• Boris dagliga blogg

Söndagen den 9:e juni 2019

Hur svårt kan det vara att hitta sin plats i en biograf?
Betydligt sämre damfotboll mellan Tyskland och Kina.
Nu har jag hittat ett problem med VAR.
Starkt Turkiet. Världsmästarna var inte mycket att hurra för!
Curaçao, King's Cupmästare och Ecuador - Sydkorea i semifinal.
Tre på minus- och tre på plussidan.


FOTBOLLSHISTORIA:
1938: Nazityskland utslaget ut VM.
1993: Paul Ince, förste färgade kaptenen i Engelska landslaget. 
2011: Donny the Dog är tillbaka efter en dags avsked.

FÖDDA:
Wesley, Marcin, Heather, Miroslav.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG OM LÖRDAGEN DEN 8:e JUNI 2019

Hur svårt kan det vara att hitta sin plats i en biograf?


Det var en dag igår med så mycket halvintressant fotboll att följa på diverse TV-kanaler att det för min del inte blev något alla. Det enda jag följde till fullo igår var ”Aladdin” på Filmstaden Storgatan. Vi var fem stycken i sällskapet som skulle se filmen klockan tjugo över sex. Det var fullt i salongen och det jag förundrade mig över var hur makalöst svårt vissa personer har att fatta att rad 6, plats 243 betyder rad 6, plats 243. Av våra fem platser var två redan upptagna av personer som tydligen skulle kunna vara med i en reklamfilm för tankstället Ingo. Det är de som har ”Mannen utan lokalsinne” i sin reklam. Det var inte bara de två som tagit våra platser utan även ett tiotal andra personer i salongen där personal fick komma in och visa var de skulle sitta då de inte själv kunde förstå vad som menades med rad och plats. Helt otroligt. Filmen var på ett annat sätt otrolig. Det är häftigt vad man kan göra med den digitala tekniken. Enda lilla minus var att skurken Jafar såg lite för alldaglig ut och inte så skräckinjagande som han borde. Sedan var det en del smådetaljer som skiljde denna film från den animerande versionen. Positiva ändringar.
 

Betydligt sämre damfotboll mellan Tyskland och Kina.


Tillbaka till fotbollen. Här var det lite tittande under eftermiddagen på VM för damer. Lika positivt överraskad som jag var av inledningsmatchen i förrgår, var jag besviken på gårdagens match mellan Tyskland och Kina. Det var tyvärr damfotboll då den var som sämst. Det blev det vanligaste resultatet i en VM-match i damfotboll. Nämligen 1-0. Till Tyskland. De övriga två matcherna igår i Frankrike slutade 3-1 mellan Spanien och Sydafrika. Inte heller det andra afrikanska laget gjorde någon debutmatch de ville minnas. Norge var alldeles för bra. Trots att världens bästa damfotbollsspelare,  Ada Hegerberg vägrar att medverka i landslaget, så hade de inga problem med Nigeria. 3-0 slutade mötet. Alla mål i första halvlek så Norge behövde inte förta sig i andra.
 

Nu har jag hittat ett problem med VAR.


Även i dam-VM används Video Assistant Referee VAR. En företeelse som jag förespråkat och bara ser positiva följder av. Men nu har jag faktiskt hittat en negativ och i mitt tycke irriterande följd av VAR. Det är då den assisterande domaren klaer och tydligt ser en offside på ett par meter. Istället för att vinka för offside får spelet förtsätta tills chansen är över. Då vinkas det för offside. Allt får att VAR ska få avgöra vid ett eventuellt mål. Men detta blir både löjligt och ökar skaderisken och spelarna satsar för full i straffområdet efter det att det begått ett regelbrott som offside. För varför skulle linjemännen ha blivit sämre bara för att VAR finns?
 

Starkt Turkiet. Världsmästarna var inte mycket att hurra för!


Det spelades även ytterligare kvalmatcher till EM. Det gick bättre för Norden igår. Island inledde med 1-0 mot Albanien. Finland ligger tvåa i tabellen efter Italien. Igår vann finnarna övee Bosnien Hercegovina med 2-0. I övrigt var det bara två resultat som stack ut i de andra matcherna. Först var det Rysslands 9-0 mot San Marino. En match som borde blivit tvåsiffrigt. Den andra matchen såg jag lite av. Det var Turkiet mot världsmästarna Frankrike. Tydligen klarar inte Frankrike av att bli världsmästare, för efter ett sådant mästerskap har det gått riktigt knakigt. Igår vann Turkiet fötr allra första gången i historien över Frankrike. Det slutade 2-0 och det var närmare 3-0 än 2-1.
 

Curaçao, King's Cupmästare och Ecuador - Sydkorea i semifinal.


Jag har ytterligare två turneringar att redovisa. Den ena är King’s Cup som går varje år i Thailand. Det är fyra lag som är med. Förutom Thailand så inbjuds tre andra nationer. Sverige har varit med ett par gånger och vunnit fyra gånger; 1997, 2001, 2003 och 2013. I år var det inga större nationer inbjudna. Matchen om tredje pris vann Indien över värdlandet Thailand med 1-0. Finalen avgjordes på straffar och det var Curaçao som slog Vietnam. Andra turneringen jag följt är VM för U-20. De två kvartsfinalerna skulle avgöra vilka lag som får möta varandra i semifinal två. Först tog sig Ecuador till semin med 2-1 över USA. Det var tuffare mellan Sydkorea och Senegal. Efter full tid var det 2-2 och matchen tvingades till förlängning. Sydkorea kvitterade i minut 98. I förlängningen var det Senegals tur att kvittera till 3-3 på övertid. Det krävdes alltså straffar. Den var ganska usel. Sydkorea missade sina två fösta, men det räckte att de satte de tre kommande då Senegal bara klarade av två straffmål. Ecuador möter Sydkorea i semifinal.
 

Tre på minus- och tre på plussidan.


Avslutningsvis har jag salmat sex nya tröjor inför kommande säsong. Jag har samlat den i tråkiga och tuffa. Storlagen från Madrid, Atletico och Real har visat upp de nya förstatröjorna. Atletico har haft tuffa varianter av sina röd-vit-randiga tröjor de senaste två åten, men nu är de tillbaka i en vanlig tråkig randig tröja. 2011/12 hade Real Madrid en liknande guldkantad tröja. Liverpools andratröja är också vit och en av de tråkigaste modeller de haft på länge. De andra tre tröjorna är från lite mer lägre stående lag, men det är i mitt tycke urhäjtiga. Plymouth Argyles andratröja är en av de snyggaste nya tröjorna med vit-gröna mönster. Cambridge Uniteds andratröja har ett häftigt blått, vitt och randigt tema och slutligen har vi Nantes grönvågiga andratröja.

FOTBOLLSHISTORIA från den 9:e juni.

1938 Nazityskland utslaget

Idag 1938 spelades omspelen av åttondelsfinalerna i VM i fotboll i Frankrike. Hela turneringen startade med åttondelsfinaler och fyra dagar tidigare inleddes dessa med att Schweiz och Tyskland hade spelat 1-1. I omspelet idag kunde schweizarna passa på att göra ett självmål och ändå vinna med 4-2. Andre Abegglen stod för två av målen som sände nazityskland ut från turneringen. Detta var Tysklands sämsta resultat någonsin i ett fotbolls-VM, fram till 2018.

FOTBOLLSHISTORIA från den 9:e juni.

1993 Englands förste färgade kapten

Paul Ince; kapten. Paul Ince; kapten.

Idag 1993 spelades andra matchen i U S Cup som var en fotbollsturnering i USA. Förutom värdlandet deltog även England, Tyskland och Brasilien. Alla mötte alla och Tyskland vann. I dagens match möttes USA och England. USA vann med 2-0. Det unika med dagens match var att England för första gången i historien hade en färgad kapten. Då de ordinarie kapternerna var skadade hade manager Graham Taylor utsett Paul Ince till kapten. 2008 blev Ince Englands förste färgade manager i en storklubb då han tog över Blackburn Rovers.

FOTBOLLSHISTORIA från den 9:e juni.

2011 Donny är tillbaka

Idag 2011 tog Doncaster tillbaka sin maskot ”Donny the dog” efter att han varit avskedad en dag. Donny är egentligen Tracy Chandler som i tre år varit maskoten på hemmamatcherna. Detta gjorde hon gratis, men tänkte kunna samla in lite pengar till en barnstödsfond genom att låta fotografera sig i underkläder med Donnykostymen. Bilderna visades i Sunday Sport och omedelbart fick Tracy ett mail från klubben att hon fått sparken. Då detta kom ut i Doncaster-kretsar ångrade sig styrelsen och meddelade Tracy och Donny att de var återanställda.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 9:e juni.

Wesley SNEIJDER blir 35 år

Wesley SNEIJDER är född 1984 i Utrecht, Nederländerna.
Mittfältare
15 U- och 134 A-landskamper för Nederländerna.

Klubbar som spelare:
Ajax (1991-2007),
Real Madrid (2007-09),
Inter (2009-13),
Galatasaray (2013-17),
Nice (2017-18),
Al-Gharafa (2018-)

Under VM 2010 gjorde Sneijder 5 mål vilket räckte till delad skytteligaseger.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 9:e juni.

Marcin WASILEWSKI blir 39 år

Marcin Ryszard WASILEWSKI är född 1980 i Krakow, Polen.
Försvarare
60 A-landskamper för Polen.

Klubbar som spelare:
Hutnik Kraków (1998–2000),
Śląsk Wrocław (2000–02),
Wisła Płock (2002–05),
Amica Wronki (2005–06),
Lech Poznań (2006–07),
Anderlecht (2007–13),
Leicester City (2013–17),
Wisła Kraków (2017–).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 9:e juni.

Heather MITTS blir 41 år

Heather Blaine MITTS Feeley är född 1978 i Cincinnati, Ohio, USA.
Försvarare
137 landskamper för USA.

Klubbar som spelare:
University of Florida (1996–99),
Tampa Bay Extreme (2000),
Philadelphia Charge (2001-03),
Central Florida Krush (2005),
Boston Breakers (2009),
Philadelphia Independence (2010),
Atlanta Beat (2011),
Boston Breakers (2013).

Vid fotbollsturneringen under OS 2008 i Peking deltog hon i det amerikanska lag som tog guld.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 9:e juni.

Miroslav KLOSE blir 41 år

Miroslav Josef KLOSE är född 1978 i Opole, Polen.
Anfallare
137 landskamper för Tyskland.

Klubbar som spelare:
SG Blaubach-Diedelkopf (1987-98),
FC 08 Homburg (1998-99),
FC Kaiserslautern (1999-2004),
Werder Bremen (2004-07),
Bayern München (2007-11),
Lazio (2011-16).  

Lag som tränare:
Bayern München U-17 (2018-).

Han blev världsmästare 2014 och blev han även alla VM:s skyttekung med 16 mål räknat i alla VM han deltagit i.

DAGENS CITAT

TACK FÖR IDAG

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv