• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 8:e februari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Sverige leder guldligan.  Sverige jämnast i skidskytte.   Kinesiskt landslag i damhockeyn?????   Vegetarisk rätt utbytt?   Dalgliesh, säsong ett slut.

NAMNSDAG: Berta och Bert
TEMADAG: Safer internet day och Ägghalvans dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 8/2:
1931: Målrekord av en spelare i en match i Spanska ligan.
1998: Efter 24 sorger och bedrövelser vann äntligen Sporting de Gijón
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 8/2:
Atiba
HUTCHINSON, Ulises DE LA CRUZ, Joy FAWCETT, Hristo STOITJKOV.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 7/2 2022.

Sverige leder guldligan.
 

Igår vaknade jag upp i god tid tills jag tänkte följa medaljjakten för svenska skidskyttedamer. Hanna Öberg var ju regerande olympisk mästare på 15 kilometern, och nu hade hon även syrran Elvira med som ibland kan vara ett snäpp bättre. Fast då jag slog på TVn så såg jag italienskan Federica Brignone susa ner för backarna och ta ledningen i damernas storslalom. Kommentatorn gick upp i falsett och skrek ut att nu fanns bara favoriten kvar och undrade om Sara Hector skulle hålla och åka ner för ett nytt svenskt guld. Att Hector skulle vara favorit hade jag missat, men det var ju ett häftigt uppvaknande att se henne susa nerför backen med nästan en halv sekund till godo på italienskan. Försprånget krympte och vid sista mellantiden var det bar 19 hundradelar kvar av ledningen och då skulle Brignone har gjort en sagolik avslutning. Men det gjorde även Sara Hector och i mål var hon 28 hundradelar före. Tre dagars tävling och tre guld till Sverige. I medaljligan så räknar man först guld och sedan de andra medaljerna. Efter tre dagar leder Sverige som är enda nation med tre guldmedaljer.

Sverige jämnast i skidskytte.
 

När det gällde det som jag trodde skulle vara en svensk medaljchans så gick det inte alls. Det var alltså damernas skidskytte över 15 kilometer. För fyra år sedan var det svenskt guld genom Hanna Öberg. Hon och de övriga svenskorna började bra, men vid andra skjutningen så tog det stopp. Varje miss innebar att man lade på en minut till tiden och på så sätt halkade alla fyra svenskorna efter. Faktum är att Hanna Öberg var sämst med sin sextonde plats. Bästa svenska blev Mona Brorsson som slutade tolva. Hade inte tyskan Vanessa Hinz smugit sig in på plats 14 så hade de fyra svenska deltagarna slutat efter varandra. Nu slutade de 12, 13, 15 och 16. En annan tyska Denise Herrmann tog guldet.

Kinesiskt landslag i damhockeyn?????
 

När det gäller curlingen så hade jag redan räknat bort det svenska paret i förrgår, men i sista omgången som Sverige stod över blev resultaten till fördel för Sverige att de utan att spela gick från plats fem till fyra och fick spela semifinal igår. Då möter man ettan som var det obesegrade paret från Italien. Det visade sig att det var en pinsam klasskillnad mellan lagen. Sverige gjorde missar efter missar och Italien kontrollerade tillställningen så pass att de redan vunnit innan sista omgången spelades. Man bryter nämligen då om det skiljer så mycket som sju poäng. Fast Sverige har fortfarande chans på medalj då de möter Storbritannien i bronsmatch idag. Däremot så lyckades Svenska damlaget i ishockey behålla chansen att ta sig till kvartsfinal, men då måste de vinna över Danmark idag. Igår vann de över Kina med 2-1. Fast frågan är hur mycket Kina det var i deras damlag i ishockey. Om man kollar laguppställningarna så har de kinesiska spelarna all kinesiska namn. Hon som avgjorde matchen mot Japan heter Le Mi. Fast hennes riktiga namn är Hannah Miller. Minst tio av de ”kinesiska” spelarna är amerikanskor och kanadensiskor. Jag vet inte på vilka premisser det kinesiska olympiska ishockeyförbundet har fixat in dessa spelare. Kan det vara så att någon i deras familjer äger en pekineser eller kinesisk nakenhund som gör att de helt plötsligt blivit kvalificerade kinesiskor?

Vegetarisk rätt utbytt?
 

Då det var måndag så var det City Gross Familjekasse som skulle hämtas. Då äldsta dottern var sjukskriven var hon sugen på middagen Tomatsoppa som var en av de tre maträtter som skulle vara med i kartongen. Men då vi öppnade den så fanns inget till tomatsoppan. Istället hade de plockat med fläskfärs till en vietnamesisk färsrätt. Lite av en besvikelse. Jag hade faktiskt två ärenden till att klara av. Det ena var att åka till Mobilia och hämta ut mina nya linser. Jag var dessutom inne på Sketcher och kollade upp nya skor då de inte kunde skaffa ett nytt par av de som jag redan har. De visade sin vara utgångna. Så det är bättre med ingångna skor än utgångna. Tredje resan igår gick till Löddeköpinge och starten av löddeligans bowlingserie. Jag ska inte utveckla det hela mer än nödvändigt. Vi i vårt lag var ganska usla idag. Det var nästan lite som curlingens match mellan Italien och Sverige där vi var Sverige.

Dalgliesh, säsong ett slut.
 

Tillbaka hem igen hade klockan blivit kvart i nio, men det var ju dags för lite engelska mord. Nämligen avsnitt fem och sex som täckte in den tredje historien av nyinspelade Kommissarie Dalgliesh. ”Smak för döden” eller på originalspråk ”Taste for Death” vilket för en gångs skull verkar en logisk översättning. Detta var sista avsnittet av första säsongen. Det kommer troligen en säsong två, då P.D. James hann skriva fjorton böcker om kommissarie Adam Dalgliesh. I gårdagens avsnitt hittas en lite vilsen f d parlamentsledamot mördad i en kyrka. Detta får Dalgliesh att gräva i familjeförhållandena som avslöjat många hemligheter som slutligen leder fram till mördaren. Bra serie även så här nästan 40 år sedan originalet med Roy Marsden gick på TV.

IDAG: TISDAGEN DEN 8/2 2022.

NAMNSDAG:

Berta och Bert
 

Namnsdagar den 8:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Malakias (till minne av den profet som har skrivit Gamla testamentets sista bok; utgått)
1901–1985 – Berta
1986–1992 – Berta, Bert och Bertram (utgått)
1993–2000 – Berta och Berthold (nu 11 juni)
Från 2001 – Berta och Bert

 
TEMADAGAR:

Safer internet day
 

Safer Internet day firas på varierande datum i februari varje år.  Det var en idé som föddes till år 2000 av Institute For Business & Technology, i Santa Clara, Kalifornien. Tanken är att man liksom att städa ett hem en gång om året städa upp i sin dator, men att plocka bort gamla filer man inte använder och allt annat som fastnat i datorn.

 
Äggahalvans dag
 

Här kommer allt du behöver veta om kokta ägg.
För de som inte är äggfrälsta så är ett ägg bara ett ägg. Men för äggälskare runt om i världen finns det något alldeles speciellt med att få till det där perfekta ägget. Hårdkokt, löskokt eller lite mittemellan, första steget mot ditt perfekta ägg är att lära dig koktiden.
Koktid för perfekta ägg
Löskokt ägg - 5 minuter
Här är gulan rinnig och vitan har blivit fastare.
Krämigt ägg - 6 minuter
Gulan har börjat bli lite fastare i kanterna men är fortfarande krämig. Äggvitan är nästan helt fast.
Krämig kärna - 7 minuter
Gulan är fortfarande krämig i mitten men vitan har blivit helt fast.
Perfekta ägghalvan - 8 minuter
Här är hela ägget fast och går fint att skära i halvor men det finns fortfarande en krämighet.
Perfekt i röror - 9 minuter
Efter 9 minuter har du ett fast ägg som är perfekt när du t ex har hackat ägg i gubbröra.
Hårdkokt ägg - 10 minuter
Om du gillar riktigt hårdkokta ägg med en ljusgul äggula så är det 10 minuter du bör satsa på. Koka dock inte längre eftersom äggulorna då kan bli gryniga.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 8:E FEBRUARI.

1931 Bata gör sju mål.
 

Athletic Bilbao's Agustín Sauto Arana som kallades Bata satte målrekord idag 1931 i en spansk ligamatch. Och det var inte vilken match som helst. Bibao mötte Barcelona och vann med hela 12-1. Bata gjorde sju av målen och det är fortfarande rekord i spanska ligan. Fast det tangerades 1952, och då var det Barcelonaspelaren Laszló Kubala som gjorde sju mål i 9-0 segrn över Sporting Gijón den 10:e februari 1952.

1998 Inget rekord att skryta med.
 

Sporting de Gijón hade idag 1998 kunna sätta ytterligare rekord om de inte vunnit med 2-1 över Racing Santander. Detta var nämligen Gijóns första seger på 24 matcher. Ett rekord som står sig än idag. Det blev bara ytterligare en seger och med sju oavgjorda skrapade laget ihop 13 poäng och blev i särklass det sämsta laget, 26 poäng efter Mérida som blev näst sist och också trillade ner i Segunda División. Efter tio år tog Sporting de Gijón steget upp i högsta divisionen igen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 8:E FEBRUARI.

Atiba HUTCHINSON blir 39 år.
 

Atiba HUTCHINSON är född 1983 i Brampton, Ontario, Kanada
Försvarare/mittfältare
29 U- och 92 A-landskamper för Kanada (2001-).

Klubbar som spelare:
Brampton Braves (junior),
North Scarborough Soccer Club (junior),
York Region Shooters (2002-03),
Toronto Lynx (2003-04),
Östers IF (2004),
Helsingborgs IF (2004-06),
FC Köpenhamn (2006-10),
PSV Eindhoven (2010-13),
Besiktas (2013-).

2005 blev han utsedd till årets HIF:are.

Ulises DE LA CRUZ blir 48 år.
 

Ulises Hernán DE LA CRUZ Bernardo är född 1974 i Carchi, Ecuador
Försvarare
101 A-landskamper för Ecuador (1995-2001).

Klubbar som spelare:
Deportivo Quito 1991-94),
Barcelona SC (1994-97),
Deportiva Aucas (lån 1996),
LDU Quito (lån 1997),
LDU Quito (1998-2001),
Cruzeiro (lån 1999),
Barcelona SC (lån 2001),
Hibernian (2001-02),
Aston Villa (2002-06),
Reading (2006-08),
Birmingham City (2009),
LDU Quito igen (2009-12).

Joy FAWCETT blir 54 år.
 

Joy Lynn FAWCETT är född 1968 i 
Inglewood, California, USA
Försvarare.
241 A-landskamper för USA (1987-2004).

Klubbar som spelare:
California (1987-89)
Ajax Manhattan Beach club (1989-2000)
San Diego Spirit (2001-03).

Lag som tränare:
UCLA Bruins (1993-97)

Vid fotbollsturneringen under OS 2004 i Aten deltog hon i det amerikanska lag som tog guld.

Hristo STOITJKOV blir 56 år.
 

Hristo STOITJKOV är född 1966 i Plovdiv, Bulgarien
Anfallare
17 U- och 83 A-landskamper för Bulgarien (1986-99).

Klubbar som spelare:
FC Maritsa Plovdiv (1976-82),
Hebros Harmanli (1982-84),
CSKA Sofia (1984-90),
Barcelona (1990-95),
Parma (1995-96),
Barcelona igen (1996-98),
CSKA Sofia igen (1998),
Al-Nassr (1998),
Kashiwa Reysol (1998),
Chicago Fire (2000-02),
D.C. United (2003).  
 
Lag som tränare:
Bulgariens landslag (2004-07),
Celta de Vigo (2007),
Mamelodi Sundowns (2009-10),
Litex Lovech (2012-13),
CSKA Sofia (2013).

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN UTMÄRKT TISDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv