8:e februari

NAMNSDAG

Berta:
Kvinnonamnet Berta eller Bertha är liksom den maskulina formen Bert en kortform av flera tyska namn som innehåller namndelen Bert. Namnet betyder 'lysande' och har förekommit i Sverige sedan mitten av 1300-talet.

Bert:
Mansnamnet Bert är liksom Berta kortform av flera tyska namn som innehåller namnledet bert: Albert, Berthold, Bertram etcetera. Stavelsen bert betyder 'förnäm', 'ljus' eller 'glänsande'. Bert har använts som dopnamn sedan slutet av 1800-talet.

VIP födda den 8:e februari

Några andra som också är födda den 8:e februari

1921 – 1995 Lana Turner,
 Amerikansk skådespelare. 1937 lanserades hon som "jumperflickan" (The Sweater Girl) i filmen Skandal i Hollywood.

1953 – Mary Steenburgen,
 Amerikansk skådespelerska.  Hon Hon spelade bland annat i Philadelphia och är gift med Ted Danson

1971 – Andrus Veerpalu,
 Estnisk längdskidåkare. Han vann 15 kilometer både vid OS 2002 i Salt Lake City och fyra år senare vid OS 2006 i Turin.

Några i musikens värld som är födda den 8:e februari

1948 – 2009 Dan Seals,
 Amerikansk countrymusiker. han startade sin karriär som England Dan i softrocks-duon "England Dan & John Ford Coley".

1961 – Vince Neil,
 Amerikansk sångare, musiker och låt-skrivare. Han är mest känd som sångare i hårdrocksbandet Mötley Crüe.

1971 – Will Turpin,
 Amerikansk musiker. Han är mest känd som basist i rocksbandet Collective Soul. Han jobbar även med sitt eget band The Way.

Några kända personer som avled den 8:e februari

1911 Gustaf Fröding dog 50 år gammal till följd av sin alkoholism och diabetes. Han var en svensk författare, journalist och poet. Han är känd för att ha publicerat ett antal dikter på värmländsk dialekt.

2007 Anna Nicole Smith dog 39 år gammal till följd av en överdos av recept-belagda läkemedel. Hon var en amerikansk fotomodell, skådespelare och sångerska. Hon var bl a decembermodell H&M för för damunderkläder 1993, och hade en egen dokusåpa.

2023 Burt Bacharach dog 94 år gammal av naturliga orsaker. Han var amerikansk kompositör av framförallt populärmusik och filmmusik. Han anses ha varit en av 1900-talets viktigaste kompositörer av populärmusik. Han vann Grammy Award sex gånger och Oscar tre gånger. Han fick Polarpriset 2001.

Dagens historia i filmklipp 8:e februari

Några händelser som inträffat den 8:e februari

1587
 

MARIA STUART AVRÄTTAS.


  Den förra skotska regerande drottningen Maria Stuart har, sedan hon flydde från Skottland 20 år tidigare, suttit fängslad på olika slott i England, på order av sin kusin, den engelska drottningen Elisabet I, som inte vill se henne tillbaka på den skotska tronen, eftersom hon är katolik. För att slutgiltigt göra sig av med henne låter Elisabet anklaga henne för förräderi och denna dag avrätta henne på slottet Fotheringhay Castle.

1969
 

PIPPI LÅNGSTRUMP HAR PREMIÄR I SVENSK TV.


  Den svenska tv-serien Pippi Långstrump, som baseras på Astrid Lindgrens böcker om en fysiskt stark och ensamboende flicka med samma namn, börjar visas i Sveriges Television, med Inger Nilsson i huvudrollen. Astrid Lindgren har själv skrivit manuset, då hon inte har varit nöjd med den filmatisering, som gjordes 20 år tidigare.

1984
 

VINTER-OS I SARAJEVO INVIGS.


   Olympiska vinterspelen 1984, de fjortonde XIV olympiska vinterspelen, invigdes 8 februari 1984 i Sarajevo i det dåvarande Jugoslavien. Spelen sågs på plats av 434 000 åskådare. Sverige slutade femma i medaljligan med fyra guld, Thomas Wassberg och Gunde Svan individuellt på längdskidåkning. Sedan tog de även ett stafettguld. På skridskor vann Thomas Gustafsson. Han och Gunde tog också varsin silvermedalj. De två bronsmedaljerna tog ishockeylandslaget och Gunde Svan som alltså fick med sig hem en medalj av varje valör.