• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 17:e januari 2019

Gunnar Nordahl, Sveriges bäste fotbollsspelare och första proffs.
"Det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid".
Asiatiska mästerskapen med tre lag vidare i varje grupp igår.
Sverige vann över Qatar på en målvaktsräddning mer.
Vem följer Sverige och Ungern till nästa gruppspel?
Derby County straffade ut Southampton.


FOTBOLLSHISTORIA:
1920: Enda serieomgången i England helt utan hemmaförluster.
1948: Publikrekordet i Engelska ligan sätts.

Héctor, Álvaro, Cuauhtémoc.

DAGENS TRÖJA

Gunnar Nordahl, Sveriges bäste fotbollsspelare och första proffs.


En dag försent måste jag plocka med något jag glömde igår. Nämligen att det då var 70 år sedan Gunnar Nordahl blev Sveriges allra första fotbollsproffs. Gunnar Nordahl spelade ju före min tid som fotbollsintresserad, men han har sedan min tidiga ålder varit känd för mig då vi båda var födda den 19:e oktober, även om det skiljer 53 år mellan födslarna. Även om Gunnar i omröstningar inte hamnat allra, allra högst upp så dristar jag mig till att säga att han kanske var Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. I Italien har han fortfarande skytteligarekord och är definitivt högre rankad än Zlatan. Fast det gick lite annorlunda till då Gunnar kom till Italien än när Zlatan gjorde det.
 

Det var alltså igår 1949 som Gunnar Nordahl slutade som brandman och fotbollsspelare i Norrköping och flyttade till Milano. Övergångssumman var 75 000 kronor och Gunnar själv fick en månadslön på 1 500 kronor. Redan första säsongen (en halv säsong) gjorde han 16 mål på 15 matcher och succén var given. Den hårdföre och (trots sin vikt) snabbe svensken skaffade sig snabbt ett rykte som en pålitlig målskytt och en av Serie A:s stora stjärnor.
 

"Det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid".
 

Med de hårda regler som Svenska Fotbollförbundet hade vid denna tid, då endast amatörer kunde bli aktuella för landslagsspel, hade Nordahl genom sitt proffsspel avsagt sig möjligheten att spela för det svenska landslaget. Så efter OS-guldet blev det inte några fler landskamper för svensken med Italien som ny hemadress. Senare under året skrev ytterligare två svenskar på för AC Milan. Det var Gunnar Gren och Nils Liedholm, och de skulle de närmsta åren skapa sig ett internationellt rykte som en fruktad trio – Gre-No-Li. Under sin proffskarriär i Italien 1949–1958, vann Nordahl skytteligan 5 gånger (rekord i Serie A) och blev oerhört populär i hela det fotbollstokiga landet. Sammanlagt blev det 225 mål på 291 matcher i Italien. 1960 avslutade han spelarkarriären i Karlstad BIK och som tränare 1980 i IFK Norrköping. Han var på många besök i Italien hos gamla vänner och den 15:e september 1995 ar han i Alghero i Italien. Där sa hjärtat stopp och det var kanske meningen att åtminstone en av Sveriges bästa fotbollsspelare skulle avsluta sitt liv i Italien. ”Det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid”.

Asiatiska mästerskapen med tre lag vidare i varje grupp igår.


De två grupper som spelade klart i Asiatiska mästerskapen var redan klara. Det var fullpoängarna som möttes, Sydkorea – Kina där ett förstärkt Sydkorea, med bl a Tottenhams Son, vann med 2-0 och vann gruppen. De som stod på noll poäng spelade 3-1, vilket betyder att Kirgizistan tar sig till åttondel som en av de fyra bästa treorna, medan Filippinerna har spelat klart. I andra gruppe som spelade klart igår spelade Iran och Irak 0-0. Det betyder att Iran vinner gruppen på bättre målskillnad. Även här så verkar det som om trean får spela vidare. Det blev Vietnam som vann med 2-0 över Jemen soom gjort sitt i Asiatiska mästerskapen för denna gång.
 

Sverige vann över Qatar på en målvaktsräddning mer.


Sporttittandet igår var givetvis handbolls-VM med Sverige mot Qatar. Det blev en match med lika dåligt spel från båda lagen. En spelare i varje lag utmärkte sig dock. Det var de båda målvakterna som hade 17 respektive 16 räddningar. Som tur var hade Sveriges Palicka det 17:e räddningen då det var två sekunder kvar. Det innebar svensk seger med 23-22. Qatar ledde i paus och i början av andra halvlek. Då det var tre minuter kvar hade Sverige kommit ifatt och gått om med hela fyra mål. Men det är detbsom gör handboll så spännande. Svenskarna slarvade och Qatar utnyttjade detta och höll sånär på att komma ifatt.
 

Vem följer Sverige och Ungern till nästa gruppspel?


I Sveriges grupp spelade Ungern och Egypten oavgjort 30-30. Det betyder att Ungern liksom Sverige är klara för andra gruppspelsrundan. Precis som jag förutspådde så var det de två Europeiska lagen. Sedan kan vilket som helst av de andra lagen ta sig vidare. Bäst till litte de två som har tre poäng och detbär Egypten och Argentina även om en del experter säkert håller en liten peng på att Qatar ska klara sig vidare. Grupp B spelade också nästsista gruppspelsmatchen och här har både Kroatien och Spanien full poäng. Trea ligger Island på samma poäng som Makedonien. Dessa möts i sista omgången och segraren där får spela vidare om medaljerna.
 

Derby County straffade ut Southampton.


Avslutningsvis var det en dålig länk jag fått tag på för att se sista omspelsmatchen i FA-cupens tredje omgång. Premier Leaguelaget Southampton, som ligger i botten, mötte League Championshiplaget Derby County, som ligger i toppen. De har ju Frank Lampard som manager. Matchen var snarlik den jag såg igår. Premier Leaguelaget tar ledningen med 2-0 och verkar vara vidare. Sedan kommer andra divisionslaget tillbaka och det slutar 2-2, precis som i första matchen. Igår blev det dock inget avgörande efter förlängningen utan allt gick till straffar. Till skilnad från igår så vann laget från den lägre divisionen. Derby satte alla sina straffar och åker till division trelaget Accrington Stanley i nästa omgång.

FOTBOLLSHISTORIA från den 17:e januari.

1920 Ingen bortaseger

Idag 1920 spelades det en märklig omgång i engelska ligan som aldrig har upprepats. Alla hemmalag blev obesegrade denna dag. Visserligen var det bara två divisioner i ligan och både ettan och tvåan bestod av 22 lag. Två matcher var inställda. Dessa lag spelade FA-cup. Det blev hemmasegrar i dessa matcher också.

Det spelades alltså 20 matcher totalt. I division ett blev det åtta hemmasegrar och två oavgjorda och i tvåan nio hemmavinster och bara en oavgjord.

1948 Publikrekordet sattes på Maine Road

Idag 1948 sätter Manchester United ett ligarekord som fortfarande står sig. Aldrig förr eller senare har så många åskådare sett en engelsk ligamatch. 83 260 personer hade kommit för att se United och Arsenal spela 1-1. Tyvärr så hade Old Trafford skadats så pass under andra världskriget att Manchester United spelade sina hemmamatcher på värste rivalen Manchester Citys hemmaarena. Det var alltså på Maine Road rekordet sattes.

Den 3:e mars 1934 var det visserligen 84 569 åskådare på Maine Road, med det är publikrekordet i en FA-cupmatch som inte gällde finalen. Manchester City vann kvartsfinalmatchen över Stoke City med 1-0.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 17:e januari.

Héctor MORENO blir 31 år

Héctor Alfredo MORENO Herrera är född 1988 i Culiacán, Mexiko.
Försvarare
10 U- och 94 A-landskamper för Mexiko.

Klubbar som spelare:
UNAM Pumas (2006–07),
AZ Alkmaar (2008–11),
Espanyol (2011–15),
PSV Eindhoven (2015–17),
Roma (2017–18),
Real Sociedad (2018-).

Moreno var med i Mexikos U-17 lag som vann VM 2005 i Peru. han ahr också varit med i Mexikos A-landslag i VM 2010, 2014 och 2018.

Álvaro ARBELOA blir 36 år

Álvaro ARBELOA Coca är född 1983 i Salamanca, Spanien.
Försvarare
6 U- och 56 A-landskamper för Spanien.

Klubbar som spelare:
Zaragoza (1995-2001)
Real Madrid (2001-06),
Deportivo La Coruna (2006-07),
Liverpool (2006-09),
Real Madrid igen (2009-16),
West Ham (2016-17)

Han var med och vann EM 2008 och VM 2010. Under EM 2012 var han ordinarie högerback och lyckades kontrollera Spaniens försvarsspel tillsammans med Sergio Ramos, Gerard Pique och Jordi Alba, då de endast släppte in ett mål under hela turneringen, (bortsett från straffsparkarna mot Portugal) och till sist gick hela vägen, och vann mästerskapet.

Cuauhtémoc BLANCO blir 46 år

Cuauhtémoc BLANCO bravo är född 1973 i Mexico City, Mexico.
Mittfältare, anfallare
120 A-landskamper för Mexiko.

Klubbar som spelare:
América (1992–2007),
Necaxa (lån 1997–98),
Veracruz (lån 2004),
Chicago Fire (2007–09),
Santos Laguna (lån 2008),
Veracruz (2010),
Irapuato (2010–11),
Dorados (2012–13),
BUAP (2013–14),
Puebla (2014–2015),
América igen (2016).

Blanco är den enda mexikanska fotbollsspelaren som vunnit ett pris i en större internationell FIFA-turnering, då han vann Bola de Prata (Silverbollen) och Guldskon efter Fifa Confederations Cup år 1999.
Han jobbar numera som politiker i Mexiko och är Guvernör i den mexikanska delstaten Morelos.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln