Store egoisten Hazard avgjorde årets FA-cupfinal.

1987: IFK Göterborg tar sin andra UEFA-cuptitel.
1992: Barcelona tar sin första Champions League-titel.
1998: Real Madrid tar sin sjunde Champions League-titel.

FÖDDA IDAG:
Petr, Iker, Roger.

DAGENS TRÖJA
CHELSEAs andratröja 2016/17

Sverige eller Schweiz kunde varit dagens tröja, men jag hade tidigt bestämt mig för att ha något på mig idag från det lag som vann FA-cupen i England. Världens äldsta fotbollsturnering. Chelsea tog åttonde inteckningen och vann med 1-0 över Manchester United. Tråkig match, men det blir trots det denna tröja idag. Den är inte tråkig.

Då familjen hade shopingdag var jag hundvakt och kunde tavdet lugnt med min senaste deckare ”Sov du lilla videung” av Cilla och Rolf Börjlind. Sedan fortsatte jag i trädgården med att koppla in datorn till Royal Arena i Köpenhamn. Givetvis via Viasport. Dagens första stora evenemang var ishockey-VM och semifinal 1 mellan Sverige och USA. I vanlig ordning såg de Tre Kronorna inte ut att vara värt många ören då USA tog hand om matchen i första perioden. Men de fick inte in pucken. Det fick däremot Sverige. 1-0 efter en period ska Sverige vara ytterst tacksamma för. I andra kom ett nytt Sverige ut och tog hand om tillställningen. Mål i underläge och sedan två snabba till. 4-0 efter två perioder och finalplatsen var i stort sett klar. I sista perioden var det bara USA, men det var  med svenskarnas tillåtelse. USA vann där skottstatistiken med 20-4, men inget av deras skott på mål gick in. Det gjorde däremot hälften av de svenska. 6-0 slutade det hela och i stort var det en enkel seger som tog Sverige till final idag. Med både USA och Kanada i semifinal hade man trott att något av lagen skulle ta sig till final. Nu bler det Schweiz som Sverige får möta då scheizarna överraskande slog ut Kanada med 3-2.

De andra stora händelsen var FA-cupfinalen i England. Denna världens äldsta fotbollsturnering startade 1871-72. Finalen spelades den 16 mars 1872 på Kennington Oval. Där ställdes Royal Engineers AFC mot Wanderers FC och Wanderers vann med 1–0. Royal Engineers finna fortfarande och spelat nymera bara mot andra armelag. De lade av att spela större turneringar på 1890-talet. Då hade de vunnit FA-cupen 1875. De första segrarna Wanderers hette så för att de inte hade en egen hemmaplan utan ”vandrade” runt på olika arenor i London på sina hemmamatcher. Wanderers vann FA-cupen fem gånger under de sju första åren. Fem år efter sin sista FA-cupseger 1883 lades klubben ner.

Det var en Londonklubb i final även i år, men de har en fast arena att spela sina hemmamattcher på och den heter Stamford Bridge. Chelsea mötte Manchester United. Två så pass kända och bra lag borde kunnat bjuda på en större underhållning. Finalen var ingen höjdare och då Manchester United låg på i slutet för att få in en kvittering så hoppades jag att Chelseas 1-0 ledning skulle stå sig för jag hade inte orkat sitta och titta på en förlängning. Då jag ansåg detta vara en dålig match, kan alla räkna ut hur Chelsea fick sitt segermål. Det finns två alternativ; Självmål eller straff. Det var en straff som den lille spelaren med gårdagens store egoist Eden Hazard själv tog efter att ha blivit fälld av Phil Jones.

Straffen var rätt dömd och krävde ingen videogranskning. Det gjorde man på ett tilltänkt reduceringsmål som Alexis Sanchez gjorde i andra halvlek, men videogranskningen gav linjemannen rätt som dömcde offside. Det blev någon videogranskning mer i matchen och genast dök det upp att det tog tid. Men det är knappast videogranskningens fel utan fotbollens helknasiga och idiotiska bestämmelser på hur länge en match ska vara. Alla vet att en halvlek på 45 minuter innebär en effektiv speltid på 30 minuter. Det går alltså en kvart varje halvlek till spillo. Varför i hela fridens namn kan inte fotbollen spelas effektiv tid. Då hade varken videogranskning, fejkade skador, spelarbyten eller långa uppehåll vid inkast, hörnor och frisparkar tagit tid från spelet. Med tanke på den kvart som varje halvlek är ”dödtid” så kan man undra varför herrans nanm som domaren lägger till en minut under en halvlek. Detta är ju urlöjligt!

Manchester United hade alltså chansen att komma upp i lika många FA-cupsegrar som Arsenal. Detta londonlag har 13 vinster. Manchester United stannade även i år på 12. Chelseas seger innebär att de delar tredjeplats med Tottenham som båda har 8 vinster. Men åter igen så är det konstigt att två så pass välkända lag med sammanlagt 20 FA-cupsegrar inte kunde bjuda publiken på en bättre match. Fast med Jose Mourinho vid rodret i det ena laget så blir det aldrig rolig fotboll. Lite tråkigt att en sådan fantastisk tränare en gång i tiden har börjat se som sin uppgift att ta död på fotbollen.

Ligorna i de olika länderna i Europa börjar spela sista omgångarna. Det är lustigt attse att vissa länder som England, Tyskland och Frankrike är noga med att sista omgången spelas alla matcher samtidigt, medan man i Italien och Spanien stuntar i detta. Fast att Juventus vann sin sista match över Hellas Verona med 2-1 hade inte så stor inverkan för de andra lagen då Juve redan är klara mästare och Verona redan har åkt ur Serie A. Real Madrid spelade igår och hade chans att gå förbi lillebror Atletico, men Real fick bara 2-2 mot Villareal så Atletico har råd att förlora idag och ändå bli tvåa. Allsvenskan avverkade några matcher och Trelleborg fick bara 1-1 mot Sirius. Östersunds seger med 3-2 i Sundsvall innebär att jämtarna ligger på tionde plats i tabellen med nio spelade matcher. En placering före Malmö FF som har tio spelade matcher.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 20:e maj.

1987 Göteborg blir UEFA-cupmästare igen.

Den svenska fotbollsklubben IFK Göteborg spelar 1-1 mot skotska Dundee United FC i finalen idag 1987 på Tannadice Park i Dundee. Eftersom IFK Göteborg hade besegrat Dundee United FC med 1–0 på Ullevi i Göteborg några dagar tidigare blir slutresultatet därmed 2–1 till IFK Göteborg, som för andra gången vinner den europeiska fotbollstävlingen UEFA-cupen. IFK:s segrar i tävlingen (1982 och 1987) är enda gången ett svenskt lag har vunnit cupen.

.

1992 Barcelonas första

Idag 1992 spelades Mästarcupens final på Wembley i London. Det var Barcelona och Sampdoria som möttes. Matchen slutade mållös och det blev förlängning. I 111:e minuten fick Barca en frispark utanför Sampdorias straffområde. Frisparksskytt nummer ett i Barcelona var Ronald Koeman som redan vunnit turneringen en gång då han spelade i PSV Eindhoven. Frisparken satt i målvaktens högra hörn, otagbart. Koeman kunde fira sin andra seger, men det var Barcelonas första seger i denna cup.

.

1998 Reals sjunde

Idag 1998 spelade Real Madrid final i Mästarcupen (Champions League) mot Juventus på Amsterdam Arena i Amsterdam. Matchens enda mål gjorde Predrag Mijatović i 67:e minuten. I och med detta mål vann Real Madrid sin sjunde titel i denna turnering. Senast de vann var 1966. Dessförinnan hade de segrat fem år i rad 1956 till 1960.

36 år Petr ČECH född 1982 i Plzeň, Tjeckoslovakien.