• Boris dagliga blogg

Lördagen den 1:a april 2023

NATIONALDAG:
IranNAMNSDAG:
Harald
Hervor

TEMADAG:
Skojardagen

RUBRIKER.

Ärtgränd 7, historia för vår del. SEB-bedrägeri.
Inställd golf, men "The Comeback Trail".

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1/4:
2002: Charltons aprilskämt.
2006: Publikrekord i Leicester.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 1/4:
Fatime ALUSHI, 
Clarence SEEDORF.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN TRETTIOFÖRSTA MARS 2023.

Ärtgränd 7, historia för vår del. SEB-bedrägeri.
 

HervorFör en gångs skull blev det inte förmiddagspromenad med hundarna i Åkarp. Den företogs inne i Malmö. Fast en sak var i vanlig ordning. Det regnade. Då jag promenerade med hundarna i Slottsparken i Malmö var det uppehåll, men ganska stora pölar överallt på stigar och gångar. Skälet till att vi åkte tidigt till Malmö berodde på att det igår blev definitivt att Ärtgränd 7 i Malmö är i andra händer. De sista pappren skrevs på och nycklar överlämnades. Sedan hade hustrun ett långt samtal mred de nya ägarna hur allt fungerar i huset på Ärtgränd, med villaförening, bruksanvisningar på alla maskiner och vissa specialknep för att saker och ting ska fungera. Allt sådant som vi inte fick ett skit av från de som ägde det hus döttrarna köpte i Åkarp. Här finns inte en enda bruksanvisning på tvättmaskin eller spisar. Ingen karta över proppar eller ens var proppskåpet fanns. Det finns inga uttag till vare sig internet eller TV utan bara diverse sladdar som sticker ut genom väggarna. Men vi reder oss bra ändå.

Då huset var sålt så kollade hustrun upp att försäkringen vi haft på huset från SEB också var uppsagd. En försäkring som försäkrar att den andre ska kunna bo kvar om det skulle hända en av oss ägare något. Det var den inte. Då allt i denna verkamhet normalt kan skötas genom att man identifierar sig med bank-ID så kan alla ärenden göras över dator eller telefonkontakt. MEN inte denna försäkring. Den måste skrivas på ett papper. Detta skulle banken skicka ut och sedan tog det ytterligare veckor att gå igenom detta och sedan skulle försäkringen sägas upp. Under tiden var man tvungen att betala den månatliga avgiften. Det innebär att man måste betala en försäkring på något man inte äger. Snacka om att SEB sysslar med bedrägeri som tydligen är fullt laglig.

TRAILER TRAILER

Inställd golf, men "The Comeback Trail".
 

Middag blev indiskt. Akvariet till fiskarna gjordes i ordning. Jag fixade lite ny medicin till några av familjemedlemmarna då den gamla hamnat i uterummet och utsatts för minusgrader. Det blev även ägg hos AnnaKaga, lite inköp på Burlöv Center och då jag kom hemm kollade jag ett mail från Söderslätts GK. Det var för en gångs skull glädjande för egen del. Då klubben ville ha banan igång till Påsk så hade man valt att ställa in samlingen för oss som är med i ett av serielagen. Alltså slipper jag glida runt i sörjan på golfbanan på söndag.

Efter kvällsfika och lite mer fixande med våra akvarier så var det tid för dottern och jag att ha filmkväll. Jag hade upptäckt ett nytt inslag på CMore. Det var en film med Robert De Niro, Tommy Lee Jones och Morgan Freeman. Den var från 2020 och hette ”The Comeback Trail”.

(Producenten Max Barber är grovt skuldsatt efter sina senaste filmfiaskon. Med livet som insats bestämmer sig Max för att producera en ny film, där han ska försöka ta död på huvudrollen för att plocka ut försäkringspengarna. Men när Max väljer Duke Montana som huvudroll blir konsekvenserna större än han någonsin kunnat föreställa sig.)

Det är lite som Det våras får Hitler av Mel Brooks där producenterna till en musikal kan tjäna pengar på ett fiasko om pjäsen läggs ner snabbt. Här handlar det om att ta död på huvudrollsinnehavaren så snabbt det går, men som alla förstår så går det inte som man tänkt. Det var en lagom underhållande, lagom rolig, men ganska förutsägbar handling. 5,7 på IMDb är ju inte speciellt högt betyg.

IDAG! LÖRDAGEN DEN FÖRSTA APRIL 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

Iran
 

Landet genomgick en omfattande industrialisering under kejsardynastin med Reza Pahlavi som monark. Han störtades under den iranska revolutionen 1979. Detta blev slutet för Irans uråldriga tradition som monarki. Landet blev officiellt islamisk republik den 1 april 1979. Fast redan den 11:e februari var revolutionen fullbordad och därför finns även detta datum som Irans nationaldag.

NAMNSDAG:

Harald
Hervor

 

Namnsdagar den 1:a april i kronologisk ordning.
 
Före 1747 – Hugo (nu 3 november)
1747–1900 – Harald
1901–1985 – Harald
1986–1992 – Harald, Hadar (utgått) och Hardy (utgått)
1993–2000 – Harald och Halvar (nu 14 maj)
Från 2001 – Harald och Hervor

TEMADAG:

Skojardagen
 

Var kommer då denna knasiga idé med att lura varandra, och just detta datum, ifrån? Ingen vet med säkerhet, och det finns olika teorier. De allra tidigaste 1 april-skämtanden som man känner till härstammar från 1500-talet, och seden att ”narra april” i Sverige finns sedan mitten av 1600-talet. Då gick det ut på att lura någon att göra dumma ärenden. Till exempel kunde man bli ivägskickad och få fråga efter ”synvinklar”, ”rumpdrag” eller ”jagedumm-piller” på Apoteket. Snickarlärlingar kunde skickas ut för att köpa spikolja.

Men det är först under 1900-talet som massmedierna aktivt har tagit del i skämtandet. Nu för tiden driver olika medier ofta med sig själva, politiker och andra makthavare. Idén från början med denna dag var att roa utan att skämten får allvarliga konsekvenser.

Den äldsta kända vitsen som media drivit är från 1846, då tidningen Evening Standard i London publicerade en annons om åsnevisning utanför staden. Människor åkte då dit och gick runt och letade efter åsnor tills de förstod att de själva var åsnorna. Man "firar" dagen i de flesta europeiska länder.

I Frankrike kallas den som blir lurade för "possion d'avril" som betyder "aprilfisk". Antingen fäster man ritade fiskar på varandras ryggar eller så utsätter man varandra för diverse skämt. I Storbritannien, Australien och i USA kallas dagen för "All Fool's Day". 

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN FÖRSTA APRIL.

2002 Charltons klubbmärke.
 

Idag 2002 spelade Charlton Athletic Londonderby mot Arsenal. I det historiska sammanhanget är matchen ointressant. Det var ett uppslag i matchprogrammet som tilldrog sig dagens intresse. Klubben menade att handen och svärdet som finns i klubbmärket sedan 1963 är för våldsamt och förlegat och ville ha publikens hjälp för att rösta fram ett nytt märke. I programbladet fanns tre framtagna alternativ. Ett var modernt hämtat från Fulhams nya klubbmärke från 2001. Ett var med en fisk i mitten och det tredje en fågel då klubben haft en fågel i sitt klubbmärke tidigare då de faktiskt kallades ”The Robins” Rödhakarna. Allt visade sig givetvis vara ett aprilskämt.

2006 Publikrekord på Waker Stadium.
 

Leicester City invigde sin nya arena, Walkers Stadium i juli 2002. Sedan dess har namnbyten skett allt efter sponsor. Idag heter den King Power Stadium. Arenan ska kunna ta 32 312 åskådare, men idag 2006 fanns det 32 488 personer på plats och detta är fortfarande publikrekord. Genast undrar man vilket lag det var som kunde dra denna rekordpublik i mötet med Leicester City. Men det var inte Leicester City som spelade. Det var Leicester Tigers som mötte Bath. Det är alltså en rugbymatch som har publikrekordet i Leicester. Jo, Tigers vann med 40-26.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN FÖRSTA APRIL.

Fatmire ALUSHI blir 35 år.
 

Fatmire "Lira" ALUSHI är född (Bajramaj) 1988 i Istog, Kosovo, Jugoslavien
Mittfältare
25 U- och 79 A-landskamper för Tyskland (2003-15).

Klubbar som spelare:
DJK/VfL Giesenkirchen (1993–98),
FSC Mönchengladbach (1998–2004),
FCR 2001 Duisburg (2004–09),
1. FFC Turbine Potsdam (2009–11),
1. FFC Frankfurt (2011–14),
Paris Saint-Germain (2014–16).

Världsmästare 2007. Hon slutade på tredje plats i FIFA Ballon d'Or 2010, ett pris som årligen ges ut till den bästa fotbollsspelaren, samt blev utsedd till årets bästa fotbollsspelare i Tyskland 2011.

Clarence SEEDORF blir 47 år.
 

Clarence Clyde SEEDORF är född 1976 i Paramaribo, Surinam
Mittfältare
87 A-landskamper för Nederländerna (1994-2008).

Klubbar som spelare:
Ajax (1992-95),
Sampdoria (1995-96),
Real Madrid (1996-2000),
Inter (2000-02),
Milan (2002-12),
Botafogo (2012-14). 
 
Lag som tränare:
Milan (2014),
Shenzhen (2016),
Deportivo La Coruña (2018),
Kameruns landslag (2018-19).

Seedorf är den enda hittills som vunnit UEFA Champions League med tre olika klubbar, AFC Ajax (1995), Real Madrid (1998) och AC Milan (2003, 2007).

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA SKOJAREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv