• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 17:e juni 2021

Vackert väder med medioker golf, Ska Danmark ockå  få tre poäng idag? Wales nästan klara och Italien är det. De är min favorit till EM-titeln.

IDAG, 17/6 -21:
Nationaldag: Island
Temadag: Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka
Namnsdagar: Torborg och Torvald

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 17/6:
1902: Norwich City FC grundas.
1962: VM-finalen mellan Brasilien och Tjeckoslovakien.
1994: Diana Ross öppnar fotbolls-VM med en praktmiss.
2003: David Beckham väljer nr 23 i Real Madrid.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 17/6:
Jordan, Alan.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN ONSDAGEN DEN 16/6 2021.

Vackert väder var det lovat och det blev det också. Då gäller det att ta hundrundan tidigt. Det gjorde vi och de tre husdjuren hann även få sin leverpastejmacka innan jag tog mig till Ljunghusens Golfklubb. Micke falk har Handelsbanken som sin bank och de har golftid på Ljunghusens GK som trogna kunder kan  använda två gånger om året. Jag är tacksam att han ofta väljer ut mig som en av de uinbjudna i bollen. Även två av Mickes nyvunna golfvänner var med. Micke valde att spela tillsammans med den säkraste golfaren av de två och jag spelade med Micke nummer två. Vi klarade oss inte så bra utan förlorade och fick bjuda de två segrarna på förfriskningar efter matchen. I vanlig ordning hade jag mina 29 poäng som är sju sämre än vad jag borde ha för att gå på mitt handikapp. Micke hade betydligt sämre resultat, så efter spelet igår hade han inte passerat mig i handikapp.
 

Under tiden vi spelade golf och fikade efter matchen spelade Finland som hemmalag på St Petersburg Stadion. Fast det var Ryssland de mötte så detta lag var det riktiga hemmalaget i detta märkliga EM. Då tänker jag givetvis på spelplatserna. Finland gjorde tydligen 1-0 men målet blev bortdömt med så minimal offside att det är omöjligt att se om det var riktigt. Det gäller ju inte bara att dra upp en massa linjer. Frågan är ju: När slogs passningen och när exakt lämnade bollen foten på passaren. I vilek fall som helst dömdes målet bort och ryssarna fick in en boll istället. Nu ska bara Danmark slå Belgien idag så har alla lag i gruppen en seger och en förlust efter två matcher.
 

Grupp A klarade av sina matcher så att alla lag där nu har spelat två matcher. Åter igen ett oerhört märkligt val av matcharena. En friidrottsstadion i Baku där Wales och Turkiet möttes. Turkarna hade spelat bra innan EM, men väl på plats så hade de ine mycket att komma med. Först 0-3 av Italien och så 0-2 igår av Wales. Och då missade Wales dessutom en straff. Fast det var lite rättvist då det egentligen inte var straff när Bale slängde ut sitt ben för att det skulle träffa en turkisk försvarare. Då han sedan föll omkull, gick domaren på det occh dömde straff. Så det var rättvisa skipad då Bale slog straffen högt över målet. Men på övertid kom tvåan och Wales är så gott som klara för åttondelsfinalerna.
 

Samma kan man säga om min favorit till att vinna VM: Italien. De är klara för åttondelarna. Visserligen är de ett av alla lag somhar hemmamatcher, men trots detta väntades de få en kamp av Schweiz. Men Schweiz består av en märklig sammansättning spelare. Många strjärnor, men också divor och spelare som måste vara oerhört svårt att få ihop som ett lag. Det lyckades inte igår heller. Däremot är Italien ETT lag. De imponerar match efter match. Presterar mål och håller tätt bakåt. Turkiet eller Schweiz spelade inte så stor roll. Två stycken segrar, båda med 3-0 gör att det blir en gruppfinal i sista matchen då Italien möter Wales. Båda obesegrade, men det tror jag inte Wales är efter att gruppspelet är klart.

IDAG: TORSDAGEN DEN 17/6 2021.

MNATIONALDAG:
Island

Islands nationaldag firas den 17 juni. Då firar man årsdagen av då Island 1944 blev republik, självständig från Danmark. Danmark var vid denna tid ockuperat av Tyskland, medan USA, Kanada och Storbritannien hade skickat soldater till Island. När Islands unionsavtal med Danmark löpte ut 1943 kunde inte nya unionsrevisioner hållas på grund av ockupation och Island förklarade sig självständig republik under det kommande året.

TEMADAG:
Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka

1995 beslöt FN att införa Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka. Den inträffar den 17:e juni varje år. Man vill få människor att tänka på att över en miljard fattiga och utsatta människor bor på de torraste landområdena i världen.

NAMNSDAGAR:
Torborg och Torvald

Namnsdagar för den 17:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Botolf (till minne av en engelsk abbot i Lincolnshire på 600-talet)
1901–1985 – Torborg
1986–1992 – Torborg, Torhild (utgått) och Toril (utgått)
1993–2000 – Torborg och Torvald
Från 2001 – Torborg och Torvald

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 17:E JUNI.

1902 Norwich City bildas

Norwich CEYMS F.C. var ett fotbollslag som grundades 1988. CEYMS står för Church of England Young Men's Society. Idag 1902 var kaptenen och vice kaptenen ur denna klubb på Criterion Cafe. De tyckte att ambitionen inte var tillräckligt stor så de bestämde sig för att starta en egen fotbollsklubb. Det blev Norwich City FC. Efter två amatörår blev klubben professionell. Mest beroende på att de uteslöts ut amatörligan för att vissa spelare hade fått lite betalning. 1921 kom de med i proffsligan och 1992 var de med i första Premier League.

1962 Brasilien – Tjeckoslovakien

På Estadio Nacional i Santiago i Chile spelades idag 1962 den sjunde VM-finalen i fotboll. 56 länder hade kvalat och 16 var med i turneringen. Finalen stod mellan de regerande världsmästarna Brasilien och Tjeckoslovakien. Josef Masopust gav tjeckerna ledningen efter en kvart, men sedan var det bara Brasilien. Pelé hade skadat sig redan i andra matchen men det fanns spelare som Amarildo, Zito och Vava som kunde göra mål. 3-1 slutade finalen och för andra och senaste gången hade en nation försvarat sitt världsmästerskap.

1994 VM i USA

Första matchen i fotbolls-VM i USA spelades idag 1994 på Soldier Field i Chicago. Tyskland vann över Bolivia med 1-0 och målet gjordes av Jürgen Klinsmann. Fast det som de flesta kommer ihåg är invigningen. Efter ett tal av Oprah Winfrey presenterade hon Diana Ross som framförde sin nya singel "I'm Coming Out". Under låten skulle Ross lägga en straff så att målet rämnade då bollen träffade nätmaskorna. Det var då bloopern kom. Diana Ross sköt så illa att bollen gick långt utanför mål, men målet rasade i alla fall. Det fanns ingen chans att göra en andra tagning i direktsändningen.

2003 Beckham till Real och varför nummer 23?

David Beckham var 14 år då han skrev på för Manchester United 1991. Ryktet gick att han och Sir Alex inte gick riktigt ihop. Hur det nu än var så flyttade han från Manchester idag 2003 då han skrev på för Real Madrid. David ville givetvis ha nummer 7, men det var redan upptaget av Raul. Då David kollade över de lediga numren påpekade Davids fru Victoria att basketstjärnan Michael Jordan just hade slutat sin karriär och hade David spelat basketboll i Washington Wizards hade Jordans 23 varit ledigt. På så sätt blev det 23 i Real Madrid och det numret passade ju ännu bättre då Beckham 2007 flyttade till USA och LA Galaxy.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 17:E JUNI.

Jordan HENDERSON blir 31 år

Jordan Brian HENDERSON är född 1990 i Sunderland, England.
Mittfältare
29 U- och 59 A-landskamper för England (2009-).

Klubbar som spelare:
Sunderland (2006-11),
Coventry City (2009 lån),
Liverpool (2011-).

Säsongen 2010-2011 spelade Henderson i 37 av lagets 38 ligamatcher och blev för andra året i rad utsedd till klubbens bästa unga spelare.

Alan DZAGOEV blir 31 år

Alan Yelizbarovich DZAGOEV är född 1990 i Beslan, Sovjetunionen
Mittfältare/anfallare
9 U- och 59 A-landskamper för Ryssland (2007-).

Klubbar som spelare:
Yunost Vladikavkaz (1999–2005),
Konoplyov (2005–06),
Krylia Sovetov-SOK (2006–07),
CSKA Moskva (2008–).

Det var hans mor som var så intresserad av fotboll att hon tog Alan och hans bror Gela till närmsta fotbollsklubb för att de skulle starta med den sporten.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv