• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 21:a maj 2019

Hur kan man efter 190 års erfarenhet fortfarande inte få tåg att gå som de ska???
Kollektiv bestraffning går före kollektivtrafiken.

Lazio missade Europa, men är klara ändå genom cupen.
Varför slutar "toppmöten" så ofta 0-0?
Sverige till kvarten, men bara nätt och jämnt.
Rafflande nedflyttningsmöten i VM i ishockey.
Äntligen var Game of Thrones slut, fast det kan bli någon spinn-off-serie.


FOTBOLLSHISTORIA:
2003: Mourinhos första Europatitel
2008: Helengelsk Champions Leaguefinal.

FÖDDA:
Mario, Quinton.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG OM MÅNDAGEN DEN 20:e MAJ 2019

Hur kan man efter 190 års erfarenhet fortfarande inte få tåg att gå som de ska???


Åk kollektivt och med tåg och tänkpå miljön! Det låter bra. Detgjorde att jag fick stiga upp klockan fyra i morse för att i tur och ordning köra mina döttrar till Hyllie Station. De skulle nämligen med tåget till Danmark och Svendborg respektive Växjö. Järnvägen i Sverige startade på 1830-talet. Då skulle man kunna tänka att det fanns vissa problem med att få tågen att gå som de skulle. Idag cirka 190 år senare så blir resenärer lidande för att tågen inte kan gå så som tidtabellen visar. Hur faen kan detta vara möjligt??? Ebba som skulle vara på sitt jobb på sjukhusen i Växjö i god tid till klockan åtta drabbades av förseningar och kom en halv timme försent till jobbet. Kan man få ut ersättning för förlorad arbetsinkomst? Nej, det är bara att se glad ut och hoppas på att tåget kan klara tidtabellen nästa  vecka. Eller så finns alternativet att man fullständigt skiter i miljön och kör i en´gen bil.
 

Kollektiv bestraffning går före kollektivtrafiken.


Det var inte länge sedan min andra dotter drabbades av liknande saker i Danmark. Fast där handlade detom en hel dags förlorad inkomst. Hon kom till Köpenhamn. Sedan strejkade lokförarana i Danmark och då hon väntat en hel förmiddag på Københavns Hovedbanegård åkte hon tillbaka till Malmö för ett nytt försök dan därpå. Det var alltså strejk. Strejk i dessa sammanhang betyder att två parter inte kan komma överens. Då passar man på att straffa en tredje helt oskyldig part. Sedan lär vi baren i skolan att kollektiv bestraffning är någon man inte får göra. Jag säger att ska vi lärra barnen i skolan hur samhället funggerar så ska vi öka den kollektiva bestraffningen så att barnen fattar hur samhället fungerar!
 

Lazio missade Europa, men är klara ändå genom cupen.


Av storligor i Europa så spelades en hängmatch från nästsista omgången i Serie A. Det var Lazio mot Bologna. Lazio var tvingade att vinna om de ville lägga sig i striden om Europa Leagueplatser i höst. Efter första halvlek ledde de med 1-0 och allt såg bra ut för Romlaget. Men sedan kom mittenlaget Bologna igång och sumpade Lazios chans. 3-3 slutade det och då var det Lazio som kvitterade i 80:e minuten. Så det blir inget Europaspel. Fast det är inte riktigt sant. Lazio hade redan en plats i Europa League till hösten. De vann nämligen Cope Italia genom att i finalen besegra Atalanta med 2-0.
 

Varför slutar "toppmöten" så ofta 0-0?


Allsvenskan klarade av omgång tio med fyra matcher. En var en toppmatch. IFK Göteborg mot Hammarby. Då ställer jag frågan; Hur tror Ni det slutade? Givetvis 0-0. Så slutar många matcher mellan lag som ligger högt och påstås vara bra. Möjligtvis är de bra på att försvara, men usla på att göra mål. AIK vann med 2-0  över Falkenberg och det gör att Solnalaget också har 20 poäng, liksom Häcken. Båda dessa ligger ett poäng efter Malmö FF.
 

Sverige till kvarten, men bara nätt och jämnt.


Mitt sporttittande på TV innehöll tredje perioden av Sverige mot Lettland i ishockey-VM. En enkel svensk seger och de skulle vara klara för kvartsfinal. Fast det stod bara 2-1 då tredje perioden startade. Fem minuter in i den stod det 3-2 till Lettland. Efter ytterligare fem minuter stod det 4-3 till Sverige. Fast letterna kvitterade igen. Vid 4-4 och med en minut kval tog Lettland ut målvakten och försökte få in ett segermål. De var tvungna att ha ett sådant för att ha en chans att ta sig till kvarten. Som så många gånger förr så var det Sverige som kunde gliiiida in pucken i tomt mål. 5-4 till Sverige var ett betydligt bättre utgångsläge inför ryssmatchen än 4-4.
 

Rafflande nedflyttningsmöten i VM i ishockey.


Alla lag i de två grupperna har en match kvar utom de två bottenlagen io varje grupp. De möttes, och tävlingsledningen hade räknat ut att dessa fyra lag skulle vara de sämsta. Alltså blev det två spännande nedflyttningsmatcher. Först möttes Storbritannien på sex förluster, Frankrike som hade fem förluster och en förlust på övertid. Efter halva matchen ledde Frankrike med 3-0. Efterfull tid stod det 3-3 och på övertid gjorde Storbritannien det mål som gjorde att de spelar A-VM även nästa år. Frankrike är nedflyttade. Österrike och Italien gjorde upp i andra gruppen om vilket lag som ska få stanna kvar och vilket som åker ur. Inte heller dessa lag lyckades vinna någon match i VM. Det stod även här 3-3 efter både full tid och förlängning. Starffavgörandet stod 2-2 då båda lagen lagt sina fem straffar var. På fjortonde straffen gjorde Sean McMonagle mål. Som Ni hör på namnet så är han italienare. Det betyder att både Storbritannien och Italien som var nykomlingar i högsta serien i VM i år stannar kvartill nästa VM.
 

Äntligen var Game of Thrones slut, fast det kan bli någon spinn-off-serie.


Till sist så var det dags att avsluta ”Game of Thrones”. Årets säsong var bara sex avsnitt, men så skulle de vara lite längre. Det var de också, fast hade man låtit bli att sega ut på många av scenerna så hade det kunnat bli normallånga avsnitt. Utan att avslöja för mycket så kan det väl sägas att slutavsnittet inte var speciellt överraskande i sin handling. Det var alldeles rätt att avsluta serien. Fast slutet kan ju göra så att det kommer någon Spinn-offvariant med någon av huvudpersonerna som överlevde. Med tanke på sista säsongens avsnitt, som jag nte imponerats av, så var slutet helt okey.

FOTBOLLSHISTORIA från den 21:a maj.

2003 första stora Mourihoframgången

Idag 2003 speladades finalen i UEFA-cupen. Man hade numera bara en final. Denna spelades på Estadio Olímpico de Sevilla i Sevilla. Porto mötte Celtic. Trots att Henke Larson gjorde Celtics två mål räckte det inte till titeln. Portos Derlei gjorde också två mål, det ena kom i förlängningen och var avgörande. Dmitri Alenichev gjorde Portos andra mål. Men matchen är inte känd för spelare eller något annat spektakulärt utan för att Portos manager hette Jose Mourinho. Denna final blev hans språngbräda till de stora klubbarna och titlarna.

FOTBOLLSHISTORIA från den 21:a maj.

2008 Engelsk Champions League final
 

Idag 2008 spelades Champions Leaguefinalen för första gången i Ryssland. Matchen gick på Luzhniki Stadion i Moskva. Detta innebar att då man spelade på bästa TV-tid i det mesta av Europa så startade matchen klockan elva lokal tid och polkalen delades ut vid två-tiden på natten. Det blev nämligen förlängning och straffar. Finallagen var Manchester United och Chelsea så det var även första gången två Engelska lag möttes i finalen. Efter 1-1 följdes lagen åt i straffsparksläggningen till 4-4 efter de fem ordinarie straffarna. Cristiano Ronaldo och John Terry hade missat sina. Den sjätte straffen lade Ryan Giggs i mål medan Petr Cech räddade Nicolas Anelkas och Manchester United tog sin tredje Champions League seger.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 21:a maj.

Mario MANDŽUKIC´ blir 33 år

Mario MANDŽUKIC´ är född 1986 i Slavonski Brod, Jugoslavien.
Anfallare
20 U- och 89 A-landskamper för Kroatien.

Klubbar som spelare:
TSF Ditzingen (1992–96),
Marsonia (1996–2003),
Željezničar Slavonski Brod (2003–04),
Marsonia igen(2004–05),
NK Zagreb (2005–07),
Dinamo Zagreb (2007–10),
VfL Wolfsburg (2010–12),
Bayern München (2012–14),
Atlético Madrid (2014–15),
Juventus (2015–).

2018 blev det silver i VM i Ryssland.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 21:a maj.

Quinton FORTUNE blir 42 år

Quinton FORTUNE är född 1977 i Kapstaden, Sydafrika.
Försvarare/Mittfältare
46 landskamper för Sydafrika.

Klubbar som spelare:
Tottenham Hotspur (1991-95),
Mallorca (1995),
Atlético Madrid (1996-99),
Manchester United (1999-2006),
Bolton Wanderers (2006-07),
Brescia (2008),
Tubize (2009),
Doncaster Rovers (2009-10).

Han har deltagit i två VM 1998 och 2002. Han är också Unicef-ambassadör i sitt hemland.

.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv