• Boris dagliga blogg

Söndagen den 26:e juni 2022

E-tidning, bok och brädspelskväll.

NATIONALDAG:
Madagaskar

NAMNSDAG
Rakel och Lea

TEMADAGAR:
Internationell solidaritetsdag för tortyroffer
Internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika
Chokladpuddingens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 26/6:
1992 Danmark vinner EM-finalen.
2003 Marc-Vivien Foe dör i direktsändning.
2006 Schweiz slår två icke önskvärda VM-rekord.
2011 River Plate ramlar ur första ligan i Argentina för första gången på 110 år.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 26/6:
Joel CAMPBELL, Samir NASRI, Paolo MALDINI.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 25:E JUNI 2022.

E-tidning, bok och brädspelskväll.

Midsommardagen var förr en dag som i stort sett bara räknades bort. Jag hade ingen dagstidning att bläddra i till frukosten. Men dagens Sydsvenska fanns ju som e-tidning. Fast det verkade som om de som samlat gårdagens nyheter också var lite dagen efter. Det stod i stort sett inget av värde i bladet. Eller vad kallar man det? Skärmtidning?

Då äldsta dottern stack till vänner i Kristianstad med sin Stockholmskompis så kom yngsta dottern åter från Blekinge med sin belgienkompis. De städade den husbil de hyrt och då de åtrlämnade den passade jag på att stödköpa ett fåtal saker som skulle vara till kvällens tacomiddag. På ICA träffade jag en bekant som undrade om det blev mycket dricka igår. Så väl känner han mig inte för då hade han vetat att det i vår familj är helt alkoholfritt.

Inköpen på ICA var det enda som jag hade med gårdagens middag att göra. Resten klarade äldsta dottern och belgaren av. Själv kunde jag sitta på altanen i den tryckande värmen och läsa min bok. Efter matn var det dags för äldsta dotterns kamrat att ta tåget tillbaka till Stockholm. Sedan startade den spelkväll som vår helgvän, äldsta dottern och belgaren väntat på. Det blev tre spel som klarades av. Carcassonne, Ticket to Ride (Pennsyvania) och Wingspan. Tre olika spel, men i stort sett med samma utgång. Helgvännen och belgaren kämpade om segern och äldsta dottern och jag kämpad om att undgå sista plats. Halvtolv var spelkvällen slut och jag hade dagen att tänka på då det var träff med en nyvunnen golfvän som had egenheten att vilja spela golf tio över åtta varje söndag.

IDAG SÖNDAGEN DEN 26:E JUNI 2022.

NATIONALDAG:
Madagaskar

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång
Madagaskar är beläget på en ö i Indiska oceanen, öster om södra Afrika. Ön är till ytan världens fjärde största ö. Från år 1896 var Madagaskar en fransk koloni. 29 juni 1960 blev landet en självständig republik.

NAMNSDAG
Rakel och Lea

Namnsdagar för den 26:e juni i kronologisk ordning:
 
Till 1600-talet – Johannes (nu 27 december) och Paulus (nu 25 januari)(Johannes är till minne av en hovman hos den romerske kejsaren Konstantin den store, som tillsammans med sin bror Paulus led martyrdöden.)
1600-talet–1900 – Jeremias (till minne av profeten med detta namn i Gamla testamentet)
1901–1985 – Rakel
1986–1992 – Rakel, Rafael (nu 24 mars) och Ralf (nu 27 mars)
1993–2000 – Gunni (utgått) och Jim (utgått)
Från 2001 – Rakel och Lea

TEMADAGAR:
Internationell solidaritetsdag för tortyroffer
Internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika
Chokladpuddingens dag

FN har instiftat två temadagar den 26:e juni. Dagar som inte direkt är till för att firas utan mer för att minnas och tänka på de hemskheter som fortfarande finns runt om i världen.
1998 instiftades Internationell solidaritetsdag för tortyroffer och redan 1987 fastställde FN: s generalförsamling Internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika, Denna dag ska fungera som en påminnelse om de mål som fastställdes för medlemsstaterna att skapa ett internationellt samhälle fritt från drogmissbruk.


Sedan har vi en lite trevligare temadag som man väl kan försöka sig på att fira. Chokladpuddingens dag passar utmärkt till lite av de överblivna jordgubbarna och grädden från midsommarafton. Fast det gäller bara i år då midsommaren är sen. Chokladpuddingens dag är alltid den 26:e juni.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 26:E JUNI 2022.

1992 En riktig askungesaga.

Sammandrag av finalen. Sammandrag av finalen.
Sverige stod som värd för Europamästerskapet i fotboll. Idag 1992 spelades finalen mellan storfavoriten Tyskland och ett reservlag. Det lag som kvalificerat sig till EM var Jugoslavien, men då krig och oroligheter utbrutit i landet uteslöts de och en reserv fick i all hast kallas in. Då Danmark blev tvåa i den kvalgrupp Jugoslavien vann gick förfrågan först dit. Danskarna samlade ihop ett landslag och startade lite knackigt, men i tredje gruppspelsmatchen på Malmö Stadion lyckades de vinna över Frankrike med 2-1. Detta är för mig den hittills häftigaste fotbollsupplevelsen jag varit med om live.
 

Danmark var klart för semifinal och lyckades vinna på straffar mot Nederländerna. Det var lite märkligt att det blev grupptvåorna som gick till final. På Nya Ullevi i Göteborg hade 37 800 personer samlats för att se sensationen fullbordats. Danmark vann med 2-0 och blev Europamästare. Det var en riktig askungesaga.

2015 gjordes en film om detta under som heter "Sommeren '92". Inför denna film kontaktades jag av Meta Film som stod för produktionen. De fick låna ett antal fotbollströjor av mig som de hade som mall då de sydde upp de matchtröjor som användes av skådespelarna i filmen. Så på ett litet sätt var även jag inblandad i denna film, som förutom detta kan rekommenderas för fotbollsälskare. TRAILER

2003 Farväl till Marc-Vivien Foe.

Film till minnet av Marc-Vivien Film till minnet av Marc-Vivien
Confederations Cup avgjordes i Frankrike. Mästarna från de olika världsdelarna gjorde upp om titeln. Bäst gick det för Frankrike som vann turneringen då de besegrade Afrikas stolthet Kamerun med 1-0 efter förlängning. Då pokalen delades ut så höjdes den av Frankrikes lagkapten Marcel Desailly tillsammans med Kameruns lagkapten Rigobert Song. Det var en final i vänskapens tecken och alla tänkte på vad som hade hänt i semifinalen.
 

Semifinalen mellan Kamerun och Colombia spelades idag 2003, och Kamerun hade tagit ledningen efter bara åtta minuter. Att det inte blev fler mål berodde delvis på vad som hände på Stade de Gerland i Lyon i den 72:a matchminuten. Då föll Kameruns och Manchester Citys mittfältare Marc-Vivien Foe plötsligt ihop vid mittcirkeln. När den tyske domare Markus Merk blåste av spelet för att sjukvårdare skulle kunna se till Foe, var han redan död. En förtjocknad i hjärtmuskulaturen var orsaken till att hans hjärta gav upp.

2006 Schweiz två VM-rekord.

Se sammandrag av matchen. Se sammandrag av matchen.
Schweiz hade gjort bra ifrån sig i gruppspelet i VM i Tyskland. De hade spelat 0-0 mot Frankrike och vunnit de andra två matcherna med 2-0 över Togo och Sydkorea. Idag 2006 spelade de åttondelsfinal mot Ukraina. Inte heller i denna match släppte Schweiz in något mål, men de gjorde inget mål heller.
 

Ukraina startade straffläggningen och självaste Andriy Shevchenko skickade bollen i famnen på den schweiziske målvakten. Schweiz jublade, men lite för tidigt. Även de missade sin första straff, och andra, och tredje. Då Ukraina hade gjort mål på alla sina tre följande straffar var turneringen slut för Schweiz. Då hade de slagit två rekord som de gärna varit utan. De var det första laget i VM som förvunnit ur turneringen utan att ha släppt in ett enda mål under speltid. De är också det enda lag i VM som inte gjort ett enda mål under ett straffsparksavgörande.

2011 det gick utför för River Plate.

Se då River Plate åker ur. Se då River Plate åker ur.
Sista omgången i Argentinska ligan spelades idag 2011 och River Plate fick bara 1-1 mot Belgrano. Det räckte inte utan River Plate blev nedflyttade till division 2. Nedflyttade brukar alltid några lag bli varje år, men just denna nedflyttning var lite speciell. Det var nämligen första gången i River Plates 110-åriga historia som laget blev nedflyttade. Efter en säsong var de tillbaka i Argentinska högsta divisionen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 26:E JUNI 2022.

Joel CAMPBELL blir 30 år.

Joel Nathaniel CAMPBELL Samuels är född 1992 i San José, Costa Rica.
Mittfältare
22 U- och 117 A-landskamper för Costa Rica (2008-).

Klubbar som spelare:
Saprissa (2004-11),
Puntarenas (2011 lån),
Arsenal (2011-18),
Lorient (2011-12 lån),
Real Betis (2012-13 lån),
Olympiakos (2013-14 lån),
Villareal (2015 lån)
Sporting Lissabon (2016-17 lån),
Betis (2017-18 lån),
Frosinone (2018–20),
León (2019–20 lån),
León (2020-),
Monterrey (2021– lån)

Trots att han tilhör en viss klubb så har han mest varit utlånad till andra klubbar.

Samir NASRI blir 35 år.

Samir NASRI född 1987 i Marseille, Frankrike.
Mittfältare
50 U- och 41 A-landskamper för Frankrike (2002-13).

Klubbar som spelare:
Pennes Mirabeau (1995-97),
Marseille (1997-2008),
Arsenal (2008-11),
Manchester City (2011-17),
Sevilla (2016-17 lån),
Antalyaspor (2017-18).,
West Ham (2019),
Anderlecht (2019-20).

Paolo MALDINI blir 54 år.

Paolo Cesare MALDINI är född 1968 i Milano, Italien
Försvarare
12 U- och 126 A-landskamper för Italien (1986-2002).

Klubb som spelare:
Milan (1984-2009) där han spelade 976 matcher.

Han anses idag vara världens bästa försvarsspelare någonsin och en av de bästa fotbollsspelare genom tiderna.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 26:E JUNI 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN FIN ANNANDAG MIDSOMMAR!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv