• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 3:e maj 2022

Det måste vara konstanta ändringar på vårdcentralerna.
Kycklingreceptet fick jag själv hitta på.
Historiskt både i 1794 och Midsomer.

Och så lite sport.

​​​​​​​
NATIONALDAG:
Polen

NAMNSDAG
John och Jane

TEMADAG:
Internationella dagen för pressfrihet
Internationella astmadagen
Asociala dagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 3/5:
1905: Boca Junior grundas.
1999: Liverpool vinner derby, men snortande Fowler förlorar.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 3/5:
GABRIEL JESUS, Karim ANSARIFARD, Stephanie COX.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 2/5 2022.

Det måste vara konstanta ändringar på vårdcentralerna.
 

Det var lite Gräsänklingsblues vid uppvaknandet. Fast det var inte huvudet som var tungt, utan andra gamla krämpor som kommit tillbaka som gikten i tån och höftleden som börjat spöka igen. Hustrun hade ett sår på benet som inte vill läka som det ska och sökte därför hjälp på vårdcentralen. Vi hade en lapp med lite olika telefonnummer. Givetvis kom man inte fram på dessa utan bara till en röst som talade om olika funktioner man kunde välja. Valet som togs var att bli uppringd. Då den utlovade tiden sammanföll med hundarnas förmiddagspromenad så fick vi ta den själva.

Vid återkomsten hade kontakt med vårdcentralen etablerats. Hustrun hade fått en tid hos distriktsköterskan till idag. Men framför allt fick vi reda på arr den lapp vi hade med telefonnummer som var något år gammal kunde vi slänga då inte en enda tidsangivelse eller telefonnummer gällde idag. Tydligen ändras det om dagligen för då hustrun frågade om distriktsköterskan var på det gamla stället fick hon till svar att det visste inte personen i andra änden luren då hon inte jobbat så länge på Fosietorps vårdcentral. Jag tog då för givet att man ändra platser under veckosluten på de olika mottagningarna då sköterskan som det pratades med inte var säker på om det låg kvar på samma ställe som då hon gick hem i fredags?

Kycklingreceptet fick jag själv hitta på.
 

Lika eländigt verkar det gå för City Gross familjelådor. Torsk har de senaste gångerna varit utbytt mot den sämre och betydligt billigare sejen. I går var romanasalladen utbytt mot isbergssallad. Detta kan i och för sig kvitta smakmässigt, men nog är isbergssallad billigare än romanasallad. Till rätten med kycklingwok så saknades hela paketet med alla grönsaker som skulle wokas. Visserligen lovades att vi skulle få pengarna tillbaka på grönsakspaketet. Fast hela maträtten byggde på dessa grönsaker och fungerade inte att lagas. Alltså använde jag kycklingbröstfiléerna direkt då jag kom hem. Jag skivade filéerna tunt på längden och panerade och stekte dem. Till detta hittade jag lite tagliatelle, dressing och några grönsaker som jag blandade. Vips så blev det en middag, men jag hade ju ingen användning av receptet som medföljde.

Klicka för trailer Klicka för trailer

Historiskt både i 1794 och Midsomer.
 

Det var ett soligt och varmt väder i lä. Vinden gjorde att det var kyligt. Som väl är så var det ingen vind på altanen. Så där tillbringade jag eftermiddagen med kaffe, en dags försenat firande av Budapestbakelsena dag och Niklas Natt och Dags andra del av det som kallas Bellman noir-trilogin. 1794 heter boken och efter de drygt hundra sidor jag kommit har en av huvudpersonerna tillbringat en tid på den svenska kolonin Barthélemy. Det är inte bara en fiktiv historia utan böckerna skildrar också på ett rått och rätt sätt historien under denna tid.

