5:e december

NAMNSDAG

Sven:
Sven, är ett gammalt fornnordiskt substantiv och mansnamn med betydelsen 'ung man, yngling'. 

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Thailand: Nationaldagen firas på kung Rama IX‘s  födelsedag. Särskilt storslaget var firandet av födelsedagen 1987, då kungen fyllde 60 år. 60-årsdagen är den viktigaste födelsedagen i en thailändares liv, och man säger då att man levt i fem cykler.

VIP födda den 5:e december

Några andra som också är födda den 5:e december

1890 – 1976 Fritz Lang,
 Österrikisk filmregissör, manusförfattare och filmproducen. Han gjorde filmen Metropolis, den mest påkostade stumfilmen så långt.

1963 – Michael Edwards,
 Brittisk backhoppare. Hon är mer känd som "Eddie the Eagle", den förste att representera Storbritannien i olympisk backhoppning.

Några i musikens värld som är födda den 5:e december

1938 – 2013 J.J. Cale,
 Amerikansk bluesrockmusiker och låtskrivare. Han är mest känd för att ha skrivit två låtar som Eric Clapton gjort kända: "After Midnight" och "Cocaine".

1947 – Jim Messina,
 Amerikansk musiker och producent. Hon har varit medlem i grupperna Buffalo Springfield, Poco och Loggins and Messina.

1960 – Jack Russell,
 Amerikansk rocksångare som var med att bilda hårdrocksbandet Great White.

1965 – Johnny Rzeznik,
 Amerikansk låtskrivare, gitarrist och 
sångare, känd från rockbandet Goo Goo Dolls.

1966 – Johan Renck,
 Svensk musiker och regissör. Som musiker är han känd underartistnamnet Stakka Bo. Som regissör: Chernobyl.

Några kända personer som avled den 5:e december

1791 Wolfgang Amadeus Mozart dog 35 år gammal i diverse sjukdomssympton med en teori om att han blev förgiftad. Han var en tysk-österrikisk tonsättare, pianist och violinist. Han var en av de viktigaste tonsättarna i den wienklassiska stilen och är för eftervärlden ett av de stora namnen imusikhistorien.

1870 Alexandre Dumas den äldre dog 68 år gammal i lungcancer. Han var en fransk författare. Han skrev bland annat de berömda Greven av Monte Cristo ("Le Comte de Monte-Cristo") och De tre musketörerna ("Les Trois Mousquetaires") och även den tredje klassikern Mannen med järnmasken. 

1926 Claude Monet dog 86 år gammal i lungcancer. Han var en fransk konstnär. Han räknas tillsammans med Pierre-Auguste Renoir som pionjär för impressionismen.

2000 Tjadden Hällström dog 77 år gammal i cancer. Han var en svensk skådespelare, regissör, revyförfattare och komiker. Varje sommar under 17 år turnerade han med Tjaddenrevyn.

2013 Nelson Mandela dog 95 år gammal av en luftvägsinfektion. Han var en sydafrikansk advokat, politiker och statsman. Han var Sydafrikas president mellan 1994 och 1999.

Today in history 5:e december

Några händelser som inträffat den 5:e december

1492
 

COLUMBUS KOMMER TILL HISPANOLA.


 Christofer Columbus upptäcker ön Hispaniola. Ön är idag politiskt uppdelad i två stater: Haiti (västra tredjedelen) och Dominikanska republiken(östra delen).

1969
 

SVERIGE FÅR TVÅ TV-KANALER.


  Den svenska tv-kanalen TV 2 inleder sina sändningar. 
Klockan 6 på morgonen den 5 december började Carl-Uno Sjöblom som "testpratare" med småprat, grammofonmusik till stillbilder och med några filmstumpar. Han fortsatte till klockan 18 då programmen började. Radiochefen Olof Rydbeck fick en minut på sig att inviga kanalen.

1996
 

USA FÅR SIN FÖRSTA KVINNLIGA UTRIKESMINISTER.


  Madeleine Albright blir USA:s första kvinnliga utrikesminister eller Secretary of State som det heter i USA.