14:e juli

NAMNSDAG

Folke:
Mansnamnet Folke är ett gammalt nordiskt namn med betydelsen hövding. Bjälboätten kallades ursprungligen för folkungar efter sin mytiske anfader Folke Filbyter.

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldag:
Frankrike: Dagen firas till minne av revolutionens utbrott denna dag 1789.

Flaggdag:
Sverige: Denna dag flaggas det för att det är Kronprinsessan Victorias födelsedag (född 1977)

VIP födda den 14:e juli

Några andra som också är födda den 14:e juli

1902 – 1991 Isaac Bashevis Singer
Amerikansk jiddischspråkig författare. Han fick Nobelpriset i litteratur 1978.

1911 – 1990 Terry-Thomas
Brittisk skådespelare och komiker. Mustaschprydd, med mellanrum mellan framtänderna, specialiserade han sig på att göra karíkatyrer på engelska överklasstyper i filmer.

1926 – 2017 Harry Dean Stanton,
Amerikansk skådespelare. Hans meritlista inom amerikansk film är lång. Han har bland annat medverkat som sig själv i TV-serien 2 1/2 män.

Några i musikens värld som är födda den 14:e juli

1975 – Jaime Luis Gomez,
Amerikansk rappare, sångare och skådespelare. Han är fråmst känd som en av medlemmarna i gruppen Black Eyed Peas. Artistnamn är Taboo.  ¤  I Don't Wanna Dance

Några kända personer som avled den 14:e juli

1881  Billy the Kid eller William H. Bonney dog 21 år gammal då han sköts av sheriffen Pat Garrett. Billy var en av Vilda Västerns kanske mest beryktade laglöse. Det påstås att Billy dödade 21 personer.

2012  Sixten Jernberg dog 83 år gammal av en stroke efter en längre tids sjukdom. Han var en svensk längdskidåkare. Han tog sammanlagt 9 medaljer, varav 4 guld, i OS. Detta, tillsammans med hans insatser i VM, gör att han räknas som en av Sveriges främsta idrottsmän genom tiderna.

Today in history 14:e juli

Några händelser som inträffat den 14:e juli

1798
 

FRANSKA REVOLUTIONEN INLEDS MED STORMNINGEN AV BASTILJEN.


  Sedan den franske finansministern Jacques Necker har blivit avskedad av kung Ludvig XVI den 11 juli och politikern Camille Desmoulins därför den 12 har uppmanat Paris befolkning att ta till vapen inleds ett uppror i staden denna dag genom att en folkmassa stormar det kungliga fängelset Bastiljen. Även om antalet fångar som fritas är litet (denna dag sitter endast sju fångar i Bastiljen) får stormningen starkt symbolvärde, eftersom fängelset är en symbol för kungligt förtryck. Detta blir inledningen på den franska revolutionen, under vilken den franska kungamakten och det gamla privilegiesamhället störtas. Revolutionen pågår i flera år och stöper om det franska samhället radikalt, för att sedan följas av flera års krig mellan Frankrike och dess grannar, vars kungliga statsöverhuvuden blir förskräckta över det franska folkets tilltag. Till minne av stormningen firas 14 juli numera som Frankrikes nationaldag.

1881
 

BILLY THE KID DÖDAS.


  1881 infångades Billy the Kid och dömdes till döden, genom att hängas, för mord på sheriffen William Brady, men lyckades fly. Flykten blev dock inte långvarig - mindre än tre månader senare sköts han ner i ett mörkt rum av sheriffen Pat Garrett.
Garrett spelar någon form av nyckelroll i eftermälet av Billy the Kid, inte bara för att han var den som dödade honom, utan därför att han också är grundaren av den legend som sedan dess omgivit Billys namn. Garrett, en före detta bartender som blivit sheriff, kände Bonney förhållandevis väl och de hade umgåtts en period tidigare. Själva dödsskjutningen kunde möjligen Garrett ha haft skäl att låta världen få höra en annan historia av än den sanna, och kanske är det orsaken till att han skrev och gav ut "Billy the Kids verkliga liv", en riktig västernskröna som beskrev Billy som både vacker, givmild, ädel, stolt, hård och skoningslös. Det påstås att Billy dödade 21 personer, lika många som de år han hann bli. I verkligheten kan bara tre dråp eller mord beläggas. Han anses dock vara ansvarig för fyra dödsfall på egen hand och ytterligare fem i samarbete med kumpaner. Under sin bana lyckades han fly från arrester och fängelser vid åtminstone tre eller fyra tillfällen.

2006

 

DOMARNA FÖR LAGEN I FOTBOLLSSKANDALEN I SERIE A I ITALIEN AVGÖRS.


 Serie A-skandalen inom italiensk fotboll avgörs i den första instansen, genom att klubbarna JuventusLazio och Fiorentina flyttas ner till serie B i fotboll. Under maj samma år har det nämligen framkommit att dessa klubbar och AC Milan har påverkat matchresultatet i flera fotbollsmatcher, genom att välja ut domare och linjemän, som är lojala mot klubbarna. Milan blir inte nedflyttade, men får 44 minuspoäng i årets fotbollssäsong och får inleda nästa säsong med 15 minuspoäng. Flera personer inom italienska fotbollsfederationen och domare och klubbledare döms till böter och avstängning från fotbollen. Alla fyra klubbarna överklagar dock domen och ny dom fälls den 25 juli.