• Boris dagliga blogg

Fredagen den 2:a september 2016.

Asiens VM-kval har kommit till sista fasen.
I Sydamerika är man inne i sjunde omgången.
Svenskarna klarade oavgjort i Kroatien i U-21 EM-kval.
Nederländerna bör inte skrämma Sverige. Kunde Island slå ut den från EM så...


FOTBOLLSHISTORIA: 
1893: Efter fem år av Engelsk ligafotboll spelas den första matchen i London.
1920: Belgien tar guld i den märkligaste OS-finalen i fotbollens historia.

FÖDDA: Bill, Alain, Carlos, Andreas.
LIVERPOOLARE: John.
DAGENS TRÖJA
SYDKOREAs förstatröja i VM 2010.

Asiens VM-kval har kommit till sista fasen.


En hel del fotboll spelades igår, och många matcher var av betydelse. Asiens VM-kval inledde sista steget. Efter två omgångar där den första innehöll ”blåbärsnationer” med utslagning enligt cupmodell, har man spelat en andra omgång som innehöll åtta grupper med fem lag i varje. Ettan gick till tredje steget och det gjorde även de fyra bästa grupptvåorna. Tredje steget som inleddes igår innehåller två grupper med sex lag i varje. Grupp A Iran, Sydkorea, Uzbekistan, Kina, Syrien och Qatar, och Grupp B med Australien, Förenade Arabemiraten, Saudiarabien, Japan, Thailand och Irak. De två bästa lagen i varje grupp går till VM och treorna får kvala vidare mot lag från andra världsdelar.
 

I Sydamerika är man inne i sjunde omgången.


Även Sydamerika VM-kvalade. Där spelades sjunde omgången och alla tio länder från Sydamerika deltar. Med matcher hemma och borta går de fyra bästa lagen till VM och femman för kvala vidare mot något land från övriga världen. Innan de tre matcherna spelades igår och natten till idag så var de direktkvalificerade lagen Ecuador, Uruguay, Argentina och Colombia, men det är inte fel att gissa att Brasilien till slut letat sig upp bland de fyra med VM-biljett. Brasilien har ju aldrig missat ett VM-kval.
 

Svenskarna klarade oavgjort i Kroatien i U-21 EM-kval.


EM-kval spelades för U-21 lag. De svenska killarna hade åkt till Koprivnica i norra Kroatien. Där spelades en tidig gruppfinal och den slutade 1-1. Det innebär att avståndet mellan de båda i tabelltoppen fortfarande är två poäng, men Kroatien har då en match mer spelad än Sverige. Så det ser lovande ut även om Spanien skuggar på tredje plats.
 

Nederländerna bör inte skrämma Sverige. Kunde Island slå ut den från EM så...


Slutligen spelades det även A-kamper i Europa. VM-kvalet har inte startat är så det var träningsmatcher som gällde. Faktiskt hade laget i tre matcher försökt para ihop sig till lite jämbördigt motstånd. Trots bedrövliga insatser de senaste åren så får Nederländernas möte hemma mot Grekland räknas som en jämbördig match. Speciellt intressant med tanke på att Sverige har Nederländerna i sin kvalgrupp. De är bara att hoppas att holländarna är lika dåliga då som igår. 2-1 till Grekland slutade matchen. Belgien – Spanien 0-2 och Italien – Frankrike 1-3. Sedan fanns det en ”pajasmatch” som Portugal som mötte Gibraltar. Slutresultatet är lika ointressant som matchen i sig.

FOTBOLLSHISTORIA från den 2:a september 1893 Ligan kommer till London. 1920 OS final i Antwerpen

 

1893 Första ligamatchen i London

 
Nuförtiden är London den stad i England som alltid har flest lag i högsta serien, men så var det inte från början. Då Football League startade 1888 var de flesta lagen från den norra delen av England. Det dröjde ända till idag 1893 innan den första ligamatchen spelades i London. Den var på Manor Ground i Plumstead som Arsenal, eller Woolwich Arsenal som laget kallades, tog emot Newcastle United. 10 000 hade samlats för att se de båda lagen broderligt dela på poängen i en match som slutade 2-2.
 

1920 Belgien tar guld hemma i OS

 
Fotboll var inte en av de ordinarie sporterna på OS-programmet. Men redan i andra sommar OS 1900 fanns det med. 1920 gick sommar-OS i Belgien och Antwerpen. Idag hade man kommit fram till final i fotbollsturneringen som givetvis endast var för herrar och amatörer. Belgien hade gått direkt till kvartsfinalen och vann över Spanien med 3-1. I semin besegrades Nederländerna med 3-0. Dagens final stod mellan värdlandet Belgien och Tjeckoslovakien. Belgien vann med 2-0 och blev Olympiska mästare. Men Tjeckoslovakien blev inte silvermedaljörer. De var så missnöjda med den engelske domaren John Lewis, som i 40:e minuten visade ut en tjeck efter för mycket protester, så hela laget följde med ut och vägrade komma tillbaka igen. Finalen var över på 40 minuter.
 

Men OS turneringen i fotboll var inte över. Då Tjeckoslovakien blev diskvalificerade var man tvungen att spela fler matcher för att avgöra vilket land som skulle få silver och brons. Spanien fick chansen att kvala in till denna match och mötte Nederländerna den 5:e september. 3-1 slutade det och Spanien tog silvret. Turneringen går till historien som den enda där ett av finallagen blivit diskvalificerade.

FÖDDA IDAG

Blev 68 år Bill SHANKLY född 1913
Mittfältare
12 landskamper för Skottland.

Klubbar som spelare: 1931 till 1949
Cronberry Eglinton,
Carlisle United
och Preston North End. 

Lag som tränare: 1949 till 1974
Carlisle United,
Grimsby Town,
Workington,
Huddersfield Town
och Liverpool.

Bill kunde stått med bland LIVERPOOLARE, men där finns bara de som haft kontrakt med Liverpool FC som spelare. Bill var däremot en hyllad tränare vars namn fortfarande lever kvar i klubben.

64 år Alain GIRESSE född 1952
Mittfältare
47 landskamper för Frankrike.

Klubbar som spelare: 1974 till 2003
Bordeaux
och Marseille. 

Lag som tränare: 1995 till idag
Toulouse,
Paris Saint-Germain,
Toulouse igen,
FAR Rabat,
Georgiens landslag,
Gabons landslag,
Malis landslag 
och Senegals landslag.

55 år Carlos VALDERRAMA född 1961
Mittfältare
111 landskamper för Colombia.

Klubbar som spelare: 1981 till2002
Unión Magdalena,
Millonarios,
Deportivo Cali,
Montpellier,
Valladolid,
Independiente Medellín,
Atlético Junior,
Tampa Bay Mutiny,
Miami Fusion,
Tampa Bay Mutiny igen
och Colorado Rapids.

49 år Andreas MÖLLER född 1967
Mittfältare
4 U-landskamper för Västtyskland och 85 landskamper för Tyskland.

Klubbar som spelare: 1973 till 2004
Eintracht Frankfurt,
Borussia Dortmund,
Eintracht Frankfurt igen,
Juventus,
Borussia Dortmund,
Schalke 04
och åter till Eintracht Frankfurt.

Lag som tränare: 2007 till 2008
Viktoria Aschaffenburg och
2015 till idag
Ungerns landslag (assisterande)

LIVERPOOLARE

Blev 30 år John NICHOLSON född 1936
Försvarare
Engelsman

Klubbar som spelare: 1957 startade han i Liverpool FC. Då kontraktet gick ut 1961 hade ha spelat 1 match utan att göra något mål.
Port Vale (1961-65),
Doncaster Rovers (1965-66)

Han omkom i en bilolycka dagen efter han fyllt 30 år.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv