• Boris dagliga blogg

Lördagen den 20:e mars 2021

Enda plikten var att göra middag. Lottning i Champions League. Lottning i Europa League. Det ser mörkt ut för Fulham.

FOTBOLLSHISTORIA:
1966: Jules Rimet Trophy stulen.
1976: Chris Nicoll fyramålsskytt.
1991: Milan förlorar dubbelt upp.
2004: Chelsea inleder sitt rekord i engelsk fotboll.

FÖDDA:
Marcos, Fernando, Jonas, Jesper.

DAGENS MATCHTRÖJA.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 20/3 2021.

NATIONALDAG:
Tunisien

Nationaldagen firas till minne av självständigheten från Frankrike 1956. Tunisiens nationalrätt är couscous, så det finns säkert många som firar nationaldagen med denna rätt.

VÅRDAGJÄNMINGEN

Vårdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden, beroende på i vilken tidszon man befinner sig.

Natt och dag är inte exakt lika långa vid vårdagjämningen. Detta förhållande inträder något dygn tidigare. Det beror på ljusets böjning i atmosfären, den så kallade atmosfäriska refraktionen.

Sedan två dagar tillbaka har vi alltså haft längre dagar än nätter. Vi går mot ljusare tider! (Om man inte bor i Australien förstås.)
 

NOURUZ


För flera kulturer utgör vårdagjämningen nyåret, bland annat firas det persiska nyåret Nouruz och det kurdiska nyåret Newros denna dag. För dagens perser, afghaner och kurder utgör nouruz årets höjdpunkt och är den viktigaste högtiden på året. Nouruz/Newros betyder också just 'ny dag'.

TEMADAG:
Världsberättardagen

Världsberättardagen, World Storytelling Day, är en global hyllning av konsten till muntligt berättande. Dagen firas varje år, på norra halvklotet vid vårdagjämningen, på södra halvklotet vid höstdagjämningen. På dagen samlas människor för att berätta myter, sagor, historier ur livet, sjunga visor, framföra dikter eller berätta egna påhittade historier. Temadagen startade 1997.
 

TEMADAG:
Internationella glädjedagen

FN:s Generalförsamling antog den 12e juli 2012 i sin resolution 66/281 att 20 mars skulle markeras som den Internationella glädjedagen. Målet var att uppmärksamma lycka och god livskvalité som viktiga aspekter i de universella målsättningar och ambitioner som alla människor har, och bidra till att dessa ska inkluderas i varje lands socialpolitik. Dagen har också som mål att främja inkludering och ekonomisk tillväxt, som innebär hållbar utveckling, utrota fattigdom, och glädje och välfärd för alla människor. Bhutan, ett land som sedan tidigt 70-tal har prioriterad nationell lycka före ekonomisk tillväxt, var initiativtagare till dagen.
 

NAMNSDAGAR:
Joakim och Kim

Joakim infördes, till minne av Jungfru Marias far, på dagens datum, 1693, och har funnits där sedan dess.

Kim infördes på dagens datum 1986 och har funnits där sedan dess.

Det finns faktiskt bara ett namn till i historien som legat på dagens datum och det är Jockum som fanns mellan 1986 och 1993 då det utgick.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN FREDAGEN DEN 19/3 2021.

Enda plikten var att göra middag.


Det var en riktig mellandag igår. Som pensionär så är det ju fredag varje dag, eller lördag eller vilken dag man önskar att det ska vara. Rhiann var lite dagen efter även igår så det blev ingen promenad. Även om yngsta dottern jobbade hemifrån på sitt kontor i källaren så hade hon också en dagen efter. Den huvudvärken hade även hustrun. Äldsta dotter jobbade under dagen och hade videokontakt med sina vänner på kvällen. Jag hade en viktig syssla i familjen, fast den gällde bara de som åt kött. Det var att svänga ihop gårdagens middag: ”Helgrillad kyckling med paprikasås”. Det blev lyckat. Till större delen använder jag receptet som medföljer, men sedan finslipar jag det hela lite. Som att göra en extra kycklingsås och steka grönkålen som skulle vara till sallad. Det blev varm sallad.
 

Lottning i Champions League.


Något mer hände inte under dagen som var värt att nämna. Så då går jag till fotbollen. Det var ju lottning i Champions League och lottningen utföll så att de två tyska lagen inte kommer att kunna mötas i final. Däremot kan det bli två engelska lag i final.
Manchester City möter Borussia Dortmund. Segraren i den matchen får möta segraren mellan Bayern München och Paris SG i ena semifinalen. Det betyder att även om de båda tyska lagen går vidare så kommer det ena att försvinna i semifinalen. Porto spelar mot Chelsea och vinnaren där möter Real Madrid eller Liverpool i den andra semifinalen. Skulle ett av de engelska lagen ta sig till final så kan de i värsta fall få möta Manchester City där. Min gissning blir att Manchester City och Bayern München möts i ena semin och Chelsea och Liverpool möts i den andra. Final: Bayern München mot Liverpool.
 

Lottning i Europa League.


Även Europa League lottades. Här kommer vinnarna mellan Granada mot Manchester United och Ajax mot Roma att mötas i ena semifinalen. Den andra semin kommer att stå mellan vinnarna av matchen Dinamo Zagreb och Villareal och segrarna i matchen mellan Arsenal och Slavia Prag. Här placerade jag ju Dinamo Zagreb i Serbien igår. Rätt ska givetvis vara Kroatien. Inte heller här lottades två lag från samma land mot varandra. Om det ska bli ett möte mellan det två spanska eller de tvåengelska lagen så kommer det inte att ske förrän i en eventuell final. Min semifinalgissning blir att Manchester United tar emot Roma och Villareal spelar mot Arsenal. Final: Manchester United mot Villareal.
 

Det ser mörkt ut för Fulham.


Ska Fulham ha chansen att ta sig upp ovanför nedflyttningsstrecket så borde det bli en vinst i nykomlingsmötet på Craven Cottage mot Leeds. Trots att inga kommentatorer eller fotbollsexperter fattat att i dessa tider med spel utan publik så har det ingen betydelse var man spelar fotbollsmatcherna. Det är bara att se på Liverpool. De gör sina bästa resultat i Ungern. Åter till matchen i omgång 39 i Premier League. Det var en fartfylld match med chanser och fem mål. Sedan lyckades VAR trolla bort ett och en linjeman vinkade helt rätt bort ett annat mål. Då slutsignalen gick så hade Fulham förlorat ännu en måstematch. Vid seger hade de kommit över strecket förbi Newcastle, men nu ligger de kvar som 18:e lag. Och trots att detta var omgång 29 så har Fulham spelat 30 matcher.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 20:E MARS.

1966: Jules Rimet Trophy stjäls 

Pickles med husse och matte. Pickles med husse och matte.

På Westminster Central Hall höll man en utställning och en av de mer sevärda prylarna var Jules Rimet Trophy. Detta var VM-pokalen som kommit till England då de var värd för VM som skulle hållas till sommaren. Idag 1966 så försvann pokalen, stulen. Genast började Engelska FA-planera för att beställa tillverkningen av en ny pokal. 

Den 21:a fick FAs ordförsnde Joe Mears ett meddelande där det krävdes 15 000 pund i små sedlar för att få tillbaka VM-bucklan. Trots att det varnades för att blanda in polisen så gjordes detta och två polismän hade pengarna som skulle utväxlas mot pokalen. Den man som skulle vara kidnapparen visade sig vara en känd småtjuv Edward Betchley. han greps, men hade ingen pokal och påstod att han bara var mellanhand.

Pokalen troddes nu vara borta för alltid, men den 27:e mars var David Corbett ute på promenad med sin hund Pickles i Beulah Hill i sydöstra London. Pickles stannade till och började lukta i en buske. Det var ett paket inslaget i gammalt tidningspapper som han hittat. Husse plockade fram paketet, öppnade det och inuti låg Jules Rimet Trophy. VM-bucklan var upphittad och hunden Pickles blev kändis och stor hjälpe i England. Efter VM visade det sig att England fick behålla VM pokalen i ytterligare fyra år.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 20:E MARS.

1976: Chris Nicoll andra spelare att göra alla fyra målen

Chris Nicholl, fyramålsskytt. Chris Nicholl, fyramålsskytt.

Aston Villa var idag 1976 på Filbert Street i Leicester. Där spelades en Division Onematch. Division One var på den tiden andradivisionen. Matchen slutade 2-2 och detta var i och för sig inte speciellt märkligt. Men Aston Villas försvarsklippa Chris Nicholl var den spelare som gjorde alla fyra mål i matchen. Fast han är inte ensam om detta då även Sam Wynne i Oldham Athletic gjorde samma bravad i en 2-2 match mot Manchester United. Det var en match från oktober 1923.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 20:E MARS.

1991 Milan slocknar i Marseille
 

Idag 1991 spelade de regerande Europamästarna Milan retur mot Marseille i föregångaren till Champions League. Första matchen hade lite överraskande slutat 1-1. Då domare Bosse Karlsson blåste igång var italienarna tända för revansch. Men de lyckade inte få in något mål. Istället gav Marseilles Chis Waddle ledningen med 1-0 till fransmännen i 75:e minuten. Med två minuter kvar och chans till kvittering slocknade elljuset på Stade Velodrome.
 

Då Bosse efter en kvart kallade in lagen för att ljuset var tillbaka påstod Milans direktör Adriano Galliani att massmedia hade varit inne på planen och förstört målområdet där Milan skulle göra mål. Han vägrade släppa in sitt lag i hopp om att få omspel. Det resuterade i att Marseille gick vidare (ända till final där de förlorade till Röda Stjärnan Belgrad på straffar) och att Milan uteslöts i ett år från Europacupspel.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 20:E MARS.

2004 starten på 86 raka

Idag 2004 spelade Chelsea hemmamatch mot Fulham i Premier League. Den slutade med hemmaseger 2-1. Detta blev starten på ett rekord i engelsk fotboll. Efter detta spelade Chelsea 86 matcher på raken utan en enda förlust hemma på Stamford Bridge. Det 86:e matchen spelades den 5:e oktober 2008 mot Aston Villa och vanns med 2-0. I den 87:e hemmamatchen den 26:e oktober förstörde Liverpool Chelseas svit genom att vinna med 1-0 på ett skott från Xabi Alonso som ändrade riktning på Jose Bosingwa.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 20:E MARS.

Marcos ROJO blir 31 år

Faustino Marcos Alberto ROJO är född 1990 i La Plata, Argentina
Försvarare
61 A-landskamper för Argentina (2011-).

Klubbar som spelare:
Estudiantes (2000-10),
Spartak Moskva (2011-12),
Sporting Lissabon (2012-14),
Manchester United (2014-21),
Estudiantes (2020 lån),
Boca Juniors (2021–).

Meriter med Manchester United:
FA-cupen: 2015/2016
Engelska Ligacupen: 2016/2017
FA Community Shield: 2016
Uefa Europa League: 2016/2017

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 20:E MARS.

Fernando TORRES blir 37 år

Fernando José TORRES Sanz född 1984 i Fuenlabrada, Spanien
Anfallare
30 U och 110 A-landskamper för Spanien (2000-14).

Klubbar som spelare:
Atletico Madrid (1995-2007),
Liverpool (2007-11),
Chelsea (2011-14),
AC Milan (2014 lån) 
AC Milan (2015-16),
Atletico Madrid (2015-16 lån),
Atletico Madrid (2016-18),
Sagan Tosu (2018-19).
Karriär som spelare avslutad.

Europamästare 2008 och 2012 och världsmästare 2010.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 20:E MARS.

Jonas THERN blir 54 år

Jonas Magnus THERN är född 1967 i Falköping, Västergötland.
Mittfältare
25 U- och 75 A-landskamper för Sverige (1984-97).

Klubbar som spelare:
IFK Värnamo (1978-84),
Malmö FF (1985-87),
FC Zürich (1987-88),
Malmö FF igen (1988-89),
Benfica (1989-92),
Napoli (1992-94),
Roma (1994-97),
Glasgow Rangers (1998-99).  

Lag som tränare:
IFK Värnamo (2000-01),
Halmstads BK (2002-03), 
IFK Värnamo igen (2010),
Landskrona BoIS (2017 assisterande),
IFK Värnamo igen (2019-)

Fick Guldbollen 1989. VM-brons 1984 då han var svensk lagkapten. Två svenska och ett portugisiskt mästerskap.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 20:E MARS.

Jesper OLSEN blir 60 år

Jesper OLSEN är född 1961 i Faxe, Danmark
Anfallare
43 A-landskamper för Danmark (1980-90).

Klubbar som spelare:
Næstved (1977-81),
Ajax (1981-84),
Manchester United (1984-88),
Næstved igen (1988),
Bordeaux (1989-90),
Caen (1990-92).

Lag som tränare:
Melbourne Heart (2010-11 assisterande)

Olsen har hållit en låg profil sedan sin pensionering som spelare och han bor nu i Brighton, Victoria, Australien.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA ETT SKÖNT VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv