• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 13:e juni 2018.

Sveriges damlandslag är lika usla som herrarna på att göra mål!
Japan och Polen gjorde fyra mål var då de vann genrepen.
Lapetegui och Rösler har fått nya jobb!


FOTBOLLSHISTORIA:
1956: Real Madrid vinner allra första Champions Leaguefinalen.
1986: VM-rekord i snabbaste utvisningen.
1998: Två års fängelse för Maradona.

FÖDDA IDAG:
Keisuke, Florent, Rinat.

DAGENS TRÖJA
POLENs förstatröja 2010/12

Det skulle ha varit en svensk landslagströja idag. Jag hade en isländsk igår för damernas seger i VM-kvalet. Igår skulle de svenska damerna gjort likadant, men de spelade så uselt att jag går till herrarnas träningslandskampande istället. Polen vann med 4-0 över Litauen.

Sveriges damlandslag är lika usla som herrarna på att göra mål!


Jag hade på mig gårdgaens tröja för att det spelades VM-kval bland damerna. Norden ligger bra till och alla lag vann. Island från i förrgår. Igår vann Finland med 2-0 borta mot Serbien, Danmark körde över Ungern med 5-1 och det enda nordiska lag som en gång blivit världsmästare; Norge slog Irland med 1-0. Fast det nordiska landslag som gått bäst de senste åren är Sverige. De var i Ukraina och skulle enkelt trixa hem tre poäng. Fast det svenska damlandslaget verkar ha fått samma virus som herrlandslaget. Viruset förhindrar laget från att göra mål. Damerna var lika tafatta i straffområdet som herrarna, fast de kom ju till straffområdet ett par gånger. Det spelades tolv kvalmatcher och det är väl själva fan att den enda sensationen var Ukrainas seger över Sverige med 1-0. I höst ska svenskorna försöka ta revansch på ukrainskorna hemma. Lyckas det så kommer den sista matchen mot Danmark att vara direkt avgörande för vilket av lagen som tar sig till VM i Frankrike. Fast de fyra bästa tvåorna fårr ytterligare en chans att ta sig till VM, men då krävs det betydligt bättre takter än vad som visades igår.
 

Japan och Polen gjorde fyra mål var då de vann genrepen.


Sedan spelade två herrlag i VM träningsmatcher igår. De har valt motståndare från de lite sämre lagen som inte är med i VM. Japan hade valt Bolivia och japanerna vann med 4-2. Trots siffrorna så blev det spännande i slutet då bolivianerna lyckades reducera till 2-3 innan Shinji Kagawa lyckades fastställa 4-2 på en minuts övertid. Polen tog sig av Litauen och skulle inte ha några problem att vinna den matchen. De ledde med 2-0 i halvtid och Polen var nöjda med att ha fått igång Robert Lewandowski igen. Han gjorde båda målen och kunde bytas av i halvtid, men det hindrade inte polackerna från att göra ytterligare två mål. Säker seger med 4-0 alltså.
 

Lapetegui och Rösler har fått nya jobb!


För två år sedan tog Julen Lopetegui över som det spanska landslagets manager. Han kom då från Porto och hade startat sin tränarkarriär som manager för diverse spanska ungdomslandslag och även en kort period i Real Madrids B-lag. Nu meddelas att han efter VM kommer att axla Zinedine Zidanes mantel och ta över som Real Madrids nye tränare. Hans kontrakt sträcker sig från direkt efter fotbolls-VM till 2021. Jag tycker kanske inte att man kan jämföra Real Madrid och Malmö FF, men på en detalj var de otroligt lika igår. Även MFF presenterade nämligen en ny tränare. Uwe Rösler är en före detta Östtysk landslagsspelare i fotboll. Det 1990 och det blev fem landskamper. Som manager har det blivit tre norska klubbar då han slutade som spelare i Lilleström och sedan fortsatte i det laget som tränare. Senast kom han från Fleetwood Town från engelska tredjedivisionen. Han har även tränat Brentford, Wigan och Leeds. Nu är det tänkt att han ska ta sig an Malmö FF fram till 2020.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 13:e juni.

1956 Final i UEFA European Cup

 
Idag 1956 gick finalen för historiens första Champions League, fast det hette UEFA European Cup på den tiden. Finalen gick på Parc des Princes i Paris. Detta var som ett tack till den journalisten och före detta fotbollsspelaren Gabriel Hanot. Det var nämligen han och tidningen L'Équipe som hade kommit med förslaget till turneringen. Sverige hade Djurgården med i turneringen och de gick till kvartsfinal där de förlorade till skottska Hibernians. Det märkliga var att engelsmännen gjort gällande att Wolverhampton var det bästa klubblaget i världen, och inget engelskt lag var inbjudet till turneringen. Dagens final vanns av Real Madrid över franska Stade de Reims-Champagne med 4-3. De första segrarna blev alltså Real Madrid. De kom även att vinna de kommande fyra årens Mästarcup.

1986 VM-rekord av José Batista

 
Idag 1986 spelades sista omgången i Mexiko-VMs grupp E, och det blev ett VM-rekord. Det var uruguayanen José Batista som satte rekordet. Det hade inget med mål att göra för matchen slutade 0-0 vilket betydde att båda lagen hade spelat klart i VM. Batistas rekord var ett som han kanske gärna varit utan. Han är nämligen VMs snabbast utvisade spelare i historien. 56 sekunder fick han vara med i matchen innan domare Joël Quiniou från Frankrike gav honom rött kort, och Batista hamnade i Guinness rekordbok.

1998 Maradona dömd till fängelse

 
Idag 1998 kom domen mot Maradona då han fyra år tidigare var så trött på alla journalister som fanns utanför hans hus i Buenos Aires att han med ett luftgevär sköt fyra av dem så att de blödande fick uppsöka sjukhus. Maradona försvarade sig med att det inte var han som sköt då han hade två kompisar med sig. Tyvärr för Maradona fanns incidenten filmad. Domaren gav inte bara rött kort utan även två år och tio månader i fängelse. Straffet reducerades senare till två år jämnt.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 13:e juni.

32 år Keisuke HONDA född 1986 i Settsu, Osaka, Japan
Mittfältare, anfallare
19 U- och 94 A-landskamper för Japan.
Klubbar som spelare:

Settsu FC (1994–98),
Gamba Osaka (1999–2001),
Seiryō High School (2002–04),
Nagoya Grampus (2004–07),
VVV-Venlo (2007–09),
CSKA Moskva (2009–14),
Milan (2014–17),
Pachuca (2017–).

38 år Florent MALOUDA född 1980 i Cayenne, Franska Guyana.
Mittfältare
80 landskamper för Frankrike och 3 för Franska Guyana.
Klubbar som spelare:
ASC Remiré (1990-96),
Châteauroux (1996-2000),
Guingamp(2000-03),
Lyon (2003-07),
Chelsea (2007-13),
Trabzonspor (2013-14),
FC Metz (2014-15),
Delhi Dynamos (2015-17),
Wadi Degla (2016 lån),
FC Differdange 03 (2018-).

61 år Rinat DASAYEV född 1957 i Astrakhan, Sovjetunionen
Målvakt
91 landskamper för Sovjetunionen.
Klubbar som spelare:

Volgar Astrakhan (1970-77),
Spartak Moskva (1977–88),
Sevilla (1988–91),
Lag som tränare:
Rysslands landslag (2003–05 assisterande)
Torpedo Moskva (2007–08 assisterande)
Torpedo Moskva (2012 Målvakts Coach)
Spartak Moskva (2012– målvaktscoach revervlaget)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln