23:e mars

NAMNSDAG

Gerda:
Kvinnonamnet Gerda eller Gärda är antingen en variant av Gerd eller av tyskt ursprung, en kortform av Gerdeke eller Gertrud. Namnet Gerda står för speciell och även älskad.
 

Gerd:
Gerd är ett nordiskt kvinnonamn som betyder skydd eller möjligen den som tillhör gården. Gerd är även ett tyskt mansnamn, en förkortning av Gerhard eller en variant av det namn som på svenska vanligen skrivs Gert.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Pakistan: Dagen firas till minne av republikens grundande 1956

Temadag:​
Nordens dag: Det är en temadag för att hylla Norden och nordiskt samarbete. Valet av dag sammanhänger med undertecknandet av Helsingforsavtalet år 1962.

VIP födda den 23:e mars

Några i musikens värld som är födda den 23:e mars

1931 – 2002 Sonja Stjernquist,
 Svensk operettsångerska (sopran) och skådespelare. Hennes genombrott fick hon när hon spelade titelrollen i Lilla Helgonet i Stockholm 1955.

1949 – 2019 Ric Ocasek,
 Amerikansk musiker och musikproducent. Han var sångare och kompgitarrist i rockgruppen The Cars.

1953 – Chaka Khan,
 Amerikansk sångerska. Hon hade 1984 en stor hit med låten I Feel for You.

Några kända personer som avled den 23:e mars

1964 Peter Lorre dog 59 år gammal av en stroke efter många år av gallblåseproblem som "botades" med morfin. Han var en österrike-ungersk född amerikansk skådespelare. Han blev känd i rollen som barnamördaren i Fritz Langs film M, och kom till Hollywood under kriget. I Hollywood blev det många gangster-roller.

2011 Elizabeth Taylor dog 79 år gammal av hjärtproblem som hon dragits med en längre tid. Han var en brittiskfödd amerikansk skådespelare. Hon slog igenom i filmen "Lassie" som 11-åring. 

2022 Madeleine Albright dog 84 år gammal i cancer. Hon var en amerikansk demokratisk politiker, som var USA:s FN-ambassadör 1993–1997 och därefter utrikesminister 1997–2001 i president Bill Clintons demokratiska administration.

Dagens historia i filmklipp 23:e mars

Några händelser som inträffat den 23:e mars

1925
 

VON PLATEN OCH MUNTERS FÅR POLHEMSMEDALJEN FÖR UPPFINNINGEN AV KYLSKÅPET.


  De två svenska ingenjörerna Baltzar von Platen och Carl Munters får Polhemsmedaljen för uppfinningen av kylskåpet. De hade först offentliggjort uppfinningen i ett examensarbete vid Tekniska Högskolan 1922. Uppfinningen anses vara den mest betydelsefulla som gjorts inom kylområdet.

1980
 

FOLKOMRÖSTNING OM KÄRNKRAFT I SVERIGE.


  En folkomröstning om kärnkraftens framtid hålls i Sverige, varvid det finns tre alternativ (linjer), som alla förespråkar en avveckling av kärnkraften, men i olika takt. Krav på folkomröstning om kärnkraften har förts fram efter kärnkraftsolyckan i amerikanska Harrisburg året innan, men resultatet av omröstningen blir inte entydigt. Linje 2, som liksom linje 1 innebär, att kärnkraften ska avvecklas ”i den takt det är möjligt”, får flest röster, men riksdagen beslutar strax därefter, att kärnkraften ska vara avvecklad till 2010. Detta kommer dock inte att hållas och 2010 finns de svenska kärnkraftverken kvar – faktum är att riksdagen detta år beslutar att istället bygga ut kärnkraften i landet.

1969
 

MIDVINTERBLOT SÄLJS FÖR 8,9 MILJONER.


  Carl Larssons monumentalmålning ”Midvinterblot” säljs på auktion hos Sothebys till ett japanskt konstgalleri för 8,9 miljoner kronor. Den köptes av japanen Hiroshi Ishizuka som dock lånade ut den till Nationalmuseum vid dess 200-årsjubileum 1992. Med hjälp av pengar från olika stiftelser samt donationer kunde Nationalmuseum köpa Midvinterblot sommaren 1997 för 14,6 miljoner kronor.