• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 31:a maj 2022

Då blir det Bruce på Ullevi nästa sommar.
Biancosås med pasta.
Skåne - Norrland 2-0 och Boniface.NAMNSDAG
Petronella och Pernilla

TEMADAG:
Internationella dagen mot tobak

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 31/5:
1961: Första Mästarcupfinalen utan Real Madrid.
1970: VM i Mexiko öppnas med en mållös match.
1972: Ajax andra Mästarcupsseger i rad.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 31/5:
Marco REUS, Antti NIEMI.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 30:E MAJ 2022.

Då blir det Bruce på Ullevi nästa sommar.
 

Dagen då andra normalt lider av att gå upp tidigt för att ta sig till jobbet kunde jag vila ut lite innan hundpromenad och besök på City Gross för att hämta veckans familjekasse. Men mellan promenad och affärsbesök fick vi ett meddelande från Jönköping. Det visade sig att yngsta dottern haft lite användning av sin belgare. Han hade suttit uppkopplad på ett par datorer och lyckats fixa fyra biljetter till nästa års konsert på Ullevi i Göteborg den 26:e juni. Där är det nämligen dags för Bruce Springsteen och hans E-Street Band att gästa Sveriges andra stad igen. Alltså har jag, döttrarna och belgaren något att se fram emot till nästa år. Det blir andra gången vi ska få se och lyssna på The Boss.

Biancosås med pasta.
 

Hemma från City Gross blev det dubbel matlagning. Hustrun fixade maten till hundarna bestående av fisk, färs, potatis och morötter medan jag gick loss på ”Biancosås med pasta”. Det låter mer avancerat än det var. Rivna morötter, palsternacka, lök och vitlök stektes tillsammans med fläskfärs. Såsen var matlagningsvin och pastavatten och till detta en sallad med spenat, tomat och riven mozzarella. Gör man det i två stekjärn så tar man hälften i var panna med fläskfärs i den ena och vegofärs i den andra. Enkel middag till personer som äter kött eller inte. Efter maten var min planering att klippa gräsmattan som blivit ganska lång. (Här blev det ett litet syftningsfel. Självklart är det inte gräsmattan som blivit längre i regnet utan själva grässtråna), men man klipper inte gräs när det regnar. Definitivt inte med en handgräsklippare, så därför fick växtligheten bli ännu lite längre utanför vår altan. Jag kunde däremot sitta på den nämnda altanen och dricka kaffe och läsa lite ur ”1794”. Det gick bra då regnet smattrade på altantaket.

Skåne - Norrland 2-0 och Boniface.
 

Det är ju lite paus i fotbollandet innan landskamperna sätter igång på onsdag. Därför så har jag inget nytt att komma med där. Jo, det har jag ju. Då jag zappade kanaler på TV så var det damallsvenska och match mellan Umeå och Kristianstad. Det var en stor skånsk framgång. Kristianstad vann med 2-0, samtidigt som Rosengård lyckades få in en boll på två minuters övertid och med det vann med 2-1 över Piteå. Skåne – Norrland 2-0.

Vi hade en kort deckarkväll. C More har ju kommit med Britbox och där finns många härliga deckare. En spinoff på Fader Brown handlar om Sister Boniface Mysteries. Nunnan som hjälper polisen med att lösa olika fall. ”Lights, Camera, Murder!” hette avsnittet som handlade om en TV-inspelning på St Vincent's Convent. Det är en av Storbritanniens mest kända spionerier, men givetvis inträffar det ett mord under inspelningen. Nunnan Syster Peter är en stor fan av serien. Mördaren finner man givetvis, men ska syster Peter få en liten roll i det avsnitt som filmas på klostret?

IDAG: TISDAGEN DEN 31:A MAJ.

NAMNSDAG:

Petronella och Pernilla
 

Namnsdagar för den 31:a maj i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Petronella (till minne av aposteln Petrus dotter med detta namn).
1901–1985 – Isabella 
1986–1992 – Isabella, Iris (nu 10 februari) och Isa 
1993–2000 – Isabella (nu 30 oktober) och Isa (utgått)
Från 2001 – Petronella och Pernilla

TEMADAG:

Internationella dagen mot tobak
 

Den 31 maj är det den internationella dagen mot tobak (World No Tobacco Day). Dagen är ett initiativ från World Health Organization (WHO) men som uppmärksammas av privatpersoner, sjukhus och andra institutioner, ideella organisationer och andra hälsofrämjare. Huvudsyftet med dagen är att belysa hur tobakskonsumtion påverkar både rökare och de som exponeras mot tobaksrök med dödliga sjukdomar såsom cancer, samt för tidig död. Varje år har sitt eget tema. Dagen infördes 1988.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 31:A MAJ.

1961 Benficas första.
 

Idag 1961 spelades i Bern på Wankdorf Stadion en Mästarcupfinal mellan Benfica och Barcelona. Det var den sjätte Mästarcupfinalen och båda lagen hade för första gången tagit sig till final. Det blev en spännande och målrik tillställning som Benfica till slut vann med 3-2. Det unika med denna seger var att det var första gången något annat lag än Real Madrid vann turneringen. De hade blivit utslagna redan i första omgången av Barcelona.

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av finalen.

1970 Mexiko-Sovjet.
 

Idag 1970 öppnades VM i Mexiko med att värdlandet mötte Sovjet. Matchen slutade 0-0. Mycket påstods det bero på FIFAs ide om att så många matcher som möjligt skulle gå på bästa sändningstid i Europa. Alltså startade denna och många matcher klockan 12:00. Det var fruktansvärt varmt då och det var en fördel för lag som var vana vid varma temperaturer. Sovjet var storfavoriter, men mexikanarna påstods tåla värmen bättre, därför blev det bara 0-0. Om det var så eller inte kan inte bevisas. Däremot skedde två världsnyheter i matchen. För det första gjordes det allra första tekniska spelarbytet. Tidigare var byten bara tillåtna vid skada. Det allra första gula kortet visades i matchen. Varningar hade förekommit tidigare, men det var första gången som ”kortsystemet” användes.

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av premiärmatchen.

1972 Ajax andra i rad.
 

Idag 1972 spelades Mästarcupfinalen på De Kuip i Rotterdam inför 61 354 åskådare. Finalen gick mellan Europas bästa lag för tillfället; de försvarsstarka Inter och anfallsglada Ajax. Som väl var vann anfallsfotbollen. Ajax stod som segrare med 2-0. Detta hade de i mångt och mycket världens då bästa spelade att tacka för. Båda målen gjordes av Johann Cruyff.
 

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av finalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 31:A MAJ.

Marco REUS blir 33 år.
 

Marco REUS är född 1989 i Dortmund, Tyskland.
Mittfältare
2 U- och 48 A-landskamper för Tyskland (2009-).

Klubbar som spelare:
Post SV Dortmund (1994–96),
Borussia Dortmund (1996–2006),
Rot Weiss Ahlen (2006–09)
Borussia Mönchengladbach (2009–12)
Borussia Dortmund (2012–)

Antti NIEMI blir 50 år.
 

Antti Mikko NIEMI är född 1972 i Vanda, Finland.
Målvakt
67 A-landskamper för Finland (1992-2007).

Klubbar som spelare:
OLS (1989),
Rauman Pallo (1990),
HJK (1991-95),
FC Köpenhamn (1995-97),
Glasgow Rangers (1997-99),
Charlton Athletic (1999 lån),
Heart of Midlothian  (1999-2002),
Southampton (2002-06),
Fulham (2006-08),
Portsmouth (2009-10).  

Lag som tränare:
Finland (2010-14 målvaktstränare),
HJK (2013-14 målvaktstränare),
Brighton (2014).

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv