• Boris dagliga blogg

Söndagen den 28:e november 2021

NATIONALDAGAR: Albanien, Mauretanien, Östtimor.
NAMNSDAG: Malte
TEMADAGAR: Första advent, Kattens dag, Flaskmatardagen.

DAGENS RUBRIKER.

Datumljuskruka.   Grönkålspaj med räkor & tomatsallad med dragonsås.  Mrtn Åslnd som Martin Åslund uttalar sitt eget namn.  Är trött på alla divafejkade "skador".  Secrets and Spies.
  
FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 28/11:
1964: Världens snabbaste, registrerade, hat trick.
1999: Chilavert är ende målvakt att ha gjort ett hattrick i en förstaliga.
2016: En svarta dag i Chapecoenses  historia.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 28/11:
Nelson
VALDEZ, Alessandro ALTOBELLI.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN LÖRDAGEN DEN 27/11 2021.

Datumljuskruka.


Gårdagen var lite mer kreativ än vad jag först tänkt. Det blev en jobbdag med fönsterputsning direkt. Det brukar vara lite av min uppgift till första advent. Fast efter att fixat nedersta våningen på trädgårdssidan startade det regna så smått. Då är det inte lämpligt att putsa utsidanav husets fönster. Däremot var det inte värre väder än att vi tog stallarundan med hundarna. Förutom deras promenad fanns det ytterligare en baktanke. Det var att hämta naturpynt till datumljusens utsmyckning. Senare på eftermiddagen dök det upp ett antal pyntare och jag hade fått i uppgift att göra en kruka till hustruns ena väninna som hon lovat ett ljus. I Danmark är detta inte helt ovanligt och idén till vårt årligen återkommande datumljus-kruke-pyssel kom från Svendborg då tandläkardottern jobbade där. Resultatet syns här!
 

Grönkålspaj med räkor & tomatsallad med dragonsås.


Mellan insamlingen av kvistar och själva pysslet hann jag med att handla det sista på ICA som behövdes till gårdagens middag. Visserligen var de tre veckans rätter slut, men då receptet har fem middagar så fanns det en som skulle passa till oss. Det var ”Grönkålspaj med rökt skinka & morötter i dragonsås”. Fast då jag ändå skulle köpa ingredienser som saknades så ändrade jag middagen till ”Grönkålspaj med räkor & tomatsallad med dragonsås”. Inte så illa och även de andra i familjen som ju inte äter kött stoppade i sig.

Mrtn Åslnd som Martin Åslund uttalar sitt eget namn.


Häremellan så blev det lite Premier League. Första matchen mellan Arsenal och Newcastle var inte av intresse för mig så den hoppade jag. Helt planenligt slutade den 2-0. Eftermiddagens normala ”Tipsextra”-tidmatch var Liverpool mot Southampton, men de far än mer förutsägbar och slutade 4-0. Jag trodde att Norwich mot Wolverhampton skulle bli spännande. Det blev den väl, men det slutade 0-0. Samma resultat hade sista matchen mellan Brighton och Leeds. Så inga mål för mig och två stora fotbollsbesvikelser. Dels att Martin Åslund fortfarande är ”expertkommentator”. Jag kollade upp lite andra inlägg om honom och det visade sig att de inte bara är jag som vill ha bort honom. Och går inte det så måste han vara textad. Det är totalt omöjligt att höra vad han svamlar och sluddrar om. Jag själv får nästan lite andnöd då jag hör när han mal på.

Är trött på alla divafejkade "skador".


Andra punkten inom fotbollens värld som gör att denna sport blir mer och mer ointressant för mig är spelarna fullständiga divaliteter som tillåter att sabotera fotbollens regler gång efter gång. Ur det lilla jag ändå tittade på matcherna igår så var det minst fem spelare som vandrade runt på planen för att sedan bara sätta sig ner och vänta på att någon medicinman skulle dutta med honom så att han efter ett par minuter obehindrat kunde gå av planen för att omedelbart komma in ingen och efter ytterligare någon minut sitta er igen. Horribelt! Det andra horribla är att se en totalt avsvimmad spelare som ligger orörlig, oftast med händerna någonstans i ansiktet. Domaren tvingas blåsa av spelet. Medicinmännen rusar in och lyckas väcka spelaren till liv. Efter en lång, lång stund går alla de som legat ner av planen. Då spelet går igång igen vinkar den nyuppvaknade döde fotbollsspelaren på domaren och så springer han in igen och deltar i spelet som inget hade hänt. Hur mycket man än älskar fotboll så kan ingen försvara att detta tillåts föregå i match efter match.

Secrets and Spies.


Avslutningsvis så handlade det om sådana som då de är döda så är de döda. Det blev nämligen lite lördagsdeckare med ett gammalt avsnitt ur ”Morden i Midsomer”. Det vi såg igår hette ”Secrets and Spies” och var från 2009. (Barnabys hemliga förflutna som spion avslöjas när en tidigare agent dödas i samband med en cricketmatch i Midsomer Parva. Barnaby inser att mordet har kopplingar till kalla krigets dagar i Berlin. Men han får snart konkurrens av MI6.) Det startade lite historiskt med en återblick till Östberlin och ett engelskt spionnät som hjälpte östtyskar över gränsen till Västberlin. Men så småningom kunde man följa med i handlingen och det blev nästan logiskt. Betygen på IMBd är 7,6.

IDAG: SÖNDAGEN DEN 28/11 2021.

NATIONALDAGAR:

Albanien

Albanska flaggans dag är Albaniens nationaldag, firas den 28 november varje år till minne av Albaniens självständighetsförklaring (Vloraproklamationen) från Osmanska riket 1912 och sammanfaller på samma dag då den albanske folkhjälten Skanderbeg reste upprorsfanan mot osmanerna i Kruja 1443.

 
Mauretanien

Mauretanien, formellt Islamiska republiken Mauretanien, är en stat i nordvästra Afrika som gränsar till Algeriet, Mali, Senegal, Marocko och Atlanten. Befolkningen i landet är mestadels bosatt i städerna Nouakchott och Nouadhibou samt längs Senegalfloden i söder. Nationaldagen firas för att självständigheten från Frankrike erkändes 28 november 1960.

 
Östtimor

Östtimor eller Timor-Leste, formellt Demokratiska republiken Östtimor, är en önation i Sydostasien. Östtimor koloniserades av Portugal på 1500-talet och var känt som Portugisiska Timor till och med 28 november 1975, när Revolutionära fronten för ett självständigt Östtimor (Fretilin) utropade landet självständigt. Nio dagar senare invaderade Indonesien och ockuperade landet, som då utropades till Indonesiens 27:e provins. Detta ledde till en våldsam konflikt som sträckte sig över flera decennier. 1999 hölls en omröstning om självständighet med stöd av Förenta nationerna, och landet blev slutligen självständigt 20 maj 2002. Nationaldagen firas för att landets självständighet från Portugal deklarerades 28 november 1975.

NAMNSDAG:

Malte
 

Namnsdagar för den 28:e november i kronologisk ordning:
 
Före 1773 – Sosthenes (till minne av en Paulus lärjungar; utgått)
1773–1900 – Sten (nu 14 december)
1901–1985 – Malte
1986–1992 – Malte, Malvina (utgått) och Mia (utgått)
1993–2000 – Malte och Malkolm (nu 28 mars)
Från 2001 – Malte

 
TEMADAGAR:

Första advent
 

Första söndagen i advent eller första advent är kyrkoårets första dag. Helgdagen är den fjärde söndagen före juldagen, det vill säga den söndag som infaller mellan 27 november och 3 december. Under 1900-talet började man i Sverige använda särskilda adventsljusstakar med ett stearinljus för varje adventssöndag - och det första ljuset tänds alltså denna söndag. På "första advent" är besöksantalet högre i kyrkorna än det är vid en vanlig söndag.
 

Kattens dag
 

Katter är ett av våra mest populära sällskapsdjur, om inte det mest populära. Därför införde Sverak (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) år 1983 Kattens dag. Dagen firas varje år den första advent för att vi skall hylla våra kattvänner extra mycket. Vi skall tänka på våra egna katter och på de hemlösa katter som springer runt ute i landet. Sverak och dess medlemmar arrangerar på första advent olika aktiviteter för att hedra och fira våra katter så mycket som möjligt.
 

Flaskmatardagen
 

Den 28 november är det flaskmatardagen. Det är Föreningen Flaskmatning i Sverige som har instiftat denna dag för att synliggöra att det finns alternativ till att amma sitt barn. Föreningen Flaskmatning i Sverige skriver på sin hemsida: "Kvinnor som inte ammar ska inte utsättas för trakasserier från sjukvården eller omgivningen."

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 28:E NOVEMBER.

1964 snabbaste hat trick.
 

Scottish Highland League hade en ligaomgång idag. Ross County mötte Nairn County. Det blev en ganska enkel seger för Ross County som vann med 8-1. Det var inget målrekord, men det slogs ett rekord som står sig än idag som ett världsrekord. Tommy Ross finns med i Guinness rekordbok som den fotbollsspelare som gjort det snabbaste hat trick någonsin. 90 sekunder tog det för Ross att göra tre mål på raken idag 1964.

1999 hat trick av oväntad spelare.
 

Vélez Sársfield spelade hemma mot Ferro Carril Oeste i den argentinska förstaligan idag 1999. Vélez stod efter matchen som segrare med enkla 6-1. Det blev ett ganska oväntat hat trick i matchen. I Vélez spelade Paraguays landslagsmålvakt José Luis Chilavert. Han hade den egenheten att han både i klubblag och i landslag oftast var förste straffläggare såväl som frisparksläggare då det var en frispark i närheten av straffområdet. I dagens match tilldelades Vélez Sársfield tre straffsparkar. Chilavert lade alla och gjorde mål på alla. Detta innebar att en målvakt hade gjort ett hat trick i en ligamatch i högsta ligan. Detta är Chilavert ensam om i världen.

2016 Nästan hela fotbollsklubben Chapecoense utplånas.
 

Associação Chapecoense de Futebol, vanligtvis enbart Chapecoense eller ACF, är en brasiliansk fotbollsklubb från Chapecó i delstaten Santa Catarina. Klubben grundades den 10 maj 1973 och vann det första delstatsmästerskapet redan 1977. 2009 hade de tagit sig upp till fjärde divisionen och på fem år hade de nått högsta ligan i Brasilien. Idag 2016 skulle de till Santa Cruz i Bolivia där de bytte flygplan för att åka vidare till Medellín i Colombia för att spela final i den sydamerikanska turneringen Copa Sudamericana när passagerarplanet de färdades i kraschade i nordvästra Colombia. 19 av de 22 spelarna i laget omkom direkt. Ingen av de överlevande kunde spela fotboll igen. Detta var dagen då i stort sett hela fotbollsklubben Chapecoense utplånades.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 28:E NOVEMBER.

Nelson VALDEZ blir 38 år.


Nelson Antonio Haedo VALDEZ är född 1983 i Caaguazú, Paraguay

Anfallare
4 U- och 77 A-landskamper för Paraguay (2003-17).

Klubbar som spelare:
Primero de Mayo (1995-98),
Tembetary (1998-2001),
Werder Bremen (2001-06),
Borussia Dortmund (2006-10),
Hércules (2010-11),
Rubin Kazan (2011-13),
Valencia (lån 2012-13),
Al Jazira (2013-14),
Olympiakos (lån 2014),
Eintracht Frankfurt (2014-15),
Seattle Sounders (2015-16),
Cerro Porteño (2017-20).

MERITER:
Werder Bremen
Bundesliga: 2003–04
DFB-Pokal: 2003–04
Borussia Dortmund
DFB-Pokal: tvåa 2007–08
Rubin Kazan
Ryska Cupen: 2011–12
Ryska Super Cupen: 2012
Olympiacos
Superleague: 2013–14
Seattle Sounders FC
MLS Cup: 2016
Cerro Porteño
Primera División: 2017 Clausura
Paraguays landslag
Copa América: silver 2011

Alessandro ALTOBELLI blir 66 år.
 

Alessandro ALTOBELLI är född 1955 i Sonnino, Italien
Anfallare
61 A-landskamper för Italien (1980-88).

Klubbar som spelare:
Latina (1973-74),
Brescia (1974-77),
Inter (1977-88),
Juventus (1988-89)
Brescia (1989-90).

MERITER:
Inter
Serie A: 1979–80
Coppa Italia: 1977–78, 1981–82
Han blev världsmästare 1982 där han gjorde ett mål i finalen.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN FRIDFULL FÖRSTA ADVENT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv