• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 28:e maj 2020

Är jag för gammal för att titta på fotboll? Ändra spelarbyten i fotboll helt och hållet!

FOTBOLLSHISTORIA:
1928: VM i Fotboll föds.
1980: Nottingham bäst i Europa för andra gången, men bara bäst i England en enda gång.

FÖDDA:
John, Hannah, Kyle.

DAGENS TRÖJA

BLOGGTEXT OM ONSDAGEN DEN 27/5 2020

Är jag för gammal för att titta på fotboll? Ändra spelarbyten i fotboll helt och hållet!


Jag läste tidningen i går morse och fick se att Sydsvenskans reporter lovordade den seriefinal i Bundesliga som jag rackade ner på. Det är säkert på det viset att jag efter många år som fotbollstittare och även i ungdomen spelare, inte längre förstår mig på fotboll. Eller så har jag snöat in mig på detta att matcher spelas utan publik. Faktiskt har jag ju snöat in mig på att fotboll spelas överhuvudtaget. Dagligen så läser man om evenemang i år och till och med till nästa år som tvingas ställa in med tanke på coronaviruset. Det är väl detta som gör mig så avigt inställd till fotbollen då denna idrott är den som inte bryr sig om pandemin utan till varje pris ska spela sina matcher. Det är ju inte bara fotbollen utan man planerar även att starta och spela klarts NHL-säsongen i ishockey i USA och Kanada.
 

Sedan läste jag också att ”coronavirusförändringen” av fotbollens utbytesregler välkomnas och planeras att bli permanent. Nämligen det att det i varje match ska tillåtas hela fem spelarbyten per lag. Om ett spelarbyte i fotboll ska gå till på det stelbenta sätt som sker nu; att spelet ska stoppas och alla ska vänta på att den ”totalt utmattade” och utbytta spelaren ska masa sig av planen innan inhopparen får äntra den gröna mattan, så anser jag att detta är något som kommer att döda mitt intresse för fotboll än mer. I så fall har jag ett mycket  bättre sätt att sköta byten på!
 

Försök efterlikna andra lag och bollsporter genom att tillåta hur många byten som helst bland de sju som startar på bänken. Byt fram och tillbaka precis som i handboll, ishockey, bandy, basketboll och volleyboll. Låt fjärdedomaren se till så att en spelare kommer av innan nästa springer in. Då blir inte bytena några spelavbrott och eftersom tydligen fotboll den mest tröttande lag-bollsporten så kunde alla spelare skonas betydligt mer än nu. I alla av de lagidrotter jag räknade upp kan man spela ett antal matcher per vecka. Dessutom kan man spela två dagar i rad. Men i fotboll verkar det vara katastrof om det blir två matcher per vecka. Detta skulle man lätt kunna komma till rätta med om man ändrade bytesreglerna radikalt.
 

Dessutom är det ju så att man i Bundesliga nu har nio man på bänken. Fem kan få komma in med fyra är ombytta i onödan. Då det gäller de andra lag-bollsporterna så är det relativt ovanligt att en ombytt spelare inte får vara med någonting alls under en match. Så fram för fria byten, hur många gånger som helst i fotbollen, och låt alla ombytta  få vara med utom möjligen reservmålvakten.

Detta skulle också kunna skynda på spelet vid alla småskador då spelarna idag normalt tar några minuter på sig innan alla medicinmän kommit in och plåstrat om den ”skadade” spelare som i regel alltid rusar in på planen igen då spelet startar. Ut med den ”skadade” och in med en avbytare. Efter tio minuter så kan de byta tillbaka igen. På så sätt tittas inte bara skador över utan det hinner också bli lite välbehövlig vila innan spelaren är klar att komma in igen.

FOTBOLLSHISTORIA från den 28:e maj.

1928 VM:s födelsedag

FIFAs medlemmar på kongressen 1928 som beslutar om Fotbolls-VM. FIFAs medlemmar på kongressen 1928 som beslutar om Fotbolls-VM.

Idag 1928 hade FIFA en kongress i Amsterdam. En sak som diskuterades var den succé som FIFA haft genom att arrangera fotbollsturneringarna i OS 1920 och 1924. Även den OS-turnering som startade i dag 1928 hade startat med Portugal-Chile 4-2 och Belgien-Luxemburg 5-3 så det såg ut att bli publikvänligt även här. Då tog FIFA beslutet om att det även bör spelas ett VM i fotboll som skulle gå vart fjärde år mitt emellan två OS. Första värdland fick bli Uruguay då de var regerande Olympiska mästare och även skulle vinna OS 1928.

FOTBOLLSHISTORIA från den 28:e maj.

1980 Nottingham Forest rekord
 

Idag 1980 spelades Mästarcupfinalen på Santiago Bernabéu Stadion i Madrid. Det var de regerande mästarna Nottingham Forest som vann med 1-0 året innan mot Malmö FF i final, som spelade mot Hamburger SV. Även denna gång blev det 1-0 till Nottingham Forest. Målet gjordes i 20:e minuten av John Robertson. Det märkliga med segern är att Nottingham Forest i och med det blivit Europamästare två gånger, men de har bara blivit bäst i England en gång då de vann ligan 1978.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 28:e maj.

John STONES blir 26 år

John STONES är född 1994 i Barnsley, England
Försvarare
17 U- och 39 A-landskamper för England (2014-).

Klubbar som spelare:
Barnsley (2001–13)
Everton (2013–16),
Manchester City (2016–).

Han har varit med i EM 2016 och VM 2018.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 28:e maj.

Hannah WILKINSON blir 28 år

Hannah Lillian WILKINSON är född 1992 i Whangarei, Nya Zeeland
Anfallare
15 U- och 98 A-landskamper för Nya Zeeland (2010-).

Klubbar som spelare:
Kamo High School (2005–09),
North Force (2009-10),
Glenfield Rovers (2010–11),
Tennessee (2012–16),
Vittsjö GIK (2017–19),
Sporting CP (2019-).

I oktober 2017 skadade hon främre korsbandet, men blev trots detta frisk till VM 2019.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 28:e maj.

Kyle WALKER blir 30 år

Kyle Andrew WALKER är född 1990 i Sheffield, England.
Försvarare
14 U- och 48 A-landskamper för England (2011-).

Klubbar som spelare:
Sheffield United (1997-2009),
Northampton Town (2008 lån),
Tottenham Hotspur (2009-17),
Sheffield United (2009-10 lån),
Queens Park Rangers (2010-11 lån),
Aston Villa (2011 lån),
Manchester City (2017-).

Kyle Walker blev år 2012 framröstad som den bästa unga spelaren i Premier League.

DAGENS ORD.

DAGENS WALLPAPER till PC 1920x1080

HA EN BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln