• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 5:e juni 2019

Danmark klarar av helgdagar som inte Sverige kan fixa?
Landslagssommar.
Sensationer i U-20 VM.

Barcelonas nya förstatröja, cool!

FOTBOLLSHISTORIA:
1938. Andra fotbolls-VM inleds i Frankrike.
1968: Första "riktiga" fotbolls-EM inleds i Itaien.


FÖDDA:
Yossi, Marc.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG OM TISDAGEN DEN 4:e JUNI 2019

Danmark klarar av helgdagar som inte Sverige kan fixa?


Ännu en golfdag i strålande sol och med minimal vind. Det blev arton hål och lite färre slag, men trots det ändå för många. Lite stödinköp till middagen. Tillagning och ätning innan Frida kom hem från Danmark. Hon är ledig idag då det är lite av Danmarks nationaldag, grundlagsdagen. Danmark är ett helt annat land än Sverige då det gäller att glädja sina arbetare med lite lov. I Sverige plockades Annandag Pingst bort som röd dag då det beslutades att nationaldagen blev röd dag. I Danmark har man både Nationaldag och Annandag Pingst ledig. Dessutom har man Kristi Himmelfärdslov och den store bededag som alltid infaller en fredag. Det verkar som om våra grannar i väst klarar sin nationalekonomi lika bra trots alla dessa lovdagar. Men det gör tydligen inte Sverige???
 

Landslagssommar.


Alla intressanta serier ligger nere till i augusti, då det gäller fotboll. Sommaren kommer att tillhöra landslagen istället. Det kommer att spelas finaler i Uefa Nations League, vara EM-kval och Copa America i Brasilien. Dessutom kommer damfotbollen att genomföra det åttonde världsmästerskapen, som hålls i Frankrike. Sedan kommer dessutom ett antal turneringar i VM ochde olika världsdelarna som berör U-lag. Justnu pågår U-20 VM i Polen.
 

Sensationer i U-20 VM.


I U-20 VM spelades de sista åttondelsfinalerna med resultat som gör att man höjer lite på ögonbrynen. Att USA skulle ta sig vidare med 3-2 mot Frankrike var det inte många som hade trott. Asienmatchen mellan Japan och Sydkorea skulle bli jämnare med ett litet plus till Japan. Då gick givetvis Sydkorea och vann. Den matchen slutade 1-0. Slutligen var Argentina storfavoriter mot Mali. Den matchen slutade 1-1. Det stod 2-2 efter förlängning och straffar tvingades avgöra matchen. Nio av de tio straffarna gick i mål, och den missade straffen var Argentinas. Ännu en sensation. Fredag och lördag är det dags för kvartsfinaler. Dessa spelas mellan:
Colombia – Ukraina
Italien – Mali
USA – Ecuador
Sydkorea – Senegal
Det är alltså inte som i förra sommarens riktiga VM, någon dominans av Europeiska lag.
 

Barcelonas nya förstatröja, cool!


Sedan har Barcelona presenterat sin nya förstatröja. Fast att jag inte håller speciellt påklubben så kan jag inte säga annat än att de är makalösa på  att skapa nya tröjor trots att de bara använder mörkblått och vinrött. Tröjorna har stor variation säsong för säsong. De är randiga på längden, med breda eller smala ränder. Eller så är de tvärrandiga och nu kommer en Kroatienliknande tröja som är rutig. Djärvt och fräckt. En cool tröja.

FOTBOLLSHISTORIA från den 5:e juni.

1938 Fotbolls-VM i Frankrike.

Egentligen startade fotbolls-VM i Frankrike redan igår 1938 med Schweiz mot Tyskland, men det var idag 1938 som resten av lagen trädde in i turneringen. 16 länder hade kvalificerat sig så man startade med åttondelsfinaler. Regerande mästarna Italien besegrade Norge i förlängning med 2-1. Ungern slog Nederländska Ostindien med 6-0 och Frankrike slog ut Belgien med 3-1. Resten av matcherna gick till förlängning. Kuba och Rumänien kunde inte skiljas åt utan fick göra upp i en omspelsmatch fyra dagar senare. Brasilien slog ut Polen i förlängning och Tjeckoslovakien vann över Nederländerna i förlängning. Österrike var kvalificerade, men hade dragit sig ur så landet numera tillhörde Tyskland. Alltså var Sverige det enda land som gick direkt till Kvartsfinal genom walk over.
 

De första världsmästarna Uruguay vägrade ställa upp då VM för andra gången i rad spelades i Europa. De ville ha VM tillbaka till Sydamerika. Sverige åkte ut i semifinalen mot Ungern och förlorade sedan även matchen om tredje pris till Brasilien. I finalen den 19:e juni försvarade Italien titeln genom att vinna med 4-2 över Ungern.

FOTBOLLSHISTORIA från den 5:e juni.

1968 tredje EM spelades i Italien
 

Idag 1968 spelades första matchen i det första riktiga EM i fotboll. Visserligen hade det spelats två tidigare mästerskap men då kallades det Europacupen för landslag. Efter kvalet valdes värdnationen och då fanns det Italien, Sovjetunionen, Jugoslavien och England att välja på. Det fanns bara fyra lag med i finalspelet och Italien fick vara värd för semifinaler och final. Dagens matcher var Jugoslavien – England som slutade 1-0. Det var den andra matchen som var mycket speciell.
 

Varken Italien eller Sovjetunionen lyckades göra mål trots förlängning. Då sa reglerna att segraren skulle tas fram genom slantsingling. Denna vann Italien och de tackade genom att vinna finalen över Jugoslavien. Fast första finalmatchen slutade 1-1. Reglerna var att man tvingades till en omspelsmatch och den vann Italien med 2-0. Trea blev England.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 5:e juni.

Yossi BENAYOUN blir 40 år

Yossi Shai BENAYOUN är född 1980 i Dimona, Israel.
Mittfältare.
21 U- och 102 A-landskamper för Israel.

Klubbar som spelare:
Hapoel Dimona (1989-95),
Hapoel Be'er Sheva (1995-98),
Maccabi Haifa (1998-2002),
Racing Santander (2002-05),
West Ham United (2005-07),
Liverpool (2007-10),
Chelsea (2010-13),
Arsenal (2011-12 lån),
West Ham United (2012 lån),
Queens Park Rangers (2013-14),
Maccabi Haifa igen (2014-16),
Maccabi Tel Aviv (2016-17),
Beitar Jerusalem (2017–18),
Maccabi Petah Tikva (2018–19),
Beitar Jerusalem (2019).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 5:e juni.

Marc RIEPER blir 51 år

Marc Jensen RIEPER är född 1968 i Rødovre, Danmark.
Försvarare
4 U- och 61 A-landskamper för Danmark.

Klubbar som spelare:
AGF (1988-92),
Brøndby (1992-94),
West Ham (1994-97),
Celtic (1997-98).

Lag som tränare:
Celtic (2000 assisterande)
AGF (2001-02 assisterande)

Efter avslutningen på sin karriär har Marc Rieper bland annat varit assisterande tränare i sin barndomsklubb AGF, där han numera ingår i styrelsen. Han äger och driver även ett hotell i Århus.

DAGENS CITAT

.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv