• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 11:e oktober 2022

RUBRIKER.

Indiska köttbullar med äpple och lökchutney.  Lottning till EM-kval.  PL bottenmöte, ja.

NAMNSDAG:
Erling och Jarl

TEMADAGAR:
Äpplemustens Dag,  Internationella flickdagen,  Internationella komma-ut-dagen och Ada Lovelace-dagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 11/10:
1958: Bill Nicholson tar över som manager för Spurs.
1962: Pelé mot Eusebio.
2006: Englands målvakt Robinson gör en grov miss.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA DEN 11/10:
Kika van ES, Seamus COLEMAN, Bobby CHARLTON.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 10:E OKTOBER 2022.

Indiska köttbullar med äpple och lökchutney

Måndag innebär att hämta familjekasse med tre middagar för fyra personer på City Gross. Fyra middagar är perfekt för veckan då vi är tre. Alltså blir det ett par lunchlådor som gör att vi har mat varje dag hela veckan. Tillbehören, och allt annat som kan behövas under veckan valde jag att handla på ICA Maxi Toftanäs. Jag gillar den affären då de har eget bageri med goda och annorlunda matbröd. Då jag kommit hem så var det daggs för första middagen. Den kallades ”Indiska köttbullar med äpple och lökchutney”. 30-40 minuter påstod receptet att det skulle ta, men det får man ta med en nypa salt. Fast all matlagning blir ju godast om man tar det med en nypa salt. Det blev många köttbullar över till mig då jag gjorde rätten med vegoköttbullar till resten av familjen. Igår förklarade jag att hösten var i antågande, men jag kunde fortfarande sitta på altanen med mitt kaffe och ICA Kurirens båda tävlingskorsord.
 

Lottning till EM-kval.

Fotbollsmässigt så var den största nyheten för sportintresserade svenskar givetvis lottningen från söndagen som skulle bestämma vilka som hamnade i vilken kvalgrupp till EM-kvalet som startar till våren. Sverige hade ju klantat till det för sig genom fiaskot i Nations League. Det innebar att de låg i tredje seedningsgruppen och skulle få möta två bättre seedade lag. Trots att det är bra lag så anser jag inte att Belgien och Österrike är alltför skrämmande. Azerbajdzjan och Estland ska Sverige bara enkelt kunna klara av. Men det fanns givetvis både hysteriskt svåra alternativ och lite enklare motståndare. Fast om Sverige inte kan bli bland de två första i gruppen så har de inte i EM att göra.
 
PL bottenmöte, ja.

Det blev ett avsnitt av trädgårdsdeckarna Rosemary & Thyme innan jag fick Tv:n för mig själv och bottenmötet i Premier League mellan Nottingham Forest och Aston Villa. Det startade sprudlande, och efter drygt 20 minuter stod det 1-1. Sedan förstod man ganska snart varför lagen ligger på de platser som de gör i Premier League. Det hände ingenting, men den delade poängen gjorde att Forest passerade Leicester i botten. Fast Nottinghams intressanta historia ligger 40 år tillbaka i tiden. Då lyckades de med något väldigt unikt. De tog sitt enda engelska mästerskap, men lyckades bli motsvarande Champions Leaguemästare två gånger

IDAG; TISDAGEN DEN 11:E OKTOBER 2022.

NAMNSDAGAR:
 Erling och Jarl

Namnsdagar för den 11:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1620 – Firmicus
1620–1679 – Burckhard (till minne av en biskop i Würzburg på 700-talet)
1680–1900 – Probus
1901–1985 – Erling
1986–1992 – Erling, Elvin (utgått) och Elvina (utgått)
1993–2000 – Erling och Jarl
Från 2001 – Erling och Jarl
TEMADAGAR:
Äpplemustens Dag,  Internationella flickdagen,  Internationella komma-ut-dagen och Ada Lovelace-dagen
 
Äppelmustens Dag

Äpplemustens Dag är en helt ovanlig dag, vigd åt att hylla denna ädla dryck!  Var med och uppmärksamma temadagen, och hjälp till att stärka äpplemust både som dryck, smakhöjare och törstsläckare.
 
Internationella flickdagen
 
Plan var den första internationella organisationen som förde fram kravet till FN att inrätta en särskild dag för världens flickor. Att skapa en sådan dag var också ett av de första målen med kampanjen Because I Am a Girl. I december 2011 beslutade FN:s generalförsamling att instifta dagen. Datumet blev den 11 oktober varje år.
 
Internationella komma-ut-dagen
 
I dag är det internationella komma-ut-dagen. Att komma ut kan betyda mycket men handlar i grund och botten att veta vem man är och att visa det öppet för omgivningen. Det är bara den som bryter mot normen som behöver komma ut. Normer ändras över tid, varierar beroende på vart du lever i världen. I många länder är det förbjudet att exempelvis vara homosexuell eller transperson. Sverige är ett av de bästa länderna i världen att komma ut i, vi har kommit långt när det gäller lagar kring mänskliga rättigheter, jämlikhet, jämställdhet och demokrati.
 
Ada Lovelace-dagen
 
Ada Lovelace-dagen infaller andra tisdagen i oktober och är instiftad av Suw Charman-Anderson. Dagen har målet att stärka den kvinnliga närvaron inom vetenskap, teknologi, ingenjörsvetenskap och matematik. Ada var en brittisk matematiker och skribent. Hon är mest ihågkommen för sitt arbete med Charles Babbages mekaniska dator, den analytiska maskinen. Hennes anteckningar om maskinen innehåller den första algoritm som är avsedd att bearbetas med en maskin. Därför beskrivs hon ofta som historiens första datorprogrammerare.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 11:E OKTOBER.

1958 Bill Nicholson ny manager i Tottenham.
 
Bill Nicholson höll sig till Tottenham Hotspur i hela sitt liv. Från 1938 till 1955 spelade han 314 matcher för laget. Det blev till en landskamp för England också men det var enda gången han lämnade Tottenham. 1958 fick Spurs manager Jimmy Anderson sparken och idag tillträdde Bill Nicholson som ny manager. På eftermiddagen var det match mot Everton och man får säga att debuten som manager gick ganska bra. Tottenham vann idag 1958 med 10-4. 1961 firade Bill och hans lag sin största triumf genom att vinna dubbeln, ligan och FA-cupen. 1974 förlorade Tottenham UEFA-cup finalen mot Feyenoord och då sa Bill upp sig som manager för laget han tillhört i 36 år.
Benfica 2 x 5 Santos - Final Mundial Interclubes Benfica 2 x 5 Santos - Final Mundial Interclubes
1962 Pelé är fortfarande världens bästa.
 
Santos från Sydamerika och Benfica från Europa möttes idag i Lissabon i andra matchen av Intercontinental Cup. Santos hade vunnit första matchen den 19:e september på Maracaña med 3-2 så de borde ha god chans att vinna hela cupen med en seger hemma. Fast de flesta tänkte inte så mycket på vilket lag som skulle vinna utan mer på vilken världsstjärna som skulle glänsa mest. Båda lagen hade en stor stjärna, kanske de två bästa fotbollsspelarna just då. I Santos spelade Pelé och i Benfica Eusebio. Det blev Santos och Pelé som regerade. Santos vann dagens match med hela 5-2 och Pelé som avgjort första mötet gjorde ett hat trick i dagens match.
Robinsons miss. Robinsons miss.
2006 enkelt göra mål på England.
 
Kvalet till EM 2008 hade kommit igång efter sommarens VM i Tyskland. England hade bortamatch idag 2006 mot Kroatien. Det var tredje omgången för båda nationerna och hittills hade ingen av den släppt in något mål. England keeper Paul Robinson var den förste som fick ge sig efter ett nickmål av Kroatiens brasse Eduardo. Men det är det som inträffade åtta minuter senare som alla kommer ihåg efteråt. Då hade Phil Neville bollen och skickade den bak till sin målvakt som skulle rensa upp. Men en liten tuva gjorde att bollen hoppade till just då Robinson tog sats att dra på. Det resulterade i ett praktfullt hål i luften och en boll som sakta och försmädligt rullade in i mål. England förlorade med 2-0 och Robinson hölls utanför landslaget i två år.
 
Fast Paul Robinson har gjort mål också som det mot Watford i Premier League. Målet finns på andra videon HÄR

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 11:E OKTOBER.

Kika van ES blir 31 år.
 
Kika van ES är född 1991 i Boxmeer, Nederländerna.
Försvarare
37 U- och 76 A-landskamper för Nederländerna (2009-).

Klubbar som spelare:
Olympia '18 (2003-08),
Willem II (2008–10),
VVV-Venlo (2010–12),
PSV/FC Eindhoven (2012–16),
Achilles '29 (2016–17),
FC Twente (2017–18),
Ajax (2018–19),
Everton (2019-20),
FC Twente (2020-22),
PSV (2022-)

Van Es var en del av den nederländska trupp som spelade EM på hemmaplan år 2017. Laget vann mästerskapet och Kika van Es spelade samtliga sex matcher för Nederländerna.
Seamus COLEMAN blir 34 år.
 
Seamus COLEMAN är född 1988 i Killybegs, Irland
Försvarare
13 U- och 66 A-landskamper för Irland (2007-).

Klubbar som spelare:
St. Catherine's (2000-06),
Sligo Rovers (2006-09),
Everton (2009-),
Blackpool (2010 lån).

Seamus startade som utövare av Gaelic football innan han gick övertill vanlig fotboll. 2009 och 2010 utsågs han till Irlands bäste U-21spelare
Bobby CHARLTON blir 85 år.
 
Sir Robert "Bobby" CHARLTON är född 1937 i Ashington, England
Anfallare
11 U- och 106 A-landskamper för England (1953-70).

Klubbar som spelare:
Manchester United (1953-73) 606 matcher,
Preston North End (1974-75),
Waterford United (1976).

Lag som tränare:
Preston North End (1973-75 spelande tränare),
Wigan Athletic (1983 hjälptränare).

En Manchester Unitedlegend som bl a överlevde Münchenkraschen 1958.
Världsmästare 1966.
Bobby Charlton kallas numera oftast för Sir Bobby efter att han 1994 blivit adlad av den engelska drottningen. Sir Bobby satt i Manchester Uniteds styrelse fram till 2019.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 11:E OKTOBER 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA TISDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv