• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 13:e november 2018

Fotbollsgala skrämdes bort från Malmö Arena.
De två svenska seniorlandslagen.
Pristagare 2018.

Bäst i Sverige, men inte Sveriges bäste back?

FOTBOLLSHISTORIA:
2010: Fel bild kostade mycket pengar.

FÖDDA IDAG:
Makhtar.

DAGENS TRÖJA
OLDHAMs förstatröja 1993/95

Snart så dyker de riktigt stora lagen upp i den engelska FA-cupen. Världens äldsta turnering har hunnit till 128-delsfinalerna. Då är det sex matcher kvar till finalen. Det är det för Oldham som igår var i Hampton och mötte Hampton & Richmond Borough FC. Efter 87 minuter såg det ut att bli förlust, men Oldham vände och gjorde 2-1 i 95:e minuten. Alltså en Oldhamtröja idag.

Fotbollsgala skrämdes bort från Malmö Arena.


Nu var det dags för årets sista ligauppehåll då det ska spelas klart i UEFA Nations League från torsdag till måndag. Detta betyder att alla Europas fotbollsnationer håller på att samla ihop sina landslag. Fast i Sverige väntar man med samlingen en dag då det var stora festligheter på Globen. Samlingen kallas Fotbollsgalan ochb det är då alla de bästa fotbollsspelarna får priser. 2009 och 2010 hade Percy Nilsson lyckats få evenemanget till den sedan ett år tillbaka nyöppnade Malmö Arena. Jag jobbade halvtid hos min  kompis Micke Falk i Fotbollsaffären och han hade fått två biljetter som jag och min dotter fick då han själv inte hade tillfälle att gå. Det var väl kul att se detta evenemang liive, men tyvärr är det enda jag kommer ihåg ett gäng idiotiska MFF-supportern som satt och buade så fort en spelare från Helsingborgs IF nämndes som nominerad till något pris. Då var det så att man skämdes över att vara malmöbo. Men sedan dess har inte Malmö Arena varit aktuellt för denna gala fler gånger och det har jag full förståelse för.
 

De två svenska seniorlandslagen.


Årets gala var som vanligt en gammal sammanställning av året som gått. Damlandslaget tog sig i kvalet till VM och herrlandslaget deltog ju iett VM i Ryssland. De var ingen ”Gräva Guld-fotboll”. Sverige spelade egentligen ganska tråkigt, men de kravlade sig vidare i många lägen och tog sig ända till kvartsfinal. Sveriges femte bästa prestation i ett VM. För tittar man på maratontabellen över VM i alla tider så ligger faktiskt Sverige tia. De nio landslag som ligger före Sverige är Brasilien, (Väst-) Tyskland, Italien, Argentina, Frankrike, England, Spanien, Nederländerna och Uruguay. Det är alltså enbart världsmästare utom Nederländerna som i och för sig varit i tre finaler, men förlorat dem alla.
 

Pristagare 2018.


Åter till Fotbollsgalan. Gårdagens och 2018 års priser var drygt tjugo stycken varav tre som handlar om årets tränare, årets mest värdefulle spelare och årets nykomling i herrarnas allsvenska delas ut på Allsvenskans stora pris nästa måndag, 19 november. Här finns arton pristagare:

Årets tränare dam: Stellan Karlsson, Piteå. (Övriga nominerade: Jonas Eidevall, och Marcus Lantz.)

MVP damallsvenskan: Julia Karlernäs, Piteå. (Övriga nominerade: Sif Atladóttir och Caroline Seger.)

Årets genombrott i damallsvenskan: Anna Anvegård, Växjö. (Övriga nominerade: Rebecka Blomqvist, Julia Zigiotti Olme.)

Årets domare dam: Tess Olofsson.

Årets domare herr: Andreas Ekberg.

Årets forward dam: Anja Mittag, FC Rosengård (Övriga nominerade: Anna Anvegård, Stina Blackstenius.)

Årets forward herr: Zlatan Ibrahimović, Manchester United/LA Galaxy. (Övriga nominerade: Saman Ghoddos, Ola Toivonen.)

Årets mittfältare dam: Caroline Seger, FC Rosengård. (Övriga nominerade: Kosovare Asllani, Jelena Čanković.)

Årets mittfältare herr: Viktor Claesson, FC Krasnodar. (Övriga nominerade: Albin Ekdal, Emil Forsberg.)

Årets målvakt dam: Hedvig Lindahl, Chelsea FC. (Övriga nominerade: Loes Geurts, Zećira Mušović.)

Årets målvakt herr: Robin Olsen, FC Köpenhamn/AS Roma. (Övriga nominerade: Karl-Johan Johnsson, Kristoffer Nordfeldt.)

Fotbollskanalens hederspris: Lotta Schelin.

Årets back dam: Nilla Fischer, Wfl Wolfsburg. (Övriga nominerade: Hanna Glas, Linda Sembrant.)

Årets back herr: Andreas Granqvist, FC Krasnodar/Helsingborgs IF. (Övriga nominerade: Ludwig Augustinsson, Victor Nilsson Lindelöf.)

Number 10:  Grunden BoIS.

Diamantbollen: Nilla Fischer, Wfl Wolfsburg.

Guldbollen: Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United.
 

Bäst i Sverige, men inte Sveriges bäste back?


De två mest presigefyllda priserna är givetvis Diamantbollen och Guldbollen. Nilla Fischer gav i sitt tacktal en rejäl känga åt jämlikheten i fotboll och konstateradeatt om hon varit man hade hon genom fotbollen varit ekonomiskt oberoende resten av sitt och sin familjs liv. Tennisen har lyckats få det helt jämlikt vad det gäller prispengar. Fotbollen måste vara en av de sporter som är mest ojämlikt mellan könen. När det gäller Victor Nilsson Lindelöf som fick priset som Sveriges bäste fotbollsspelare så syns det migmycket märkligt att han är back och inte sveriges bäst back. Det priset fick Andreas Granqvist. Hur ska man kunna förklara detta?

FOTBOLLSHISTORIA från den 13:e november

2010 Fel bild

Remembrance Day är en dag som firas över stora delar av världen. I Storbritannien visar man sin respekt för dem som stred i världskrigen och man bär ofta en röd vallmoblomma, en Poppy. Denna symbol brukar också många fotbollsklubbar ha på sina matchtröjor vid denna tid på året.
 

Då Airdrie United, i skottska division två, idag 2010 mötte Livingston hemma hade man dessutom tryckt upp ett matchprogram med soldater på ett tåg och texten ”Lest We Forget”. (Så att vi inte glömmer). Eftersom Network Rail sponsrade Airdrie United tyckte klubben att det var extra bra att de hittat en bild av soldater på ett tåg. Nu visade det sig att soldaterna på bilden var tyska nazist-soldater och i och med detta drog Network Rail tillbaka sin sponsring av klubben. Det gäller att kolla upp vilka bilder man väljer.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 13:e november

Mokhtar DAHARI blev 37 år

Mohtar var född 1953 Setapak i Malaysia och dog den 11:e juli 1991 i Subang Jaya i Malaysia i ALS
Anfallare
167 A-landskamper för Malaysia.
Klubbar som spelare:
Selangor FA (1972–87),
Kwong Yik Bank (1988–90).
MERITER:
Selangor FA
First Division (1): 1984
Malaysia Cup (10): 1972, 1973, 1975, 1976, 1978, 1979, 1981, 1982, 1984, 1986
Charity Cup (Sultan Haji Ahmad Shah Cup) (2): 1985, 1987

Malaysias landslag.
Pestabola Merdeka: vinnare: 1973, 1974, 1976, 1979
SEA Games: vinnare: 1977, 1979
Asiatiska mästerskapen: Brons: 1974

Etiketter: oldham athletic

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv