• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 25:e november 2021

NATIONALDAGAR: Bosnien och Hercegovina,  Surinam
NAMNSDAGAR: Katarina och Katja
TEMADAGAR: Internationella dagen mot våld mot kvinnor, Thanksgiving.

DAGENS RUBRIKER.

Diskmaskin.   Lax med sesamfrön.   Årets julklapp borde vara "Sunt förnuft".   Champions League Grupp A, B, C och D.
  
FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25/11:
1953: Ungern utklassar England.
1964: Liverpool uppträder för allra första gången i helrött.
2005: George Best lämnar in.
2020: Det gör även Maradona.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 25/11:
Odil
AHMEDOV, Xabi ALONSO, Aaron MOKOENA, Johnny REP.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN ONSDAGEN DEN 24/11 2021.

Diskmaskin.


Den senaste veckan har jag varit diskmaskinen i hemmet. Det gör mig inte så mycket för jag tycker det är helt okay att diska. Men en diskmaskin tillhör ju ett kök nuförtiden. Så i en vecka har vi väntat på att få en ny fungerande maskin levererad. Den kom igår, men det var nära att montören vägrat koppla in den. Kontakten satt bakom diskmaskinen och det får den tydligen inte göra. Efter några telefonsamtal fick han tummen upp från Elektrolux och så hade vi en ny diskmaskin. I denna sates sedan middagstallrikarna in.
 

Lax med sesamfrön.


För att tillaga de middagar som finns i City Gross Familjekasse så krävs att man själv har en del ingredienser. En som saknades till ”Lax med sesamrostad broccoli & chilikräm” var sesamfrön. Som hörs på namnet så är dessa en väsentlig del i maträtten. Alltså blev det en tur till ICA där jag även fixade middagen till lördag och i morgon. Då är det ”Thanksgiving” och middagen är pizza. Förklaringen till detta kommer i morgon. Jag fixade även en del andra godsaker som jag kunde stoppa i min egen godiskalender. Denna gjorde jag också klar igår. Den finns på bilden som medföljer bloggtexten.
 

Årets julklapp borde vara "Sunt förnuft".


Sedan inträffade det historiska att Sverige som påstås vara världens mest jämlika land blev det sista landet i Norden att få en kvinnlig statsminister. Det varade någon timme. Sedan avgick hon och Löfven fick ta över igen. Det är nästan lika tragikomiskt som att Evenemangsbiljetten blev Årets julklapp 2021. Då tänker jag på att jag hade fel som trodde att pandemin skulle vara över. Den visar sig tillta och för samlingar över 100 personer inomhus kommer att kräva covid-pass. Nu finns det ett antal personer som både anser sig vilja vara med bland folksamlingar men samtidigt vägrar vaccinera sig. Att både äta kakan och ha den kvar fungerar inte. Alltså byter jag ut årets julklapp 2021 och anser att den borde vara ”Sunt förnuft!”. För detta är det många, många människor som fullständigt saknar.
 

Champions League Grupp A, B, C och D.


Fotbollen hämtar jag som igår från Champions League. Det fanns egentligen inga direkt spännande matcher då det mest redan var klart från grupperna A till D.
Grupp A var i stort sett redan klar efter lottningen. Manchester City och Paris SG skulle komma etta och tvåa. Möjligen skulle Leipzig kunna lägga sig i. Men detta visade sig vara helt fel. Inte en enda seger på de fyra första matcherna, men igår blixtrade laget till borta mot Club Brügge. 4-0 i halvtid och 5-0 till slut. Hamnar de två sista lagen på samma poäng, vilket är möjligt, så blir Leipzig före  Brügge. Finalen mellan City och PSG slutade 2-1 och det betyder att trots att en omgång återstår så blir City etta och PSG tvåa.
Grupp B var klar så till vida att Liverpool hade vunnit gruppen redan före gårdagens seger över Porto med 2-0. Liverpool har full poäng, 15. Men i och med att Milan vann över Atletico Madrid med 1-0 så kommer det att bli en tuff strid om plats två. Porto har fem poäng och Madrid och Milan fyra. Jag gissar att segraren mellan Porto och Atletico Madrid i sista matchen avgör vilka som blir tvåa. Frågan är om Milan kan blanda sig i det hela då de möter ett Liverpool som redan är etta.
Grupp C har också ett Liverpool. Det är Ajax som vunnit alla fem matcher hittills. De slog Besiktas som nu är enda lag i alla grupper som fortfarande har noll poäng. Matchen mellan Sporting och Dortmund slutade 3-1 och det innebär att hur det än går i den sista omgången så är Ajax etta, Storting tvåa, Dortmund trea och Besiktas fyra.
Grupp D är också klar i fråga om vilka som i vår spelar vidare i Champions League. Det  gör Real Madrid och Inter. De möts i sista matchen för att göra upp om vem som ska vinna och vem som blir tvåa. Real vinner vid seger och oavgjort. Inte måste vinna. Trea blir Sheriff Tiraspol och Shakhtar Donetsk blir sist.

IDAG: TORSDAGEN DEN 25/11 2021.

NATIONALDAGAR:

Bosnien och Hercegovina
 

Bosnien och Hercegovina – nationaldagen erinrar om att republiken bildades under ett möte med antifascistiska motståndet i Mrkonjic Grad den 25 november 1943.

 
Surinam
 

Surinam (Sydamerikas minsta självständiga land) erhöll sin självständighet från Nederländerna den 25 november 1975. Före självständigheten 1975 var Surinam en nederländsk koloni under namnet Nederländska Guyana (Holländska Guyana)

NAMNSDAGAR:

Katarina och Katja
 

Namnsdagar för den 25:e november i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Katarina (till minne av en martyr i Alexandria på 300-talet)
1901–1985 – Katarina
1986–1992 – Katarina, Carina och Katrin (utgått)
1993–2000 – Katarina och Carina (nu 7 maj)
Från 2001 – Katarina och Katja

 
TEMADAGAR:

Internationella dagen mot våld mot kvinnor.
 

Internationella dagen mot våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999 som en påminnelse om ”Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor”. Dagen instiftades 25 november för att hylla de tre systrarna Mirabal som kämpade mot diktaturen i Dominikanska republiken och avrättades av Rafael Trujillo.
 

Thanksgiving.
 

Thanksgiving firas stort i USA och om du önskar uppleva firandet ska du självklart vara på plats. Mycket av Thanksgiving handlar om tacksamhet. Oftast träffas familj och vänner och äter middag bestående av kalkon och så kallad stuffing (fyllning med bla bröd och korv). Middagen avslutas med pumpapaj samt att alla gäster runt bordet berättar vad de är tacksamma för.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 25:E NOVEMBER.

1953 Ungern tar över.
 

England hade i många år ansetts som en av världens bästa fotbollsnationer. De ansåg så själva i alla fall. På hemmaplan hade de bara förlorat en enda match tidigare och det var mot Irland som ju också var brittiskt då så det var OK. Men idag 1953 fick engelsmännen acceptera att Ungern var världsledande i landslagsfotbollen. I en match på Wembley hade inte England mycket att sätta emot. Ett Ungern med Ferenc Puskás på topp vann med hela 6-3.

1964 Liverpool i helrött.
 

Liverpool mötte Anderlecht i Europacupens andra omgång idag 1964. Det gick bra och blev en klar hemmaseger med 3-0. Några ansåg att det var för att Liverpool hade kommit på ett nytt sätt att klä sig. De hade nämligen för allra första gången sin dress i helrött. Vid starten 1892 hade Liverpool valt en klubbdress i tvådelad tröja med blått och vitt. Fyra år senare gick man över till den röda tröjan. Första året var shortsen svarta. Sedan spelade man i vita shorts, men idag 1964 testade man röda shorts och sedan dess har Liverpool FC använt sig av en helröd dress.

2005 George Best blev 59.
 

Världens första riktiga superstjärna inom fotbollen som, likt en popstjärna, fick tidningarnas uppmärksamhet i större utsträckning än någon i hans position tidigare fått, dör på Cromwell Hospital i London idag 2005. Han var född i Belfast på Nordirland och kom som 17-åring till Manchester United. Här blev han den superstjärna som med all strålglans också hade partytidens baksida. Best blev tidigt beroende av alkohol och det var detta som så småningom, efter fotbollskarriären försvagade hans kropp så att den slutade att fungera idag 2005, trots att han gått på avvänjning och fått en ny lever.

2020 Maradona blev 60.
 

Diego Armando Maradona var född 30 oktober 1960. Redan som junior kallades han den "nye" Pelé och förhoppningarna på honom var stora. Som fotbollsspelare kom han att infria dessa förväntningar. Han blev Gud i Napoli så han ledde laget till deras enda två Serie A mästerskap 1987 och 1990. Han kom att använda sig av "Guds hand" som han kallade det då han boxade in ett mål i semifinalen mot England i VM 1986. Då blev Maradona även världsmästare med sitt Argentina. Han ansågs då som en av de bästa fotbollsspelarna genom tiderna, av vissa som den allra bästa någonsin.

Tyvärr så startade han med droger redan under slutet av sin aktiva karriär. Vid VM 1990 diskvalificerades Maradona efter ett positivt dopningsprov. År 2000 var han nära att dö av en överdos. Han flyttade till Kuba för att rehabilitera sig och bli fri från sitt missbruk. De senaste 20 åren av hans liv varvade han tränaryrket med avgiftningar. 2020 opererades han för en hjärnblödning. Rehabiliteringen skedde i hans hem och några dagar efter hemkomsten från sjukhuset avled han i en hjärtattack. Vissa påstår att Maradona själv valde att dö i hemmet istället för att vårdas på sjukhus. Många av hans inre organ var förstörda och hans hjärta visade sig vid obduktion vara dubbelt så stort som en normal människas hjärta. Det hårda liv som Maradona levde gjorde att han avled idag 2020.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 25:E NOVEMBER.

Odil AHMEDOV blir 34 år.
 

Odil AHMEDOV är född 1987 i Namangan, Sovjetunionen
Mittfältare
108 A-landskamper för Uzbekistan (2007-21).

Klubbar som spelare:
Pakhtakor Tashkent (2006–11),
Anzhi Makhachkala (2011–14),
Krasnodar (2014–16),
Shanghai SIPG (2017–21),
Tianjin TEDA (2020- lån),
Cangzhou Mighty Lions (2021-).

MERITER:
Pakhtakor
Uzbek League: 2006, 2007
Uzbek League tvåa: 2008, 2009, 2010
Uzbek Cup: 2006, 2007, 2009
CIS Cup: 2007
Anzhi
Russian Cup silver: 2012–13
Shanghai SIPG
Chinese Super League: 2018
Uzbekistans landslag
AFC Asian Cup 4:a: 2011

Xabi ALONSO blir 40 år.
 

Xabier "Xabi" ALONSO Olano är född 1981 i Tolosa, Spanien
Mittfältare
10 U- och 114 A-landskamper för Spanien och 5 A-landskamper för Baskien (2000-14).

Klubbar som spelare:
Real Sociedad (1998-2004),
Eibar (lån 2000-01),
Liverpool (2004-09),
Real Madrid (2009-14),
Bayern München (2014-17)

Lag som tränare:
Real Madrid U14 (2018–2019),
Real Sociedad B (2019–).

MERITER:
Liverpool
FA Cup: 2005–06
FA Community Shield: 2006
UEFA Champions League: 2004–05
UEFA Super Cup: 2005
Real Madrid
La Liga: 2011–12
Copa del Rey: 2010–11, 2013–14
Supercopa de España: 2012
UEFA Champions League: 2013–14
Bayern München
Bundesliga: 2014–15, 2015–16, 2016–17
DFB-Pokal: 2015–16
DFL-Supercup: 2016
Spaniens landslag
FIFA World Cup: 2010
UEFA European Championship: 2008, 2012

Aaron MOKOENA blir 41 år.
 

Teboho Aaron MOKOENA är född 1980 i Boipatong, Sydafrika
Försvarare
10 U- och 107 A-landskamper för Sydafrika(1999-2010).

Klubbar som spelare:
Jomo Cosmos (1990-95),
Bayer Leverkusen (1995-99),
Ajax (1999-2003),
Germinal Beerschot (2001 och 2002 lån),
Genk (2003-05),
Blackburn Rovers (2005-09),
Portsmouth (2009-12)
Bidvest Wits (2012-13).

Han var lagkapten i det sydafrikanska landslaget.

Johnny REP blir 70 år.
 

John Nicholaas "Johnny" REP är född 1951 i Zaandam, Nederländerna
Mittfältare
42 A-landskamper för Nederländerna (1973-81).

Klubbar som spelare:
Ajax (1969-75),
Valencia (1975-77),
Bastia (1977-79),
Saint-Étienne (1979-83),
PEC Zwolle (1983-84),
Feyenoord (1984-86),
Haarlem (1986-87). 

Lag som tränare:
De Zwarte Schapen (1994-96),
Omniworld (1996-2001),
Texel'94 (2002-05),
Omniworld igen (2005-07 som scout).

MERITER:
Ajax
Eredivisie: 1971–72, 1972–73
European Cup: 1971–72, 1972–73
European Super Cup: 1972, 1973
Intercontinental Cup: 1972
Bastia
UEFA Cup tvåa: 1978
Saint-Etienne
French League Championship: 1980–81
Nederländernas landslag
FIFA World Cup Silver: 1974, 1978
UEFA European Championship Brons: 1976

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA THANKSGIVING!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv