ut. Sedan var det full rulle. Hämta paket och matlåda. Maten behövdes även lagas lite tidigare än vanligt. ”Indisk kycklingfärssås” kallades den rätt vi valde för igår. Jag valde att göra couscous till som de stod i receptet. Det stod även att då det fanns så mycket med i färssåsen, bl a röda linser, så kunde man välja att äta det hela utan couscous. Att vi klarat av middag och disk innan sedvanlig middagstid klockan fyra berodde på att jag skulle skjutsa hustrun till Emporia. Det är där intill som dottern har sin Folktandvård och inte långt därifrån skulle de båda sedan besöka några vänner och deras dotter som hade studentfest. Jag var tvungen att stanna hemma och ta hand om hundarna, men det gjorde jag så gärna.

Ett fynd att dö för.
 

Vi både läste böcker och tittade på deckare på TV. Jag har en massa böcker som jag köpt och inge hunnit läsa. De finns i en kartong längst in i garaget som jag inte kommer åt för tillfället. Alltså letade jag nya böcker på ICA Maxi då jag var där för någon dag sedan. Då såg jag att andra delen av Morden på Österlen hade kommit ut i pocketupplaga. Det är kände spänningromanförfattaren Anders De La Motte som slagit sig ihop med Måns Nilsson och skrivit en serie om kriminalkommissarie Peter Vinston, på semester från Stockholm som löser fall tillsammans med Tove Esping från Simrishamnspolisen. ”Döden går på visning” hette första boken och den fanns som sommardeckare i Sydsvenskan förrförra sommaren. Nummer två heter ”Ett fynd att dö för” och handlar om ett mord på den stora antikmarknaden i Degeberga. Längre än så kom jag inte i solen på altanen med mitt kaffe.

TRAILER TRAILER

Happy Valley.
 

I förrgår startade hustrun och jag med att se första avsnittet från första säsongen av ”Happy Valley”. Då hustrun inte ville se fler avsnitt så passade jag på att plöja igenom avsnitt två till fyra. Det fanns tre skäl till att hustrun inte ville se mer. Dels var det inte avslutade avsnitt utan en historia på sex avsnitt och dels var det lite väl mörkt och våldsamt för hustruns smak. Det tredje skälet var att James Norton, som var den ganska sympatiske prästen Sidney Chambers i de tre första säsongerna och de två första avsnitten av fjärde säsongen i serien Grantchester, här spelade våldtäktsmannen och den råa skurken Tommy Lee Royce. Hon ville inte se en sympatisk rollfigur bli ond. Jag tycker gillar serien även om den är ovanligt mörk och rå med tanke på vad engelsmännen brukat producera.

IDAG! TISDAG 6 JUNI 2023.

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

NATIONALDAG:
Sverige

 

Tidigare firades 6 juni enbart som "svenska flaggans dag" och det var först 1983 som dagen även fick status som nationaldag. Från och med 2005 är nationaldagen även en helgdag.

Nationaldagen firas dels till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523, då Sverige åter blev ett fritt rike och bröt Kalmarunionen, dels till minne av att 1809 års regeringsform (som gällde fram till 1974 års regeringsform) skrevs under den 6 juni 1809.

NAMNSDAG:
Gustav
Gösta

 

Namnsdagar för den 6:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1774 – Candida, (till minne av en romersk martyr från 300-talet; utgått).
1774–1900 – Gustav eller Gustaf
1901–1985 – Gustav
1986–1992 – Gustav, Gusten (utgått) och Gösta
1993–2000 – Gustav och Gösta
Från 2001 – Gustav och Gösta

TEMADAG:
Sveriges nationaldag.

Se ovan 


Dagen-D.

Dagen D, eller D-dagen, är en militär term som anger den dag ett slag eller en operation skall utföras. Den i särklass mest kända dagen D är den 6 juni 1944 då de allierade landsteg i Normandie, med början klockan 06:30.


Fruktens dag.

Fruktens dag firas 6 juni varje år. Denna dag har spridit sig till andra delar av världen, till exempel har den firats i USA. Det som firas är fruktens goda smak och egenskaper för hälsan. Ett möjligt ursprung för dagen är att den först firades på Skansen i Stockholm under 1970-talet, men att dagen konkurrerades ut av firandet kring Svenska flaggans dag.
 

Färskpotatisens dag.
Sillens dag.

För att fira lite av Nationaldagen har någon kommit på att det borde vara typiskt svenska matdagar den 6:e juni. Därför har man infört både Färskpotatisens dag och Sillens dag. Ett perfekt sätt att fira med en av de svenskaste maträtter som finns. Sillens dag är dock något som man oftast firar i Bohuslän. Går man ner till Skåne så har t ex Simrishamn sin Sillens Dag den 30 augusti.
 

Den stora lupinbekämpardagen.

Den stora lupinbekämpardagen är just vad den säger. Helt enkelt att försöka utrota lupinerna. Varför? Jo, blomsterlupinen är en invasiv art från Nordamerika. En invasiv art är en art som introducerats till områden utanför sitt ursprungliga utbredningsområde, som sprider sig av egen kraft, som skadar ekosystemet som de introducerats till, hotar den biologiska mångfalden. Lupinens stora utbredning är ett hot mot prästkrage, ängsviol, smultron, blåklocka och tjärblomster.
 

Motorhistoriska dagen.

Motorhistoriska dagen är en temadag som alltid firas den 6:e juni. Olika motororganisationer i Sverige brukar då ha träffar dit många kommer med historiska fordon, men även nyare modeller kan förekomma. Detta liksom många andra temadagar som utgår från att människor samlas har kommit av sig lite de två senaste åren.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6 JUNI.

1955 Wilf Mannion avstängs.
 

Idag 1955 avstängde FA Hull Citys Wilf Mannion på livstid från de Engelska proffsligorna. Wilf med sin blonda kalufs var känd som ”The Golden Boy”. Han hade startat i Middlesbrough 1936. Sedan kom andra världskriget emellan. Här tjänstgjorde Wilf i Europa, Mellersta Östern och var en av de som räddades från Dunkirk. Han överlevde kriget och fortsatte i Middlesbrough tills 1954 då han flyttade till Hull. Hela tiden som proffs var Wilf irriterad på maximilönen på tio pund i veckan för en proffsspelare. Han ställde upp i många tidningar och berättade att många spelare tog emot olaglig betalning på mer än de tio pund som var tillåtna. FA tröttnade och bad om bevis. Då Wilf inte lämnade några bevis beslöt FA idag att stänga av ”The Golden Boy” på livstid och karriären var över även om han fortsatte spela i amatörklubbar till 1959.

1998 Blatter vinner.
 

Idag 1998 hölls den 51:a FIFA kongressen i Paris. Förre FIFA presidenten João Havelange hade valt att dra sig tillbaka efter 24 år som fotbollens högste ledare. Vem som skulle bli den åttonde FIFA-presidenten stod mellan favoriten Lennart Johansson som var UEFA-president, och schweizaren Sepp Blatter som jobbat som IT-chef för FIFA 1975 till 1981 och han hade varit generalsekreterare sedan dess. Lite sensationellt fick Blatter 111 röster mot 80 för Johansson.
 
Sepp Blatter blev alltså vald till ny FIFA-president. Många ansåg valresultatet underligt och en brittisk författare David Yallop skrev en artikel där det påstods att det betalats ut mutor för en miljon dollar till vissa ledamöter för att de skulle ändra sina röster och lägga dem på Blatter. Anklagelserna gick till domstol i Zürich, men Blatter blev frikänd.

Fast 2015 var det slut då en annan korruptionsskandal uppdagades. 21 december 2015 blev Sepp Blatter avstängd från all fotboll i 8 år, och därmed var hans period som FIFAs president över.
Många trodde då att det skulle rensas upp i FIFA då Gianni Infantino valdes till ny president. Tyvärr blev FIFA en ännu värre diktatur under den nye presidenten.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 6 JUNI.

Sebastian LARSSON blir 38 år.
 

Sebastian Bengt Ulf LARSSON är född 1985 i Eskilstuna.
Mittfältare
45 U- och 129 A-landskamper för Sverige (2000-21).

Klubbar som spelare:
IFK Eskilstuna / Eskilstuna City FK (1995-2001),
Arsenal (2001-07),
Birmingham City (2006-07 lån),
Birmingham City (2007-11),
Sunderland (2011-17),
Hull City (2017-18),
AIK (2018-22).

Sebastian Larsson är den ende svenske fotbollsspelaren som gjort mål på bortaplan mot de största Premier League-klubbarna som brukar benämnas som ”the big-six”: Arsenal på Emirates Stadium (2011), Chelsea på Stamford Bridge (2011), Liverpool på Anfield (2011), Manchester City på Etihad Stadium (2012), Manchester United på Old Trafford (2014) och Tottenham Hotspur på White Hart Lane (2007, 2015).

Tim CAHILL blir 44 år.
 

Timothy Filiga "Tim" CAHILL är född 1979 i Sydney, Australien
Mittfältare
2 U-17 landskamper för Samoa (1994) och 3 U- och 108 A-landskamper för Australien (2004-18).

Klubbar som spelare:
Sydney Olympic (1995-97),
Sydney United (1997),
Millwall (1997-2004),
Everton (2004-12),
New York Red Bulls (2012-15),
Shanghai Shenhua (2015-16),
Hangzhou Greentown (2016),
Melbourne City (2016-17),
Millwall igen (2018),
Jamshedpur (2018-19).

Trots sina endast 180 cm så har han gjort sina flesta mål på nick.

DAGENS MATCHTRÖJA 6 JUNI 2023.

DAGENS RHIANN 6 JUNI 2023.

DAGENS ORD 6 JUNI 2023.

HA EN FIN NATIONALDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv