• Boris dagliga blogg

Fredagen den 22:a oktober 2021

DAGENS RUBRIKER.

Ösregn. 
Det var inte corona! Skandal! Världstvåorna vann. Intetsägande UEFA-cuper. The man who sold out World Cup. 

IDAG: 22/10 -21:
Namnsdagar: Marika och Marita.
Temadagar: INTERNATIONELLA CAPS LOCK-DAGEN, Internationella stamningsdagen, Kemins dag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 22/10:
1960: Sydkorea vinner andra raka Asiatiska mästerskap.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 22/10:
Arsene WENGER, Lev YASHIN.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TORSDAGEN DEN 21/10 2021.

Ösregn.
 

Veterangolfen hade ju haft säsongsavslutning, så det var inte aktuellt med någon golf igår. Ochi sanningensnamn ska sägas att även om det varit den allra finaste golftävlng och jag varit garanterad det allra finaste pris så hade inget kunnat få mig ut att spela golf igår. Regnet formligen vräkte ner. Jag kollade renradarn och den visade att detfanns en kvart före elva  där det skulle finnas ett litet uppehåll. Det stämde och vi hann ta förmiddagsrundan med hundara inna det fortsatte regna.
 

Det var inte corona! Skandal!


Tandläkardottern slutade tidigt igår. Hon skullenämligen ta tåge till Stockhom med en vän, och uppe i huvudstaden skulle hon sammanstråla med ett antal goda vänner hon har där. Dessutom skulle den yngsta dottern också vara med bland svirarna där uppe. Fast innan hon gav sig av åt vi från PitaPit. Då vi gjort detta hände något oförsvarligt och oförklarligt. Äldsta dottern som varit hemma förra veckan då hon testats positivt för covid-19 fick ett meddelande där man bad om ursäkt för att man hade blandat ihop testresultaten. Det visade sig att hon inte allt hade drabbats av coronaviruset. Hennes prov var negativt. Alla våra uppoffringar och självutnämnda karantän för alla var alltså totalt onödiga. Detta kan vi i vår familj tycka vara vansinnigt att testerna kan blandas ihop på detta vis. Men sedan funderade jag på om man blandat ihop resultaten så måste ju någon covidsmittad ha fått reda på att hens resultat var negativt och frågan är vad detta har haft för effekt bland smittspridningen? Än en gång så får jag lite bevis på att ingen har någon aning om vad covid är hur man ska förhålla sig till viruset.

 

Världstvåorna vann.


Det blev även lite fotboll. En del handlade om livefotboll. Här koncentrerade jag mig på damernas  VM-kval. Sverige har ju verkligen ett damladslag att skryta med. De rankas av FIFA som tvåa i världen efter USA och före  trean Tyskland. Igår var de på Irland och coronan har gjort att det varit svårt för irländskorna att bode resa och ta emot besök. De andra lagen i gruppen speade sina tredje matcher, men för Irland var det premiärmatchen. Trots att Irland rankas 33:a i världen så vann Sverige bara med 1-0 och då var det dessutom Irland som gjorde målet i egen bur. Jag kan väl inte säga att Seige imponerade men de lär vinna gruppen och ganska ekelt ta sig till VM.

 

Intetsägande UEFA-cuper.


Sedan var det de andra suspekta UEFA-cuperna som spelade. Jg har lite svårt att engagera mig i dessa. Men jag kollar gärna upp vad de engelska lagen sysslar med ddå det inte finns några svenska med. Tottenham förlorade till Vitesse med 1-0. Fast oom man kollar laguppställningen så ser man att Tottenham ställde upp med en rent B-lag. Vistt kan det vara kul att även de får spela, men vilket värde har exempelvis Europa Conference League då man inte är mer intresserade att prestera det bästa klubben kan?

 

The man who sold out World Cup
 

Det som annars var mitt stora fotbollsintresse igår var att jag såg dokumentären i två avsnitt som discovery+ visar. ”The man who sold out World Cup”. Den handlar till stor del om Sepp Blatter som byggde upp FIFA, men också sålde ut VM som både Ryssland och Qatar fick på väldigt myskiska sätt. Precis som det nuvarande utspelet om VM vartannat år så handlar fotbollen från FIFAs aspekt om sporten i sig utan enbart om pengar.Ingen har kunnat bevisa att Blatter var med på dessa mutor, men däremot fanns bevis för andra i FIFAs topp som betalat och tagit emot mutor. Detta resulterade i arresteringar och en förändring av reglerna för bl a valetav VM-arrangör. En mycket sevärd serie!

IDAG: FREDAGEN DEN 22/10 2021.

NAMNSDAGAR:

Marika och Marita
 

Namnsdagar för den 22:a oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1680 – Severus (till minne av ett helgon, som dog martyrdöden på 200-talet)
1680–1752 – Severus och Ture (nu 28 april)
1753–1900 – Severus (utgått)
1901–1985 – Seved
1986–1992 – Seved (nu 28 juli) , Sigvid (utgått) och Ursula (nu 21 oktober)
1993–2000 – Marika och Marita
Från 2001 – Marika och Marita

 


TEMADAGAR:

INTERNATIONELLA CAPS LOCK-DAGEN
 

SEDAN ÅR 2000 HAR INTERNATIONELLA CAPS LOCK-DAGEN UPPMÄRKSAMMATS RUNT OM I VÄRLDEN. DAGEN FIRAS DEN 22 OKTOBER VARJE ÅR. FIRANDET AV INTERNATIONELLA CAPS LOCK-DAGEN ÄR EN KAMPANJ FÖR ATT RADERA ELLER FLYTTA PÅ CAPS LOCK-TANGENTEN. ENLIGT MÅNGA SITTER TANGENTEN DUMT PLACERAD OCH OFTA RÅKAR ANVÄNDAS VID FEL TILLFÄLLE. I CHATTAR OCH FORUM PÅ INTERNET RÄKNAS DET SOM ATT MAN SKRIKER NÄR MAN SKRIVER MED VERSALER. DET ÄR DETTA SOM OFTA SKER UTAN ATT DET ÄR MENINGEN. UPPMÄRKSAMMA DAGEN GENOM ATT ANVÄNDA CAPS LOCK NÄR DU SKRIVER FÖR ATT VISA PÅ HUR JOBBIGT DET ÄR. TÄNK DOCK PÅ ATT DET KAN VARA SVÅRT ATT FYLLA I LÖSENORD MED CAPS LOCK PÅ.

 
Internationella stamningsdagen
 

International Stuttering Awareness Day (ISAD), på svenska Internationella stamningsdagen, firas den 22 oktober och grundades av European League of Stuttering Associations, International Fluency Association och International Stuttering Association år 1998. Syftet med dagen är att uppmärksamma stamning som har drabbat 1 % av världens befolkning.

 
Kemins dag
 

Bakom Kemins Dag står IKEM, Kemilärarnas Resurscentrum, Nationalkommittén för kemi och Svenska Kemisamfundet. Kemins Dag är ett årligt återkommande arrangemang för att nå ut till unga och få dem intresserade av kemi. Varje år är det ett nytt tema. I år uppmärksammas FN:s Internationella år för växthälsa. Årets Kemins Dags-experiment handlar därför om fosfor och kväve, två näringsämnen som är viktiga för att växter ska må bra och utvecklas optimalt.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 22:A OKTOBER.

1899 Spelare sökes till en nybildad klubb.
 

Schweizaren Hans-Max Gamper hade spelat i FC Basel och tre år tidigare varit med om att grunda FC Zürich. 1898 hade han kommit till Barcelona. Här ville han smälta in och bytte namn till Joan Gamper och försökte gynna fotbollen i den nybildade klubben FC Català. Trots namnbyte tilläts inte Gamper vara med då FC Català skulle vara en ren katalansk klubb.
 

Idag 1899 satte han därför in en annons i den lokala tidningen Los Deportes. Den löd: ” Vår vän och partner, Mr. Hans Kamper, från fotbolls-sektionen på "Sociedad Deportes" och en före detta schweizisk mästare, vill organisera några matcher i Barcelona. Alla ​ som gillar denna sport kan kontakta honom genom att komma till det här kontoret tisdag och fredagskvällar 9-11.” En vecka senare, den 29:e oktober träffades så många intresserade att en ny fotbollsklubb bildades. Den kallades FC Barcelona.

1908 Semifinal i OS-turneringen.
 

Det var semifinaler i OS-turneringen i fotboll i London idag 1908. Storbritannien vann över Nederländerna med 4-0. Danmark mötte Frankrike. Det blev en målfest utan dess like. Sophus Nielsen som vann skytteligan på 11 mål gjorde 10 av dem i semifinalen idag. Danmark vann matchen med 17-1. Finalen vann Storbritannien två dagar senare med 2-0 över Danmark.
 

Matchen om tredje pris skulle spelats mellan Nederländerna och Frankrike, men fransmännen tog storförlusten mot Danmark så hårt att de drog sig ur och skänkte platsen i matchen om tredje pris till Sverige. Det blev svensk förlust med 0-2. Det var bara sex lag med i turneringen. Böhmen skulle varit med men ställde aldrig upp. Deltagare var de fem lagen som redan nämnts. Frankrike var det sjätte laget. Jo, det stämmer. Frankrike hade både ett A-lag och ett B-lag med i OS.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 22:A OKTOBER.

Arsène WENGER blir 72 år.
 

Arsène Charles Ernest WENGER är född 1949 i Strasbourg, Frankrike
Försvarare
Fransman utan någon landskamp

Klubbar som spelare:
FC Duttlenheim (1963-69),
AS Mutzig (1969-73),
Mulhouse (1973-75),
ASPV Strasbourg (1975-78),
RC Strasbourg (1978-81).
Totalt blev det 147 matcher och 24 mål.

Lag som tränare:
Nancy-Lorraine (1984-87),
Monaco (1987-94),
Nagoya Grampus Eight (1995-96),
Arsenal (1996-2018).

MERITER:
Arsenal
FA Premier League 1998, 2002, 2004
FA-cupen 1998, 2002, 2003, 2005, 2014, 2015, 2017
Årets tränare i England 1998, 2002, 2004
Nagoya Grampus Eight
J-League Cup 1996
Kejsarens cup 1995
Årets tränare i Japan 1995
AS Monaco
Franska cupen 1991
Ligue 1 1988
Årets tränare i Frankrike 1988

Efter tränarkarriärren jobbade han för FIFA och var en av de som mynttade förslaget att det skulle bli VM i fotboll vartannat år.

Lev YASHIN blev 60 år.
 

Lev Ivanovich YASHIN föddes 1929 i Moskva, Sovjetunionen, och dog den 20:e mars 1990.
Målvakt
78 A-landskamper för Sovjetunionen (1954-70).

Klubb som spelare:
Dynamo Moskva (1949-71) 326 matcher.

Han blev framröstad till 1900-talets bästa målvakt av International Federation of Football History & Statistics.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv