• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 30:e juni 2022

Pildammsparken; bra, 1794 inte bra, Vera bra.

NATIONALDAG:

Demokratiska republiken Kongo

NAMNSDAG
Elof och Leif 


TEMADAG:
Pilsnerkorvens dag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30/6:
1996: Tyskland vinner EM på ett sätt som aldrig mer kommer att ske.
2002: Brasilien tar som hittills enda landslag sitt femte VM.
2006: Leandro Cufé blir unik som den ende i VM som blivit utvisad utan att ha varit på planen.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 30/6:
Inga över 50 landskamper.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 29:E JUNI 2022.

Pildammsparken; bra, 1794 inte bra, Vera bra.

Det är mycket läkarbesök och provtagningar för tillfället. Igår var det hustrun som hade lite provtagningar på sjukhuset. Jag körd henne och tog med hundarna. Då proven togs passade jag och hundarna på att ta vår förmiddagspromenad i Pildammsparken. Då vi kommit hem och tagit vår obligatoriska brunchfika kollade jag upp väderprognoserna. De hade visat på häftigt regn idag och då tyckte jag att det var bäst att ställa in all golf. Men vid elvatiden så var det inget regn längre i prognoserna och då kunde jag spela Veterangolfen i vanlig ordning. Tyvärr hade anmälningstiden gått ut, men ett telefonsamtal till golfklubben gjorde att jag kom med i lottningen trots allt och går ut först av alla klockan tio i nio.

Då jag gjort i ordning loungegruppen var det dags för en hel dags läsning. Jag hade tvåhundra sidor kvar av Niklas Natt och Dags andra bok i Bellman noir-serien. Den första hette 1793 och beskrev Stockholm under detta år, med en kriminalhistoria där enarmade Mickel Cardell är en av huvudpersonerna. Jag minns att jag tyckte bra om boken och givetvis skull jag läsa fortsättningen 1794. Det var den boken jag avslutad igår. Den var mest koncentrerad på den stora nöd som rådde och det var mycket elände som beskrevs. Historien var inte alls något att hurra för och ärligt talat så förstod jag inte hur många händelser kom till eller hur det verkligen slutade. Då sista och tredje delen 1795 också kommit ut så är jag väldigt tveksam till om jag vill offra tid på den boken.
 

Tv:n tog sedan över och då var det Morden i Midsomer som gällde. Nej, det var det inte, men för några år sedan så var det ju så att efter Allsång på Skansen visades årets nya Midsomer-avsnitt. Det nya nu är att vi hos oss gärna tittar på SVT-play och kan se det vi vill när som helst under veckan. Efter Allsången visas Vera. Den tuffa poliskommissarien från Newcastle. Det var säsong elva som visades och avsnitt ett hette Witness. Det handlad om ett vittne till en misshandel som hittades ihjälslagna. Under berättelsen rullas en historia upp som gör att man hela tiden hittar nya kandidater till mördare. Ett bra avsnitt i en serie som jag gillar.  

IDAG TORSDAGEN DEN 30:E JUNI 2022.

NATIONALDAG:
Demokratiska republiken Kongo  

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
Namnsdagar för den 30:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Commemoratio Sancti Pauli (Denna benämning, som betyder Sankt Pauli åminnelsedag, fanns på dagens datum i de allra äldsta helgonkalendarierna till minne av Sankt Paulus) och Martialis
1901–1985 – Elof
1986–1992 – Elof, Elvira (nu 1 mars) och Viran (utgått)
1993–2000 – Elof och Leif
Från 2001 – Elof och Leif

NAMNSDAG
Elof och Leif 

Namnsdagar för den 30:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Commemoratio Sancti Pauli (Denna benämning, som betyder Sankt Pauli åminnelsedag, fanns på dagens datum i de allra äldsta helgonkalendarierna till minne av Sankt Paulus) och Martialis
1901–1985 – Elof
1986–1992 – Elof, Elvira (nu 1 mars) och Viran (utgått)
1993–2000 – Elof och Leif
Från 2001 – Elof och Leif

TEMADAG:
Pilsnerkorvens dag.

Bullens pilsnerkorv såg dagens ljus första gången 1953. Med sin fantastiska tidlösa design har Bullens pilsnerkorv idag uppnått närmast kultstatus. Pilsnerkorvens dag är självklart instiftad av Bullens pilsnerkorv. Detta skedde 2013 på korvens 60-årsdag och på Bullen Berglunds födelsedag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 30:E JUNI 2022.

2002 Brasilien världsmästare igen.

Se ett sammandrag av matchen Se ett sammandrag av matchen
Wembley Stadion var idag 1996 värd för EM-finalen i fotboll. 73 611 åskådare hade samlats för att se Tysklands första EM-final. De vann visserligen både 1972 och 1980 men då som Västtyskland. Denna gång vann de på ett sätt som troligen aldrig kommer att återupprepas. Tjeckiens Patrik Berger hade gett sitt land ledningen på straff efter 59 minuter och i 73:e minuten kvitterade inhopparen Oliver Bierhoff. Han hade då varit på planen i fyra minuter. Förlängningen varade i fem minuter. Då gjorde Oliver Bierhoff sitt andra mål och det var unikt då man hade en regel kallad ”Golden Goal” som fungerade som sudden death i ishockey. Matchen var alltså över och Tyskland var Europamästare.

2002 Brasilien världsmästare igen.

Se ett sammandrag av matchen Se ett sammandrag av matchen
För första gången arrangerade två länder VM i fotboll. Japan åkte ut i åttondelsfinalen mot Turkiet. Samma Turkiet slog andra värdlandet Sydkorea i matchen om tredje pris. Finalen gick på International Stadium i Yokohama idag 2002. Det blev en jämn final mellan Tyskland och Brasilien fram till 67 minuten då Ronaldo slog till för första gången. Det blev även ett andra mål av skyttekungen och med 2-0 till Brasilien blev landet det första och hittills enda landet som vunnit fem världsmästerskap.

2006 Cufre till VM-historien för utvisning.

Tyskland mötte i sitt hemma-VM Argentina i kvartsfinal idag 2006. Det blev en tuff och gruffig match. Redan efter tre minuter fick Lukas Podolski matchens första varning. Trots att det blev 1-1, förlängning och straffar klarade sig alla spelare utan någon utvisning. Men då Jens Lehmann räddade Esteban Cambiassos straff och Tyskland var vidare till semifinal bröt ett stort slagsmål ut och efter detta fick argentinaren Leandro Cufré en unik utvisning. Han är nämligen den förste spelare i VM som blivit utvisad trots att han satt på avbytarbänken under hela matchen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 30:E JUNI 2022.

Inga över 50 landskamper.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 30:E JUNI 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA TORSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv