• Boris dagliga blogg

Söndagen den 1:a september 2024

NAMNSDAG:          Samuel och Sam

NATIONALDAG:           Slovakien och Uzbekistan

TEMADAG:          Dansbandens dag, Fluortantens dag, Svampens dag, Hittekattens dag och Däckcheckdagen.

RUBRIK.
Sång och spel på bröllop. Till nästa spelning. Tvål. City är redan i topp. Grace.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1/9:
1886: Fotbollsklubben Grasshopper bildas.
1892: Liverpool FC spelar sin första match på Anfield.
1904: West Ham spelar sin första match på Boleyn Ground i Upton Park.
2001: England med Svennis som tränare vinner VM-kvalmatchen i München över Tyskland med 5-1.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 1/9:
Hakan SÜKÜR, 
Henning BERG, 
Ruud GULLIT, 
Pedro CEA.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM LÖRDAGEN 31 AUGUSTI 2024.

Sång och spel på bröllop.
Den sista augusti var det dags för kyrkobesök igen. Det var på samma håll, men ytterligare 30 km öster om Ystad. Östra Hoby Kyrka var målet där det skulle vara en lite trevligare tillställning än den i torsdags. Det var bröllop, och en av dotterns flyktiga vänner. Hon brukar bli tillfrågad om att spela i kyrkan på barndop och bröllop. Varje gång det händer så är även jag med. Denna gång var även vår inneboende med. Han skulle sjunga Annies Song till min gitarr och dotterns fiol. Däremot klarade han inte av att framföra Lars Winnerbäcks ”För dig”. Den tog jag och dottern hand om i vår egen version. Jag brukar alltid hålla mig till spel, men igår var första gången som jag även sjöng. Inte för att skryta, men efteråt fick vi kommentarer om att vår version var tio gånger bättre än Winnerbäcks egen.

Till nästa spelning.
Dottern skulle stanna kvar på festen, men den inneboende och jag valde att ta den en och en halva timmens bilfärd tillbaka till Åkarp. Vi blev inbjuda till minglet innan middagen, men jag sa att vi var tvungna att hinna till nästa spelning. Fast jag förklarade också att den spelningen var i Premier League. Tanken var att jag skulle kunna hinna med sista matchen mellan West Ham och Manchester City.

Tvål.
På vägen från Borrby till Ystad berättade jag för den inneboende att jag tänkte handla tvålar hos Karl-Fredrik på Ecklaholm, fast det fick vänta tills då vi skulle åka till Pumpakungen i oktober. Vad jag inte visste var att vägen vi tog gick förbi Ecklaholm. Alltså blev det tvärnit och inköp av sex franska parfymerade tvålar. Hustrun som tvingats stanna hemma då vi inte fått tag på någon hundvakt fick i alla fall lite plåster på såren då hon kastade sig över tvålarna och valde ut den hon ansåg dofta ljuvligast.

City är redan i topp.
Jag hann med min sena spelning. Alltså att se West Ham möta Manchester City. I och för sig var matchens resultat bestämt på förhand. Statistiskt sett var det mer än tio år sedan West Ham hade kunnat rubba Manchester City. En snabb ledning för City följdes av ett självmål av City. I tio minuter var det lite spännande. Då det var över hade Erling Haaland gjort sitt andra hat trick på de tre matcher som hittills är spelade i Premier League. Manchester City är därmed det enda lag i Premier League som tagit full poäng. Det har även Liverpool chansen till att göra, men då ska de klara av Manchester United när de möts idag.

Grace.
Kvällen avslutades med andra avsnittet av Grace. ”Want You Dead” hette det och jag fick lite igenkänning från Camilla Läckberg och Henrik Fexeus första bok ”Box” i trilogin om karaktärerna Mina Dabiri och Vincent Walder. De handlade alltså om magiker som skulle hämnas genom att döda med misslyckade ”Houdiniticks”. Här var det inte Brightons kriminella gangstervälde som var inblandad, men som jag skrev igår så kan inte Grace räknas till mysdeckare precis. Den är ganska rå och våldsam.

IDAG! SÖNDAG 1 SEPTEMBER 2024.

NAMNSDAG:
 
Samuel  och  Sam
 
Namnsdagar för den 1:a september i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Egidius (till minne av en frankisk eremit, som dog omkring 700), Gideon (utgått) och Gillis (utgått)
1901–1985 – Samuel
1986–1992 – Samuel, Sam och Solveig (nu 4 juni)
1993–2000 – Samuel och Sam
2001–2010 – Samuel
Från 2011 – Samuel och Sam
NATIONALDAG:
 
SLOVAKIEN

Mellan 1939 och 1945 fanns (för första gången i historien) ett självständigt Slovakien. Efter 1945 återupprättades Tjeckoslovakien, under kommunistisk ledning. Slovakien blev åter en självständig stat den 1 januari 1993 då Tjeckoslovakien delades.
 
NATIONALDAG:
 
UZBEKISTAN
 
Området erövrades av Ryssland i slutet av 1800-talet. Försök av inhemska ledare att grunda en demokratisk republik efter Ryska revolutionen 1917 misslyckades och området införlivades snart i Sovjetunionen. En turkestansk sovjetrepublik som inkluderade Uzbekistan bildades 1918. År 1924 omorganiserades gränserna i Sovjetunionen, och uzbekerna fick en egen sovjetrepublik. Uzbekistan blev en självständig republik 1 september 1991 i samband med Sovjetunionens upplösning.
 
TEMADAG:
 
Dansbandens dag.
Dansbandens dag startade 2004 ett årligt temaevenemang den första söndagen i september på Liseberg i Göteborg. Olika dansband spelar och sjunger, och dans anordnas.

Fluortantens dag
 Från 1960-talet och fram till början av 1990-talet var fluortanten ett obligatoriskt inslag i skolorna i Sverige. Av besparingsskäl upphörde den obligatoriska fluorsköljningen. Under 2000-talet har fluortanten åter börjat besöka vissa skolor. Sedan 2009 firas "fluortantens dag" den 1 september med syfte att främja tandhälsan.

Svampens dag.
Svampens dag inträffar alltid första söndagen i september i hela Norden. Då arrangeras aktiviteter, utflykter och utställningar med fokus på matsvamp och svamp du ska undvika.

Hittekattens dag.
Hittekattens dag firas första söndagen i september. 'Hittekattens Dag' var en idé som började ta form våren 2005 i webbgruppen Kattgruppen. Först vara det tänkt som en dag när alla hittekatter skulle få en födelsedag. Idén utvecklades efter lite diskussioner på andra forum. Det kom kloka förslag om att det skulle kunna bli en dag när alla katthem och hittekatter får stå i centrum.
 
Däckcheckdagen.
Som fyra stycken vykort - så stor är bilens totala kontaktyta med vägen via däcken. En kontaktyta som kräver ett fullgott skick för att göra körningen ute på vägarna så säker som möjlig. Continental introducerade en ny temadag 2021, Däckcheck-dagen, för att få fler att kontrollera sina däck på regelbunden basis - och skapa en ökad säkerhet på våra vägar.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1 SEPTEMBER.

1886 Andra Schweiziska fotbollsklubben bildas.
 
Den engelske studenten Tom E. Griffith hade fått ett stipendium på 20 Schweizer Franc. För dessa ville han bilda en fotbollsklubb i Zürich där han studerade. Sagt och gjort. Han fixade en fotboll från England, med denna kom några fotbollströjor i stadens blå-vita färger. Tröjorna var efter Blackburns modell. Sedan ordnade Tom idag 1886 med så att Schweiz andra fotbollsklubb bildades. Han gav även namnet på klubben, men ingen vet riktigt var Grasshopper kom ifrån. Någon påstår att de höll till på olika planer runt Zürich och på så sätt hoppade runt bland gräsmattorna. Andra säger att det har med sättet som spelare och fans firade de första segrarna på.
1892 Liverpool flyttar in på Anfield.
 
Everton övergav sin hemmaarena Anfield och flyttade till Goodison Park. Det betydde att Liverpool FC tog över Anfield, och idag 1892 spelade de sin första match på sin nya hemmaarena. Det var en vänskapsmatch mot Rotherham Town. Liverpool hade inga större problem med att vinna debuten på Anfield. 7-1 slutade det. Publiken hade lite svårt att hitta hit i början. Det var ingen succé vid invigningsmatchen då bara ca 200 hade sökt sig hit.
 
1904 första matchen på Boleyn Ground.
 
West Ham United flyttade idag 1904 in på Boleyn Ground. Laget hette från början Thames Ironworks då de grundades 1895, men bytte namn 1900. De spelade på tre olika mindre arenor med plats för endast 10 000. West Ham sökte en större arena och det blev Boleyn Ground. Namnet sägs härstamma från Henrik VIIIs hustru Anne Boleyn som bott i området en tid. Området där Arenan ligger heter Upton Park och detta namn har även arenan ibland kallats. 2016-17 övergav Hammers sin arena för att flytta in på Londons Olympia Stadion. Just det, den första matchen som spelades idag 1904 var mot argaste konkurrenten Millwall. De hade redan mötts 23 gånger och Millwall hade vunnit de flesta, men idag var det West Hams tur att triumfera. 3-0 slutade debutmatchen.
 
2001 VM-kval Tyskland – England.
 
Till VM 2002 i Japan och Sydkorea hade Tyskland och England hamnat i samma Europeiska kvalgrupp. Båda lagen tog sig till VM och Tyskland vann gruppen klart. Trots det så finns det en match som det länge skulle talas om. Det var dagens kvalmatch 2001 på Olympiastadion i München. Tyskland och Carsten Jancker tog planenligt ledningen i 6:e minuten, men sedan var det bara England. Då slutsignalen gick hade England vunnit med 5-1. Några påstod att det var Liverpool som slog Tyskland då Michael Owen gjorde tre mål och Steven Gerrard och Emile Heskey gjorde de andra två. Alla spelarna spelade i Liverpool vid denna tid. Svenska tränaren Sven-Göran Eriksson fick också stor del av äran. Han fick t o m en sång ”Sven, Sven, Sven” med engelska komikerduon Bell & Spurling.
 

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 1 SEPTEMBER.

Hakan SÜKÜR blir 53 år.
 
Hakan SÜKÜR är född 1971 i Adapazarı, Turkiet
Anfallare
35 U- och 112 A-landskamper för Turkiet (1987-2007).

Klubbar som spelare:
Sakaryaspor (1984-90),
Bursaspor (1990-92),
Galatasaray (1992-95),
Torino (1995),
Galatasaray igen (1995-2000),
Inter (2000-01),
Parma (2002),
Blackburn Rovers (2002-03),
Galatasaray än en gång (2003-08).

Största titeln:
UEFA-cupmästare 2000 med Galatasaray.

Efter fotbollskarriären slog han sig in på politiken. Han blev invald i parlamentet, men 2016 kom han på kollisionskurs med president Erdoğan. Hakan tvingades fly till USA. Där jobbar han nu som Uber-chaufför och bokförsäljare. Allt han tjänat på fotbollen, hans hus, affärsföretag och bankkonton, konfiskerades av regeringen.
Henning BERG blir 55 år.
 
Henning Stille BERG är född 1969 i Eidsvoll, Norge
Försvarare
100 A-landskamper för Norge (1992-2004).

Klubbar som spelare: 
Lørenskog IF (1987-88),
Vålerenga IF (1988-91),
Lilleström SK (1992-93),
Blackburn Rovers (1993-97),
Manchester United (1997-2000),
Blackburn Rovers igen (2000),
Glasgow Rangers (2003-04).

Lag som tränare: 
Lyn (2005-08),
Lillestrøm SK (2008-11),
Blackburn Rovers (2012),
Legia Warszawa (2014-15),
Videoton (2016-17),
Stabæk (2018-19),
Omonia (2019-22),
Pafos FC (2022-23),
AIK (2023-24).

Största titeln;
UEFA Champions Leaguemästare 1998–99 med Manchester United.
Ruud GULLIT blir 62 år.
 
Rudi Dil "Ruud" GULLIT är född 1962 i Amsterdam, Nederländerna
Mittfältare
4 U- och 66 A-landskamper för Nederländerna !979-94).

Klubbar som spelare:
ASV Meerboys (1967-75),
DWS (1975-79),
HFC Haarlem (1979-82),
Feyenoord (1982-85),
PSV Eindhoven (1985-87),
Milan (1987-93),
Sampdoria (1993-94),
Milan igen (1994),
Sampdoria igen (1994-95),
Chelsea (1995-98).

Lag som tränare:
Chelsea (1996-98 spelande tränare),
Newcastle United (1998-99),
Feyenoord (2004-05),
Los Angeles Galaxy (2007-08),
Terek Groznyj (2011),
Nederländernas landslag (2017-18 assisterande).

Största titel:
Europamästare 1988.
Pedro CEA blev 70 år.
 
José Pedro CEA född 1900 i Montevideo, Uruguay och dog den 18:e september 1970 i Montevideo, Uruguay.
Anfallare
27 A-landskamper för Uruguay som spelare (1923-32) och 12 som manager för Uruguay.

Klubb som spelare:
Nacional (1915-36)

Lag som tränare:
Uruguays landslag (1941-42).

Största titlar:
Som spelare: Olympisk mästare 1924 och 1928. Världsmästare 1930 där han gjorde fem mål. (Dessa segrar står för tre av de fyra stjärnor som Uruguay har på sin landslagströja. Den fjärde är från VM 1950).
Som tränare: Sydamerikansk mästare 1942 där Uruguay vann med sex raka segrar och målskillnaden 21-2.

DAGENS MATCHTRÖJA 1 SEPTEMBER 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN SKÖN SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln