9:e mars

NAMNSDAG

Torbjörn:
Torbjörn eller Thorbjörn är ett gammalt nordiskt mansnamn som bl.a. förekommer på runstenar och är sammansatt av gudanamnet Tor och ordet björn.

Torleif:
Torleif, eller Thorleif (fornisländska Þorleifr), är ett fornnordiskt mansnamn, sammansatt av gudanamnet Tor - och leif -"arvinge".
 

VIP födda den 9:e mars

Några andra som också är födda den 9:e mars

1451 – 1512 Amerigo Vespucci,
 Italiensk sjöfarare och upptäcktsresande. Han är främst är känd för att världs-delen Amerika namngivits efter honom.

1934 – 1968 Jurij Gagarin,
 Sovjetisk kosmonaut. Den 12 april 1961 blev han den första människan i rymden och den första, som kretsat runt jorden.

Några i musikens värld som är födda den 9:e mars

1936 – 2022 Mickey Gilley,
 Amerikansk countrymusiker (pianist). Kusin till Jerry Lee Lewis, Linda Gail Lewis och Jimmy Swaggart.

1942 – John Cale,
 Brittisk sångare, violinist, gitarrist, basist, pianist, låtskrivare och producent. Hans största hit är en cover av Leonard Cohens låt "Hallelujah".

1958 – Martin Fry,
 Engelsk sångare i det brittiska bandet ABC. Han spelade keyboard i Vice Versa, men tog över som sångare och frontman, gruppen bytte namn till ABC. 

1975 – Lisa Miskovsky,
 Svensk musiker och snowboardsåkare. Hon belönades 2002 med två Rockbjörnar, Årets svenska nykomling och Årets svenska kvinnliga artist.

Några kända personer som avled den 9:e mars

1996 George Burns dog 100 år gammal av en hjärtattack. Han var en amerikansk komiker och skådespelare. Han skämtade om både sin egen och kollegan Bob Hopes höga ålder och de kom att bli några av de absolut äldsta bland de gamla. klassiska hollywood-skådespelarna.

2007 Brad Delp dog 55 år gammal då han hade låst in sig i sitt badrum och avled av röken från två träkolsgrillar han hade tänt på. Han var en amerikansk musiker, främst känd som sångare i bandet Boston.

Dagens historia i filmklipp 9:e mars

Några händelser som inträffat den 9:e mars

1908
 

FOTBOLLSKLUBBEN INTER BILDAS.


  Några italienare och schweizare grundar en ny fotbollsklubb i Milano. Grundarna har lämnat Milanos cricket- och fotbollsklubb (nuvarande AC Milan), efter att denna klubb har beslutat att endast italienare ska få vara medlemmar i den. För att visa, att den nya klubben är öppen för alla, oavsett ras, religion eller nationalitet, antar man namnet FC Internazionale Milano (i folkmun sedermera känt som Inter).

1959
 

FÖRSTA BARBIEDOCKAN.


  På den amerikanska internationella leksaksmässan uppvisas leksaken Barbiedocka för första gången. Skaparen Ruth Handler har uppkallat den efter sin dotter Barbara, som har smeknamnet Barbie, och som hon har sett ge sina klippdockor vuxna roller, vid en tid då dockor nästan uteslutande tillverkas för att flickor ska leka med dem som om de vore mödrar till dem och dockorna är deras barn. Handler kan ha fått inspiration till dockans utseende från den tyska Bild Lilli-dockan och idag är Barbie en av världens mest kända dockor.