• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 12:e maj 2022

Nej, han är död.
Med extra inköpt torsk blev det bra.
Jodå, visst tittade jag på fotboll igår igen.


NAMNSDAG
Charlotta och Lotta

TEMADAGAR:
Internationella fibromyalgidagen
Internationella sjuksköterskedagen
Massagens dag
ME/CFS-dagen
Dagbokens dag
Automower®-dagen
Snellmansdagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 12/5:
1976: Bayern München blir andra laget i historien som tar tre Champions Leaguetitlar på raken.
1979: Klassisk FA-cupfinal, kallad "fem-minutersfinalen".
1985: Hellas Verona, med Preben Elkjaer, tar sitt enda italienska mästerskap (hittills).

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 12/5:
MARCELO, Rhian WILKINSON, Alan BALL.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 11:E MAJ 2022.

Nej, han är död.
 

Innan jag gick till sängs i förrgår såg jag klart det sista av veckans avsnitt i Alla mot alla. Då jag slog upp tidningen i går morse kom jag att tänka på Filip och Fredriks frågeprogram igen. Där finns en variant som kallas ”Lever den jäveln”. För ett antal program sedan fanns nämligen Kjell Lönnå med bland alternativen och trots att det ena deltagarparet trodde han var död så var svaret i programmet att han levde.

Hade programmet sänts nu så hade det varit så att han inte levde. Han avled under tisdagskvällen 85 år gammal. I lördags stod han på scenen och gjorde det han älskade mest, att vara mitt i sången bland sina körer. Det var även detta som gjorde honom till en populär som programledare på TV. Så döden kom plötsligt och som vanligt så undrar man givetvis; Vad dog han av? I och för sig så led han fortfarande lite av sviterna efter corona, men var det det som bidrog till dödsfallet?

Med extra inköpt torsk blev det bra.
 

Annars var det en lugn onsdag. Vädret var inte lika fint, men det fungerade trots allt med kaffe, glass och boken ”1793” på altanen. Detta efter att middagen var lagad och uppäten. Då Koko-golfandet kommit igång på tisdagar så har vi i familjen bytt fiskdagen till onsdag. Alltså blev det ”Potatisgratäng med smörstekt torsk”.

City Gross lurade oss med att skicka med sej, men den kokte jag till hundarna i förrgår. För att rätten skulle komma till sin rätt så var det riktig torsk jag gjorde den av. Sedan blev det lite extra tillbehör som inte stod på receptet. Jag smörstekte lite grönkål och gjorde lite smögensås till.

Jodå, visst tittade jag på fotboll igår igen.
 

Då TV:n sattes på till kvällen så gissa vad jag tittade på? Jodå, fotboll. Premier League har sett ut som en säsong på 1900-talet. Då var det inte omöjligt att mängder med matcher ställdes in under vinterhalvåret för snö och riktigt dåliga planer. Alltså blev det många matcher och ett gediget program i slutet av säsongerna. Covid har gjort att många lag haft klent med friska spelare och matcher blivit inställda. Fyra av dessa inställda matcher spelades igår. En var Watford mot Everton och den 0-0 matchen såg jag på. Faktiskt var det inte många fejkade skadestopp och då finns ju ändå Richarlison i Everton. Det fanns egentligen ingenting tilltalande i matchen annat än att jag håller på Watford. Igår spelade det mig ingen roll hur det gick då Watford redan är nedflyttande. Nu blev det trots allt en lite historisk match trots allt. Watfords förlustrad på hemmaplan stannade på elva rakamatcher. Igår blev det ju en poäng.

På tal om förluster så sprack den sista nollan i den raden i Allsvenskan igår. Malmö FF var i Solna och mötte AIK. Det var MFFs nolla som försvann då de åkte på 2-0 i baken. Fast det var inga direkta spelmål då det var ett självmål och en straff som straffade Malmö.

Angående att straffa, så såg nog många att Tottenham straffade Liverpool med att stjäla ett poäng då de möttes i veckoslutet. Fast jag skulle nog vilja påstå att den matchen inte spelade så stor roll. Manchester City var ju ändå ett poäng före Liverpool innan den oavgjorda matchen, och den marginalen hade City behållit även om Liverpool vunnit. Igår fanns det en möjlighet att ganska hemmastarka Wolverhampton skulle kunna rå på Manchester City och hjälpa Liverpool. Men Wolves var totalt chanslösa och blev överkörda med hela 5-1. City har kvar Aston Villa hemma och West Ham borta. Jag kan inte se annat än att Manchester City leker hem dessa båda matcher. I så fall stämmer det jag sa i julas och som många med mig höll med om, eller om det var jag som höll med dem. Nämligen att Manchester City var klara mästare 2022.


Sedan fanns det ytterligare en intressant match igår, men den hade jag inte tillgång till. Den matchen gick i Italien. Närmare bestämt på Stadio Olimpico i Rom. Italien är smarta och låter cupspel ske mitt i veckan. Till och med finalen spelas mitt i veckan. Den gick igår mellan Juventus och Inter. Efter en jämn match där först Inter tog ledningen och sedan Juventus gjorde det samma så slutade det hela 2-2 och det blev förlängning. Där sköt Ivan Perisic säkert in en straff. Däremot var straffen väldigt tveksam. Nästa mål Peresic gjorde var inte tveksamt. Inter är italienska cupmästare 2022.

IDAG: TORSDAGEN DEN 12:E MAJ.

NAMNDAG:

Charlotta och Lotta
 

Namnsdagar för den 12:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1772 – Pancratius till minne av en romersk martyr.
1772–1901 – Charlotta, för att hedra Gustav III:s bror hertig Karl (XIII):s blivande gemål Hedvig Elisabet Charlotta av Holstein-Gottorp.
1901–1985 – Charlotta
1986–1992 – Charlotta, Lotta och Charlotte (utgått)
1993–2000 – Charlotta och Lotta
Från 2001 – Charlotta och Lotta

TEMADAGAR:

Internationella fibromyalgidagen
Internationella sjuksköterskedagen
Massagens dag
ME/CFS-dagen
Dagbokens dag
Automower®-dagen
Snellmansdagen

 

Den 12 maj 1820 föddes Florence Nightingale, den första moderna sjuksköterskan. Till minne av denna händelse firas den internationella sjuksköterskedagen av såväl Sjuksköterskornas Internationella organisation, International Council of Nurses (ICN) som Svensk sjuksköterskeförening. Man har även valt att fira Internationella fibromyalgidagen efter Florence Nightingales födelsedag.

Den 12 maj arrangeras Massagens Dag, vilket innebär beröring i olika former utförda av professionella terapeuter utan kostnad runt om i hela Norden. Så var reglerna 2014. Nu så är det svårt att få det gratis, men det brukar oftast vara någon form av rabatt på Massagens dag.
 
Den 12 maj uppmärksammas Internationella ME/CFS-dagen. ME/CFS klassificeras som en neurologisk sjukdom enligt Världshälsoorganisationen WHO. ME står för myalgisk encefalomyelit. Myalgi betyder muskelsmärta och encefalomyelit är en inflammation i hjärna och ryggmärg. CFS står för chronic fatigue syndrome, som betyder kroniskt trötthetssyndrom.
 
Dagbokens dag sker i samarbete med Mass Observation Archive (MOA) i England. År 1937 skickade MOA ut en förfrågan till personer runt hela landet att dokumentera sin dag: att skriva om allt de gjorde från morgon till kväll den 12 maj. Det var dagen för George VI:s kröning. Dagböckerna ger en unik inblick i det dagliga livet och är en värdefull resurs för forskare.
 
Automower®-dagen är alltid den 12 maj. Automower®-dagen är instiftad av Husqvarna. Automower är alltså en robotgräsklippare.
 
Snellmansdagen eller finskhetens dag firas på Johan Villhelm Snellmans födelsedag den 12 maj i Finland. Dagen är flaggdag i Finland. Snellman ägnade sitt liv åt att stärka det finska språkets ställning i samhället och utbilda det finska folket. Snellmansdagen blev en nationell festdag på 1920-talet och firades första gången officiellt år 1952 då flaggdagarna för första gången togs in i finska almanackan.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 12:E MAJ.

1976 Bayern Münchens tredje seger i rad.
 

Idag 1976 spelades Champions Leaguefinalen, eller mästarcupsfinalen som den hette då, på Hampden Park i Glasgow. Lagen som möttes var Bayern München och St Etienne. Det blev en målfattig tillställning. Enda målet kom i 57:e minuten av Franz Roth. Detta innebar att Bayern tog sitt tredje mästerskap i rad. Detta har bara ett lag lyckats med tidigare. Det var Real Madrid. Fast de tog fem på raken 1956 till 1960. Det fanns faktiskt ett lag i Europa som vann en match mot Bayern München i denna turnering. Det var Malmö FF som vann med 1-0 hemma i åttondelen, men det blev förlust 0-2 borta.

1979 en av alla klassiska FA-cup finaler.
 

Idag 1979 hade 99 000 personer samlats på Wembley för att se FA-cup finalen mellan Arsenal och Manchester United. Många i publiken missade ”fem-minuters-finalen” som den kom att kallas. Arsenal började i perfekt stil och tog ledningen i första halvlek med 2-0. Detta var även resultatet då fyra minuter återstod och det var nu som en hel del av åskådarna lämnade för att hinna först till bilar, bussar och tunnelbana. Gordon McQueen passade på att reducera och Sammy McIlroy kvitterade med två minuter kvar. Då alla väntade på förlängningen lyckades Arsenals Alan Sunderland nå ett inlägg som gick över Manchester Uniteds målvakt, och raka in bollen i öppet mål. Slutresultat 3-2 till Arsenal.
 

Bild: Klicka för att se ett sammandrag av finalen.

1985 Hellas Verona mästare.
 

Idag 1985 vann Hellas Verona sitt första och enda Serie A mästerskap i Italienska ligan. I sista omgången mötte de Atalanta. Seger gav bara två poäng och då Verona ledde med fyra poäng före Torino och två omgångar kvar räckte ett oavgjort resultat idag. Atalanta hade ledningen med 1-0, men Verona hade den målfarlige dansken Preben Elkjær. Han lyckades i 51:a minuten dra in en volley och mästerskapet var i Verona.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 12:E MAJ.

MARCELO blir 34 år.
 

MARCELO Vieira da Silva Júnior är född 1988 i Rio de Janeiro, Brasilien
Försvarare
19 U- och 58 A-landskamper för Brasilien (2005-18).

Klubbar som spelare:
Fluminense (2001-06),
Real Madrid (2007-).

År 2012 blev han uttagen som vänsterback i årets startelva som varje år utses av Fifa.

Rhian WILKINSON blir 40 år.
 

Rhian Emilie WILKINSON är född 1982 i Pointe-Claire, Quebec, Kanada
Försvarare/mittfältare/anfallare
181 A-landskamper för Kanada (2003-17).

Klubbar som spelare:
Quebec provincial team (1997–99),
Lakers Lac St. Louis (1997–98),
University of Tennessee (2000–02),
Ottawa Fury (2003–05),
Team Strømmen (2005–12),
Western Mass Pioneers (2009 lån),
Surrey United (2010-11 lån),
Boston Breakers (2013),
Laval Comets (2014),
Portland Thorns FC (2015).

Lag som tränare:
Canada U-17 Flicklandslag (2017-18)
Canada U-20 Damlandslag (2019-20)
Storbritannien (2021 assisterande)
Portland Thorns FC (2022–)

År 2012 tog hon OS-brons i London.

Alan BALL blev 61 år.
 

Alan James BALL Jr. var född 1945 i Farnworth, Lancashire, England, och dog den 25:e april 2007 i Warsash, Hampshire, England av en hjärtattack.
Mittfältare
72 A-landskamper för England (1965-75).

Klubbar som spelare:
Bolton Wanderers (1960–61),
Ashton United (1961–62),
Blackpool (1962–66),
Everton (1966–71),
Arsenal (1971–76),
Hellenic (1976 lån),
Southampton (1976– 80),
Philadelphia Fury (1978–79 lån),
Vancouver Whitecaps (1979– 80),
Blackpool igen (1980–81),
Southampton (1981–83),
Floreat Athena (1982 lån),
Eastern AA (1982–83),
Bristol Rovers (1983).

Lag som tränare:
Philadelphia Fury (1978 spelande),
Blackpool (1980–81 spelande),
Portsmouth (1984–89),
Stoke City (1989–91),
Exeter City (1991–94),
Southampton (1994–95),
Manchester City (1995–96),
Portsmouth (1998–99).

Världsmästare 1966.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN FIN DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv