• Boris dagliga blogg

Lördagen den 3:e april 2021

Aprilskämt som föll bort. 
Långfredagens lidande. 
Ingen bryr sig! 
Sön- och Helgdagar inte längre heliga! 
Nej Cardiff, men ja Watford.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 3/4:
1905: Boca Junior grundas.
1999: Liverpool vinner derby, men snortande Fowler förlorar.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 3/4:
Gabriel Jesus, Karim, Stephanie.

DAGENS MATCHTRÖJA.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 3/4 2021.

TEMADAG:
Kärlekens dag

Kärlekens dag firas den 3 april varje år. Kärlekens dag firas på samma sätt som Alla hjärtans dag, genom att vi ska sprida kärlek omkring oss. Vi borde fira Kärlekens Dag varje dag men vi kan göra det lite extra festligt just idag.

PÅSKAFTON:
 

Egentligen är alla dagar som har -afton vanliga dagar som bara berättar att det är en speciell dag i morgon. Trots detta så är det ofta på "aftondagen" firar. Jag har ju varit för att införa en födelsedagsafton och under min tid i början som lärare hade vi alltid studiedagsafton, Det var en dag man kunde fira då nästa dag saknade elever och ansågs oftast inte vara speciellt viktig. Men Påsken är ju en märklig händelse som avgörs av att det ska ha varit vårdagjämning. Sedan ska det ha varit en fullmåne och söndagen efter det firar vi Påsk på grund av Jesus lidande på korset och uppståndelse. Därför är vårt firande en makalös konstruktion som Johan Glans så perfekt har haft med i av sina stå-upp-shower. Här kommer det:

NAMNSDAGAR:
Ferdinand och Nanna

Ferdinand infördes på dagens datum 1721 och har funnits där sedan dess.

Nanna infördes 1901 på 5 april och fanns där fram till 2001, då det flyttades till dagens datum.

Det är alltså två gamla namn som har namnsdag idag. Men i slutet på 1900-talet testade man även att Gunvi, Florence och Gunvor skulle ha namnsdag idag. Endast Gunvor finns kvar, men nu har hon namnsdag den 3:e mars.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN FREDAGEN DEN 2/4 2021.

Aprilskämt som föll bort.


När jag skrev om och från den första april så verkar det som om hemsida24.se också behagat skämta med mig. På något sätt har de dubblerat allt på min bloggsida utan att det går att ändra på. Sedan fanns det en sak som jag skrev om att luras som fallit bort. Så här var det:
En sak som jag undrar om den är intressant eller inte är aprilskämt. Själv har jag aldrig tyckt om detta. Speciellt i skolan då man som lärare måste vara rättvis och tala sanning. Då tycker jag inte att den första april är en kul dag. Det passar sig inte att lura eleverna även om det står 1a april i almanackan. Sydsvenskan påstod att det hade letats upp gamla dokument från freden i Roskilde 1658, och påstod att ett fel gjorts. Ven skulle tillhöra Danmark och Bornholm Sverige. Alltså ska det vara så från den 1:a juni i år. Ganska enkelt att fatta att detta var ett aprilskämt.
Om jag varit redaktör för en tidning så skulle jag letat upp så många otroliga men sanna nyheter som möjligt och publicerat dem den första april. Då skulle läsarna bli förvirrade och undra vilket som är aprilskämtet. Det skulle vara ett lämpligt skämt, att inte ha något.
 

Långfredagens lidande.


Förr då jag och hustrun var små så var Långfredagen en dag då man absolut inte fick göra någonting. Åtminstone inte något kul. Kanske var det för att visa medkännande av Jesus lidande på korsen. Detta gäller knappast idag, men hustrun verkade ändå hålla dagen i ära då hon med sin migrän visade hur man likt Jesus kan lida denna dag. Men båda döttrarna var hemma och jag var på ICA och gjorde lite stödhandling till diverse måltider i Påsk.
 

Ingen bryr sig!


Åter en gång så förvånas jag över att Sverige som är ett av länderna som har flest lagar om förbud, inte har någon lag överhuvudtaget i coronatider. Alla andra länder har de, men de svenska myndigheterna har endast rekommendationer och sedan hoppas de att svenskarna ska vara så mycket klokare än alla andra nationaliteter i världen att de följer rekommendationerna. En av dessa står innan man går in på exempelvis ICA: ”Endast EN person per hushåll!”. I helvete heller. Jag har ensam från vårt hushåll gått och handlat i över ett år men vad fan skiter väl inte alla andra på detta. Hade det varit i något annat land så är jag övertygad om att det stått vakter och bara släppt in en från varje par som jag nu mötte mellan hyllorna.
 

Sön- och Helgdagar inte längre heliga!


Nåja, jag kom helskinnad hem igår också och kunde tillverka morotspaj till de tre friska i familjen. Sedan så kunde jag kolla lite fotboll. Det var från en av världens tuffaste ligor. Dessa är de tre under Premier League i England. Good Friday som det heter i England var förr en helig dag som man inte spelade fotboll på. Det var ju inte förrän den 6:e januari 1974 som den allra första matchen i England spelades en söndag. Cambridge United mot Oldham Athletic i FA-cupen spelade 2-2 med avspark klockan 11:00. Igår var det League Championship som hade i stort sett en full omgång.
 

Nej Cardiff, men ja Watford.


Klockan 4-matchen som visades var mellan Cardiff City och Nottingham Forest. Denna match var av lite extra intresse för mig då Cardiff är ett av de lag jag håller på. Det kommer sig av att Tipsextra 1969-70 (första säsongen) visade en reservmatch från andra ligan då alla från Division ett var inställda. Leicester City mötte Cardiff City och Cardiff vann med 2-1. På så sätt valde jag att hålla på Cardiff och var några år efter detta även medlem i deras supporterklubb. Så Cardiff som gått väldigt bra sedan manager Mick McCarthy tog över, spelade igår som de gör då jag råkar kunna se deras match. 0-1 och förlust för Cardiff till Nottingham som nu ”bara” ligger femton poäng bakom walesarna. Som tur var så lyckades i alla fall Watford ta tre poäng. Även här bara ett mål då Sheffield Wednesday besegrades.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 3:E APRIL.

1905 Boca grundas

Idag 1905 möttes fem unga italienska emigranter (Esteban Baglietto, Alfredo Scarpatti, Santiago Sana och bröderna Juan Farenga och Teodoro Farenga) i La Boca för att grunda en fotbollsklubb. Klubben fick namnet Boca från stadsdelen och ordet "Juniors" lades till för att ge en engelsk klang och prestige åt laget från det fattiga södra Buenos Aires. CA är en spansk förkortning för Club Atlético (ungefär idrottsklubb).
 

Fast det är kanske historien om deras klubbfärger som har en speciell historia som är extra intressant. Dessa bestämdes inte förrän 1907. Från början spelade laget i en massa olika färger. Då spelarna äntligen kom överrens valdes en svart-vit randig tröja. Då även en annan lokal klubb hade dessa färger valde man att spela om vem som skulle få behålla sina. Boca förlorade.
 

För att välja ny färg valde man att lotta fram dessa. Två medlemmar sändes ner till hamnen för att spana efter flaggan på det första fartyg de såg anlända. Då de tagit plats kom den svenska lastbåten Drottning Sophia (efter Sofia av Nassau, hustru till Oscar II) som gjorde resan mellan Köpenhamn och Buenos Aires. Klart! Blått och gult fick det bli.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 3:E APRIL.

1999 Liverpool vinner men Fowler förlorar


Idag 1999 spelades ett av alla Merseyside derbyn. Då slutsignalen gick hade Liverpool vunnit med 3-2 vilket gladde alla rödklädda supporters. Men det var en händelse efter ett av målen som drog till sig världens intresse, med betoning på drog. Everton hade tagit ledningen men redan i 15:e minuten fick Liverpool straff. Robbie Fowler var den givne straffskytten och snyggt rullade han in det vid målvaktens vänstra stolprot.
 

Fowler var som alla andra spelare inne på hur bästa målgesten kunde se ut. Då Evertons supportrar anklagat honom för att använda droger sprang han ner till kortlinjen och lade sig ner och låtsades att den vita linjen var kokain. Den enda som försökte försvara honom var manager Gerard Houllier som påstod att Fowler skulle låtsas äta gräs, vilket skulle vara en festtradition från Kamerun som Rigobert Song lärt Fowler.
 

Detta gick inte FA på som stängde av Fowler i sex matcher och lät honom få en bot på 32 000 pund. Inte heller Liverpools egen ledning trodde på Houllier utan lät Fowler böta 60 000 pund. Så att göra mål är bra, men det gäller att fundera ut rätt målgest.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 3:E APRIL.

GABRIEL JESUS blir 24 år

GABRIEL Fernando de JESUS är född 1997 i São Paulo, Brasilien.
Anfallare
17 U- och 41 A-landskamper för Brasilien (2015-).

Klubbar som spelare:
Anhanguera (2010–12),
Palmeiras (2013–17),
Manchester City (2017–).

I OS-turneringen på hemmaplan 2016 var han med i det brasilianska lag som tog guld.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 3:E APRIL.

Karim ANSARIFARD blir 31 år

Karim Adil ANSARIFARD är född 1990 i Ardabil, Iran.
Anfallare
23 U- och 83 A-landskamper för Iran (2005-).

Klubbar som spelare:
Inter Campus (2000–05),
Zob Ahan Ardabil (2005–06),
Saipa (2006–12),
Persepolis (2012–13),
Tractor Sazi (2013–14),
Osasuna (2014–15),
Panionios (2015–17),
Olympiacos (2017–18),
Nottingham Forest (2018-19),
Al-Sailiya (2019-20),
AEK Aten (2020-).

Han har tidigare valts ut som en av de bästa unga talangerna i världen av World Soccer tillsammans med Javier Hernández och Jack Wilshere.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 3:E APRIL.

Stephanie COX blir 35 år

Stephanie Renee COX är född 1986 i Los Gatos, Kalifornien, USA.
Försvarare
23 U- och 89 A-landskamper för USA (2000-13).

Klubbar som spelare:
Elk Grove Pride (2002–05),
Portland Pilots (2005–08),
Los Angeles Sol (2009),
Boston Breakers (2010–11),
Seattle Sounders Women (2012),
Seattle Reign FC (2013–15).

Vid fotbollsturneringen under OS 2008 i Peking deltog han i det amerikanska lag som tog guld.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN GLAD PÅSK!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv