14:e april

NAMNSDAG

Tiburtius:
Mansnamnet Tiburtius är ursprungligen ett gammalt romerskt släktnamn som bildats av namnet på staden Tibur. En martyr på 200-talet hette Tiburtius, men man känner inte till så mycket fakta om honom. Enligt legenden var Tiburtius son till den romerske prefekten Chromatius. När fadern blev frisk från en svår sjukdom efter att ha mottagit dopet lät också Tiburtius döpa sig. Därför blev Tiburtius tillsammans med sin likaledes döpte bror Valerianus halshuggen.

VIP födda den 14:e april

Några andra som också är födda den 14:e april

1907 – 1971 François Duvalier,
 Haitisk läkare och politiker. Han var landets president och diktator 1957-1971 under namnet Papa Doc.

1925 – 2002 Rod Steiger,
 Amerikansk skådespelare. Han fick sitt genombrott som Marlon Brandos äldre bror i Storstadshamn (1954), för vilken han nominerades för en Oscar.

1937 – Jan-Erik Lundqvist,
 Svensk tennisspelare. Efter säsongen 1964 var han rankad som nummer tre i världen bland amatörspelare, efter de australiska spelarna Roy Emerson och Fred Stolle.

1941 – Julie Christie,
 Brittisk skådespelare. Hon är kanske mest känd för sin roll som Lara i David Leans film Doktor Zjivago.

Några kända personer som avled den 14:e april

1759 Georg Friedrich Händel dog 74 år gammal i London. Han var en tysk-engelsk barocktonsättare, berömd för sina operor, oratorier och concerti grossi. Bland de mest välkända verken är oratoriet Messias, Water Music och Music for the Royal Fireworks.

1913 Carl Hagenbeck dog 68 år gammal efter att ha blivit biten av en giftorm. Han var en tysk djurhandlare och djurtämjare. Han skapade Hagenbecks djurpark i Hamburg-Stellingen 1907, vilken kom att stå som modell för framtidens djurparker.

2015 Percy Sledge dog 74 år gammal av levercancer. Han var en amerikansk sångare.
"When a Man Loves a Woman", blev hans mest kända internationella hit. Han invaldes i Rock and Roll Hall of Fame år 2005.

2019 Bibi Andersson dog 83 år gammal i sviterna av en stroke hon drabbades av 2009. Hon var en svensk skådespelare. Andersson är bland annat känd för sitt samarbete med Ingmar Bergman i filmer som Smultronstället (1957), Det sjunde inseglet (1957) och Persona (1966).

Today in history 14:e april

Några händelser som inträffat den 14:e april

1865
 

ABRAHAM LINCOLN SKJUTS.


  Den amerikanske presidenten Abraham Lincoln blir skjuten i huvudet klockan 22.13 på Fordteatern i Washington, D.C. av skådespelaren och sydstatsfanatikern John Wilkes Booth och avlider morgonen därpå, efter att ha varit medvetslös i nio timmar. Mordet sker drygt en månad efter att Lincoln för andra gången har tillträtt posten som USA:s president och endast fem dagar efter att det amerikanska inbördeskriget har tagit slut genom sydstaternas kapitulation. Efter mordet lyckas Booth fly, men blir efter några dagar upphunnen och dödad i ett tobaksmagasin av unionssoldaten Boston Corbett.

1912
 

TITANIC GÅR PÅ ETT ISBERG.


  På sin jungfrufärd från Southampton till New York kolliderar den brittiska lyxkryssaren RMS Titanic klockan 23.40 i hög hastighet med isberg på Nordatlanten och sjunker på två timmar och 40 minuter. Det finns livbåtsplatser till knappt hälften av de ombordvarande, men eftersom knappt någon av livbåtarna utnyttjas till sin fulla kapacitet överlever knappt en tredjedel av de ombordvarande.

1927
 

FÖRSTA VOLVOBILEN RULLAR UT FRÅN FABRIKEN.


  Strax före klockan tio på förmiddagen kör försäljningschef Hilmer Johansson ut Volvos första serietillverkade bil Volvo ÖV 4 från företagets fabrik på Hisingen i Göteborg. Företaget har grundats i augusti året innan, som ett dotterbolag till Svenska Kullagerfabriken, men detta blir så att säga dess ”födelsedag” som bilföretag. Modellen ÖV 4 tillverkas fram till 1929 i 996 exemplar, då den ersätts av modellen Volvo PV651.