• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 12:e oktober 2022

RUBRIKER.

Golf och Champions League grupp E till H.

NATIONALDAGAR:
Ekvatorialguinea och Spanien

NAMNSDAG:
Valfrid och Manfred

TEMADAGAR:
Civilkuragets dag, Internationella dagen för begränsning av naturkatastrofer, Internationella reumatikerdagen och Sockerfria dagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 12/10:
1902: Första fotbollslandskampen där inget av lagen var brittiskt.
2003: Sveriges damer förlorar VM-finalen på ett "Golden Goal".

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA DEN 12/10:
Wim JONK, Chris NICHOLL.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 11:E OKTOBER 2022.

Golf och Champions League grupp E till H.

Tisdag är lika med golf med Koko-gänget. Vi var fulltalig styrka igår. Det betydde fem spelare. Fler är vi inte i Sverige eller friska. Det har trappats av lite och frågan är hur många tisdagar det blir till i höst. Av oss fem som deltog så var ett par på det klara med att säsongen snart var över. Med fem golfare på plats så körde vi en femboll. Det innebar att vi bröt mot reglerna och gick fem stycken spelare tillsammans. Då det inte var speciellt många på banan så fungerade det utmärkt utan att vi stoppade upp. Tvärtom. Bollen efter oss bestod i tre damer och dem hade vi bar efter oss de två första hålen. Sedan sprang vi ifrån dem. När det gällde vår tävling så var det Micke som sprang ifrån oss andra. Visserligen var han inte mer än ett slag bättre än mina resultat både på de första och de sista nio hålen, men det räckte för att han skulle håva in den fantastiska summan av hela 130 kronor.
 
Eftermiddagsstunden tillbringade jag på altanen med Kvällsstunden. I vanlig ordningfanns det ett antal intressanta artiklar plus de två korsorden som jag löste. Annars var dagen, eller ska jag säga kvällen, ägnad åt Champions League. Det var fjärde omgången i grupp E till H. Det innebär att det går att se några lag som redan nu är klara för vårens cupspel och några lag som inte har chans att komma dit:

Grupp E är ingen grupp där något är klart än. Chelsea verkar ha Milan som favoritmotståndare. Igår i Milano blev det bortaseger med 2-0. Samtidigt spelade Dinamo Zagreb och Salzburg 1-1. Chelsea toppar tabellen med 7 poäng före Salzburg på 6 poäng. Både Milan och Zagreb har 4 poäng och alla har chans att ta sig vidare.

Grupp F hade en match i Polens huvudstad Warszawa. Ukrainska Shakhtar Donetsk spelar sina hemmamatcher där. Så det var två lag som spelade borta kan man säga. 1-1 slutade det mot titelhållarna Real Madrid och då kvitterade Madrid i femte övertidsminuten. Samtidigt förlorade Celtic hemma med 0-2 mot Leipzig. Här gjorde inhopparen Emil Forsberg Leipzigs andra mål. I denna grupp är det klart att Real Madrid är klara för slutspel och att Celtic missar detsamma.

Grupp G inledde med Köpenhamn mot Manchester United redan kvart i sju. Denna match tittade jag lite på och då blev det så klart 0-0. Fast här var det synd om de som kommit till Parken för att se Manchester Citys stjärnor. De två mest framträdande, Haaland och Foden fanns på bänken. Det innebar att City inte ställde upp med bästa lag. Tråkigt! Det blev även oavgjort i matchen mellan Borussia Dortmund och Sevilla, 1-1. Manchester City är klara för vårens cupspel och mycket tyder på att Dortmund gör dem sällskap. Sevilla och Köpenhamn har båda två poäng var. Dessa tvåpoäng har Köpenhamn tagit på två 0-0 matcher för de har hittills inte lyckats göra ett enda på på sinafyra matcher.

Grupp H hade också en match kvart i sju. Det var Juventus som var i israeliska Haifa och mötte Maccabi. Lite överraskande slutade det 2-0. Paris SG och Benfica spelade åter oavgjort. 1-1 innebär att mycket tyder på att dessa två lag tar sig vidare till vårens spel. Juventus verkar få satsa på Europa League.

IDAG; ONSDAGEN DEN 12:E OKTOBER 2022.

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:
Ekvatorialguinea

Ekvatorialguinea, (tidigare Rio Muni och Spanska Guinea) blev självständigt den 12 oktober 1968, efter 190 år som den spanska kolonin Spanska Guinea.
Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:
Spanien
 
Spanska nationaldagen, Fiesta Nacional, kallas numera Día de la Hispanidad. Firandet uppmärksammar Christopher Columbus första resa till America år 1492. Den 12 oktober är också det spanska skyddshelgonet Pilars, Our Lady of the Pillar minnesdag (Fiestas del Pilar).
NAMNSDAGAR:
Valfrid och Manfred

Namnsdagar för den 12:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1680 – Maximilian (nu 1 februari)
1680–1712 – Valfridus (till minne av en engelsk missionär, som dog bland friserna 709 och som egentligen hette Wilfrid)
1713–1900 – Valfrid
1901–1985 – Valfrid
1986–1992 – Valfrid, Ina (utgått) och Inez (nu 6 augusti)
1993–2000 – Valfrid och Ernfrid (utgått)
Från 2001 – Valfrid och Manfred
TEMADAGAR:
Civilkuragets dag, Internationella dagen för begränsning av naturkatastrofer, Internationella reumatikerdagen och Sockerfria dagen
 
Civilkuragets dag
 
Civilkuragets dag är alltid den 12 oktober och är instiftad av SAC-Syndikalisterna. SAC Syndikalisterna delar ut sitt årliga pris till en person som på sin arbetsplats visat personligt mod och civilkurage i motståndet mot orättvisor och missförhållanden. Dagen sker till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg, som mördades av nazister i sitt hem 1999.
 
Internationella dagen för begränsning av naturkatastrofer
 
Internationella dagen för begränsning av naturkatastrofer infaller andra onsdagen i oktober och är instiftad av Förenta nationerna.
 
Internationella reumatikerdagen
 
Internationella reumatikerdagen är alltid den 12 oktober. World Arthritis Day, grundades 1996 av Arthritis and Rheumatism International, ARI. Dagen syftar till att uppmärksamma och öka kunskapen om reumatiska sjukdomar.
 
Sockerfria dagen
 
Sockerfria dagen infaller den 12:e oktober varje år och är ett initiativ av Ewa Meurk, Bitten Jonsson och Babben Larsson. Dagen är en dag då man vill uppmärksamma hur mycket socker som faktiskt finns i våra livsmedel utan att man tänker på det. Man vill utmana och titta närmare på vad det är vi äter, hur mycket socker som finns i allt. Varför behöver det till exempel finnas så mycket socker i färdigmat och snacks?

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 12:E OKTOBER.

1902 första landskampen utan britter.
 
På Wiener A.C.s hemmaarena spelades idag 1902 en landskamp mellan Österrike och Ungern. I och för sig inte så konstigt då dessa två länder var i union med varandra fram till 1918. Kejsardömet Österrike besegrade Kungariket Ungern med 5-0. Josef Taurer och Gustav Huber gjorde varsitt mål och Johann Studnicka gjorde ett hat trick. Det unika med landskampen var att detta blev den första landkamp mellan nationer där inget av de båda landslagen var brittiskt.
Kort sammandrag. Kort sammandrag.
2003 Golden Goal avgör VM-finalen.
 
På The Home Depot Center i Carson i USA spelades idag fjärde VM-finalen i fotboll för damer. För första och hittills enda gången hade Sverige tagit sig till final genom att komma tvåa i sin grupp efter USA och sedan vinna kvartsfinalen över Brasilien med 2-1 och semin med samma siffror över Kanada. Motståndarna Tyskland hade överlägset vunnit sin grupp och sänkt Ryssland i kvarten med 7-1 och USA i semin med 3-0. Det var alltså inget snack om vilka som var favoriter i finalen.
 
Sverige tog ledningen genom Hanna Ljungberg i slutet av första halvlek. I början av andra kvitterade Maren Meinert. 1-1 stod sig matchen ut och det blev förlängning. Åtta minuter in i den tog matchen slut. Då gjorde Nia Künzer 2-1, och då man tillämpade ”Golden Goal” så var det likt ishockeyns ”sudden death” slut då första laget gjorde, mål. Snöpligt för Sverige, men innerst inne var det värdiga världsmästare som kunde lyfta pokalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 12:E OKTOBER.

Wim JONK blir 56 år.
 
Wilhelmus Maria "Wim" Jonk är född 1966 i Volendam, Nederländerna.
Mittfältare
49 A-landskamper och 11 mål för Nederländerna (1991-99).

Klubbar som spelare:
Volendam (1986-88),
Ajax (1988-93),
Inter (1993-95),
PSV Eindhoven (1995-98),
Sheffield Wednesday (1998-2000).

Lag som tränare:
Ajax (2008-11 individuell ungdomstränare)
Ajax (2011-15 chef för ungdomsakademin)
Volendam (2019-).

Två gånger har han vunnit UEFA-cupen. Först 1992 med Ajax och sedan 1994 med Inter.
Chris NICHOLL blir 76 år.
 
Christopher John Nicholl är född 1946 i Wilmslow, England.
Försvarare
51 A-landskamper och 3 mål för Nordirland (1974-83).

Klubbar som spelare:
Burnley (1963-66),
Witton Albion (1966-68),
Halifax Town (1968-69),
Luton Town (1969-72),
1972-77 Aston Villa,
Southampton (1977-83),
Grimsby Town (1983-84).

Lag som tränare:
Southampton (1985-91),
Walsall (1994-97),
Nordirland (1998-2000 assisterande).

Hans första landslagsmål gjorde han den 30:e oktober 1974 i en EM-kvalmatch. Den gick på Råsunda och det var alltså mot Sverige.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 12:E OKTOBER 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA ONSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv