• Boris dagliga blogg

Lördagen den 25:e februari 2023

NATIONALDAG:
  Kuwait

NAMNSDAG:
Sigvard
Sivert

TEMADAG:
Grapefruktens dag

RUBRIKER.

Karl XII, Napoleon, Hitler och Putin.
Ticket to Ride och Sonic the Hedgehog 2.
Fulham - Wolves 1-1.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25/2:
1967: Åska dödar spelare
2001: Första final i en Engelsk cup som avgörs på straffar.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 25/2:
EDUARDO, 
PARK Ji-Sung, 
Yuji NAKAZAWA, 
Jenny BINDON. 

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN TJUGOFJÄRDE FEBRUARI 2023.

Karl XII, Napoleon, Hitler och Putin.
 

Då jag tjänstgjorde som lärare försökte jag alltid att lära ut lite andra saker än de som stod i böcker och läroplaner, också. En av de saker vi pratade om var att historiskt sett har det varje århundrade funnits en galning till ledare för ett land som försökt erövra världen, eller den del av världen som fanns att intressera sig för på den tiden de levde. På 1700-talet var det Sveriges Karl XII. På 1800-talet var det Frankrikes Napoleon Bonaparte. På 1900-talet var det Tysklands Adolf Hitler. Sedan trodde vi alla att det skulle vara slut med galna makthavare och att de också lärt sig något av historien. Då jag slår upp gårdagens tidning så finns det minnessidor över det år som Putins krig mot Ukraina hållit på. Då förstår jag att jag haft fel i mina antaganden om att världen skulle skonas från galningar. Vladimir Putin är 2000-talets galne diktator som hotar världen med att ta över det han vill. Intressant är att alla de andra tre världserövrarna stupat då de försökte inta Ryssland. De misslyckades och så försvann deras tilltänkta välden och även Karl, Napoleon och Adolf försvann på ett brutalt sätt. Frågan är om Vladimir Putin också kommer att stupa på sitt eget land Ryssland. Att han kommer att försvinna på ett brutalt sätt har historien bevisat. Frågan är bara hur många år det dröjer?

TRAILER TRAILER

Ticket to Ride och Sonic the Hedgehog 2.
 

Personligen så hade jag en lugn dag då dottern var ledig och tog hustrun med sig ut på stan för lite shopping. Då de kom hem kunde jag handla och fixa den middag som var önskad. Fyllda baguetter. Vi plockade lite i garaget för att se efter vad som skulle till Åkarp, Jönköping och tippen.

Efter middag blev det ett test av de nya kortare spelen av Ticket to Ride. De tog så kort tid att vi två, dottern och jag, hann med fem partier. Det lustiga var att jag vann alla tre av New York och att dottern vann de båda spelen av Amsterdam.

Vi hade en punkt till att klara av efter sista hundrundan. Det var en film igen. Nu var det ganska långt ifrån Harry Potter, men det handlade om en annan typ av hjälte. En blå supersnabb igelkott. ”Sonic the Hedgehog 2”. Blandat animerat och riktiga skådespelare. En av dem är superskurken Dr. Eggman som spelas av Jim Carrey. Det är alltså en lättsam film och jag gillade ettan. Fast tvåan kom inte riktigt upp i samma nivå. Filmen kom 2022 och likt många andra filmer så finns det en ”efterscen” som får publiken att tro att det ska komma en tredje film. Det är aktuellt med en tredje film. Premiärdatumet är spikat till den 20 december 2024.

Fulham - Wolves 1-1.
 

Avslutningsvis hann jag även med första matchen i 25:e omgången av Premier League. Det kan tyckas vara mellan två medelmåttiga lag, men faktum är att Fulham håller till i toppen och nosar på platserna som skulle ge tillgång till Europacupspel. Wolverhampton ligger på nedre halvan och spelar för att stanna kvar i Premier League. Det var en ganska chansfattig match där Wolves var det bättre laget i första halvlek och rättvist hade ledningen med 0-1. Lika rättvist var det då Fulham kvitterade till 1-1 i andra halvlek. Med ett poäng till vardera laget så skulle jag anse att Fulhams 39 poäng redan nu räcker till att stanna kvar i Premier League. Sedan är frågan om de kvalar in till Europaspel till hösten?

IDAG! LÖRDAGEN DEN TJUGOFEMTE FEBRUARI 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

Kuwait
 

Kuwaits nationaldag har firats på det datum då Sheikh Abdullah Al-Salem Al-Sabah tillträdde sitt ämbete, 25 februari 1950. Han var landets ledare då Kuwait blev självständigt den 19 juni 1961. Detta anses vara viktigare än dagen de blev självständiga från Storbritannien, men Kuwait firar även årsdagen av sin självständighet den 19 juni.

NAMNSDAG:

Sigvard
Sivert
 

Namnsdagar den 25:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Victorianus (även i formen Victorinus, till minne av en egyptisk martyr från 200-talet: utgått)
1901–1985 – Sigvard
1986–1992 – Sigvard, Sigvald (utgått) och Sigvor (utgått)
1993–2000 – Sigvard och Sivert
Från 2001 – Sigvard och Sivert

TEMADAG:

Grapefruktens dag
 

Grapefruktens dag den 25 februari instiftades av Florida Department of Citrus 2011. Studier har visat att grapefrukt kan hjälpa dig att gå ned i vikt och att hålla vikten. Detta eftersom grapefrukten ökar fristättningen av fett från fettcellerna. Grapefrukt har ett högt innehåll av C-vitamin som stärker immunförsvaret, skelett, tänder och hud. Det är faktiskt så att hela den dagliga rekommendationen av c-vitamin finns i en halv frukt. Sedan finns det ett antal andra positiva funktioner. Fast om man äter olika mediciner så ska man kolla upp om de går ihop med grapefrukt, för i vissa kombinationer kan frukten vara direkt farlig.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOFEMTE FEBRUARI.

1967 dödsfall i fotbollsmatch.
 

Idag 1967 spelade Highgate United kvartsfinal i FA Amateur Cup mot Enfield. Efter knappt en halvtimmes spel inträffade det märkliga att ett åksväder hastigt drog in över fotbollsplanen. Blixten slog ner i mittcirkeln och tre spelare slogs till marken. Matchen bröts givetvis och spelarna kördes i ilfart till sjukhus. Två av dem klarade sig bra efter lite vård, men Tony Allden avled av sina skador dagen efter. Denna sorgliga händelse förde med sig att omspelet hade samlat över 30 000 åskådare som ville hylla minnet av Allden.

2001 vann Liverpool som ingen annan gjort förr.
 

Idag 2001 spelades Ligacupfinalen i England. Matchen spelades i Cardiff på Millennium Stadium och det var Liverpool som mötte Birmingham City.  73 500 fanns på läktaren och fick se Liverpool ta ledningen med 1-0. Det verkade bli slutresultatet, men strax före 90 minuter kvitterade Birmingham på en straff. Det blev förlängning och efter det straffar. Då Jamie Carragher satte sin straff betydde detta 5-4 och Birminghams Andy Johnson var tvungen att göra mål, men hans straff var inte bättre än att Sander Westerveld kunde rädda och segern gick till Liverpool. Detta låter som en av många finaler, men den var den första i den Engelska finalen i FA eller Ligacuphistorien som avgjordes på straffar.

 

Bilden: Klicka för att komma till videon och se målen!

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOFEMTE FEBRUARI.

EDUARDO blir 40 år.
 

EDUARDO Alves da Silva är född 1983 i Rio de Janeiro, Brasilien
Anfallare
12 U- och 64 A-landskamper för Kroatien (2004-14).

Klubbar som spelare:
CBF Nova Kennedy (junior),
Bangu (1996-98),
Dinamo Zagreb (1999-2007),
Inter Zaprešić (2002-03 lån),
Arsenal (2007-10),
Sjachtar Donetsk (2010-14),
Flamengo (2014-15),
Sjachtar Donetsk igen (2015-16),
Atlético Paranaense (2017),
Legia Warsaw (2018).

Han flyttade till Kroatien som 15-åring då han blev värvad av Novalja. Eduardo fick kroatiskt medborgarskap 2002, två år senare debuterade han i både U21-landslaget och A-landslaget.

PARK Ji-Sung blir 42 år.
 

PARK Ji-Sung (박지성) är född 1981 i Goheung, Sydkorea
Mittfältare
25 U- och 100 A-landskamper för Sydkorea (1999-2011).

Klubbar som spelare:
Myongji University (1995-2000),
Kyoto Purple Sanga (2000-03),
PSV Eindhoven (2003-05),
Manchester United (2005-12),
Queens Park Rangers (2012-14),
PSV Eindhoven igen (2013-14 lån).

2005 ansågs Park vara storfavorit till att vinna "årets asiatiske fotbollsspelare". Chansen såg dock ut att gå förlorad då AFC meddelade att nominerade spelare som inte kom till galan i Kuala Lumpur i Malaysia skulle diskvalificeras. Detta skapade tumult i Asien, speciellt då andra favoriter som Japans Shunsuke Nakamura och Irans Ali Karimi inte heller kunde dyka upp.
Den officiella ceremonin hölls 30 november 2005 – exakt samma dag som Manchester United spelade en ligacupsmatch mot West Bromwich Albion. Park stod inför ett svårt beslut och valde att strunta i utmärkelsen och spelade matchen istället. Medan ceremonin pågick spelade Park matchen som tog Manchester till kvartsfinal genom en 3–1-vinst. Engelsk och koreansk media kritiserade starkt AFC för att ha uteslutit Park på grund av detta.

Yuji NAKAZAWA blir 45 år.
 

Yuji NAKAZAWA (中澤 佑二) är född 1978 i Yoshikawa, Saitama, Japan
Försvarare
12 U- och 112 A-landskamper för Japan (1999-2010).

Klubbar som spelare:
América (1996–97),
Tokyo Verdy (1999–2001),
Yokohama F. Marinos (2002–18).

Han startade spela för Yoshikawa Higashi Junior High School och Misato Technology High School, men väckte inget större intresse bland talangscouter. Dock hade han bestämt sig för att bli fotbollsproffs och flyttade till Brasilien. Där förbättrade han sin fotbollskunskaper och tränade och spelade med América Mineiro.

Jenny BINDON blir 50 år.
 

Jenny Lynn BINDON född 1973 i Belleville, Illinois, USA
Målvakt
77 A-landskamper för Nya Zeeland (2004-14).

Klubbar som spelare:
Belle-Clair Soccer (1979–86),
Three Kings United
Glenfield Rovers
Bay Olympic
Hibiscus Coast

Lag som tränare:
Takapuna AFC (2016),
UCLA Bruins (2017–19 assisterande och målvaktstränare),
Loyola Marymount Lions (2020-21).

Mellan 1991 och 1998 spelade hon även basketboll och tennis på elitnivå. 
Då hon är gift med nyazeeländaren Grant Bindon, och flyttade dit så blev hon landslagskvinna för Nya Zeeland istället för USA.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA ETT SKÖNT VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv