• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 1:a december 2020

Julkalender, Anders braskade, HIF ur Allsvenskan, VAR ställde till det för Aston Villa.

FOTBOLLSHISTORIA:
1959: Bill Shankley tillträder som Liverpools manager.
2009: Mest överlägsta Ballon D´or-vinnaren någonsin.

FÖDDA:
Joseph-Désiré, Salvatore.

DAGENS LUCKA.

Sedan 2017 har jag haft min egen kalender på bloggsidan. Första året var det ett videoklipp varje dag. 2018 presenterade jag klubbmärken, förra året var det mina fotbollströjor och i år tänkte jag ha Premier Leaguelagens olika fotbollsarenor. Det blir 20 stadion och sedan får jag lägga till fyra extra. Gissa vilken arena och klicka sedan på bilden för att få svaret och lite mer fakta. 

DAGENS TRÖJA.

Överrasningen igår var helt klart att Fulham lyckades vinna med 2-1 borta över Leicester. Därför blir det denna tröja idag.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 30/11 2020.

Julkalender, Anders braskade, HIF ur Allsvenskan, VAR ställde till det för Aston Villa.


Då startar månaden som har en del extra nöjen. Så som jul, Lucia och alla kalendrar som ska öppnas och tittas på. Julkalenderns historia började i mitten av 1880-talet när en tysk mamma ville göra tiden fram till jul lite lättare för sin fyraårige son Gerhard. Hon gjorde i ordning en bit färgglad kartong med tjugofyra kakor på. Pojken fick sedan äta en kaka om dagen fram till jul. Många år senare blev (pojken) Gerhard Lang delägare i ett tryckeri. Han mindes sin barndoms kak-kalender, vilket inspirerade honom till att vid 1900-talets början ge ut den första tryckta julkalendern i form av en julkalender.
 
Den första svenska papperskalendern kom 1934. Den var tänkt att ritas av Elsa Beskow, men på grund av hennes tidsbrist blev det istället sagoboksillustratören och vykortsmålaren Aina Stenberg-MasOlle. Motivet bestod av tomtenissar på hennes gård i Dalarna. Den kallades Barnens adventskalender, såldes av Sveriges Flickors Scoutförbund och trycktes fram till 1964. Numera finns det otaliga varianter som startade med chokladkalendrar, men som sagt så kan de innehålla alla typer av godis, leksaker, böcker och förra året då jag hälsade på min dotter i Danmark, så hon jobbade där, så fanns det både whiskey, cognac och ginkalendrar. Med miniflaskor i olika typer av dessa spritsorter. Då var det tur att jag slutat med alkohol sedan nära 20 år tillbaka, annars hade jag säkert köpt en. Igår var jag istället ute och införskaffade chokladpraliner som jag ska göre en egen kalender av. Dessa ska avnjutas till den kaffekalender vi köpt för en månad sedan.
 
Redan igår berättade jag om Anders och Andreas som var namnsdagar och enligt den gamla Bondepraktikan så sägs det att: “Anders braskar julen slaskar”, eller tvärtom. Braska är då det är kallt och minusgrader. Det var det då vi vaknade igår morse. Det var faktiskt även lite snö, den första för säsongen. Om talesättet stämmer så kan vi alltså inge förvänta oss en vit jul. Då ska det nämligen slaska. Vi får väl se hur det blir.
 
Hur det blev med de avslutande matcherna i Premier Leagues tionde omgång såg jag igår. Men innan dess så spelade alla lag i Allsvenskan klart näst sista omgången. Sverige som alltså inte kan spela höst-vår-säsong då det är för kallt, men det går bra att avsluta Allsvenskan den andra advent och efter det ska ett antal kvalmatcher hinna spelas. För det lag jag håller på så blev det klart igår. Helsingborgs IF åker ur Allsvenskan. Detta då Kalmar FF klarade av att vinna med 1-0 borta mot AIK. Detta innebär troligen också att Falkenberg åker ur och att kvalet till Allsvenskan 2021 kommer att bli en Smålandskamp mellan Kalmar FF och Jönköpings Södra IF. Tänk om denna kvalmatch spelats i maj med sol och värme och då givetvis med publik på läktaren!
 
Tillbaka till Premier League. Jag har dömt ut de sista fyra lagen i serien, men det kanske är dags attrevidera detta. Fulham var i Leicester och ett topplag på hemmaplan mot ett bottenlag skulle ju bara kunna sluta på ett sätt. Det gjorde det inte. Fulham vann sin andra match för säsongen. Det blev 2-1 och resultatet var fullt rättvist. Match två var mellan förra årets bottenlag som lyckades klara sig kvar då. Numera är det två lag som ligger strax över mitten. De spelar båda normalt sett i det som engelsmännen kallar ”claret and sky blue”. Ett troligt och rättvist resultat borde varit oavgjort. Båda lag gjorde två mål var. Tyvärr så kom VAR och förstörde det för Aston Villa. Det blev West Ham seger med 2-1, men kvitteringen på övertid är jag inte helt övertygad bedömdes rätt ens med alla linjer som dras i VAR-rummet. Hur kan man avgöra i vilken millisekund som bollen släpper passarens fot? Än en gång hamnar VAR längre och längre ner på listan över de fotbollsregler som man bör ändra på enligt mig.

FOTBOLLSHISTORIA från den 1:a december.

1959 Bill Shankly ny manager i Liverpool

Bill Shankly var skotten som efter spelarkarriär i Carlisle och Preston 1949 startade sin tränargärning i Carlisle. 1951 sökte Liverpool ny tränare och Bill intervjuades som sökande, men fick stå tillbaka för Don Welsh. Shankly tog sig istället an Grimsby Town. Efter det kom han till Workington och Huddersfield Town innan Liverpool åter behövde en ny manager. Denna gång fick Bill Shankley fick chansen att ta över Liverpool. Idag 1959 tillträdde han och posten som manager behöll han tills 1974 då han trädde tillbaka från fotbollen. Bill blev en legend i Liverpool och står numera staty utanför hemmaarenan Anfield.
 

Bill hade många kända uttalanden om fotboll och det mest kända är nog ” Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that.” (”En del människor tror att fotboll är en fråga om liv och död. Jag kan försäkra er om att det är mycket allvarligare än så.”)

FOTBOLLSHISTORIA från den 1:a december.

2009 Ballon d'Or till Messi

FIFA Ballon d'Or var från början ett pris som delades ut till Europas bästa fotbollsspelare. 1956 var första gången och Englands Stanley Matthews fick priset. Idag 2009 kom den mest överlägsna vinnaren någonsin att få priset. Av de 480 som var med om att rösta fram vinnaren fick Argentinas Leonel Messi 473 förstaplats-röster. Messi fick även utmärkelsen de kommande fyra åren. Men då reglerna ändrades 1995 så var liberianen George Weah den första icke-europén att få priset. Därefter har brasilianarna Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho och Kaka också vunnit.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 1:a december.

Joseph-Désiré JOB blir 43 år

Joseph-Désiré JOB är född 1977 i Vénissieux, Frankrike
Mittfältare
52 A-landskamper för Kamerun (1998-2011).

Klubbar som spelare:
Vénissieux (1992-93),
Lyon (1993-99),
Lens (1999-2000),
Middlesbrough (2000-06),
Metz (lån 2002),
Al-Ittihad (lån 2005-06),
Sedan (2006-07),
Nice (2007-08),
Al-Kharitiyath (2008-09),
Diyarbakırspor (2009)
Lierse (2010-11).

MERITER:
Middlesbrough
Football League Cup seger: 2004
Al-Ittihad
AFC Champions League seger: 2005
Kameruns landslag
2000 African Cup of Nations

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 1:a december.

Salvatore SCHILLACI blir 56 år

Salvatore SCHILLACI är född 1964 i Palermo, Italien
Anfallare
1 U-, 1 B- och 16 A-landskamper för Italien (1989-91).

Klubbar som spelare:
AMAT Palermo (1981),
Palermo (1982-89),
Juventus (1989-92),
Inter (1992-94)
Júbilo Iwata (1994-97).

Trots de få landskamperna så ”dansade han en sommar” och blev skytteligavinnare i VM i Italien 1990 med sina sex mål.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv