Southampton och Brighton spelar alltid oavgjort.

FOTBOLLSHISTORIA och FÖDDA:
Lite om två stora fotbollsspelare som föddes idag.

DAGENS TRÖJA
QUEENS PARK RANGERS' förstatröja 2011/12

Åter igen så var min tanke då danny Ings gjorde 2-0 på straff till Southampton att det skulle bli deras rödvitrandiga tröja idag, men så kom Brighton ifatt och det blev oavgjort. Det blev det inte då U-23 lagen i Professional Development League. Största segern igår tog QPR. 5-0 över Crystal Palace. Alltså tar jag denna tröja idag.

Min golfrunda i söndags spelade jag med Nicklas Brannefalk som är en av ägarna till ”Bemt” men också far till Johan Brannefalk som just nu spelar i Trelleborgs FF. Just igår stod Johan över, men det var lite mer än bara ett skånelag som gjorde att jag tittade lite på matchen i Allsvenskan mellan BK Häcken och Trelleborgs FF. Det gick givetvis åt helvete. Ännu en förlust. Visserligen är Häcken inte det lättaste laget att möta, men TFF hade chanser som de inte tog till vara. Då ligger man sist, med små chanser att klara sig kvar. Det är sex poäng upp till nytt kontrakt i Allsvenskan. Dessutom tog både Dalkurd och Sirius poäng i sina matcher igår. Sirius 1-1 mot Hammarby var två poängs hjälp till MFF om de skanå ifatt Stockholms HIF.

Fast det var en annan sak som jag på nytt etade mig på i gårdagens Allsvenska match. Det var att byten i fotboll tar en sådan evinnerlig tid. Om man nu inte kan göra in speltiden till effektiv tid så skulle man kunna göra som i ishockey. Ta ett powerbreak. Gör det mitt i varje halvlek så att det blir som fyra perioder. Låt bytena i fotboll endast få ske i dessa tre ”Periodpauser”. Jag antar att det skulle bli populärast att göra bytena i tredje pausen, men det gör inget då det ändå är en sorts time-out i matchen.

Gårdagens andra match var sista matchen i Premier Leagues femte omgång. Egentligen så hade aldrig matchen behövt spelas. Southampton och Brighton brukar alltid spela oavgjort då de möts. Southampton har väldigt svårt att vinna hemma och Brighton vinner inte många matcher borta. Fast igår så tog The Saints verkligen tag i spelet och ägde första halvlek och tog också helt rättvist ledningen med 1-0. 2-0 kom på straff av lånet  från Liverpool, Danny Ings. Han var skälet till att Southampton fick straff och han satte de själv. Äntligen skulle Southampton vinna en hemmamatch trodde alla. Det trodde inte Brighton som lade in en ny växel samtidigt som Southampton späppte på gasen. Så gick det som det brukar. Brighton kom ikapp, även om deras straff var väldigt billig, men den gav slutresultatet 2-2. Men för en som är neutral, som jag, så var det en kiul match att titta på.

Jag har tidigare ansett, och gör det fortfarande, att de tre ligorna i England under Premier League är de tuffaste i världen. League Championship spelar en omgång idag och i morgon. Fast det är ligan med det snarlika namnet som de flesta har väntat på. Champions League startar idag. Tyvärr är det fortfarande alldeles för många lag med och det betyder att endel av, ”ligorna”, grupperna kommer att ha tappat spänningen efter halva antalet spelade matcher. Bland toppmatcherna idag så ser jag några. T ex Liverpool mot Paris SG. Detta är en match mellan två topplag där PSG hos mig ses som favorit. Fast det finns några matcher till som är oförutsägbara. Inter-Tottenham, Schalke 04-Porto och Monaco-Athletico Madrid. Barcelona, Dortmund och Napoli ser jag som ganska klara vinnare i sina matcher.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 18:e september.

Det finns inte så mycket fotbollshistoria annat än ett par kända fotbolsspelare som föddes idag.

1949 Peter Shilton föds.

En är den engelske målvakten PETER SHILTON. Han blir 69 år idag. Som merit har han seger över Malmö FF i Champions Leaguefinalen 1979. Då stod han i Nottingham Forest och lyckades hålla nollan.

En annan av hans stora matcher var den 22:a juni 1986. Då spelade kan kvartsfinal i VM i Mexiko. Matchen gick mot Argentina och han tvingades släppa in ett mål av Maradona. Det första målet hade också Maradona som målskytt enligt protokollet, men Maradona själv påstod att det var ”Guds hand” som gjorde målet. På detta lär Peter efteråt ha sagt: ”Ska gud vara med i spelet, då ska fan stå i mål!”

1976 Ronaldo föds

En annan världsspelade som föddes idag är Ronaldo Luís Nazário de Lima. Han gick som spelare endast under namnet Ronaldo. Han blir 42 år idag. Strax efter och även under hans storhetstid kom en annan brasse som hette Ronaldo, men då han var tvåa fick han heta ”Lille Ronaldo” vilket på portugisiska blir Ronaldinho. Ronaldo är känt för två saker inom VM-fotbollen. Målskyttet och den mystiska finalen 1998.

Han hade rekordet på 15 gjorda VM-mål innan Klose gjorde sina två mål i Brasilien-VM 2014 och kom upp i 16 mål. Ronaldo spelade tre VM och blev världsmästare 2002 då han gjorde två mål i finalen mot Tyskland. Tanken var att han även skulle bidra till ett VM-guld 1998. Men i finalen mot Frankrike var han skadad. Han bad själv att få vara med och manager Mario Zagallo tog ut honom. Han placerades in så sent i laget att finalen blev uppskjuten en kvart. Då matchen kom igång var Ronaldo bara en skugga av sitt vanliga jag och Brasilien förlorade med 3-0. Men laget och Ronaldo fick sin revansch fyra år senare.