Morden i Midsomer skildrade också historien i ett slag som spelades upp år efter år för turister. Om man varit i Storbritannien så finns det ju i stort sett inte en enda åker, äng eller skogsdunge som inte har en minnesskylt efter ett slag som stått där. Avsnitt 90 hette The Dark Rider och handlade om ett slag under det Engelska inbördeskriget i mitten på 1600-talet. Här gällde det slaget mellan DeQuettevilles och Fleetwoods. Sir Geoffrey De Quetteville var med då och uppenbarar sig nu igen som den huvudlöse ryttaren. De två ätterna bor fortfarande grannar och då Geoffrey uppenbarar sig ska den person han pekar på dö. Det inträffar tre dödsfall och det är i stort sett tre mördare också. Helt okay avsnitt.

Och så lite sport.
 

En serie i sju delar är SHL-finalen som går mellan Färjestad och Luleå. De har mötts två gånger än så länge och hemmais verkar vara fördel. Igå spelades det i Karlstad och då vann Färjestad. 4-0 slutade matchen och det står 1-1 i matcher.

I League Championship spelade Redan uppflyttade Fulham hemma mot Luton. De spelade sin nästsista match väldigt övertygande och vann med hela 7-0.

I Premier League spelade Manchester United sin match 36 i serien och har därmed spelat flest av alla lag. Igår var det match mot Brentford som inte förlorat sedan Christian Eriksen anslut till klubben. Men igår hade Brentford inte en chans. Trots att statistiken var ganska jämn så var det en fullt rättvis seger med 3-0. Tyvärr tror jag inte det hjälper United att ta sig upp på den fjärde plats som skulle ge tillgång till Champions League till hösten.

IDAG: TISDAGEN DEN 3:E MAJ.

NATIONALDAG:

Polen
 

Den 3 maj för 230 år sedan fick Europa sin första moderna konstitution med demokratisk filosofi, humanism och tolerans. Året var 1791 och landet Polen. Till minne av den händelsen (konstitutionen) har den 3 maj utsetts till Polens nationaldag.
 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NAMNSDAG:

John och Jane
 

Namnsdagar den 3:e maj i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Korsmässa eller Korsmässa om våren. Den stod där till minne av att 3 maj skulle ha varit den dag, då man återfann Jesu kors.
1901–1985 – Göta
1986–1992 – Göta (nu 27 januari), Görel (nu 19 juni) och Götmar (namnet finns endast som efternamn numera, utgått)
1993–2000 – John och Jack (utgått)
Från 2001 – John och Jane

TEMADAG:

Världsdagen för pressfrihet

 

Världsdagen för pressfrihet instiftades av FN:s generalförsamling 1993, för att hedra offren för kampen för pressfrihet och uppmärksamma världens regeringar på att det inte råder full pressfrihet överallt.

TEMADAG:

Internationella astmadagen

 

Astmadagen är en årlig händelse som inträffar i början på maj runt om i världen med syfte att öka medvetenhet, vård och stöd kring astma. Astmadagen inträffar den 3 maj 2022 och i år vill vi lyfta ämnet astmakontroll.

TEMADAG:

Asociala dagen

 

Om man letar efter ”Asociala dagen” på nätet så verkar det som om de flesta tror att det är Osociala dagen. Osocial då man inte är social. Det är man då man inte vill umgås med andra utan mest håller sig för sig själv. Asocial betyder de som har avvikande beteende av en grad som samhället över lag inte accepterar; som bryter mot samhällets normer. Man skulle kunna säga att många miljardärer som startat stora bolag är asociala personer. T ex Steve Jobs och Mark Zuckerberg, så jag vet inte riktigt hur man tänker sig att fira Asociala dagen? Det får väl bli en och en!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 3:E MAJ.

1905 Boca grundas.
 

Idag 1905 möttes fem unga italienska emigranter (Esteban Baglietto, Alfredo Scarpatti, Santiago Sana och bröderna Juan Farenga och Teodoro Farenga) i La Boca för att grunda en fotbollsklubb. Klubben fick namnet Boca från stadsdelen och ordet "Juniors" lades till för att ge en engelsk klang och prestige åt laget från det fattiga södra Buenos Aires. CA är en spansk förkortning för Club Atlético (ungefär idrottsklubb).
 

Fast det är kanske historien om deras klubbfärger som har en speciell historia som är extra intressant. Dessa bestämdes inte förrän 1907. Från början spelade laget i en massa olika färger. Då spelarna äntligen kom överrens valdes en svart-vit randig tröja. Då även en annan lokal klubb hade dessa färger valde man att spela om vem som skulle få behålla sina. Boca förlorade.
 

För att välja ny färg valde man att lotta fram dessa. Två medlemmar sändes ner till hamnen för att spana efter flaggan på det första fartyg de såg anlända. Då de tagit plats kom den svenska lastbåten Drottning Sophia (efter Sofia av Nassau, hustru till Oscar II) som gjorde resan mellan Köpenhamn och Buenos Aires. Klart! blått och gult fick det bli.

1999 Liverpool vinner men Fowler förlorar.
 

Idag 1999 spelades ett av alla Merseyside derbyn. Då slutsignalen gick hade Liverpool vunnit med 3-2 vilket gladde alla rödklädda supporters. Men det var en händelse efter ett av målen som drog till sig världens intresse, med betoning på drog. Everton hade tagit ledningen men redan i 15:e minuten fick Liverpool straff. Robbie Fowler var den givne straffskytten och snyggt rullade han in det vid målvaktens vänstra stolprot.
 

Fowler var som alla andra spelare inne på hur bästa målgesten kunde se ut. Då Evertons supportrar anklagat honom för att använda droger sprang han ner till kortlinjen och lade sig ner och låtsades att den vita linjen var kokain. Den enda som försökte försvara honom var manager Gerard Houllier som påstod att Fowler skulle låtsas äta gräs, vilket skulle vara en festtradition från Kamerun som Rigobert Song lärt Fowler.
 

Detta gick inte FA på som stängde av Fowler i sex matcher och lät honom få en bot på 32 000 pund. Inte heller Liverpools egen ledning trodde på Houllier utan lät Fowler böta 60 000 pund. Så att göra mål är bra, men det gäller att fundera ut rätt målgest.
 

Bild: Klicka för videon.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 3:E MAJ.

GABRIEL JESUS blir 25 år.
 

GABRIEL Fernando de JESUS är född 1997 i São Paulo, Brasilien.
Anfallare
17 U- och 54 A-landskamper för Brasilien (2015-).

Klubbar som spelare:
Anhanguera (2010–12),
Palmeiras (2013–17),
Manchester City (2017–).

I OS-turneringen på hemmaplan 2016 var han med i det brasilianska lag som tog guld.

Karim ANSARIFARD blir 32 år.
 

Karim ANSARIFARD är född 1990 i Ardabil, Iran.
Anfallare
23 U- och 92 A-landskamper för Iran (2005-).

Klubbar som spelare:
Inter Campus (2000–05),
Zob Ahan Ardabil (2005–06),
Saipa (2006–12),
Persepolis (2012–13),
Tractor Sazi (2013–14),
Osasuna (2014–15),
Panionios (2015–17),
Olympiacos (2017–18),
Nottingham Forest (2018-19),
Al-Sailiya (2019-20),
AEK Aten (2020-).

Han har tidigare valts ut som en av de bästa unga talangerna i världen av World Soccer tillsammans med Javier Hernández och Jack Wilshere.

Stephanie COX blir 36 år.
 

Stephanie Renee COX är född 1986 i Los Gatos, Kalifornien, USA.
Försvarare
23 U- och 89 A-landskamper för USA (2000-13).

Klubbar som spelare:
Elk Grove Pride (2002–05),
Portland Pilots (2005–08),
Los Angeles Sol (2009),
Boston Breakers (2010–11),
Seattle Sounders Women (2012),
Seattle Reign FC (2013–15).

Lag som tränare:
Gig Harbor High School (2016-),
Seattle Reign FC (2017 assisterande),
Reign FC (2019 assisterande).


Vid fotbollsturneringen under OS 2008 i Peking deltog han i det amerikanska lag som tog guld.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN FIN TISDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv