• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 22:a juni 2017.

Fotboll på TV igen, och sommarlov!
Det gick inte lika lätt för Portugal som jag trodde.
Det blev inte seger för Nya Zeeland igår heller.
Skandal orsakad av inkompetent domare och barnrumpor till spelare.

Ryssland mot Mexiko blir avgörande.
Danmark är ute och Tjeckien har chansen.


NYA TRÖJOR
Arsenal, Bournemouth, Arsenals förstatröjor och PSV, Cardiff, Valencias andratröjor 2017/18

GÅRDAGENS SKVALLER
Dani Alves, Kingsley Sarfo, Aaron Ramsey.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1974: DDR vinner över blivande världsmästarna.
1986: Maradona fuskar sig till avancemang i VM.
1994: Escobars självmål blir hans död.
2004: Danmark och Sverige spelar 2-2 och slår ut Italien.

FÖDD IDAG:
Miroslav.

DAGENS TRÖJA

Fotboll på TV igen, och sommarlov!


Det var full rulle på världsfotbollen igen igår. Både Confederations Cup och U-21 EM. Fast det sistnämnda var inget jag tittade på då jag inte har Eurosport. För-VM följer jag däremot. Igår var det lite extra för mig då jag startade sommarlovet och kunde sitta på altanen och se då Portugal togs emot av värdlandet Ryssland. Mitt tips före matchen var att Europamästarna var ett strå vassare än Ryssland och enkelt skulle vinna kampen. Detta trots att Ryssland vann sin första match medan Portugal bara fick oavgjort. Men då ska det sägas att ryssarna slog den sämsta världsdelsmästaren Nya Zeeland. Laget som är med i alla Confederations Cup, men hittills aldrig vunnit en match i turneringen. Portugal fick snöpligt bara oavgjort mot ett starkt Mexiko.
 

Det gick inte lika lätt för Portugal som jag trodde.


Ryssland – Portugal startade exakt som var tänkt. Ronaldo fixade enkelt 1-0 på en nick efter åtta minuter. Sedan fortsatte portugiserna att trycka på i första halvlek utan att få in fler mål. I andra var ryssarna ett nytt lag. Trots att de hade mer av spelet och kom fram i flera anfall så hade de faktiskt inte ett enda skott på mål i hela matchen. Portugal övertog tabelledningen från Ryssland med 1-0.
 

Det blev inte seger för Nya Zeeland igår heller.


Andra matchen mellan Mexiko och Nya Zeeland kunde bara gå på ett sätt. Någon från TV hade tippat 8-1. Efter första halvlek kunde det fortfarande bli 8-1. Nya Zeeland hade i alla fall fått sitt mål. Mexiko som ställde upp med ett i stort sett nytt lag underpresterade och Nya Zeeland ledde fullt rättvist med 1-0 i paus. I andra halvlek kom mexikanarna ut mer motiverade och efter 24 minuter hade de återställt ordningen och tagit ledningen med 2-1.
 

Skandal orsakad av inkompetent domare och barnrumpor till spelare.


En som hade svårt att återställa ordningen var Bakary Gassama från Gambia. Han var domare och tappade matchen fullständigt. Tyvärr är det hans inkompetens och spelarnas barnrumpehumör som blir sammanfattningen av matchen. I slutet missade han alla avblåsningar med solklara varningar och spelarna tog saken i egna händer med ett riktigt rallarslagsmål. Till detta togs den nya regeln, videogranskning. Detta tycker jag inte ska videogranskas. Det är det bara mål som ska göras. Men nu visade videogranskningen att slagsmålet var värt tre gula kort. Skandal! Det skulle vara minst tre röda kort.
 

Ryssland mot Mexiko blir avgörande.


2-1 slutade matchen och Mexiko övertog serieledningen. Sista gruppspelsmatchen mellan Ryssland och Mexiko kommer att bli avgörande om vilka av de två som kommer till semifinal. Jag tar för givet att Nya Zeeland inte kommer att vinna någon match på lördag heller då de möter Portugal, som kommer att vinna och gå till semin. Jag tar också för givet att jag aldrig mer kommer att se Bakary Gassama döma någon mer match i något mästerskap som jag kommer att se på TV.
 

Danmark är ute och Tjeckien har chansen.
 

Matcherna i U-21 EM som spelades igår var i Grupp C. Här är Danmark tyvärr lika långt från semifinal som Nya Zeeland. Efter två omgångar har Danmark noll poäng. Igår var det Tyskland som var för starka. 3-0 var ganska klara siffror som visar att det var klasskillnad mellan ettan och fyran i gruppen. Tidigare på dagen hade Tjeckien vunnit över Italien med 3-1. Det betyder att de tre bästa tvåorna i de tre grupperna alla har tre poäng. Inte speciellt övertygande, och det ger svenskarna ett något bättre utgångsläge inför sista matchen. Efter två omgångar är det bara Spanien som är helt klara för semifinal.

NYA TRÖJOR

ARSENALS förstatröja 2017/18


Puma fortsätter att tillverka lite tråkiga hemmatröjor till Arsenal. Kommande säsongs tröja lyfter inte speciellt. Ganska klassisk, men en lite märklig krage åtminstone då den är knäppt. Ingen av de bättre hemmadresserna.

BOURNEMOUTHs förstatröja 2017/18


Umbro har tagit över tillverkningen från JD sports. Umbros logo på bröstet är i stort sett den enda skillnaden från förra säsongens tröja. Den tröjan har jag så därför finns det ingen anledning att skaffa kommande säsongs matchtröja. Rött och svartrandigt är snyggt, men det får inte skilja så här lite mellan två "olika" modeller.

WEST HAMs förstatröja 2017/18


West Ham håller sig till Umbro för tredje året i rad. Det gör de rätt i. Umbro gjorde förr de fräckaste tröjorna, och kommande säsongs Weat Ham-tröja har de lyckats riktigt bra med. Krage, ärmar och V:et på bröstet är alla i riktigt snygga designer. En av de bästa nya tröjorna hittills.

PSV EINDHOVENs andratröja 2017/18


Här vet jag inte riktigt om Umbro har lyckats så bra. Mörkgrått och ljusgult. Kanske inte de allra käckaste färgerna. Nej, jag hoppas att PDV kan spela så många matcher som möjligt i sina röd-vita hemmatröjor, för detta var ingen höjdare.

VALENCIAs andratröja 2017/18


Valencia brukar köra med en orange bortatröja, men med jämna mellanrum delar de upp den orangea färgen i gult och rödrandigt. Med det blå i kanterna så har Adidas faktiskt lyckats göra en klassisk andratröja som jag gillar. 

CARDIFF CITYs andratröja 2017/18


Cardiffs hemmatröja hade jag med igår och strax efter jag lade ut den så kom även bortatröjan. Även den är mycket enkel och med alldeles för stor plats till sponsorn. Adidasränderna har på andratröjan flyttat upp på axlarna. Men en stor skillnad är den lite annorlunda gulgröna färgen. Detta färgval gillar jag och placerar Cardiffs andratröja före förstatröjan.

GÅRDAGENS SKVALLER

Juventus bekräftar: "Dani Alves kommer bryta kontraktet"


Juventus vd Giuseppe Marotta medger att man kommer gå skilda vägar med Dani Alves - som väntas flytta till Manchester City eller Chelsea.
Dani Alves, 34, är nära en överenskommelse med Manchester City. Men även Chelsea vill ha högerbacken.
Nu bekräftar Juventus att brasilianaren kommer lämna som bosman, trots ett år kvar på kontraktet.
– Det handlar inte om att vår relation förstörts, motivation är grundläggande för en spelare. Dani Alves sa till oss att han vill testa på en alternativ erfarenhet, så vi kommer att säga upp avtalet i samförstånd och önskar honom all lycka, säger Juves vd Giuseppe Marotta till Mediaset Premium.
Chelsea jagar samtidigt även vänsterbacken Alex Sandro och mittbacken Leonardo Bonucci.
– Ett betydande bud har kommit (på Sandro). Vi har ingen intention att sälja någon, men om en spelare beslutar att lämna, vilket hänt tidigare år, då måste han i slutändan gå, för vi behåller ingen mot sin vilja, säger Marotta.
– Men i dagsläget finns det inga sådana situationer och jag hoppas att ingen lämnar, fortsätter han.

Kingsley Sarfo klar för Malmö FF: "Känns perfekt"


IK Sirius har till slut accepterat ett bud från Malmö FF på Kingsley Sarfo, enligt Sportbladet.
Det är ingen hemlighet att Kingsley Sarfo, 22, redan är överens med Malmö FF om det personliga avtalet.
IK Sirius har dock tidigare nobbat ett bud på 10 miljoner kronor plus en generös vidareförsäljningsklausul från MFF.
Nu skriver Sportbladet att klubbarna är överens om en prislapp på 13 miljoner plus 20 till 30 procent i vidareförsäljningsklausul.
Sarfo kommer att läkarundersökas under morgondagen och därefter presenteras av MFF.

Arsenal erbjuder Aaron Ramsey lukrativt kontrakt?


Aaron Ramsey kan få en rejäl löneökning för att förlänga sitt kontrakt med Arsenal.
Den walesiske landslagsmittfältaren Aaron Ramsey, 26, har ett år kvar på sitt kontrakt med Arsenal.
Arsene Wenger har främst fokuserat på att förlänga med Mesut Özil och Alexis Sanchez.
Men nu skriver Daily Mail att Londonklubben anstränger sig för att skriva nytt kontrakt med Ramsey.
Arsenal sägs vara redo att höja mittfältarens lön från 100 000 till 160 000 pund i veckan. Det skulle innebära att Ramsey hamnar på samma nivå som Özil.

FOTBOLLSHISTORIA från idag
1974 DDR.
1986 ”Guds hand”.
1994 livsfarligt självmål.
2004 2-2

1974 Öst mot väst

 
Grupp A i fotbolls-VM i Västtyskland spelade sista matchen på Volksparkstadion i Hamburg. Det var och skulle bli en historisk match. För första gången i stora fotbollssammahang ställdes Östtyskland mot Västtyskland. Matchen bjöd på mer kamp än målchanser, men i 77:e minuten lyckades Jürgen Sparwasser göra 1-0 till Östtyskland, vilket även blev slutresultatet. DDR vann gruppen och i finalspelet som också var ett gruppspel slutade DDR trea efter Nederländerna och Brasilien. Västtyskland gick till final och blev världsmästare.

1986 Maradona är Gud (tror han)

 
Under VM i Mexiko utspelades idag 1986 en av de underligaste händelserna som blivit godkända i en så pass viktig match. Argentina spelade kvartsfinal mot England i VM på Aztekastadion i Mexico City inför 114 580 åskådare. I tidningar och media blåstes matchen upp som att det var dags för revansch för Argentina då de fyra år tidigare förlorat kriget om Falklandsöarna till Storbritannien. Och i krig och kärlek är allt tillåtet.
 

Då det var mållöst i paus passade Maradona på att göra sig längre genom att kasta upp sin hand och slå in bollen i mål, vid ett inlägg. Det märkliga var att alla såg detta utom någon av domarna. Argentina ledde med 1-0 på en regelvidrighet som Maradona inte ens erkände efteråt. Han påstod då att det var ”Lite träff av Maradonas huvud och lite träff av Guds hand” som slagit in bollen och då var det helt OK. Endast fyra minuter senare lyckades han dribbla igenom hela Engelska försvaret och göra 2-0.
 

Ett mål som klassas som historiskt. Visst var det speciellt, men då Saeed Al-Owairan från Saudiarabien gör ett exakt likadant mål på Belgien i VM 1994 i USA är det ingen som påstår att han är ett geni och en av världens bäste spelare. Nåja, tillbaka till idag 1986. England lyckas reducera, men kommer inte längre än till 2-1 och är ute ur VM på grund av Guds hand.

1994 Fotboll kan gälla livet

 
USA skulle i sitt hemma-VM ta sig till åttondelsfinal, och att de kom dit berodde i stort på dagens match mot Colombia. De vann matchen med 2-1 trots att de bara gjorde ett mål själva. Det första målet efter 34 minuter kom efter ett inlägg som Colombia-backen Andrés Escobar, i ett försök att bryta, olyckligt styrde in i eget mål. Det hjälpte inte att Colombia vann sista gruppspelsmatchen mot Schweiz med 2-0. Colombia kom sist i Grupp A och hade spelat färdigt.
 

Den 28:e juni åkte det colombianska laget hem. Escobar utsågs till syndabock för sitt självmål och den 2:a juli sköts han ihjäl med sex revolverskott utanför en bar i en förort till staden Medellín. Mördaren Humberto Muñoz ska ha ropat ”Gol!” inför varje kula han sköt. Han greps och dömdes till 43 års fängelse, men han släpptes fri redan 2005.

2004 Sverige och Danmark gör upp???

 
Portugal stod som värd för fotbolls-EM 2004 och idag 2004 spelades de sista gruppspelsmatcherna i Grupp C. Bulgarien var borta ur diskussionen om vilka två lag som skulle gå vidare. Det stod mellan Italien, Danmark och Sverige. Italien var tvunget att vinna över Bulgarien och de gjorde de med 2-1 och slutade på fem poäng. För Italiens del var de vidare om antingen Sverige eller Danmark vann deras match. Vid oavgjort skulle all tre lag hamna på fem poäng, men Italien skulle ha sämst målskillnad då de bara gjorde ett plusmål i sin sista match. Danmark tog ledningen två gånger men Sverige kom tillbaka och kvitterade två gånger. 2-2 målet kom i 89:e minuten. Sverige och Danmark var vidare.
 

I Italien och södra Europa basunerades det ut att det var en uppgjord match, men vi nordbor fuskar ju aldrig. Jag undrar vad vi hade sagt om läget varit omvänt och Sverige varit i Italiens kläder?

FÖDD IDAG

53 år Miroslav KADLEC född 1964 i Uherské Hradiště, Tjeckoslovakien.
Försvarare
38 landskamper för Tjeckoslovakien och 26 för Tjeckien.

Klubbar som spelare:
1971-83 Slovácká Slavia Uherské Hradiště,
1983-84 TJ Vítkovice,
1984-86 RH Cheb,
1986-90 TJ Vítkovice igen,
1990-98 1. FC Kaiserslautern,
1998-2001 FC Petra Drnovice,
2001-02 1. FC Brno.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv