22:a september

NAMNSDAG

Maurits:
Maurits eller Mauritz är ett mansnamn och en kortform av Mauritius som var den ursprungliga latinska formen av namnet. Det betyder "man med moriskt (mörkt) utseende", eller "man från Mauretanien".

Moritz:
Moritz en tysk form av mansnamnet Maurits som i sin tur är av latinskt ursprung. Det betyder "man med moriskt (mörkt) utseende", eller "man från Mauretanien".
 

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Mali: År 1959 erhöll landet tillsammans med Senegalsjälvständighet som Malifederationen.  Ett år senare, den 22 september 1960, erkändes landet som det från Frankrike självständiga Mali.

VIP födda den 22:a september

Några andra som också är födda den 22:a september

1915 – 1982 Arthur Lowe,
Brittisk skådespelare. Han är mest känd för sin roll som kapten George Mainwaring i TV-serien Krutgubbar.

1957 – Nick Cave,
australisk musiker, låtskrivare,poet, författare, skådespelare samt frontfigur i bandet Nick Cave and the Bad Seeds.

1966 – Stefan Rehn,
Svensk fotbollstränare och före detta fotbollsspelare. Han är en av få som på sin meritlista har flera SM-guld i fotboll både som spelare och tränare.

1967 – Rickard Rydell,
Svensk racerförare. Han har främst blivit känd somstandardvagnsförare, både på nationell och internationell nivå. 

1978 – Harry Kewell,
Australisk fotbollsspelare. Han skrev på för den engelska Premier League-klubben Leeds United som 16-åring, men är mest känd för tiden i Liverpool.

Några kända personer som avled den 22:e september

2007 Marcel Marceau dog 84 år gammal av en hjärtinfarkt. Han var en fransk mimartist som Michel Jackson tog sin Moonwalk från. Han var även med i Det våras för stumfilmen däåt han var den ende som talade då han sa "Non". 

2008 Olov Svedelid dog 76 år gammal av cancer. Han var en svensk författare. Om sin egen ålderdom sade han: "Jag ska skriva böcker tills jag fyller hundra och sedan ska jag lära mig att spela golf."

Today in history 22:a september

Några händelser som inträffat den 22:a september

1932
 

KUNGARIKET SAUDIARABIEN BILDAS.


  Hejaz och Najd går samman och bildar Kungariket Saudiarabien.

1986
 

PREMIÄR FÖR ALF.


  Komediserien ALF om utomjordingen med samma namn har premiär på NBC. Serien handlar om den självgode utomjordingen Gordon Shumway, också kallad ALF (Alien Life Form), som bor hos familjenTanner sedan han störtat med sitt rymdskepp i deras garage.

1994
 

PREMIÄR FÖR VÄNNER.


  Komediserien Vänner har premiär på tv-nätverket NBC i USA. Serien producerades av Kevin S. Bright, Marta Kauffman och David Crane Productions tillsammans med Warner Bros. Television där den sändes ända fram till den 6 maj 2004.