• Boris dagliga blogg

Måndagen den 24:e juni 2019

Lite spel med bandet avslutade Midsommarhelgen.
England klart för kvartsfinal, men reglerna för VAR (offside) är åt helvete fel.
Danmark - Serbien 2-0 och båda lagen var förlorare.
Klart att Argetina skulle slå Qatar, men Messi är bara en i laget.

Frankrike, det roligaste laget i dam-VM. Tur att de gick  vidare.

FOTBOLLSHISTORIA:
1950 VM öppnar efter uppehåll för andra världskriget.
1990 Vad var det i vattnet?
2004 England förlorar på straffar igen. Ricardo Pereira hjälte.

FÖDDA:
David, Lionel, Shunsuke, Christie, Thomas.

DAGENS TRÖJA

Colombia vann över Paraguay med 1-0 i Copa America igår. Favoriten i grupp B var Argentina, men de klarade sig med nöd och näppe till kvartsfinal. Colombia imponerade och vann gruppen med full poäng, tre segrar. Det gör att jag använder deras VM-tröja från förra gången en stor turnering gick i Brasilien. VM 2014.

DAGENS BLOGG OM SÖNDAGEN DEN 23:e JUNI 2019

Lite spel med bandet avslutade Midsommarhelgen.


Efter Midsommar kommer alltid en helt vanlig söndag. Det finns alltså ingen Annandag Midsommar. Efter att ha haft fredags och lördagsstängt så var Studiefrämjandets lokaler öppna igen igår. Det innebar att det blev lite träning med ”Bandet”. Mellan ett och fyra passade vi på att fika. Fast inte hela tiden. Vi hann lira lite låtar innan och efter fikandet. Vi spelade bl a två egna låtar ”Fångad i fällan” och ”Fem minuter”. Den första behövde vi träna in lite extra då den är ganska ny för åtminstone Frida och mig. Sedan blev det ett antal som vi kunde lite bättre som Peps ”Samma lea snea blues”, Fogertys ”Premonition”, Lynyrd Skynyrds version av ”Call Me the Breeze”, Def Leppars ”Two steps behind”, Van Morrisons ”Brown eyed girl”, Santanas ”Black magic woman”, Pink Floyds ”Time” och Claptons version av ”Before You Accuse Me”.
 

England klart för kvartsfinal, men reglerna för VAR (offside) är åt helvete fel.


Fotbollen var som dagen innan att jag struntade i första dam-VM matchen. England mot Kamerun borde inte vara några problem för England och det var det inte heller. Säkra 3-0, men Kamerun hade en 2-1 boll inne. Tyvärr så tycker jag att VAR är helt fel använt då man fråntar den assisterande domaren dess tidigare förmåga att kunna se när det är offside. Kameruns mål var just ett offsidemål. Hade domaren vinkat som tidigare så hade allt varit lugnt och det hade aldrig gått så långt att bollen hunnit skjutas in i mål. Nu fick kameruntjejerna göra sitt mål, bli jublande glada för att sedan bli helt förtvivlande då målet helt riktigt blev underkänt. Nej, detta med VAR och vad som linjedomarna ska göra måste ändras. Dessutom har vi många gånger upptäckt att VAR inte alltid ger full rättvisa. Det är fortfarande domaren som ska tolka de tveksamma situationerna huruvida fällningen var grov eller handsen ofrivillig.
 

Danmark - Serbien 2-0 och båda lagen var förlorare.


Klockan nio knappade jag in Qatar mot Argentina från Copa America samtidigt som jag hade UEFA TV på datorn och kunde se hur de danska spelarna skulle klara av Serbien. Åter en gång hade SVT valt att visa den totalt meningslösa matchen i samma grupp, mellan Österrike och Tyskland. Den slutade 1-1 och det var på förhand klart att Tyskland gick vidare till semifinal och Österrike hade spelat klart. Det som var intressant med Danmark var om de skulle kunna vinna med tre måls marginal över Serbien. Då skulle danskarna åtminstone tillfälligt vara bästa tvåan. Efter 51 minuter stod det 2-0 och resten av matchen pressade Danmark och visade en enorm provkarta på hur man kommer till jättechanser och sedan inte kan skjuta bollen på mål. Det slutade 2-0 och segrarna Danmark var mer besvikna med resultatet än förlorarna Serbien. Italien ät fortfarande bästa tvåa.
 

Klart att Argetina skulle slå Qatar, men Messi är bara en i laget.


Tillbaka till Copa America. Där tittade jag liksom igår bara på första halvlek innan jag gick över till dam-VM. Detta för att Argentina tog sig samman och ledde i paus med 1-0. Qatar hade vissa chanser, men de fick inte in bollen i mål. De fick dessutom de flesta domslut emot sig då det gällde tveksamma situationer med inkast, hörna eller inspark. Fast Qatar är ju ett inbjudet lag som inte ska få lov att vinna ett sydamerikanskt mästerskap. Nu är de ute och med segern 2-0 så tog sig Argentina upp på andra plats och är i kvartsfinal. Vinnare av gruppen blev Colombia som tog full poäng. Igår blev det vinst över Paraguay med 1-0.
 

Frankrike, det roligaste laget i dam-VM. Tur att de gick  vidare.


Dam-VM! Jo, det var betydligt bättre spel och teknik då Frankrike och Brasilien möttes. Båda lagen har imponerat på mig och Frankrike är enligt mig det bästa laget i turneringen hittills. Den första halvleken som jag hoppade över slutade 0-0, men det dröjde inte länge förrän Frankrike tog ledningen med 1-0. Men Brasilien stretade på och efter 90 minuter stod det 1-1. Jag hade Norge-Australien i färskt minne och såg en ny straffläggning, men då de två lagen igår var så mycket bättre så var det inte överraskande att det blev ett avgörande i förlängningen. Ganska rättvist var det Frankrike som avgick med segern. 2-1 och i kvartsfinalen ställs Frankrike mot segraren mellan Spanien och USA. Det är väl inte allt för djärvt att gissa att det blir USA. England som tog sig vidare tidigare igår möter Norge i kvartsfinal.

FOTBOLLSHISTORIA från den 24:e juni.

1950 öppningsmatch i VM i Brasilien

Fotbollsvärlden hade hämtat sig någotsånär efter Andra världskriget. Det var 12 år sedan senaste VM spelades, men idag 1950 var festen igång igen. Nu tillbaka i Sydamerika och med Brasilien som värd. De hade utsetts till värd redan 1942, men då spelades ju inte VM av förklarliga skäl.

Brasilien inledde på Maracanã i Rio de Janeiro inför 81 649 åskådare. Mexiko stod för motståndet även om det inte var mycket till motstånd. 4-0 till hemmalaget blev slutresultatet. Det kom att bli Brasiliens bästa VM hittills. De slutade tvåa efter Uruguay. Det var ingen riktig final utan ett gruppslutspel där bästa Europeiska lag kom trea. Nämligen Sverige.

FOTBOLLSHISTORIA från den 24:e juni.

1990 mystiskt vatten?
 

Vid VM i Italien spelades idag 1990 åttondelsfinalen mellan rivalerna Brasilien och Argentina. Brasilien hade vunnit sin grupp med tre raka segrar och regerande mästarna Argentina hade slutat trea i sin grupp efter Kamerun och Rumänien. De blev bästa trea och hamnade på så sätt i åttondelsfinalen. Brasiliens försvarare Branco hade i uppgift att neutralisera Maradona. Det fungerade utmärkt. Men det var varmt och Branco blev törstig.
 

Då kom ”hjälpen” från Argentinas bänk. De räckte över en flaska och Branco drack. Efter detta började han bli dåsig och trött och kunde inte hänga med Maradona. Det i sin tur resulterade i att Maradona kunde dra ifrån Branco och servera Claudio Caniggia den perfekta passningen. Argentina hade slagit ut Brasilien med 1-0. Anklagelserna kom att vattnet Branco fick var drogat. Några bevis gick givetvis inte att ta fram, men händelsen diskuteras än idag, och spelare är mer noggranna med vem de får vätska av.

FOTBOLLSHISTORIA från den 24:e juni.

2004 Portugal vidare
 

Portugal stod som värd för Europamästerskapen och hade vunnit sin grupp. Idag 2004 spelade de åttondelsfinal mot England. England förlorar sällan under spelets gång, men ofta på straffar. Dagens åttondel var inget undantag. Det stod 1-1 efter full tid. Då förlängningen var avklarad stod det 2-2 och det blev straffar. Det räckte inte med de fem ordinarie. Då hade lagen gjort fyra mål var och bränt vars en straff. Den sjätte omgången gick också i mål. Darius Vassell lade Englands sjunde straff och Portugals målvakt Ricardo Pereira räddade. Han nöjde sig inte med detta för att bli hjälte. Det var han själv som lade Portugals sjunde straff. Den gick i mål och man kan lugnt påstå att det var Ricardo Pereira som slog ut engelsmännen denna gång.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 24:e juni.

David ALABA blir 27 år

David Olatukunbo ALABA är född 1992 i Wien, Österrike.
Mittfältare
30 U- och 64 A-landskamper för Österrike.

Klubbar som spelare:
SV Aspern (2001–02),
Austria Wien (2002–08),
Bayern München (2008–),
1899 Hoffenheim (2011 lån).

Han har österrikiskt rekord då han är den yngste landslagsspelaren när han var 17 år gammal.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 24:e juni.

Lionel MESSI blir 32 år

Lionel Andrés MESSI Cuccittini är född 1987 i Rosario, Argentina.
Anfallare
23 U- och 133 A-landskamper för Argentina.

Klubbar som spelare:
Newell's Old Boys (1995-2000),
Barcelona (2000-).

Fyra år i rad – 2009, 2010, 2011 och 2012 – samt även 2015 har han mottagit fotbollspriset Ballon d'Or.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 24:e juni.

Shunsuke NAKAMURA blir 41 år

Shunsuke NAKAMURA är född 1978 i Yokohama, Japan
Mittfältare
9 U- och 98 A-landskamper för Japan.

Klubbar som spelare:
Nissan Junior Youth (1986–95),
Tōkō Gakuen High School (1995–97)
Yokohama F. Marinos (1997-2002),
Reggina (2002-05),
Celtic (2005-09),
Espanyol (2009-10),
Yokohama F. Marinos igen (2010-15).
Júbilo Iwata (2017-).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 24:e juni.

Christie PEARCE blir 44 år

Christie Patricia PEARCE född RAMPONE är född 1975 i Fort Lauderdale, Florida, U.S.A..
Försvarare
311 A-landskamper för USA.

Klubbar som spelare:
Monmouth Hawks (1993–96),
Central Jersey Splash (1997),
Buffalo FFillies (1998),
New Jersey Lady Stallions (1998),
New York Power (2001–03),
Sky Blue FC (2009–10),
magicJack (2011),
Sky Blue FC igen (2013–17).

Lag som tränare:
Sky Blue FC (2009 spelande).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 24:e juni.

Thomas HELVEG blir 48 år

Thomas Lund HELVEG är född 1971 i Odense, Danmark.
Försvarare
108 landskamper för Danmark.

Klubbar som spelare:
Dalum IF (1982-86),
Odense BK (1986-94),
Udinese (1994-98),
1998-2003 AC Milan,
Inter (2003-04),
Norwich City (2004-05),
Borussia Mönchengladbach (2005-07),
Odense BK igen (2007-10).  
 
Lag som tränare:
Odense BK (2011-13 ass. tränare)

Helveg blev även utsedd till Årets fotbollsspelare i Danmark 1994.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv