11:e mars

NAMNSDAG

Edvin:
Edvin är ett mansnamn med engelskt ursprung (fornengelska Eadwine) och bildat av ead 'rikedom' och wine 'vän'.
 

Egon:
Egon är ett mansnamn med flera möjliga ursprung: dels tyskt, Egwin, som är sammansatt av Eg 'egg, svärd' och win 'vän', dels motsvarande det grekiska namnetAigon, bildat från Aix 'get'.

Återkommande minnesdagar

EU-dag:​
Europeiska unionen: Minnesdag för terrorismens offer (datumet valt på grund av terrorattentatet på Madrids centralstation 2004)

VIP födda den 11:e mars

Några andra som också är födda den 11:e mars

1941 – Christina Stenius,
 Svensk skådespelare. Hon är mest känd som den temperamentsfulla Lena Strid i den långlivade TV-serien Hem till byn.

Några i musikens värld som är födda den 11:e mars

1950 – Bobby McFerrin,
 Amerikansk jazz- och reggaesångare. Han är känd för att sjunga olika stämmor ensam och "Don´t worry, be happy".

1961 – Bruce Watson,
 Kanadensisk-född skotsk gitarrist som är mest känd som grundare och medlem av rockbandet Big Country.

Några kända personer som avled den 11:e mars

1955 Alexander Fleming dog 73 år gammal av en hjärtattack. Han var en skotsk bakteriolog. Han är känd för att 1928 ha upptäckt penicillinet. År 1945 fick han tillsammans med Ernst Boris Chain och Howard Walter Florey Nobelpriset i medicin.

2006 Slobodan Milošević dog 64 år gammal i sin cell i krigsförbrytartribunalens fängelse i Haag, troligen av en hjärtattack. Han var en serbisk politiker, Serbiens president 1989–1997, Jugoslaviens president 1997–2000.

Dagens historia i filmklipp 11:e mars

Några händelser som inträffat den 11:e mars

1894
 

G A I S BILDAS.


  Den svenska sportklubben Göteborgs Atlet- och Idrottssällskap (Gais) grundas på Edlunds konditori och café på Storgatan 7 i Göteborg. Vid grundandet har sällskapet sju medlemmar, av vilka Charles Johansson blir dess förste ordförande. Syftet är att man ska anordna övningar och tävlingar i ”allmän idrott, brottning och viktlyftning” och det dröjer till 1897, innan fotboll tas upp på programmet.

2004
 

TERRORATTACK I MADRID.


  191 personer dödas och 2 050 skadas när en al-Quaida-inspirerad terroristgrupp spränger bomber på tre järnvägsstationer i Spaniens huvudstad Madrid under morgonrusningen. Dådet, som är det värsta i Europas historia, kommer tre dagar innan årets spanska parlamentsval och den sittande regeringens behandling av dådet är en av orsakerna, till att den förlorar valet och det spanska socialistiska arbetarpartiet blir parlamentets största parti.

2011
 

JORDBÄVNING OCH TSUNAMI I JAPAN.


  En kraftig jordbävning, med en magnitud på cirka 9,0 på momentmagnitudskalan, inträffar utanför Japans östkust och blir den femte kraftigaste i världen sedan 1900. Tillsammans med den efterföljande tsunamin uppstår skador till ett värde av 900 miljarder kronor. Dessutom skadas inte mindre än fyra kärnkraftverk utmed kusten, av vilka kraftverket i Fukushima skadas minst lika svårt som det i Tjernobyl vid dess härdsmälta 1986.