• Boris dagliga blogg

Fredagen den 11:e mars 2022

DAGENS RUBRIKER.

Koko-gängets säsong inleddes. Dock ej med golf.   Gammal-ny musik från Skivesset.   Usch, usch, usch Watford.

NAMNSDAG
Edvin och Egon

TEMADAG
Europeisk minnesdag för terrorismens offer
Rörmokeriets världsdag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 11/3:
1894: GAIS bildas.
1900: Juventus spelar sin första tävlingsmatch.
1934: Första VM-kvalmatcherna någonsin spelas.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 11/3:

FÁBIO COENTRÃO, Didier DROGBA, Thomas GRAVESEN.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 10/3 2022.

Koko-gängets säsong inleddes. Dock ej med golf.


Förmiddagarna passerar snabbt. Igår var klockan inställd på första årssammankomsten med golfgubbarna i Koko-gänget. Detta skulle ske med lunch på White Oak som är restaurangen som är sammankopplad med Big Bowl. Jag vet några i gänget som gärna hade visat sina gamla kunskaper i bowling, men det var tänkt att golfåret skulle öppna med en omgång shuffleboard. Jag valde att cykla dit för att både få röra på mig lite och slippa leta parkeringsplatser. Då det varvmedvind gick det snabbt att med pedalernas hjälp ta sig till Värnhem. Alltså var jag i hyfsat god tid.

Klockan ett hade alla sju gubbar kommit. Jag hade letat upp gårdagens lunch och meddelat gubbarna detta på WhatsUpp. Det var Schnitzel med gräslökssmör, skysås, citron och persiljerostad potatis. Till efterrätt Smörstekta pannkakor med sylt och grädde. Denna efterrätt fick vi, men schnitzlarna hade tagit slut. Nu var vi ganska snälla och nöjde oss alla med att ta pasta carbonara som man satt in som reservlunch. Efteråt så har jag funderat lite och kommit på att Tommy bokat sju platser till lunch. Det borde betyda att man måste kunna erbjuda dagens lunch till alla gäster som förbokat. Men det kunde de inte. Ganska uselt.

Men jag tror att alla blev mätta, och otörstiga. På tal om detta så fick man betala innan man fick lunchen och då så skulle alla ha fatöl utom jag. Jag skulle ha en alkoholfri öl. Men hon hade redan börjat hälla upp en som hon fick hälla ut igen. Jag påpekade dock att om det var alkoholfri öl så kunde jag ta den, men innan hon hann svara så kom jag på att de andra gubbarna hade tagit öl ur kranen och min kännedom om Koko-gänget sa att ingen av dem hade tagit något som är alkoholfritt. Då shuffelboarden skulle inledas så skulle vi dela upp os i lag. Två bord och sju personer innebar att det blev tre par och en allena. Paren var snabbt ihopsatta då två var från Staffanstorp, två från Svedala, två från Vellinge/Höllviken och en från Malmö. Alltså fick jag spela själv. Det var nog en fördel för då fick jag sätta alla stenar själv. Det innebar att jag vann alla mina matcher.

Vi avslutade med Bank Shot Schuffel. De två borden gick ut på att man skulle valla sin sten som skulle komma tillbaka och stanna inom de olika siffrorna. Efter en seger i denna gren så gick jag på pumpen i sista matchen och blev besegrad av Vellingelaget.

Gammal-ny musik från Skivesset.
 

Vinden hade inte avtagit och hemvägen gick oerhört långsamt i motvinden. Jag tog en liten paus halvvägs. Då hade jag kommit till Skivesset på Nobelvägen. Där hade jag inte varit på år och dag. På 1980-talet var jag där ofta och både sålde och köpte tidningar och skivor. Igår hittade jag några CD-skivor att ha i bilen. Det var två Green Day, en Def Leppard och en Jimmy Barnes. Så nu har jag musik till Jönköpingsresan senare idag. Men det var inte att enbart cykla hem.

Äldsta dottern hade bjudit hem hennes hunds lillasysters matte. Ja, alla hundar var också med, men det var bara vi människor som skulle ha bullafton. Alltså tog jag ytterligare en cykelpaus på ICA och köpte bullar med diverse tillbehör. Hustrun var på sin work-shop med att sy väskor och då hon kom hem vid kvart över åtta var min fika och sociala bit över och jag tog mig mödosamt upp på ovanvåningen för att se på fotboll.

Usch, usch, usch Watford.
 

Matchen som jag med intresse skulle följa var givetvis Wolverhampton mot Watford. Efter tjugo minuter hade försvaret i Watford klantat sig å det grövsta och lämnat en Wolvesspelare fri att göra 1-0. Sedan spädde Watford på med ett klantigt självmål innan det största klantet kom då målvakten passade till en Wolvesspelare som kunde slå bollen i tomt mål. Så efter tjugo minuter var intresset och spänningen totalt slut. Jag såg sedan att det slutade 4-0.

Det börjar bli tjatigt, men jag kan inte se hur Watford ska kunna stanna kvar. De och Norwich är redan ur Premier League. Newcastle som ett tag låg sist har med sina miljarder tagit sig upp på säker mark. Igår blev det bortaseger över Southampton med 2-1. Det kan bli en strid på kniven om vilket lag som ska följa Watford och Norwich ner i tvåan. Leeds med ny tränare förlorade hemma till Aston Villa med hela 0-3. Burnley, Everton och Brentford är andra nedflyttningskandidater. Fast dessa tre spelade inte igår.

Det gjorde inte RB Leipzig heller. I Europa League skulle de spela åttondelsfinal mot Sparta Moskva, men Putin har ju sett till att all rysk idrott är bojkottad. Alltså kan man påstå att Leipzig tog gårdagens enklaste seger. De andra matcherna har en retur att vänta så dessa väntar jag med att kommentera till dess. Fast första matchen mellan Barcelona och Galatasaray som slutade 0-0 öppnar ju för en sensation i returen. Fast frågan är om det kan räknas som en sensation om Barcelona åker ut, som de spelar just nu.

IDAG: FREDAGEN DEN 11:E MARS.

NAMNSDAG:

Edvin och Egon
 

Namnsdagar den 11:e mars i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Vindicianus (till minne av en biskop i Flandern på 700-talet, även i formen Vindician; utgått) och Rosina (utgått)
1901–1985 – Edvin
1986–1992 – Edvin, Diana (nu 29 januari) och Edna (utgått)
1993–2000 – Edvin och Elon (utgått)
Från 2001 – Edvin och Egon

TEMADAG:

Europeisk minnesdag för terrorismens offer
 

Årsdagen efter terrordådet i Madrid den 11 mars 2004 har blivit en europeisk minnesdag för terrorismens offer. Det är en dag för att hålla minnet levande, minnet av terrorismens offer, och en dag för solidaritet med offren och deras familjer, med dem som miste sitt liv och med dem som fortfarande lider av följdverkningarna, fysiska såväl som psykiska. Det är Europeiska Rådet som instiftade dagen 2004.

TEMADAG:

Rörmokeriets världsdag
 

På ett möte i Frankfurt 2009 beslutade World Plumbing Council att upprätta en World Plumbing Day (Rörmokeriets världsdag) för att lyfta medvetenheten om den viktiga roll som den globala VVS-branschen har. Första World Plumbing Day firades 2010, över hela världen.

Denna återkommande årliga händelse har uppkommit för att hjälpa allmänheten att förstå den livsviktiga roll som VVS-branschen har när det gäller skyddande av allmän hälsa och säkerhet och annat viktigt arbete som utförs av leverantörer, inspektörer, montörer, producenter och som ofta tas för givet.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 11:E MARS.

1894 Göteborgs Atlet- och Idrotts-sällskap grundas.
 

Göteborgs Atlet- och Idrotts-sällskap grundades den 11 mars 1894 på Edlunds konditori och café på Storgatan 7 i Vasastaden i Göteborg. Bland grundarna fanns styrkelyftaren Carl "Våran" Gustafsson, en av stadens största idrottsstjärnor på 1890-talet. Till att börja med anordnade klubben tävlingar och övningar i allmän idrott, brottning och tyngdlyftning.

1897 tog klubben upp fotboll, och i sin första match förlorade klubben mot Örgryte IS med 2–0. Man mötte året därpå ÖIS i sex entimmesmatcher, och förlorade med sammanlagt 26–0. Men det skulle bli bättre. I början av 1900-talet var GAIS en av Sveriges bättre klubbar. De blev svenska mästare 1919, 1922 och 1931.

Fotbollslaget kallas för ”Makrillerna” vilket beror på tröjorna som likt en makrill är svart och grönrandiga. Fast senaste gången som GAIS blev svenska mästare var 1954 och då hade laget gröna tröjor med vita ärmar. Man skulle kanske testa det igen för sedan 2012 har GAIS varit utanför Allsvenskan där de spelat 54 säsonger tidigare.

1900 Första tävlingsmatchen för Juventus.
 

Vid 1900-talets början spelade italienska ligan i smågrupper där gruppsegrarna sedan möttes för att göra upp om mästerskapet. Det var bara sex lag som deltog. Gruppen som kallades Lombardiet hade bara ett lag: Milan. I Piedmont-gruppen fanns tre lag: FBC Torinese, Ginnastica Torino och Juventus. Just idag 1900 spelade alltså Juventus sin första tävlingsmatch i sina rosa originaltröjor. Det blev förlust till Torinese med 0-1. De två följande matcherna mot Ginnastica Torino vanns båda med 2-0, men då de skulle göra upp om segern i gruppen blev det ny förlust till Torinese. Denna gång med 1-2. Redan 1905 var Juventus mästare för första gången i Italien. Det var samma säsong som de bytte från rosa till svart-vit-randigt.
 

Bild: Första lagbilden av Juventus.

1934 VM-kval inleds med nio mål.
 

Idag 1934 spelades VM-kval för första gången i Europa. Till VM 1930 var det bara 13 länder som var intresserade. Nu var det så många att det tvingades till kval. Spanien spelade i en grupp med Portugal. De inledde idag med en seger med 9-0. Då de senare även vann returen var de kvalificerade. Tysklands kvalgrupp innehöll både Frankrike och Luxemburg. Här gick två lag vidare till sommarens VM. Tyskland inledde idag med att också göra nio mål. De vann 9-1 över Luxemburg. Då Frankrike senare också besegrade Luxemburg var kvalspelet slut. Tyskland och Frankrike gick till VM.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 11:E MARS.

FÁBIO COENTRÃO blir 34 år.
 

FÁBIO Alexandrey da Silva COENTRÃO är född 1988 i Vila do Conde, Portugal
Försvarare
26 U- och 52 A-landskamper för Portugal (2005-17).

Klubbar som spelare:
Rio Ave (1999-07),
Benfica (2007-11),
Nacional (2008 lån),
Zaragoza (2008 lån),
Rio Ave (2009 lån),
Real Madrid (2011-18),
Monaco (2015-16 lån),
Sporting CP (2017- lån),
Rio Ave (2018-21).

Karriären avslutades i januari 2019, men 2020 ångrade han sig och skrev på för ytterligare ett år med Rio Ave.

Didier DROGBA blir 44 år.
 

Didier Yves DROGBA Tébily är född 1978 i Abidjan, Elfenbenskusten
Anfallare
105 A-landskamper för Elfenbenskusten (2002-14).

Klubbar som spelare:
Tourcoing (1988–89),
Abbeville (1989–91),
Vannes (1991–93),
Levallois (1993-97),
Le Mans (1997-2002),
Guingamp (2002-03),
Marseille (2003-04),
Chelsea (2004-12),
Shanghai Shenhua (2012-13),
Galatasaray (2013-14),
Chelsea igen (2014-15),
Montreal Impact (2015-16),
Phoenix Rising (2017-18).

The Didier Drogba Foundation är en fond där Drogba är president och som är till för att hjälpa fattiga i Afrika. Det är en fond som han själv investerat mycket av vad han tjänat på reklam, böcker och annat han fått in pengar för.

Thomas GRAVESEN blir 46 år.
 

Thomas GRAVESEN född 1976 i Vejle, Danmark
Mittfältare
14 U- och 66 A-landskamper för Danmark (1995-2006).

Klubbar som spelare:
Vejle Boldklub (1989-97),
Hamburger SV (1997-2000),
Everton (2000-04),
Real Madrid (2004-05),
Celtic (2005-08),
Everton igen (2007-08 lån).

Thomas har även varit med som skådespelare under filmen Goal II:s inspelning.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv