• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 25:e maj 2022

Jag torskade på golf, men inte på middag.
Ishockey-VM; gruppspelet över.
The Batman.

NATIONALDAGAR:
Argentina och Jordanien

NAMNSDAG
Urban

TEMADAGAR:
Internationella nörddagen
Handduksdagen
Kristi himmelsfärdsafton
Internationella sköldkörteldagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25/5:
1934: Lilla väskfinalen i Uruguay.
1967: Celtic är första laget från Storbritannien som vinner Mästarcupen.
2005: Liverpools mirakel i Istanbul.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 25/5:
Carlos BOCANEGRA, Luc NILIS, Daniel PASSARELLA.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 24:E MAJ 2022.

Jag torskade på golf, men inte på middag.
 

Igår inträffade det som är ett elände för golfare. Man vill gärna ut på banan, men inte till priset att få all utrustning och sig själv genomblöta. Tisdag var ju Koko-golf på Söderslätt. Det var uppehåll då jag äntrade bilen och så fort jag kommit ut på vägen så hände det som både väderprognoser och regnradarn lovat. Regnet började. På klubben fanns alla gubbar som väntade på att det skulle bli uppehåll. Regnradarna sa att det skulle vara klart med vätan från himmelen till klockan tio. Det sa i och för sig inte väderprognoserna från Finland, Norge och Sverige. Det visade sig att väderprognoserna hade rätt. Klockan tio beslöt vi alla för att ha snackat klart och vi åkte hem.

Då jag var hemma hade regnet upphört, men att plocka fram utrustningen och bege sig ut på en regntung bana hade krävt persedelvård. Nu kunde alla klubbor, bag och vagn ligga torrt kvar i bilens bagageutrymme. Dessutom hann jag laga tisdagensmiddag i rättan tid. Det blev ”Smörstekt torsk med rostad blomkål och crèmefraiche sås”. Vi var båda nöjda med att ha tillsatt torsk och såsen var god. Då vi skulle lägga portionerna som var kvar i matlådor och skriva vad de innehöll så blev hustrun lite förvånad då hon läste rostad blomkål. Jag hade stängt av ugnen, men glömt att ta ut blomkålen. Den hade stått på eftervärme och var riktigt mjuk och fin. Då det fanns lite sås att skopa över så fick blomkålen bli efterrätten.

Ishockey-VM; gruppspelet över.
 

Solen kom fram och jag tog en liten eftermiddagspromenad med hundarna innan det blev korsordslösning, kaffe, glaspinne och boken 1794. Sporten igår startade tidigt. Redan vid middagstid var det Tre Kronors tur att avverka sista gruppspelsmatchen. Den gick mot Lettland. Jag såg väldigt lite, men jag lyckades se då Sverige gjorde 1-0. När jag kollade slutresultatet så visade det sig att detta var matchens enda mål. Sverige slutade på så sätt tvåa i sin grupp och kommer att möta trean i Grupp A.

Det skulle kunna bli Danmark som gått bra och legat bland de fyra första hela tiden. Deras motståndare igår har legat bland de fyra sista hela tiden. Därför var det lite förvånande att Slovakien lyckades vinna över Danmark med hela 7-1. Detta resultat gjorde att Slovakien och Danmark hamnade på samma poäng. Men storsegern gjorde att Slovakien fick ytterligare sex plusmål och Danmark sju minusmål. En differens på fjorton mål dessa två lag emellan. Slovakien hade målskillnad på plus fyra mål och Danmark plus minus noll. Alltså är danskarna ute från VM och Slovakien som fyra möter ettan Finland i sin kvartsfinal.

Finland mötte Tjeckien i gruppspelets sista match och som svensk så hoppades man på Tjeckien då man i så fall hade fått Slovakien i semifinalen. Men då Finland ganska enkelt vann med 3-0 så slutar de etta i gruppen och Sveriges motståndare blir istället Kanada. Med om Danmark kunde slå Kanada så ska väl Sverige kunna göra detta.

Klicka för att se trailern. Klicka för att se trailern.

The Batman.
 

Då det blev en tidig kväll utan några mer idrottsliga aktiviteter på TV så passade jag på att se en film från 2022. Det var både en ny film, men även en mycket gammal. Det har gjorts minst arton kända filmen med Batman. Nu har Matt Reeves gjort en ny som heter ”The Batman”. Den är nästan tre timmar lång och Robert Pattinson är Batman och Zoë Kravitz spelat Catwoman. Alla andra kända skurkar finns också representerade. Den som mördar Gotham Citys styrande i den nya filmen är skurken Gåtan, The Riddler. Senast var det Jim Carey som spelade den rollen i Batman Forever. Precis som de flesta andra Batmanfilmer som DC har gjort så är det en väldigt mörk film totalt avsaknad av humor som oftast Marvel har med i sina hjältefilmer. Betyget 8,0 hos IMDb är ganska högt. En hyfsad film, men den är alldeles för lång.

IDAG: ONSDAGEN DEN 25:E MAJ.

NATIONALDAG:

Argentina
 

Argentinas självständighet från Spanien krävdes vid Majrevolutionen den 25 maj 1810, ett datum som nu firas som Argentinas nationaldag även kallat Revolutionsdagen.

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:

Jordanien
 

Jordanien eller Hashemitiska konungariket Jordanien som det formellt heter, blev självständighet från Storbritannien den 25 maj 1946. Efter det är detta datum landets nationaldag.
 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NAMNSDAGAR:

Urban
 

Namnsdagar för den 25:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Urbanus, (till minne av påven Urban I, som dog 230 utgått)
1901–1985 – Urban
1986–1992 – Urban, Una (utgått) och Uno (nu 14 augusti)
1993–2000 – Urban och Ursula (nu 21 oktober)
Från 2001 – Urban

TEMADAGAR:

Internationella nörddagen

 

Internationella nörddagen (Geek Pride Day) har firats i Sverige sedan 2006. Ursprunget kommer från Spanien. Det är ett tillfälle för alla filmnördar, datanördar, musiknördar, sportnördar, fantasynördar, tevespelsnördar, science fiction nördar, frimärkesnördar, serietidningsnördar, djurnördar och bilnördar att fira!
 

Handduksdagen


Handduksdagen eller Towel Day är en dag som firas till minne av författaren Douglas Adams. Den infaller den 25 maj varje år och firades första gången 2001, två veckor efter författarens död. Detta firas genom att man bär med sig en handduk hela dagen, vart man än går, och kommer från att handdukar är ett viktigt inslag i Adams science fiction-serie Liftarens guide till galaxen.
 

Internationella sköldkörteldagen

 
Den 25 maj är det den Internationella Sköldkörteldagen. Under denna dag och vecka uppmärksammas alla de diagnoser som har med sköldkörteln att göra. Temadagen startades ursprungligen av Amerikanska Sköldkörtelförbundet (ATA) 2008 och görs i samarbete med Europeiska Sköldkörtelförbundet (ETA).

 

Kristi himmelsfärdsafton


Kristi himmelsfärdsafton, alltså onsdagen före Kristi himmelsfärdsdagen ingenting som uppmärksammas eller har uppmärksammats i Sverige. Det finns enstaka exempel på traditioner kopplade till aftonen och ibland kan vissa kollektivavtal göra det möjligt att sluta tidigare eller ta halvdag eftersom onsdagen är dag före helgdag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 25:E MAJ.

1934 The valise derby.
 

Idag 1934 spelades finalen i uruguayanska cupen. Den går under namnet ”the valise derby”. Valise är en liten väska, och det var en sådan som var syndabock i matchen. Lagen som möttes var Peñarol och Nacional. Matchen stod 0-0 då en Peñarolspelare slog ett inlägg som gick igenom straffområdet. Bollen gick utanför kortlinjen där Nacionals fysioterapeut hade sin läkarväska. Bollen träffade väskan och studsade in på planen igen och Peñarol gör mål. Givetvis blir det stora protester och två Nacionalspelare blir utvisade. Slutligen inser domaren vad som hänt och underkänner målet. Allt rabalder har tagit så lång tid att man tvingas bryta matchen då det blir mörker. Matchen blir uppskjuten och omspel sker den 27:e augusti. Då vinner Nacional med 3-2.

1967 Celtic tar första brittiska segern.
 

Idag 1967 spelades Mästarcupfinalen på Estádio Nacional i Lissabon. Finallagen var Inter och Celtic. Redan i 7:e minuten satte Inters Sandro Mazzola en straff och sedan spelade italienarna som italienska lag gjorde på den tiden. Elva spelare drog sig ner i eget straffområde för att försvara ledningen. Det höll till 63:e minuten då Tommy Gemmell lyckades kvittera. Inter kunde inte ställa om och sex minuter före slutsignalen gjorde Stevie Chalmers segermålet för skottarna. Detta var första gången ett brittiskt lag vann Mästarcupen. Truppen bestod av 15 spelare och 14 av den kom inom en radie på 15 kilometer från Glasgow.

Bild: Klicka för att se sammandrag av finalen.

2005 Champions Leaguefinalen som hos Liverpool-fans kallas ”Miraklet i Istanbul”.
 

Idag 2005 hade 69 600 personer samlats på Atatürk Olympic Stadium i Istanbul. Finallagen var Milan och Liverpool. Det började med att italienarna startade bäst. Efter ledning med 3-0 i halvtid var det många som höll på Liverpool som slutade titta på förnedringen. Men i andra halvlek startade miraklet. Ett självsäkert Milan slappnade av och efter en kvart var ställningen 3-3. Detta stod sig även efter förlängningen. Segraren skulle koras på straffar. Här blev hjälten Jerzy Dudek som räddade två straffar och fick Serginho att sätta sin straff i trävirket. Då Dudek räddade Andriy Shevchenkos straff behövde inte Liverpool lägga sin sista. Miraklet i Istanbul var ett faktum och Liverpool var Champions League-mästare.
 

Bild: Klicka för att se sammandrag och höra Gerrards kommentar till finalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 25:E MAJ.

Carlos BOCANEGRA blir 43 år.
 

Carlos Manuel BOCANEGRA är född 1979 Upland, Kalifornien, USA.
Försvarare
11 U- och 110 A-landskamper för USA (1999-2012).

Klubbar som spelare:
UCLA Bruins (1997-99),
Chicago Fire (2000-04),
MLS Pro-40 (2000 lån),
Fulham (2004-08),
Rennes (2008-10),
Saint-Étienne (2010-11),
Glasgow Rangers (2011-13),
Racing Santander (2012-13 lån),
Chivas USA (2013-14).

Han var uttagen i USA:s trupp vid Tysklands-VM 2006. Han ledde landslaget till åttondelsfinal i VM i Sydafrika 2010.

Luc NILIS blir 55 år.
 

Luc Gilbert Cyrille NILIS är född 1967 i Hasselt, Belgien.
Anfallare
31 U- och 56 A-landskamper för Belgien (1982-2000).

Klubbar om spelare:
Halveweg Zonhoven (1973-80),
Winterslag (1980-86),
Anderlecht (1986-94),
PSV Eindhoven (1994-2000),
Aston Villa (2000).  

Lag som tränare:
K. Heusden-Zolder S.K. (2005-06 teknisk direktör),
PSV Eindhoven (2006-11 scout),
PSV Eindhoven (2007-10 assisterande),
Kasımpaşa SK (2011 assisterande),
Gençlerbirliği S.K. (2011-13 assisterande),
PSV Eindhoven (2015-18 anfallstränare).

Daniel PASSARELLA blir 69 år.
 

Daniel Alberto PASSARELLA är född 1953 i Chacabuco, Argentina
Försvarare
70 A-landskamper för Argentina (1976-86).

Klubbar som spelare:
Sarmiento (1971-73),
River Plate (1974-82),
Fiorentina (1982-86),
Inter (1986-88),
River Plate igen (1988-89).  

Lag som tränare:
River Plate (1989-94),
Argentinas landslag (1994-98),
Uruguays landslag (1999-2001),
Parma (2001),
Monterrey (2002-04),
Corinthians (2005),
River Plate (2006-07). 

1978 var han kapten i Argentinas landslag som blev världsmästare.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA KRISTIHIMMELSFÄRDSAFTON!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv